Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Γράμμα από το Βατοπαίδι


Οι συνεπείς αναγνώσται του παρόντος ιστολογίου θα απορούν ίσως με την απουσίαν του μπάρμπα μου, του αυτοκράτορος Ιωάννου ΣΤ', ο οποίος είχε αναπτύξει πολύπλευρην δραστηριότητα - μέχρι και πρωινήν εκπομπήν ετοίμαζε. Ο Ιωάννης ΣΤ', ο οποίος μετά την παραίτησίν του από τον θρόνον έγινε μοναχός της Μονής Αγίου Γεωργίου Μαγγάνων εις την Κωνσταντινούπολιν (από όπου παρασκηνιακώς συνεβούλευε αυτοκράτορες και έγραφε την Ιστορία του), είχε ως αυτοκράτωρ ενισχύσει πολλάς μονάς, μεταξύ των οποίων και την Ι. Μ. Βατοπαιδίου. Ύστερα από επτά σχεδόν αιώνας, ο μπάρμπας μου επεσκέφθη την Μονήν, από όπου μου έστειλε την ακόλουθον επιστολήν:

"Αγαπημένε μου ανιψιέ Κωνσταντίνε,
Τι κάνεις βρε ζωντόβολον; Δεν πιστεύω τώρα που σε άφησα μόνον εν Αθήναις να ασχολείσαι με ασημάντους πολιτικούς που σε είκοσι χρόνια ουδείς θα θυμάται...
Όπως γνωρίζεις, ευρίσκομαι εις το Άγιον Όρος ως απεσταλμένος της Ελληνικής Κυβερνήσεως κομίζων χορηγίαν προς την χειμαζομένην Μονήν, που τόσο έχω ευεργετήσει - αναφέρομαι εις την Ιερά Μονή Βατοπεδίου ή Βατοπαιδίου. Η ετυμολογία, ως γνωρίζεις, αμφισβητείται: κατά κάποιους η λέξις πρέπει να γράφεται με "ε", ενώ  κατ' άλλους με "αι", διότι κατά τον μύθον ένα παιδί ναυάγησε, κρύφτηκε σε βάτα και εκεί το βρήκε η Παναγιά και το έσωσε, επομένως Βατο-παίδι. Προσωπικώς πιστεύω ότι αυτή είναι η ορθή γραφή, ωστόσο ο μύθος που προτείνω είναι διαφορετικός: ένας νέος μοναχός, παιδί σχεδόν, εζήτησε να μονάσει και ο ηγούμενος του είπε ότι θα πρέπει πρώτα να τον βατεύσει, άρα Βατο-παίδι.
Όπως και να 'χει, έφθασα με την αυτοκρατορικήν μου θαλαμηγόν, φορώντας μόνον ένα απλόν και ταπεινόν ράσον φτιαγμένον από τρίχες καμήλας (τους χρυσοκέντητους μανδύες και τα κοστούμια του Tom Ford τα είχα στις βαλίτσες). Με υπεδέχθησαν ο Εφραίμ και οι υπόλοιποι μοναχοί κατά το τυπικόν. Με ωδήγησαν εις την λιτήν σουίταν, εις την οποίαν έχει διαμείνει και ο Κάρολος της Αγγλίας. Το 13.568 τετραγωνικών δωμάτιον ήτο στενάχωρον, αλλά ως μοναχός δεν διεμαρτυρήθην, παρά μόνον ευχαρίστησα τον Κύριον για την ταπεινήν αυτήν σουίταν. Απαίτησα ωστόσο να αλλάξουν τα σεντόνια και το στρώμα, διότι δεν γίνεται εγώ, ο πρώην αυτοκράτωρ των Ρωμαίων που εβασίλευσα εις τον θρόνον προσωπικοτήτων, όπως ο Νέρων, ο Καλλιγούλας και ο Ηλιογάβαλος (ισάξιος του Λάκη Γαβαλά), να κοιμάμαι στα ίδια κλινοσκεπάσματα που κοιμήθηκαν διάδοχοι απλών θρόνων γ' διαλογής σε κάποιο "Νησί" - αν ήταν έτσι, θα έβαζα στο κρεβάτι μου και την λεπρή την Λέχου...
Και ενώ προσηυχόμην, έγινε το θαύμα: το ταβάνι της σουίτας άνοιξε και φωνή Κυρίου ηκούσθη λέγουσα: "Ούτε εγώ δεν έχω τέτοια!" Φυσικά δεν μπορούσα να κοιμηθώ εις σουίταν χωρίς ταβάνι και ηναγκάσθην να μείνω εις μιαν απλουστέραν πριγκιπικήν. Για να μην έχω έκτροπα με φωνές κτλ. κοιμήθηκα με το iPod στ' αφτιά ακούγοντας Ελένη Φουρέιρα.

Την επομένην, μία από τις πρώτες μου ενέργειες ήτο να ενημερωθώ για τας εξελίξεις εις την Μονήν: έμαθα, επί παραδείγματι, ότι υπάρχει αίθουσα υπολογιστών. Όπως μου εξήγησαν, οι μοναχοί παίζουν εκεί βιδεοπαίγνια τύπου RPG, προκειμένου να κάνουν προπόνησιν για την μάχην κατά του Σατανά. Οι νεότεροι παίζουν Pokemon ή Super Mario, ενώ οι γεροντάδες της Ορθοδοξίας, που είναι πιο προχωρημένοι, επιλέγουν World of Warcraft ή Dungeon Siege. Οι συνδέσεις γίνονται με οπτικές ίνες, για να έχουν άμεσην επαφήν με τον Κύριον. Επιπλέον λειτουργεί ήδη εφαρμογή του Αγίου Όρους για το iPhone (βοήθειά μας).
Και εις το θέμα της διατροφής υπάρχουν εξελίξεις: πλέον οι μοναχοί δεν βαπτίζουν το κρέας ψάρι, αλλά καταναλώνουν ζωικά προϊόντα βιοτεχνολογίας: π.χ. φουά γκρα με γονίδια μαρουλιού, φιλέτα με γονίδια καρότου ή κρεμ-μπρουλέ με γονίδια φυκιού, ώστε πλέον κάνουν κάθε μέρα νηστείαν.
Όπως θα γνωρίζεις, όταν ήμουν αυτοκράτωρ εδώρισα πολλά χειρόγραφα εις την Μονήν και η βιβλιοθήκη της θεωρείται από τις πλέον πλούσιες. Πράγματι, πήγα και ενεθουσιάσθην από την καινοτόμον οργάνωσιν: ο χωρισμός έχει γίνει σε δύο κατηγορίες, "βιβλία με εικόνες" και "βιβλία χωρίς εικόνες". Υποκατηγορίαι της πρώτης είναι: "βιβλία με εικόνες θρησκευτικές", "βιβλία με εικόνες λαϊκές" και "βιβλία με εικόνες ΧΧΧ". Υποκατηγορίαι της δεύτερης είναι: "management", "strategic management in banking", "risk management in banking", "international bussiness management", "marketing", "enterprise marketing management", "off-shore banking", "off-shore real estate", "βιβλία θρησκευτικά για ξεκάρφωμα", "βιβλία για πούλημα" και "βιβλία για σκότωμα". Τα περισσότερα χρυσόβουλά μου είναι εκεί, άλλα εις την κατηγορίαν "βιβλία για σκότωμα" άλλα εις την κατηγορίαν "βιβλία με εικόνες ΧΧΧ".
Η μονή έχει πλήρως ανακαινισθεί και διαθέτει 4 εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες, 2 εξωτερικές ολυμπιακών διαστάσεων, 3 γυμναστήρια, γκαράζ 400 θέσεων, παγοδρόμιον, ελικοδρόμιον, αεροδρόμιον, κοσμοδρόμιον, 5 ντίσκο, μούλτιπλεξ με 15 σινεμά και καταστήματα (Franck Sorbier, Channel, Gucci, Christian Dior, Boucheron, Van Cleefs & Arpels κτλ.), ελληνικά ταχυφαγεία Goody's με το σλόγκαν "καίτοι προχείρως, ου γρηγόρως" (λαϊκιστί: "γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι"), αλλά και αλλοδαπά όπως McDonald's drive-in, KFC, Burger King (εκεί τρώγω εγώ ως βασιλεύς) κ.α. Εννοείται φυσικώς ότι παντού είναι αναρτημέναι εικόναι των Αγίων της Εκκλησίας μας, για να μας προσφέρουν την ευλογίαν τους και να αντλούμε δύναμιν για τα ψώνια μας. Τα κελιά ποικίλλουν και υπάρχουν διάφορες κατηγορίες: άλλα κελιά είναι με ημιδιατροφή, άλλα μόνον με πρωινόν, άλλα all inclusive. Ετοιμάζεται τώρα και ένα κελί για τον Πάσαρη."

(το δεύτερον μέρος εδώ).

Ειμί Κωνσταντίνος ο Βατοπαιδινός και άρτι ωλοκλήρωσα.

10 σχόλια:

  1. καντακουζηνέ απολαυστικότατος όπως πάντα. πλάκα πλάκα, δεν είσαι και πολύ μακριά από την πραγματικότητα. ειδικά όσον αφορά την προέλευση του ονόματος. μαζί σου, μαζί σου. η θεωρία σου είναι tres shish.
    shishi στα κυπριακά σημαίνει σωστό, πρέπον, fitting. ας προσθέσει και ο ινβίκτους τι ακριβώς σημαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή she demon, παρακαλώ όπως αποστείλετε αμέσως βιογραφικόν προς την Ι. Μ. Βατοπαιδίου με τα προσόντα σας:
    1) ότι είσθε γυνή (she)
    2) ότι είσθε δαίμων (demon)
    Θα το βρουν πολλάν shishi τζαι έμορφον.

    Να επισημάνετε επίσης ότι είσθε Κυπρία (ως ο Εφραίμ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πλήρης περιγραφή μεγαλειώτατε. thanx a lot.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να το στείλω αμέ. υπό ποιαν δικαιολογίαν; αιτούμαι δουλειάς στην κουζίναν; στο μαγειρίον; στο πλυσταριό; στο entertainment section; αν κάνω σωστά την αίτηση θα μου βάλουν και ένα στύλλο στη μέση ενός ευάερου και ευήλιου δωματίου, δια πραγματοποίησην show ψυχαγωγικού και μη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ετοιμάζεται και νέα πανεπιστημιακή πτέρυγα με εξαιρετικό και πλήρως αναγνωρισμένο πτυχίο MBA μοναχών, το MB-Αϊ για την δημιουργία των πρώτων μοναχών εξέκιουτιβς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η περιγραφή ήτο τόσο ζωντανή και παραστατική που ήνιωθα σαν να βρισκόμουν καταμεσής του κοσμοδρόμιου.
    στα βιβλία ΧΧΧ είχε κεφάλαια για όλα τα παιδάκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή Μάνα, η πληρότης είναι η ειδικότης μου. Κοινώς: θα σας γονατίσω στα λινκς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή she demon, από το περιεχόμενον της αναρτήσεως αντιλαμβάνεσθε ότι το σόου σας εις τον στύλον θα μείνει μάλλον δίχως κοινόν. Μπορείτε όμως να αναλάβετε τον πύργον ελέγχου του κοσμοδρομίου (προϋπηρεσία με εξωγήινους θα εκτιμηθεί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή Πασχαλίτσα τι μωρέ; Αι μπίζνες και η τέχνη του offshore δεν διδάσκονται. Ή σε έχει ευλογήσει ο Κύριος με αυτά ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ tovenito, παρακαλώ απομακρυνθείτε από το κοσμοδρόμιον διότι αναμένομεν επίσκεψιν των Ελ για συνεργασίαν με τους γεροντάδες της Ορθοδοξίας, προκειμένου να οργανωθεί η κάθοδος του "ξανθού γένους".
    Τα βιβλία, να σας πω την αλήθειαν, ο μπάρμπας μου ο Ιωάννης ΣΤ' δεν τα ξεφύλλισε. Προτιμά το youporn.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας