Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Retrospective vol. 4 (Ιούνιος 2010)

  • Λεξικόν (Ανάρτησις της 1ης Ιουνίου 2010)



Πολύς λόγος γίνεται περί της ορθής αποδόσεως εις την ελληνικήν της φράσεως "cabinet man". Οι χρήστες του πασοκικού λεξικού μεταφράζουν ως "άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου" ενώ οι χρήστες της νεοδημοκρατικής εκδόσεως ως "ντουλαπάς". Προσωπικώς πιστεύω ότι αμφότεραι αι ερμηνείαι είναι δόκιμοι, διότι, ως γνωστόν, οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας ήσαν άνθρωποι του μόχθου, άρα δύναται τις να εύρει υπουργόν-μαραγκόν (έχει άλλωστε ήδη υπάρξει, αν ενθυμείσθε, υπουργός-σερβιτόρος αναψυκτηρίου).
Διά να διευκολύνω όμως την Εξεταστικήν Επιτροπήν εις την μετάφρασιν όρων, παρουσιάζω την ορθήν απόδοσιν των τίτλων των υπουργών εις την αγγλικήν:
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: walkie-talkie man
Υπουργός Εξωτερικών: Yes man
Υπουργός Εθνικής Οικονομίας: German
Υπουργός Οικονομικών: no money - no honey man
Υπουργός Εργασίας: fifty per cent man (σ.σ.: η ορολογία προσαρμόζεται αναλόγως προς την μείωσιν των αποδοχών. Επί παραδείγματι, χήρα με τρία ανήλικα τέκνα της οποίας η σύνταξις μειούται κατά 70% μεταφράζει "seventy per cent man".)
Υπουργός Αναπτύξεως: zero man
Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών: Siemens man (σ.σ.: προς τιμήν του μεγάλου χορηγού του υπουργείου)
Υπουργός Υγείας: wait, man! (σ.σ.: προφέρεται με δικαίαν αγανάκτησιν)
Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Македонија-Тракия man
Υπουργός Ναυτιλίας: Cosco man (σ.σ.: κινεζιστί: 中国 远洋. Παλαιοτέρα μετάφρασις ήτο boat man ή ferry man, χαϊδευτικώς δε Mantalena).
Υπουργός Παιδείας: brick man (σ.σ.: εκ του συνήθως παραγομένου προϊόντος)
Υπουργός Προστασίας του Πολίτου: polite man (σ.σ.: όταν το υπουργείον ονομαζόταν Δημοσίας Τάξεως η λέξις ήτο, ως γνωστόν, policeman. Η μετεξέλιξις του Υπουργείου προς το ευγενέστερον πρέπει να αποδοθεί και εις την αγγλικήν κατά μετατροπή του police εις polite).

Πρωθυπουργός: caddie (σ.σ.: διά τους αγνοούντες τον όρον, caddie είναι το παιδί που μεταφέρει τα μπαστούνια του γκολφ - εικών εδώ - κατ' επέκτασιν δε το παιδί διά τα θελήματα. Εις επίσημα ξενόγλωσσα έγγραφα η λέξις δύναται να μεταφραστεί και ως Dominique Strauss-Kahn).

Ειμί Κωνσταντίνος ο μεταφραστής και άρτι ωλοκλήρωσα.







  • Θα χρεοκοπήσει και το Μονακόν; (Ανάρτησις της 9ης Ιουνίου 2010)

Τα γνωστά ξένα κέντρα αποφάσεων που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια κατά της πατρίδος μας έβαλαν ως νέον στόχον το πριγκιπάτον του Μονακό και προσωπικώς την Γαληνοτάτην Υψηλότητα Αλβέρτον Β', Πρίγκιπα του Μονακό.
Συγκεκριμένως το όργανόν τους "International Living" εις τον σκοτεινών αποχρώσεων κατάλογον "2010 Quality of Life Index" βαθμολογεί το πριγκιπάτον με 72 - ισοβαθμεί δηλαδή με την Ελλάδα και την Αργεντινήν - λίγο πιο πάνω από τους επομένους στόχους, Σουηδίαν και Ιαπωνίαν.
Η ταύτισις αυτή με την Ελλάδα και την Αργεντινήν προεκάλεσε αναταραχήν εις τους κύκλους του Πριγκιπάτου: ένοικοι του Hotel de Paris διαμαρτυρήθηκαν χθες εις την ρεσεψιόν διότι " άκουγαν όλη τη νύχτα τις μηχανές να κόβουν μονεγασκικά φράγκα" ενώ φήμαι κυκλοφορούν ότι ο Πρίγκιψ αύριον θα απευθύνει δραματικόν διάγγελμα με φόντο την μαστιζομένην από την κρίσιν μαρίναν (φανερά εμπνευσμένος από το έτερον ιστορικόν φόντο, το λιμάνι του Καστελορίζου).

Η δυσάρεστος αυτή εξέλιξις θα έχει τας ακολούθους συνεπείας:
1) Θα μειώσει ο Alain Ducasse τας τιμάς εις το εστιατόριόν του - μάλιστα το Μονακόραμα θα προτείνει ειδικόν μενού διά το κοινόν εις τιμάς ενδιαφέρουσας, ενδεχομένως και κάτω των χιλίων ευρώ!
2) Το προαναφερθέν ξενοδοχείον Hotel de Paris θα απορροφήσει την αύξησιν του ΦΠΑ και προκειμένου να αναπληρώσει τας απωλείας θα αντικαταστήσει τους χρυσούς καθρέπτας με απλούς επιχρύσους.
3) Το "Rien ne va plus!" θα μεταφερθεί από τας αιθούσας του καζίνου εις τους δρόμους του πριγκιπάτου, όπου αγανακτισμένοι Μονεγάσκοι θα διαμαρτύρονται κτυπώντας τας κατσαρόλας των (με προσοχήν βεβαίως, δια να μην αλλοιωθεί εις την βάσιν η ένδειξις "ασήμι 925°").
4) Θα απαγορευθεί εις τους οδηγούς της Φόρμουλας 1 εις το "Σιρκουί του Μονακό" να οδηγούν με ταχύτητας άνω των 50 χιλιομέτρων/ώρα, προκειμένου να εξοικονομηθεί βενζίνη - εις τας κατηφόρας θα οδηγούν με σβηστή μηχανή.
5) Θα μειωθεί ο μισθός των τριών δημοσίων υπαλλήλων του πριγκιπάτου κατά 30% και των δύο συνταξιούχων του κατά 23,79%.
6) Κύματα Μονεγάσκων οικονομικών μεταναστών (δηλαδή με οικονομίες) θα κατακλύσουν το Λιχτενστάιν και τον Άγιον Μαρίνον.
7) Η πριγκίπισσα Στεφανί θα ξεναγεί τους ενδιαφερόμενους με λεωφορείον εις τας βίλας της μίζας που έχτισαν οι Μονεγάσκοι πολιτικοί με τον ιδρώτα τους (αν δεν το έχετε ήδη πληροφορηθεί, πρόκειται περί της νέας συνεισφοράς του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star-Monaco).
Ελπίζομεν οι συμπαθείς Μονεγάσκοι να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους Έλληνες αδερφούς τους. Προσωπικώς είμαι σίγουρος. Άλλωστε το μόττο του κράτους του Μονακό "Deo Juvante" (="Με τη βοήθεια του Θεού") ομοιάζει με το ελληνικόν: "Και ο Θεός βοηθός!"

Ειμί Κωνσταντίνος ο Μονεγάσκος και άρτι ωλοκλήρωσα.






  • Κατάρ-α τη στιγμή! (Ανάρτησις της 11ης Ιουνίου 2010)


Περίεργον περιστατικόν συνταράσσει την φιλειρηνικήν κοινωνίαν του Φαληρακίου Ρόδου: φορτηγόν ανεφοδιασμού του αεροδρομίου της Ρόδου έπεσε επάνω εις το learjet του σεΐχου του Κατάρ, ο οποίος ευρίσκεται εις το νησί για διακοπές.
Δύο εκδοχαί είναι αι επικρατέστεραι: ή πρόκειται περί συνωμοσίας των γνωστών ξένων κέντρων, προκειμένου να πληγεί ο ανεπτυγμένος σεϊχικός τουρισμός της πατρίδος μας, ή πρόκειται περί κυβερνητικού εκβιασμού εις την εναγώνιον προσπάθειαν να εύρωμεν επενδυτάς: "ή αφήνεις τα λεφτά σου ή αφήνεις τα κόκαλά σου!" Πληροφορίαι ότι εις το κότερον του σεΐχου ευρέθη καρφωμένη με στιλέτον φωτογραφία του λιμανιού του Αστακού ελέγχονται ως αναληθείς.
Τις έρευνες των ελληνικών αρχών (υπό τον αστυνόμον Μπέκα - σε επανάληψη κάθε βράδυ) θα συνδράμει κλιμάκιον της Ιντερπόλ (Μις Μαρπλ, Επιθεωρητής Κλουζό και Αστυνόμος Σαΐνης).

Ειμί Κωνσταντίνος ο αστυνομικός ρεπόρτερ και άρτι ωλοκλήρωσα.







  • The love boat (Ανάρτησις της 14ης Ιουνίου 2010)

Τα νεόνυμφα τέκνα της Αγλαΐας και της Μαριγώς Leon and Marietta ωργάνωσαν πάρτιον επί του θωρηκτού Αβέρωφ - γνωστού πλέον και ως "θωρηκτού της αγάπης" - ακολουθώντας το φωτεινόν παράδειγμα της εθνικής ευεργετρίας Ελένης Μενεγάκη (δημοσιογραφικά(;) ρεπορτάζ εδώ).
Το γεγονός τούτο θέτει νέα δεδομένα εις τας γαμηλίας δεξιώσεις. Ανάσταται είναι αι μέλλουσαι νύφαι και αι ακυρώσεις δεξιώσεων εις κτήματα και ξενοδοχεία πίπτουν ως βροχή.
Όπως είναι αναμενόμενον, νέας σελίδας δόξης εις τα θαλάσσια ύδατα θα γράψουν τα καταποντισμένα πλοία, ως το καταδρομικόν Έλλη, ο Τιτανικος, το θωρηκτόν Μπίσμαρκ - αι επιχειρήσεις ανελκύσεως τους θα ξεκινήσουν συντόμως δια να ικανοποιηθούν οι Έλληνες μελλόνυμφοι. Δια πριβέ καταστάσεις όμως θα χρησιμοποιείται το υποβρύχιον Παπανικολής - δια τους πλέον τολμηρούς προτείνεται και το ρωσικόν Κουρσκ. Οι παραδοσιακού τύπου γάμοι θα γίνονται εις σκούνας, μπρίκια, γολέτας ή μπομπάρδας-σαμπατιέρας. Διά τους αρχαιολάτρας τέλος ενδεδειγμένη είναι η χρήσις αθηναϊκής τριήρους ενδεχομένως δε και αυτής της Αργούς.
Έτεροι κοσμικοί όμως θεωρούν "καμμένον χαρτί" τας δεξιώσεις επί πλοίων και αναζητούν άλλας διεξόδους εις τα πλαίσια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Επειδή όμως τα οχήματα του ελληνικού στρατού (τανκς, στάγιερ, καναδέζαι κτλ.) ή τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας (με την εξαίρεσιν ενδεχομένως των C-130) δεν έχουν ακόμη την κατάλληλον υποδομήν ώστε να δεχθούν γάμους, προτείνονται εναλλακτικώς αι ακόλουθαι πρωτότυπαι ιδέαι, αν και εκτός στρατιωτικού πλαισίου:
- Γάμος μετά γαμηλίας δεξιώσεως εις την μονήν Βατοπεδίου Αγίου Όρους. Το πακέτον μάλιστα θεωρείται ανταγωνιστικόν, διότι περιλαμβάνει ως δώρον διαμονή εις την βασιλικήν σουίταν όπου κατέλυσε ο πρίγκιψ Κάρολος. Δια την τήρησιν όμως των τύπων του Αγίου Όρους, ο ηγούμενος Εφραίμ θα ζητήσει να είναι η νύφη ενδεδυμένη ως άνδρας, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμον για την τέλεσιν γάμων ομοφυλοφίλων. Ήδη οι κάτοικοι της Τήλου διαμαρτύρονται θεωρούντες ότι διαθέτουν το αποκλειστικόν copyright.
- Γάμος εις την Δήλον. Διατίθεται εις το μελλόνυμφον ζεύγος ολόκληρη η ιερά νήσος με τας αρχαιότητάς της, γεγονός που δίδει άπλετον χώρον και συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Επιπλέον ευρίσκεται εις στρατηγικόν σημείον έναντι της ταλαιπώρου νήσου της Μυκόνου η οποία τοιουτοτρόπως θα αποσυμφορηθεί - αν και όσοι δεν δύνανται να καταλύσουν υπό των ερειπίων της Δήλου θα διατηρούν την δυνατότητα να εύρουν αξιοπρεπές κατάλυμα απέναντι. Το μόνον πρόβλημα είναι ότι η ορθή τέλεσις του μυστηρίου εντός του ναού του Διονύσου προϋποθέτει την αναστήλωσιν των κοσμούντων τον ναόν φαλλών γεγονός που και τούτο δύναται να θεωρηθεί ανταγωνιστικόν προς το copyright της Τήλου (άλλωστε οι κάτοικοι της Τήλου ζητούν να αλλάξει brand name η Δήλος -όπως και η Μήλος - διότι θεωρούν ότι αποτελεί προσβολή της αποκλειστικότητος της εμπορικής της επωνυμίας). Δια τον λόγον τούτον προτείνεται εις το συμβόλαιον ενοικιάσεως της Δήλου να δηλώνεται σαφώς ότι οι καλεσμένοι δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήσιν των στύλων του ιερού.

Ειμί Κωνσταντίνος ο μελλόνυμφος και άρτι ωλοκλήρωσα.






  • Μοντέρνα Σταχτοπούτα reloaded (Ανάρτησις της 14ης Ιουνίου 2010)

Κατερίνα Πιερή: Ω... Ω, με συγχωρείτε, ήταν τυχαίο!
Αλέξης Βαρνέζης: Τυχαίο; Δεν νομίζω!


Στον ρόλο της Κατερίνας Πιερή η Μαριέττα.
Στον ρόλο του Αλέξη Βαρνέζη ο Λέων.

(Μετά την τελετή θα ακολουθήσει δεξίωση επί του θωρηκτού Γ. Αβέρωφ.)






  • ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ (Ανάρτησις της 20ής Ιουνίου 2010).


Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα περί ανασχηματισμού της κυβερνήσεως. Θα ήθελα λοιπόν κι εγώ να συνεισφέρω εις την σχετικήν φιλολογίαν με εποικοδομητικάς προτάσεις περί της ορθής σύνθεσης της ελληνικής κυβερνήσεως:

Πρωθυπουργός: Άγγελα Μέρκελ
Υφουπουργός στον Πρωθυπουργό - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γιάννης Πρετεντέρης

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υφυπουργός: Μπιλ Γκέιτς

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Ντομινίκ Στρος-Καν

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Χίλαρυ Κλίντον

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Άκης Τσοχατζόπουλος (διαχρονική αξία)
Υφυπουργοί: Leon and Marietta (αρμόδιοι για το Πολεμικό Ναυτικό)

Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας:
Υπουργός: - (τα κάνει όλα ο Ντομινίκ)
Υφυπουργός: Γουέι Τζαφού (αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας - σε συνεργασία με τους Leon and Marietta)

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
Υφυπουργός: Γιάννης Αλαφούζος
Υφυπουργός: Μίνως Κυριακού

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων:
Υπουργός: Ρούλα Κορομηλά (δια βίου!)
Υφυπουργός: Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος (αρμόδιος για ΤΟ Θρήσκευμα - ένα είναι!)

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:
Υπουργός: Μιχάλης Χριστοφοράκος
Υφυπουργός: Μιχάλης Λιάπης (αρμόδιος για τον ΟΣΕ)

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:
Υπουργός: Δημήτρης Δασκαλόπουλος (Πρόεδρος ΣΕΒ)
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Μίχαλος (Πρόεδρος ΕΒΕΑ)

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
Υφυπουργός: Θανάσης Κοκκινούλης

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
Υπουργός: Αλέξης Κούγιας
Υφυπουργός: Σάκης Κεχαγιόγλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
Υπουργός: Γεώργιος Καρατζαφέρης (σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Παιδείας)
Υφυπουργός: Μάκης Βορίδης

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού:
Υφυπουργός: Τζούλια Αλεξανδράτου (αρμόδια για θέματα τουρισμού)
Υφυπουργός: Μαριάννα Ντούβλη (αρμόδια για θέματα αθλητισμού: "Κυρία Μαριάννα, δεν καπνίζουμε την ώρα της γυμναστικής")

Σημείωσις: Η παραπάνω σύνθεσις αποτελεί την ιδανικήν ομάδα η οποία θα τηρεί τας απαραιτήτους ισορροπίας. Κάποια ονόματα ενδεχομένως να μην βρεθούν ποτέ εις την προτεινομένην θέσιν, άλλα ίσως να μην πρέπει να βρεθούν και άλλα ίσως να βρίσκονται εδώ και καιρό - άλλο αν το όνομα τους δεν εμφανίζεται εις την πόρτα του γραφείου.

Ειμί Κωνσταντίνος ο ανασχηματιστής και άρτι ωλοκλήρωσα.





  • ΟΕΔΒ (Ανάρτησις της 21ης Ιουνίου 2010)





Περί εθνικών βιβλίων σήμερον:
Το ελληνικόν κράτος - εν έτει 1827, δηλαδή προ της επισήμου αναγνωρίσεώς του - εξέδωσε δίγλωσσον έκδοσιν της Καινής διαθήκης (εις "γραικικήν" και "αλβανιτικήν" γλώσσαν) - μάλλον και για χρήσιν εντός των σχολείων, αφού τα εκκλησιαστικά κείμενα λειτουργούσαν τότε και ως διδακτικά βιβλία. Έναν αιώνα αργότερον εκυκλοφόρησε το περίφημον Abecedar (αναγνωστικόν διά τους σλαβοφώνους Μακεδόνας εκδοθέν εν έτει 1925 υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως - περισσότερα και κατατοπιστικότερα εδώ). Ας μην φρίξουν όμως οι Έλληνες: ως μας πληροφορεί το βιβλίον, οι πάπιες κάνουν και στα μακεδονικά "πα πα" (μακεδονιστί: pa pa), γεγονός που αποδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Οι μουσουλμάνοι όμως της Ελλάδος δεν εστάθησαν το ίδιο τυχεροί: το 1936 εξεδόθη δια την τρίτην τάξιν των μουσουλμανικών σχολείων αναγνωστικόν (εις την σελίδαν του ΟΕΔΒ όπου παραπέμπω είναι το τρίτον, με τον τίτλο "ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ") με το άνωθεν εικονιζόμενον εξώφυλλον - δηλαδή παιδάκια χαιρετούντα φασιστικώς (ήταν πολύ τρέντυ επί Μεταξά) - και ρήσιν του ηγέτου ως προμετωπίδα: "Είστε Ελληνόπουλα και είναι μεγάλο πράγμα να είναι κανείς Έλλην" (συγκεκριμένας διαστάσεις δεν έδωσε). Τα Ελληνόπουλα μπορεί να τα διαβάσει κανείς και εδώ.
Το ίδιο ελληνικόν κράτος όμως εφρόντισε και για τους γνησίους ελληνοπαίδας: εξέδωσε εν έτει 1969 την "Ελληνική Ιστορία των Νεωτέρων Χρόνων" με αναλυτικήν παρουσίασιν του πολέμου κατά του κομμουνισμού και τελευταίον κεφάλαιον περί την "21η Απριλίου 1967" (διαβλέπω κομμουνιστόν δάκτυλον εις την διάταξιν της ύλης: η τοποθέτησις εις το τέλος παρείχε την δυνατότητα εις τους τυχόν εναπομείναντας ανθέλληνας εκπαιδευτικούς να ισχυρισθούν ότι δεν επρόλαβαν να διδάξουν το θαυμάσιον τούτο κεφάλαιον).

Ειμί Κωνσταντίνος ο διδάσκαλος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας