Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η μάχη του Κουφιοκέφαλου

Ο Μανουήλ Κομνηνός με αυτοκρατορικό μπουρνούζι SPA
Σήμερον 17 Σεπτεμβρίου 2011 είναι η 835η επέτειος από την μάχην εις το Μυριοκέφαλον, γι' αυτό και θα σας παρουσιάσω την διήγησιν όπως την άκουσα από τον Ιωάννη Καντακουζηνό (όχι τον σελέμπριτι αυτοκράτορα μπάρμπα μου, αλλά τον παππού μου, ο οποίος υπήρξε στρατηγός του Μανουήλ Α' Κομνηνού εις την μάχην - φημολογείται ότι σκοτώθηκε, αλλά πρόκειται περί ανοησιών των ιστορικών που δεν ήταν μπροστά και δεν ξέρουν την τύφλαν τους):

"Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Κομνηνός, αν και Μέγας και εξαιρετικά αγαπητός, μας πήγαινε ΠΚΕ: τη μία του ερχόταν να εκστρατεύσει στην Ιταλία, την άλλη στην Αίγυπτο, την άλλη στην Ουγγαρία, την άλλη στην Έδεσσα και δεν θυμάμαι κι εγώ πού αλλού. Και πάντα μας τούμπαρε γιατί δεν έλεγε κατευθείαν ότι πάμε πόλεμο: για την εκστρατεία στην Ιταλία έλεγε "ρε, πάμε για καμιά εσπρεσσιά στη Φοντάνα Ντι Τρέβι;", για την Αίγυπτο με έπαιρνε ξημερώματα και μου αφιέρωνε το "στην αγορά του Αλ-Χαλίλι θα πουλάν τα δυο σου χείλη" και για την Ουγγαρία τα "Κύματα του Δουνάβεως", ενώ για την Έδεσσα μού έλεγε ότι θέλει να πάμε να βγάλει φωτογραφίες για εξώφυλλο στους καταρράκτες  (εγώ νόμιζα ότι έλεγε για τους γνωστούς καταρράκτες, αλλά αυτός είχε στο νου του καταρράκτες από χρυσά νομίσματα της άλλης Έδεσσας). Τέλος πάντων, κάποια στιγμή του κατέβηκε η ιδέα να επιτεθούμε στον Σελτζούκο Σουλτάνο Κιλίζ-Αρσλάν τον Δεύτερο - ήθελε να του επιτεθεί, διότι τον θεωρούσε πολύ δεύτερο.
Εκεί λοιπόν που ένα μεσημέρι ήμουνα ξάπλα και έβλεπα Πολύ Μπλα-Μπλα (είχαν ωραία θέματα: ποια βυζαντινή πριγκίπισσα εθεάθη με γνωστό αγιογράφο σε γάμο στην Αγιά-Σοφιά, τι θα φορεθεί φέτος στην αυτοκρατορική αυλή, αποκλειστικές εικόνες από το πατριαρχικό συλλείτουργο και βαθμολογία των ντυσιμάτων των βυζαντινών ευγενών κτλ.), με παίρνει πάλι ο Μανωλιός: "Καλά ε, βρήκα κάτι κουπόνια από το Groupon για SPA στο Μυριοκέφαλο, μοναδική ευκαιρία: 90% έκπτωση!" Εγώ την μυρίστηκα τη δουλειά και κατάλαβα ότι θα πηγαίναμε με παρέα (συγκεκριμένα με άλλους 30.000), γι' αυτό του θύμισα τι πάθαμε το '22 στον Σαγγάριο, αλλά φαίνεται πως δεν κατάλαβε σε ποιον αιώνα αναφερόμουν και έτσι αναγκάστηκα να πάω.
Τέλος πάντων, μαζευτήκαμε κάποια στιγμή έξω από το παλάτι όλοι οι εκδρομείς, για να ακούσουμε τον αυτοκράτορα να μας μιλάει για τα SPA: είπε ότι μετά από πορεία 10 ημερών μάς περιμένει ινδικό μασάζ, σιάτσου, ρεφλεξολογία, μανικιούρ, πεντικιούρ, ιχθυοθεραπεία με ψαράκια Garra Rufa και πολλά χάπενινγκς. Βέβαια, πριν ξεκινήσουμε για το SPA, ο πατριάρχης έρριξε καλού-κακού μια δοξολογία (ταρίφα 1000 χρυσά σόλδια χωρίς απόδειξη) και είπε, απευθυνόμενος σε όσους δεν γυρίσουν, ότι τουλάχιστον θα έχουν πάει για καλό σκοπό - εντελώς ανυποψίαστοι πολλοί αναρωτήθηκαν: "Τι εννοεί; Πεντικιούρ με Garra Rufa θα κάνουμε, όχι με πιράνχας."

Μία-μία μας τις φύλαγε τις εκπλήξεις ο αυτοκράτορας: εκεί που νομίζαμε ότι θα είμαστε μόνοι μας οι 30.000, μας κόλλησε από δίπλα και μερικές χιλιάδες (λ)ούγγρους. Το "λ" δεν το βάζω τυχαία: ήταν τόσο ξεδιάντροποι που είχαν παλιότερα βασιλιά ονόματι Κολο-μάνος ο βιβλιοφάγος (ναι, σιγά μην έτρωγε "βιβλία") και φυσικά, μόλις άκουσαν για SPA, ξεσηκώθηκαν. Πάντως τον αυτοκράτορα δεν τον πείραζαν οι (λ)ούγγροι, διότι η μητέρα του ήταν ουγγαρέζα, ονόματι Πιρόσκα.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε τι προμήθειες είχαμε στην εκδρομή: εκτός από τα παραδοσιακά ταπεράκια με τα κεφτεδάκια, τα τυροπιτάκια και τα σαντουιτσάκια, η Πιρόσκα μας έφτιαξε σαλάτα ουγγαρέζα και πιροσκί (εμείς φάγαμε μόνον με πατάτα, διότι καταλαβαίνετε ότι οι (λ)ούγγροι έπεσαν με τα μούτρα στα πιροσκί με λουκάνικο). Και εκεί που πηγαίναμε ανέμελοι, να σου κι άλλες ενισχύσεις από τον πρίγκιπα της Αντιόχειας. "Μην ανησυχείς", μου λέει ο αυτοκράτορας, "θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας στο SPA".

Μέχρι να φτάσουμε στο Μυριοκέφαλο περνούσαμε μια χαρά: είπαμε το "νιάου βρε γατούλα", το "έχω ένα μυστικό" και άλλες επιτυχίες - οι (λ)ούγγροι προτιμούσαν βεβαίως Lady Gaga. Αλλά όταν άρχισαν να τραγουδάνε το πολεμικό άσμα "Alejandro" καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά - πολλοί από εμάς μάλιστα πίστεψαν ότι ως Alejandro οι (λ)ούγγροι εννοούσαν τον Αλέξιο Κομνηνό που πολέμησε στα ίδια μέρη πριν απο 60 χρόνια. 
Τότε ο Μανωλιός βρήκε ευκαιρία και μας ξεφούρνισε το μυστικό: "Σόρρυ γκάιζ, αλλά ξέχασα να σας πω ότι για να φτάσουμε στα SPA θα πρέπει πρώτα να ρίξουμε κάτι ψιλές στους Σελτζούκους, που μας κλείνουν τον δρόμο - μην ανησυχείτε, 10 λεπτά υπόθεση είναι."
Πανικός στο στράτευμα: "χθες πήγα κομμωτήριο", "ας μας το 'λεγες νωρίτερα να ντυνόμασταν πιο σπορ", "προχθές έσπασα νύχι - ούτε αναψυκτικό δεν μπορώ να ανοίξω", "δεν προλαβαίνω: έχω κανονίσει καφέ" - βεβαίως όλες οι ενστάσεις κάμφθηκαν, μόλις τους είπε ότι τα SPA των Σελτζούκων δεν συγκρίνονται με της Κωνσταντινούπολης και ότι δεν είναι δυνατόν κάθε κυράτσα σελτζούκα να κάνει πήλινγκ, καλιφορνέζικο μασάζ και αρωματοθεραπεία κάθε βδομάδα, τη στιγμή που ολόκληρος βυζαντινός στρατός έχει τόσες μέρες να κάνει έστω και ένα απλό τζακούζι.
Εγώ βεβαίως είχα τις ενστάσεις μου, διότι είδα στο Google Earth ότι πρέπει να περάσουμε από μια χαράδρα στο Μυριοκέφαλο. Ο αυτοκράτορας όμως φάνηκε εντελώς κουφιοκέφαλος και επέμεινε να περάσουμε από μέσα. Του είπα ότι έχω κλειστοφοβία - τίποτα. Του είπα ότι έχει λάσπες και θα λερωθούμε - πάλι τίποτα. Του είπα ότι έχει πέτρες και ορισμένοι δεν έχουν φλατ παπούτσια - εκεί άρχισε κάπως να το σκέφτεται. Στάθηκε στη μέση του στρατεύματος. Με κομμένη την ανάσα περιμέναμε όλοι την απόφασή του. Απόλυτη σιγή επικράτησε για μερικά λεπτά. Τότε ο αυτοκράτορας έβγαλε το στολισμένα με διαμάντια, ζαφείρια και μπριλάντια ξίφος του, εκείνο γυάλισε καθώς ο Μανουήλ Κομνηνός το ύψωσε στον ήλιο και από το στόμα του βγήκε μια πολεμική ιαχή που προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού στο στράτευμα: "τράβα μπρος".
Ο στρατός προχώρησε σφυρίζοντας μέσα στη χαράδρα. Την ώρα όμως που ο αυτοκράτορας τραγουδούσε τον στίχο "και δεν ξέρεις τι θα βγάαααλει απ' τη μια στιγμή στην άαααααλλη", μας απάντησαν οι Σελτζούκοι με ένα άλλο τραγούδι, το "Ντου από παντού". Έγινε της τρελής, ο ένας έπεφτε πάνω στον άλλο (οι (λ)ούγγροι βρήκαν ευκαιρία και έπιαναν ό,τι έβρισκαν) και γενικώς επικράτησε πανικός - τόσο που φοβήθηκα ότι θα χαθούν τα κουπόνια του Groupon. Λένε μάλιστα ότι ο αυτοκράτορας κάθισε κάτω και περίμενε την μοίρα του - ανοησίες: απλώς κάθισε να δει στο σμαρτφόουν τι του είχαν γράψει στο τουίτερ. Τελικά τον σηκώσαμε και ανασυγκρότησε τον στρατό, αλλά οι απώλειες ήταν ήδη μεγάλες. 
Παρ' όλο που ο Κιλίζ-Αρσλάν ήταν ο νικητής, αυτός πρότεινε στον αυτοκράτορα ανακωχή,  η οποία μάλιστα έγινε υπό τα βυζαντινά λάβαρα (παινευόταν μετά ο αυτοκράτορας ότι έτσι έδειξε ποιος έχει το πάνω χέρι: δεν κοιτάς εκεί, μωρή, που τα 'κανες πάνω σου στα μισά της μάχης - τι μας κουνιέσαι τώρα;). Η σκέψη μου πάντως ήταν να μην γίνει ανακωχή, αλλά να βγούνε κατευθείαν στο πρωινάδικο του Mega και να λυθεί εκεί η παρεξήγηση.
Διάφοροι ιστορικοί, αναλύοντας την μάχη, υποστηρίζουν πως αυτό που ενδιέφερε τον Κιλίζ και τον στρατό του ήταν να φάνε τα πιροσκί και τα τυροπιτάκια. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο - έτσι κι αλλιώς το πιροσκί αν δεν το φας φρέσκο μετά γίνεται τελείως γαλότσα.
Αφού τελείωσε η περιπέτεια, ο αυτοκράτορας βγήκε και μας είπε: "Ωχ, παιδιά, έκανα λάθος: τα κουπόνια του Groupon είναι για του χρόνου. Δεν πειράζει, θα ξανάρθουμε". Και όντως, την επόμενη χρονιά πήγαμε στον ποταμό Μαίανδρο, στα φημισμένα SPA "Υέλιον και Λειμοχείρ". Εκεί βρήκαμε πάλι τους Σελτζούκους μπροστά μας αλλά και μανικιούρ κάναμε και αρωματοθεραπεία και σιάτσου και garra rufa..."

Ειμί Κωνσταντίνος ο αντιγραφεύς και άρτι ωλοκλήρωσα.

23 σχόλια:

  1. Τύφλα να' χει ο Τσιφόρος και οι ιστορίες του. Προσκυνώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι θεός, αγάπη μου, τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κλαίω από τους γέλωτες...
    Αλλά και πόσες γνώσεις πήρα σήμερα από εδώ!
    Να φανταστείτε δεν γνώριζα το ΠΚΕ, ούτε είχα φανταστεί την Lady Gaga με πλερέζα!
    Για να μην αναφερθώ και στον Κολο-μάνο!
    A propos, το πεντικιούρ με τα ψαράκια το δοκίμασα και σας το συνιστώ, άλλο πόδι σου κάνει ένα πράγμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα αφησω ψαρακια να τρωνε τα ποδια μου; Τρελαθηκαμε τελειως;
    Κων Καν αν θελεις γραφεις υπερπαραγωγες!

    Αντε μη λειπεις τοσο κερό, κουφιοκεφαλε!

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Δημήτρη Τερζή, ο Τσιφόρος έγραφε μυθοπλασία, ενώ εγώ αναπαράγω αυτολεξεί τα λόγια του στρατηγού Καντακουζηνού (εντάξει, για να είμαι εντελώς ειλικρινής, προέβην σε 2 αυθαιρεσίες: αντί για "εξαιρετικά αγαπητός" είπε "πολύ αγαπητός" και αντί για "αναγκάστηκα να πάω" είπε "υποχρεώθηκα να πάω" - τα υπόλοιπα όμως είναι αυτούσια).


    Αγαπητέ Ανώνυμε, ευχαριστώ, αλλά τι εννοείτε "τέλος"; Από τώρα; Ξέρετε πόσοι αυτοκράτορες περιμένουν υπομονετικά την σειράν τους για σχολιασμόν, κους-κους, παραλειπόμενα και γκόσιπ;


    Αγαπητή Αθηνά, η περίπτωσίς σας αποδεικνύει την πολλαπλώς διδακτικήν διάστασιν της αναρτήσεως. Προσωπικώς προτιμώ τα ψαράκια τηγανητά.


    Αγαπητή Coula, δυστυχώς δεν υπάρχει επάρκεια χρόνου. Βρήκα ολίγον σήμερον και έγραψα το παρόν πόνημα, αλλά δεν προλαβαίνω να γράψω άλλα - ούτε να κάνω πολλές μπλογκοεπισκέψεις.
    Πάντως αυτοαναιρείσθε: με αποκαλείτε "κουφιοκέφαλο" την στιγμήν που η αμέσως προηγουμένη λέξις σας είναι ο "κερός". Enough said, που θα έλεγε και ο Μανουήλ Α' Κομνηνός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χχαχχχαχαχαχαχαχαχαχα

    κερο εγραψα......

    αυτι ιμε κε σε ωπωιων αρεσο

    αχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτός ο αυτοκράτορας Κομνηνός που σας έβαλε να περάσετε από χαράδρα με τα γνωστά αποτελέσματα, μου θυμίζει ένα δικό μας πρωθυπουργό που κι αυτός μας έβαλε να περάσουμε από άλλη χαράδρα με τα ίδια αποτελέσματα (ΠΚΕ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή Coula, η ορθογραφία σας με εντυπωσιάζει: ούτε ο Κολομάνος ο Βιβλιοφάγος να ήσασταν.

    Αγαπητέ Θωμά, ναι, αλλά μετά επανήλθαμε και τους εξεσκίσαμε - εν τέλει βεβαίως μας εξέσκισαν εκείνοι, αλλά ο Κομνηνός δεν πρόλαβε να το δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαχαχαχαχα μου φτιαξες τη μέρα πάλι! Είσαι μουρλόοοοοος και θεός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όταν λέω "τέλος" εννοώ "δεν υπάρχει αμφιβολία", δεν ξέρω γιατί, όμως... Πάντως, περιμένω εναγωνίως να μας αποκαλύψετε αν τα όσα περιγράφει ο Θεοτοκάς στο Παιχνίδι της Τρέλας και της Φρονιμάδας ευσταθούν.
    Εν τω μεταξύ, τα ψαράκια αυτά τα είχα απαντήσει στη λίμνη της Βουλιαγμένης αλλά δεν ήξερα πώς τα έλεγαν. Πόσο διδακτικό είναι τελικά αυτό το μπλογκ; Πόσο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αισθανομαι πολυ τυχερος που σας ανακαλυψα εκλαμπροτατε και μπορω ασφαλως να πληροφορουμαι τα πραγματικα γεγονοτα εκεινων των περιοδων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή Hitori Tana, πραγματικά απορώ με ανθρώπους σαν εσάς που γελούν με καταστροφές που έχει υποστεί ο ελληνισμός και το Γένος μας από τους Τουρκαλάδες. Ντροπή σας.

    Αγαπητέ Ανώνυμε, αν τα ευρισκόμενα εις την λίμνην της Βουλιαγμένης ψαράκια είναι όντως αυτά που τρώνε πόδια, προτείνω εις τον Δήμαρχον Γρηγόρη Κασιδόκωστα να δημιουργήσει εις την λίμνην διεθνές φεστιβάλ σπλάτερ ταινιών. Όσο για τον Θεοτοκά, να ξέρετε ότι εγώ ηγούμαι του κόμματος της φρονιμάδας - είναι προφανές από τα γραφόμενά μου αυτό.

    Αγαπητέ Evil Chef, και εγώ χαίρομαι που η αληθής γνώσις χαρίζεται απλόχερα μέσω του παρόντος ιστολογίου. Επιπλέον, θα σας επρότεινα να πετάξετε όλα τα βιβλία των υποτιθεμένων βυζαντινών ιστορικών (Ιωάννης Μαλάλας, Ιωάννης Σκυλίτζης, Γεώργιος Παχυμέρης - μα είναι ονόματα αυτά; είναι δυνατόν να κάνουν ποτέ διεθνή καριέρα;).
    Εγώ πάντως τα εμάζεψα μια μέρα μαζί με κάτι παλιότερα τεύχη του Hello, του Very Sorry και του Nitro και τα πέταξα όλα μαζί εις την ανακύκλωσιν (βεβαίως μετά μετάνιωσα: μέσα σε ένα Hello που πέταξα είχε και αποκλειστικές φωτογραφίες από τις διακοπές της Μενεγάκη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. an i Coula kataferei kon-kan gia kafe sto thiseio tha tis bgalo to kapelo
    kantakouzina se latrevo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ασωτος γιος
    ειμαι μεσα για οποτε μου πειτε! Ψοφαω να σας συναντησω!!!
    Ελα Κων Καν, μη κανεις τον δυσκολο! Θα σου κανω δωρο και χαβιαρακι να εχεις να πορευεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάνε αυτή την ρημαδοανατροπή και πήγαινε για καφέ.Σου έχουν δείξει πόσο σε εκτιμούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η απάντησις στους ανωτέρω είναι "τσου" (ακόμη).
    Δεν είδατε τι έπαθε ο Μανουήλ Α' Κομνηνός πηγαίνοντας για σπα; Δεν σκοπεύω να πάθω και εγώ τα ίδια πηγαίνοντας για καφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. nomizo oti to blog sou einai to mono sovaro anagnosma stis meres mas , respect. andy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μεγαλειότατε δηλώνω αρχιταπεινός και υπερμετριόφρων υπηρέτης σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ Andy, σας ευχαριστώ. Ωστόσο οφείλω να σας διορθώσω: υπάρχει ακόμη ένα σοβαρόν ανάγνωσμα στις μέρες μας, το ιστολόγιον του Μένιου Φουρθιώτη:
    http://tr0ktik0.blogspot.com/

    Αγαπητέ ηλιογράφε, καλώς ορίσατε. Η υπερβολή σας εις την ταπεινότητα και την μετριοφροσύνην μού θυμίζει εμένα, τον πρωτονοβελισσιμοϋπέρτατον και πρωτοπανεντιμοϋπέρτατον αυτοκρατορικόν διάδοχον - αλλά από την ανάποδην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. den vrika to blog tou meniou ( kirie eleison ) sovaro i diaskedastiko, andy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητέ Andy, θα σας επρότεινα εναλλακτικώς το ιστολόγιον του Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά έχει να το ενημερώσει από τον Δεκέμβριον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. den peirazei tha diavazo to diko sou na pigainoun ta farmakia kato. andy.
    kai eimai agapiti diladi kopela. s euxaristo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας