Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Προσεγγίζοντας το σουρεαλισμό

Ξεκίνησε σήμερα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο αφιέρωμα στο κίνημα του σουρεαλισμού με τίτλο "Προσεγγίζοντας το σουρεαλισμό", το οποίο περιλαμβάνει έκθεση κολλάζ, ζωγραφικών έργων, γλυπτών, κατασκευών, χαρακτικών και φωτογραφιών.

Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα έργα που εκτίθενται (κυρίως κολλάζ, γλυπτά και κατασκευές) συνοδευόμενα από αποσπάσματα από την παρουσίαση της έκθεσης, τα οποία ερμηνεύουν και επεξηγούν τα ομολογουμένως δυσνόητα έργα τέχνης:






"Με κυρίαρχο γενεσιουργό στοιχείο τον αυθορμητισμό και αυτοματισμό της γραφής, την παραδοξολογία, την δύναμη του ονείρου, της δημιουργικής φαντασίας και των δυνάμεων που βρίσκονται εγκλωβισμένες στην ψυχή, κατάφερε με ασυγκράτητη ορμή και σθένος να ανατρέψει καθιερωμένα εικονογραφικά σχήματα, ήθη και αρχές."








"Όπως ο τίτλος του εμφατικά δηλώνει, σκοπός του είναι να προσεγγίσει και να μεταφέρει στον αποδέκτη το μήνυμα μιας τέχνης η οποία, επειδή τόλμησε να ανοίξει νέους ορίζοντες, να βαδίσει σε αχαρτογράφητους δρόμους της ψυχής μέσα από απαξιωτικούς αρχικά χλευασμούς, την απροσδιοριστία, την ρευστότητα, τις απολυταρχικές συμπεριφορές, τις πολιτικές διχογνωμίες και αποβολές ακόμα μελών, που συγκρότησαν την αρχική ομάδα, κατάφερε στην πορεία να βρει την δικαίωση και την αποδοχή από τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και να επηρεάσει ως έναν βαθμό την κοινωνική και πολιτισμική συμπεριφορά τους"







"Πώς κρίνεται αν ένα έργο είναι υπερρεαλιστικό; Σύμφωνα με τον Αντρέ Μπρετόν, σημειώνει ο Νάνος Βαλαωρίτης στον πλούσιο συνοδευτικό κατάλογο της έκθεσης, δύο είναι τα κριτήρια: «καταρχάς αν το έργο είναι προιόν του αυτοματισμού, με την απουσία κάθε ελέγχου και λογικής και δεύτερον αν χαρακτηρίζεται από πνευματικότητα»."










"Ένα κίνημα διαμαρτυρίας και ανατροπής των μέχρι τότε «καλώς κειμένων» στον χώρο της τέχνης του έμμετρου λόγου πρωτίστως και των εικαστικών τεχνών συνακόλουθα, το οποίο χωρίς να αποτελέσει σχολή αισθητικής, με κριτήρια και κυρίαρχη φροντίδα όχι πλέον το αισθητικά ωραίο αλλά το δραστικά πνευματικό, έθεσε στον πυρήνα του προβληματισμού και των επιδιώξεών του τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε «να αλλάξει την ζωή»."


Ειμί Κωνσταντίνος ο σουρεαλιστής και άρτι ωλοκλήρωσα.

12 σχόλια:

  1. Σας παραθέτω και άλλο ένα απόκρυφο έργο...πλάι στα Ευαγγέλια της Μαγδαληνής και του Ιούδα...

    http://www.google.co.uk/imgres?um=1&hl=el&sa=X&biw=1920&bih=961&tbs=qdr:w,isz:m&tbm=isch&tbnid=XPbHHGRML4vRLM:&imgrefurl=http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/orkisthke-h-nea-boulh&docid=s9HNDUetlVqtKM&imgurl=http://www.xryshaygh.com/resources/images/preview/820/voul4__article.jpg&w=640&h=426&ei=aGTwT7r7HfOb1AXgmbHGDg&zoom=1&iact=hc&vpx=1283&vpy=317&dur=6314&hovh=183&hovw=275&tx=167&ty=87&sig=105177405972893348076&page=1&tbnh=124&tbnw=182&start=0&ndsp=45&ved=1t:429,r:17,s:0,i:145

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι το συγκεκριμένο έκθεμα ανήκει στο κίνημα του ντανταϊσμού, διότι προγραμματική του θέση είναι να κάνει ντα.

      Διαγραφή
  2. Ε, αν μη τι άλλο η τωρινή Βουλή πρόκειται να προσφέρει θέαμα!
    Και δεν εννοώ φυσικά μόνο τον κ. Πάντζα!

    Καλό μήνα να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα εκθέματα υπέροχα! Συγχαρητήρια στους καλλιτέχνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στον συντάκτη του κειμένου της έκθεσης που περιγράφει τόσο εύστοχα τα συγκεκριμένα εκθέματα.

      Διαγραφή
  4. τον δεύτερο πίνακα θα ήθελα .τυφλώθηκα απο τόση τέχνη μαζεμένη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτιμήστε κάτι πιο οικονομικό: ο δεύτερος πίνακας αξίζει όσο το Μνημόνιο 2 (ίσως και 3) που θα εφαρμόσει.

      Διαγραφή
  5. Απαπαπαπαπα δεν είμαι ου σουρεαλισμού, κάτι σε Μουνκ διαθέτει το κατάστημα; (Νομίζω πως ναι, τι λέτε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. majestad, ανώτερη και Δελφιναρίου η νέα σύνθεσις. Η αποθέωση πάντως είναι ο Στάλιν στην πρώτη σειρά. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Και ο Χίτλερ διαγώνια πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω δει τη νέα διάταξη, αλλά χαίρομαι που μεταξύ των δύο θα είναι ο επί γης αντιπρόσωπος του Θεού.

      Διαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας