Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Γεννημένος τη 14η Ιουλίου

Ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, όπως γνωρίζουν οι συνεπείς του αναγνώσται, είναι γαλλοτραφής (και κρουασάν έχει φάει και μπαγκέτα και κροκ μεσιέ και ταρτιφλέτ). Σήμερον λοιπόν που οι Γάλλοι εορτάζουν την Εθνικήν τους Εορτήν διαβάζω διάφορα αφιερώματα ασχέτων που δεν ήσαν μπροστά κατά την διάρκειαν της Επαναστάσεως. Επειδή έτυχε το 1789 να είμαι ένοικος των Βερσαλιών (σε άλλο μου ταξίδι υπήρξα και του Λούβρου), θα σας περιγράψω πώς ακριβώς είχαν τα πράγματα:

 Ο γαλλικός λαός ήτο έξαλλος με τον Λουδοβίκο τον ΙΣΤ'. Και πώς αλλιώς, αφού οι πολυθρόνες του ουδεμίαν σχέσιν είχαν με αυτές των προκατόχων του (Λουί Κενζ και Λουί Κατόρζ). Επιπλέον, ο 18ος αιώνας ωνομάσθη Αιώνας των Φώτων (Siècle des Lumières), γιατί τα χαράτσια της ΔΕΗ είχαν αλλάξει τα φώτα στα γαλλικά νοικοκυριά. Μέχρι και στις Βερσαλίες με φακό κυκλοφορούσαμε, γιατί τις είχαν δηλωμένες ως κλειστό διαμέρισμα (τριάρι). Πάνε τα ωραία χρόνια, τότε που ο Λουδοβίκος ΙΔ' οργάνωνε όργια φιλοσοφικά συμπόσια με προικισμένους καλεσμένους. Ο ίδιος μάλιστα έκανε φοβερά ντραγκ σόου (θαυμάστε τακούνι δωδεκάποντο, σπάσιμο χεριού και τσαχπινιά ποδιού στο γνωστό του πορτρέτο - την προσοχή σας παρακαλώ στην περούκα, η οποία του έμεινε από νούμερο που έκανε ως "Γυναικάρα από το Κιλκίς"). Επίσης ήταν μέγας ατακαδόρος: θυμάμαι που μια φορά ένας ξένος πρέσβης τον είχε στήσει κάνα μισάωρο και εκείνος, επειδή ένας βασιλιάς δεν νοείται να περιμένει, όταν επιτέλους ο πρέσβης ήρθε, του είπε: "Παραλίγο να περιμένω" (J'ai failli attendre"). Έκτοτε το χρησιμοποιώ κι εγώ, όταν πάω για καφέ και με στήνουν. 
Για ποιον από όσους γνώρισα στην αυλή του (όχι αυτή με τις κότες, την άλλη - αν και είχε και εκείνη πολλές κότες) να σας πω; Για τον Ζαν Μπατίστ Λουλύ (γνωστό και ως "Μικρή Λουλού") που πέθανε από γάγγραινα όταν βάρεσε το πόδι του με το μπαστούνι που διηύθυνε την ορχήστρα του ανακτόρου; Ή για τον διάδοχόν του, τον Ζαν-Φιλίπ Ραμώ; Βασικά το πραγματικό του όνομα ήταν Σούλης Κιοφτές, αλλά όταν είδα το παρακάτω απόσπασμα ανεφώνησα με γαλλική προφορά "και γαμώ!" και έτσι του βγάλανε το παρατσούκλι "Ραμώ":
Αλλά ας επανέλθωμε. Ένα απόγευμα του Ιουλίου του 1789, αφού πέρασα ακόμη ένα βαρετό πρωινό στις Βερσαλίες, καθόμουν και έβλεπα με το Μαράκι την Αντουανέτα στο γιουτιούμπ το παραπάνω βίντεο. Πάνω που πήγα να της βάλω κάτι αντιστοίχου καλλιτεχνικής αξίας, συγκεκριμένα το νέο σουξέ της Βίσση "Τυραννιέμαι", ακούμε στερεοφωνικά τον λαό έξω από τα ανάκτορα να το τραγουδάει (φαίνεται ότι έτσι βγήκε και ο στίχος του Εθνικού Ύμνου της Γαλλίας, της Μασσαλιώτιδος, που λέει: "εναντίον μας υψώνεται το ματωμένο λάβαρο της τυραννίας" - "contre nous de la tyrannie l'étendard sanglant est levé"). 
Εκεί συνέβη μια από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις της Ιστορίας, αυτή με το παντεσπάνι. Συγκεκριμένα, από το πρωί ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' είχε σηκώσει όλο το ανάκτορο στο πόδι, γιατί άνοιγε τρύπες, για να κρεμάσει κάτι πολυελαίους 100 κιλά κακογουστιάς ο καθένας. Εκεί λοιπόν που ήμασταν στο μπαλκόνι με τον λαό από κάτω να μας κάνει καντάδα το "Τυραννιέμαι" (και λίγο πριν αρχίσει να εκθέτει τα παράπονά του με τη Βενζίνη και τον στίχο "Κομμένο φως, παγωνιά, ένα άδειο ψυγείο"), κάποιος από το πλήθος φωνάζει ότι δεν έχει ψωμί να φάει. Πριν καλά-καλά ολοκληρώσει τη φράση του, να σου από το δίπλα δωμάτιο ξανά το Μπλακ & Ντέκερ του Λουδοβίκου. Η Μαρία Αντουανέτα πατάει μια φωνή δείχνοντας τ' αφτιά της: "δεν σ'ακούω, γιατί είναι το τρυπάνι", αλλά οι από κάτω νόμισαν ότι έδειχνε το στόμα της και άκουσαν μόνον την κατάληξη, οπότε κάποιος έξυπνος είπε ότι τους λέει να φάνε παντεσπάνι. Εννοείται ότι έγινε αμέσως χαμός σε φέησμπουκ και τουίτερ και το  hashtag #pantespani έγινε το δημοφιλέστερο μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος της Μοναρχίας. 
Το δεύτερο το έκανε ο Λουδοβίκος. Αφού κρέμασε τους πολυελαίους κάλεσε στα ανάκτορα τους εκπροσώπους των Αγανακτισμένων για να τους θαυμάσουν, αν και εγώ του είπα να κρεμάσει καλύτερα μια κόκκινη σημαία με τον Τσε σε ένδειξη καλής θελήσεως. Εκείνος όμως ήταν ανένδοτος: δεχόταν να υπογράψει με τους Αγανακτισμένους συμφωνία ώστε να μετατραπεί η Απόλυτη Μοναρχία σε Συνταγματική, αλλά με απεστόμωσε εκνευρισμένος: "μήπως θες να κρεμάσω πίσω από τον θρόνο μου και κανένα πορτρέτο του Λαφαζάνη;" (αν πάντως το είχε κάνει, τώρα η εικόνα της Ευρώπης θα ήταν σίγουρα διαφορετική).
Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περιμέναμε: αφού έγιναν οι διαπραγματεύσεις και συμφώνησαν, πετάει ξαφνικά ο Λουδοβίκος "και τώρα φέρτε μου το Μνημόνιο να το υπογράψω"... Τι μούντζες έπεσαν, τι "ουστ ρε" ακούστηκαν, τι "εεε-οοο-πάρε το Μνημόνιο και φύγε από δω", τι "λουμπίνα-λουμπίνα, έρχεται γκιλοτίνα". Ε, τη συνέχεια την ξέρετε: καρατόμηση Λουδοβίκου Παπανδρέου, προσωρινή λύση συγκυβέρνησης Ορλεανιστών και Ιακωβίνων, εσωτερικής κατανάλωσης μαγκιές Ναπολέοντος Σαμαρά, ήττα κατά κράτος και επιβολή όλων των όρων της τρόικας (Πρωσίας, Αγγλίας, Ρωσίας).

Ειμί Κωνσταντίνος ο ένοικος των Βερσαλιών και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.: Σαν σήμερα (14 Ιουλίου 1789) έπεσε η Βαστίλη. Ακόμη μία διαστρέβλωση της ιστορίας: η Βαστίλη δεν έπεσε από τους επαναστάτες. Την έριξε ο Λουδοβίκος για να την κάνει Mall.

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Βιβλικαί περικοπαί ΙΙΙ

                       
Συνεχίζεται το εκ του Facebook μπακ-απ δη(λ)ώσεων του Κωνσταντίνου Καντακουζηνού (το σημερινόν μπακ-απ έχει περίοδο - συγκεκριμένα από 8 Απριλίου 2012 έως και σήμερα, 7 Ιουλίου 2012). Σημειωτέον ότι κυκλοφορούν και προηγούμενα τεύχη των Βιβλικών περικοπών (1ο και 2ο). Επαναλαμβάνω αυτά που έγραφα εις το πρώτον τεύχος: "είναι ολίγον τι προχειροδουλειά η αντιγραφή-επικόλλησις (βαρβαριστί: copy-paste) που έκανα και παραλείπω εκτός από πολλά δικά μου σχόλια και ενδιαφέροντα σχόλια άλλων, αλλά άμα σας αρέσει. Άμα δεν σας αρέσει, να με κάνετε φίλον να τα βλέπετε όλα εκεί". Θυμίζω επίσης ότι η σειρά είναι χρονολογική (από το παλαιότερον προς το νεότερον).


1. Αγνώριστος ο Λιονέλ Μέσσι:2. Στηρίζουμε τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Με την ευκαιρία των πασχαλινών εορτών, δωρίζουμε στα παιδιά μας και στα βαφτιστήρια μας το παιδευτικό 40σέλιδο πόνημα της συζύγου του, Βίκυς Σταμάτη, "Ο μυθικός χορός της φύσης", εκδόσεις Λιβάνη, 2004 (τιμή μόνον 30,71€ - ούτε όσο το χτένισμα μιας τρίχας από τα μαλλιά της).


3. Είδηση-βόμβα της εφημερίδος του Βασίλη Λεβέντη "Αντιδιαπλοκή" (όλη η εφημερίδα εδώ: http://www.antidiaploki.gr/sheet.htm
4. Μετά τον κ. Βενιζέλο και ο κ. Παπανδρέου ζήτησε συγγνώμη. Αν ζητήσω και εγώ συγγνώμη, έχω ελπίδες να πάρω κανένα υπουργείο;(Προεκλογικά για τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012):

5. Οδηγός ψηφοφορίας:

1. Διαβάζουμε το 1ο Μνημόνιο - π.χ. ότι αναμένεται "επιστροφή σε θετική ανάπτυξη το 2012 και έπειτα" (κεφάλαιο ΙΙ "Βασικοί στόχοι και προοπτικές"), ότι "η κυβέρνηση δεσμεύεται σε δίκαιη κατανομή του κόστους προσαρμογής. Στην εξυγίανση των δημοσιονομικών, μεγαλύτερη θα είναι η συνεισφορά από όσους δεν έχουν κατά παράδοση συμβάλλει με το μερίδιο που τους αναλογεί στη φορολογική επιβάρυνση", ότι "όσον αφορά τη μείωση σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο, οι χαμηλόμισθοι έχουν προστατευτεί" και ότι "τα έσοδα θα αυξηθούν κατά περίπου 4% του ΑΕΠ έως το 2013" (κεφάλαιο ΙΙΙ "Οικονομικές πολιτικές").
2. Κοιτάμε γύρω μας.
3. Διαβάζουμε την υπόσχεση Βενιζέλου για έξοδο από το Μνημόνιο το 2015 και τις υποσχέσεις Σαμαρά για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση.
4. Ψηφίζουμε.


6. Σαν σήμερα 5 Μαΐου γεννήθηκαν ο Karl Marx, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και η τρουγουδίστρια Adele. Αύριο θα είναι όλοι τους με κάποιον τρόπο στη Βουλή.


7. Ο Νιγηριανός προφήτης T.B. Joshua δίνει συμβουλές στον πρόεδρο της Γκάνα, John Atta Mills, αμέσως μετά την εκλογή του (υπόψιν ότι ο προφήτης είχε προβλέψει τον θάνατο του Michael Jackson).
Αναμένω απόψε παρέμβαση Ηγουμένου Εφραίμ.


8. Πτήση Αθήνα-Βαγδάτη one-way με Turkish Airlines και αναχώρηση Δευτέρα 7 Μαΐου 2012 στις 19:25 με ενδιάμεσο σταθμό Κωνσταντινούπολη μόνον 519,15€. Λίγες θέσεις έμειναν. Όποιος προλάβει πρόλαβε.


9. Είναι γεγονός: η Ελλάδα μπήκε στο φαράγγι Σαμαρ(ι)άς.


10. Ενώ άλλοι ασχολούνται με ανοησίες τύπου "κυβέρνηση συνεργασίας", "Χρυσή Αυγή", "ΣΥΡΙΖΑ" κτλ. κάποιοι αναδεικνύουν τα πραγματικά ζητούμενα της ημέρας:11. Ακυρώνεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς δεν έχει πια καμία σημασία ο σχηματισμός κυβέρνησης.12. Πάμε όλοι τα ρολόγια μας πίσω:13. Η ώρα είναι 19:45. Σε 15 λεπτά βγαίνει ο Γκέμπελς.14. Ελπίζω από αύριο να αποκτήσουμε και υπηρεσιακά πάνελ, μπας και ηρεμήσουμε λίγο.15. Υποψήφια για Νόμπελ Φυσικής η Τζούλια Αλεξανδράτου:


16.

(Το παρόν βίντεο δεν είναι δική μου ανακάλυψις, αλλά δώρον που ο apos μού έστειλε επί τη ονομαστική μου εορτή. Ομολογώ ότι το τελευταίο "ταμ ιζ ράνινγκ άουτ - τικ τικ τικ" (01:29) με άγχωσε και με προβλημάτισε).17. (21 Μαΐου 2012) Το ότι οι ευχές που δέχομαι ως Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είναι περισσότερες από αυτές που δέχομαι ως ... (συμπληρώστε το κενό) είναι καλό ή κακό;18. Νέες προσχωρήσεις στελεχών στη μεγάλη δεξιά παράταξη:
19. Για περισσότερες χορευτικές πόζες και αστείρευτο αμερικανικό βίντατζ, εδώ:

20. "Eforia/An everlasting piece of art/A beating love within my heart"...21. Οι Νομπελίστες μιλούν για εκπαίδευση, έρευνα και τεχνολογία ως προϋποθέσεις ανάπτυξης της Ελλάδας και εξόδου από την κρίση. Φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν πως η κοινωνία μας και οι πολιτικοί της εμπιστεύονται μόνον τη μικρομεσαία επιχείρηση (=μικρή -ούτε καν μεσαία- βιοτεχνία, κάθε λογής γραφεία, καφετέριες και καταστήματα ρούχων) και κυρίως τον τουρισμό (=ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες).
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=459677
(Προεκλογικά για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012)


22. Αν γίνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα πάνε στρατό και οι γυναίκες.
"Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτες... και τις δηλώσεις που καταρράκωσαν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το ηθικό των στρατεύσιμων ανδρών και γυναικών της χώρας."
(Στρατεύσιμος: που έχει υποχρέωση για στράτευση)

23. Ρόδα, τσάντα και κοπάνα τους φασίστες
(από σύνθημα που φωτογράφισα προ ενός έτους και ανηρτήθη εδώ:

24. Κακώς καταδικάζουν όλοι τη Χρυσή Αυγή: ο ελληνικός λαός δεν έχει τιμωρηθεί ακόμη αρκετά για την ψήφο του.

25. Νέο δίλημμα ταλανίζει την Ελλάδα: είναι ή δεν είναι αυτή η πλάτη του νέου iPhone;

26. "- Θα σας τουφεκίσουν την Τρίτη το πρωί. Οι Γερμανοί τοιχοκόλλησαν ανακοίνωση.
- Λόγια, γιε μου, για να τρομάζουνε τον κόσμο.
- Δεν είναι λόγια, θα σας εκτελέσουν όλους." (0:32:09)
http://youtu.be/Q-Ye0fxHDV8?t=32m9s
Επίκαιρο προεκλογικό απόσπασμα από την (επίκαιρη και λόγω τίτλου) ταινία "Αντάρτες των πόλεων" (1972).

27. Νέα επιστημονικά δεδομένα για τα ημερολόγια των Μάγια. Το τέλος του κόσμου αναμένεται στις 17/06/2012 και ώρα 19.00.

28. Ο Αντώνης Σαμαράς μιλά για τον Οδυσσέα Ελύτη.
Όποιος κάνει like θα φάει διαγραφή.(Μετεκλογικά)


29. Περιμένω πώς και πώς τον σχηματισμό κυβέρνησης. Θέλω να ζήσω από κοντά μια γενοκτονία.

30. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και την επιλογή του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Ράπανου ως Υπουργού Οικονομικών καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο ελληνικός λαός απέρριψε την κρατικοποίηση των τραπεζών και προτίμησε την τραπεζοποίηση του κράτους.

31. Νιώθω σαν το ΣΥΡΙΖΑ. Στο μπλογκ μου υπάρχουν όλες οι συνιστώσες: και αυτές που θέλουν να βρουν "λεσβιακά μπουρδέλα" και αυτές που αναζητούν τον Γερμανό στρατηγό Kurt von Hammerstein-Equord και αυτές που ψάχνουν "νυφικές γόβες" και "νυφικό κότσο" (η ώρα η καλή, κορίτσια!).
(Προσθήκη σχολίου μου: Ακόμη μια παγκόσμια πρωτιά του Κωνσταντίνου Καντακουζηνού: γκουγκλάρετε τη φράση "του κωνσταντίνου το μουνί του καραγκιοζοπαίχτη" και δείτε πού σας οδηγεί).

32. Όποιος γνωρίζει οτιδήποτε για το άλλο μου μισό του 0:37, παρακαλείται να επικοινωνήσει αμέσως μαζί μου. Ευχαριστώ τον Randy Marsh που με στηρίζει στις δύσκολες στιγμές της αναζήτησής της.


33. Μετά και την παραίτηση Βερνίκου αποδεικνύεται αυτό που φώναζε τόσον καιρό ο κ. Σαμαράς και κανείς δεν τον άκουγε: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανος να κυβερνήσει.


34. Να βάλω λακ αύριο ή όχι;


35. Προτείνω να καθιερωθεί διεθνής μονάδα μέτρησης "Τσοχατζόπουλος" για τα μεγάλα οικονομικά μεγέθη (και για συντομία: TSO): π.χ. το χρέος της Ελλάδας είναι 160 TSO, το κράτος σκοπεύει να εξοικονομήσει 1 TSO από τη μείωση των συντάξεων, οι τράπεζες χρειάζονται άλλα 30 TSO για ανακεφαλαιοποίηση κτλ.


36. Πουλάω μποζόνια σε αεροστεγή ζελατίνα, άθικτα, αόρατα. Τιμή συζητήσιμη.


37. Χθες όλα τα κανάλια έδειχναν Αντώνη Σαμαρά. Προς στιγμή φοβήθηκα ότι μας κυβερνά, αλλά το βράδυ άκουσα για την επίσκεψη της τρόικας και ησύχασα.


Ειμί Κωνσταντίνος ο αντιγραφεύς και άρτι ωλοκλήρωσα.


Υ.Γ.: Το ταξίδι με τη μηχανή μού θύμισε τον "Βρόμικο Αέρα", αλλά θα στενοχωρήσω τους οπαδούς του Βλάση Μπονάτσου και του Γιάννη Δαλιανίδη: η ιρανική τραγουδάρα "Hamsafar" είναι ανώτερη.
Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Προσεγγίζοντας το σουρεαλισμό

Ξεκίνησε σήμερα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο αφιέρωμα στο κίνημα του σουρεαλισμού με τίτλο "Προσεγγίζοντας το σουρεαλισμό", το οποίο περιλαμβάνει έκθεση κολλάζ, ζωγραφικών έργων, γλυπτών, κατασκευών, χαρακτικών και φωτογραφιών.

Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα έργα που εκτίθενται (κυρίως κολλάζ, γλυπτά και κατασκευές) συνοδευόμενα από αποσπάσματα από την παρουσίαση της έκθεσης, τα οποία ερμηνεύουν και επεξηγούν τα ομολογουμένως δυσνόητα έργα τέχνης:


"Με κυρίαρχο γενεσιουργό στοιχείο τον αυθορμητισμό και αυτοματισμό της γραφής, την παραδοξολογία, την δύναμη του ονείρου, της δημιουργικής φαντασίας και των δυνάμεων που βρίσκονται εγκλωβισμένες στην ψυχή, κατάφερε με ασυγκράτητη ορμή και σθένος να ανατρέψει καθιερωμένα εικονογραφικά σχήματα, ήθη και αρχές."
"Όπως ο τίτλος του εμφατικά δηλώνει, σκοπός του είναι να προσεγγίσει και να μεταφέρει στον αποδέκτη το μήνυμα μιας τέχνης η οποία, επειδή τόλμησε να ανοίξει νέους ορίζοντες, να βαδίσει σε αχαρτογράφητους δρόμους της ψυχής μέσα από απαξιωτικούς αρχικά χλευασμούς, την απροσδιοριστία, την ρευστότητα, τις απολυταρχικές συμπεριφορές, τις πολιτικές διχογνωμίες και αποβολές ακόμα μελών, που συγκρότησαν την αρχική ομάδα, κατάφερε στην πορεία να βρει την δικαίωση και την αποδοχή από τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και να επηρεάσει ως έναν βαθμό την κοινωνική και πολιτισμική συμπεριφορά τους""Πώς κρίνεται αν ένα έργο είναι υπερρεαλιστικό; Σύμφωνα με τον Αντρέ Μπρετόν, σημειώνει ο Νάνος Βαλαωρίτης στον πλούσιο συνοδευτικό κατάλογο της έκθεσης, δύο είναι τα κριτήρια: «καταρχάς αν το έργο είναι προιόν του αυτοματισμού, με την απουσία κάθε ελέγχου και λογικής και δεύτερον αν χαρακτηρίζεται από πνευματικότητα»."


"Ένα κίνημα διαμαρτυρίας και ανατροπής των μέχρι τότε «καλώς κειμένων» στον χώρο της τέχνης του έμμετρου λόγου πρωτίστως και των εικαστικών τεχνών συνακόλουθα, το οποίο χωρίς να αποτελέσει σχολή αισθητικής, με κριτήρια και κυρίαρχη φροντίδα όχι πλέον το αισθητικά ωραίο αλλά το δραστικά πνευματικό, έθεσε στον πυρήνα του προβληματισμού και των επιδιώξεών του τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε «να αλλάξει την ζωή»."


Ειμί Κωνσταντίνος ο σουρεαλιστής και άρτι ωλοκλήρωσα.