Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Εφημερίδεεες!!!


Ακατανόητος είναι η εμμονή με τα δυτικά και τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημερώσεως. Όλοι ασχολούνται με ειδήσεις δήθεν σημαντικάς που επαρουσιάσθησαν εις εγκύρους εφημερίδας ως "Τα Νέα", "Η Καθημερινή", η "Εφημερίς του Τοίχινου Δρόμου" (αγγλιστί "Wall Street Journal"), ο "Καθημερινός Καθρέπτης" (αγγλιστί "Daily Mirror") κ.α. -παρένθεσις: είναι ευφάνταστοι οι τίτλοι των αγγλοσαξωνικών εφημερίδων ή είναι ιδέα μου;
Ωστόσο εις τον κόσμον υπάρχουν και έτεραι εφημερίδες με πολύ ενδιαφέροντα νέα. Μερικαί μάλιστα είναι εξαιρετικώς σημαντικαί διά την εκάστοτε χώραν και διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστας. Απεφάσισα λοιπόν να παρουσιάσω εις το ελληνικόν κοινόν μιαν εφημεριδότσαρκαν ανά τον κόσμον (περιορίζομαι αναγκαστικώς εις αγγλοφώνους εκδόσεις - αν και υποθέτω ότι το ντόπιο πράμα θα είναι σίγουρα αλλιώς):

Ξεκινούμε από την "New Vision" της Ουγκάντας - κρατική εφημερίδα, ίσως η μεγαλυτέρα της χώρας - και από μίαν είδησιν του σημερινού της πρωτοσέλιδου: ήρθη τελικώς η αργία που είχε επιβληθεί εις τον ιερέα Peter Bakka, διότι εβάπτισε παιδί το οποίον, ως ισχυρίζονται οι γονείς του, εγεννήθη κρατώντας την Βίβλον και κλάδον βαΐων (δεν ήμουν μπροστά εις το θαύμα της γεννήσεως, αλλά για να το λένε οι γονείς έτσι θα 'ναι).
Συνεχίζομεν εις την αφρικανικήν ήπειρον της οποίας αι εφημερίδες είναι θησαυροί: αποκαλύπτω λοιπόν ότι η πρακτική των ελληνικών εφημερίδων να προσφέρουν διακοπάς εις Πάρον, Σαντορίνην, Μύκονον κτλ. είναι κλεμμένη από την Γκάμπια: το σημερινόν πρωτοσέλιδον του "Daily Observer" προσφέρει δωρεάν hajj (δηλαδή προσκηνύματα εις την Μέκκαν) εις ισάριθμους τυχερούς (πληροφορίαι εντός της εφημερίδος την οποίαν δυστυχώς σήμερον δεν έχω πρόχειρην πλην του εξωφύλλου της):

Κατά τα λοιπά είναι ολίγον τι πίσω εις τας εξελίξεις: πληροφορούμαι ότι τώρα ξεκινά καμπάνια εμβολιασμού διά την γρίπην Η1Ν1 -την ίδιαν ημέραν δηλαδή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανεκοίνωσε την λήξιν της Πανδημίας και ξεκινάει συζήτησις διά το σκάνδαλον του πανικού που προεκλήθη αδίκως σχετικώς με την ασθένειαν. Επειδή είμαι κακοπροαίρετος, σκέπτομαι μήπως το στοκ κάποιας ευρωπαϊκής χώρας που έμεινε αδιάθετον, αντί να καταστραφεί, επωλήθη εις την Γκάμπιαν και δι' αυτό άρχισαν τώρα να βαράνε ενέσεις εκεί κάτω.
Μεταφερόμεθα εις την Σαουδικήν Αραβίαν (ουχί, δεν εκέρδισα έν εκ των προαναφερθέντων ταξιδίων): η Saudi Gazette μας πληροφορεί ότι αι σαουδαραβίδαι (κατά Άντζελαν Δημητρίου) ταμίαι των σούπερ-μάρκετ της χώρας είναι πολύ ευχαριστημέναι από την δουλειάν τους (δεν γνωρίζω αν ο μισθός των 2.400 σαουδαραβικών ριαλίων είναι μεγάλος ή όχι - γύρω στα 500 ευρώπουλα τα υπολογίζω, αλλά ας είναι ευχαριστημέναι και μόνον που βγαίνουν από το σπίτι τους: η φωτογραφία της εφημερίδος άλλωστε νομίζω ότι μιλά από μόνη της).
Δεδομένου ότι αρχίζει ο ιερός μήνας του Ραμαζανίου, εις όλας τας μουσουλμανικάς εφημερίδας υπάρχουν σχετικά άρθρα, ως εις τους Times of Oman: σύμφωνα με την αστυνομίαν του Σουλτανάτου, τα τροχαία ατυχήματα αυξάνονται κατά το ραμαζάνιον, καθώς όλοι βιάζονται να γυρίσουν σπίτι τους για το iftar, το δείπνον με το οποίον σπάζουν την νηστείαν της ημέρας (εκ των 515 περσινών οδικών ατυχημάτων τα 68 ήταν συγκρούσεις με πεζούς, 7 με ποδήλατα, 6 με καμήλας, 5 με κατσίκας και 1 με γάιδαρον).
Μένομεν εις την περιοχήν: ο Yemen Observer μας πληροφορεί ότι δεν είμεθα μόνοι: η κυβέρνησις της Υεμένης μόλις πήρε δάνειον 370 εκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικόν Ταμείον διά να μειώσει το έλλειμμά της (ψιλικατζίδικον ανοίγουν εις την Υεμένην;)
Μακριά από μας (κυριολεκτικώς αλλά και μεταφορικώς): όπως μας πληροφορεί η "Kantipur National Daily" του Νεπάλ, τίγρις επετέθη εις πεντάχρονον εντός της οικίας του, τον έσυρε εις το δάσος και τον κατεσπάραξε.
Η "Bottom Line" της Σρι Λάνκα μας ενημερώνει ότι συνελήφθη ο εγκέφαλος οικονομικής απάτης ύψους 9 δισεκατομμυρίων σριλανκέζικων ρουπιών (1 ευρώ=144 ρουπίες, δι' όσους ενδιαφέρονται να κάνουν συνάλλαγμα) -δεν γνωρίζω τας φάτσας των σριλανκέζων, αλλά προσωπικώς εις τοιαύτην φάτσαν ούτε μίαν σριλανκέζικην ρουπίαν δεν θα εμπιστευόμουν.
Επιστροφή εις τον δυτικόν πολιτισμόν: μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής βρίσκεται η βρετανική κτήσις του Ascension Island. Προφανώς οι κάτοικοί του είναι τόσοι πολλοί, ώστε η εφημερίς τους "The Islander" είναι γεμάτη καυτάς ειδήσεις ως "χρόνια πολλά", "μου λείπεις", "το χαμόγελον της εβδομάδος" κτλ.
Μετά τας καυτές ειδήσεις έρχονται αι παγωμέναι: η εφημερίς της Αλάσκας "Anchorage Daily News" έχει ειδικήν σελίδαν διά τα νέα των αρκούδων της Αλάσκας. Διά νέα κάτω των -100 βαθμών Κελσίου κοιτάξατε εδώ.
Εις πιο ζεστά κλίματα (εις την Ωκεανίαν συγκεκριμένως) και δι' όσους ενδιαφέρονται διά τα νεκροταφεία του Παλάου, η "Marianas Variety", κορυφαία εφημερίς της Μικρονησίας ως δηλώνει (όρκον δεν παίρνω), έχει ενδιαφέρον άρθρον.
Τέλος, δι' όσους θεωρούν τα ανωτέρω θέματα ασήμαντα και ανάξια να κοσμούν μεγάλας εφημερίδας θα τους παραπέμψω: α) εις την είδησιν της "New York Daily News" σχετικώς με την αποφυλάκισιν του περσινού πρωταθλητού του διαγωνισμού κατανάλωσης καυτών-σκύλων (αγγλιστί hot-dog), ο οποίος συνελήφθη, διότι διετάραξε τον φετεινόν διαγωνισμόν και β) εις την είδησιν των New York Times (αλλά και πολλών άλλων εφημερίδων) περί νέου ιδιοκτήτου της μασέλας του Ουίνστον Τσόρτσιλ -για να μην αναφερθώ εις τας δηλώσεις του πρωθυπουργού μας περί "τετάρτου δρόμου" εις τον "Christian Science Monitor"...

Ειμί Κωνσταντίνος ο εφημεριδοπώλης και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Μπορεί κάποιος να μου πει πού ακριβώς βρίσκεται το κτήριον που κοσμεί το χθεσινόν φύλλον της "Daily Afghan"; (βλ. φωτογραφίαν εις την αρχήν της παρούσης αναρτήσεως)
Υ.Γ.2: Προσφορά διά τους αναγνώστας μου (δεδομένου ότι ξημερώνει Πέμπτη και νέαι ταινίαι προβάλλονται) η κριτική ταινιών από την εφημερίδα "Bermuda Sun" (άκρως καλοκαιρινός τίτλος, οφείλετε να παραδεχτείτε).

2 σχόλια:

  1. Αυτό ήταν! Με τσακίσατε!
    Θέλω να συνεργαστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα συνεργαζόμεθα ήδη. Η έφεσίς σας εις την μόδαν θα μου εμπνεύσει προσεχώς σχετικήν ανάρτησιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας