Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Εθνικό Τυπογραφείο

Σας άφησα πολύ χαλαρούς εσχάτως και θα επανορθώσω με εκπαιδευτικήν ανάρτησιν που είχα έτοιμην εδώ και καιρόν, αλλά μια το Μεσοπρόθεσμον, μια τα ΜΑΤ, μια το Νότιον Σουδάν δεν βρήκα πού να την χώσω.


Ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός αρέσκεται να παίζει διαδικτυακά παίγνια. Ουχί όμως κάτι ξεπερασμένα, όπως εκείνο εις την Βίβλον Προσώπων (βαρβαριστί Facebook), όπου καλλιεργούν πατάτες, κουνουπίδια και ντομάτες ή άλλα όπου πλακώνονται στο ξύλον με ζόμπι, νίντζα και Γερμανοτσολιάδες, αλλά παίγνια με αληθή δράσιν και αγωνίαν, όπως επί παραδείγματι το παίγνιον του ΕΤ (δεν εννοώ τον εξωγήινον, αλλά το Εθνικόν Τυπογραφείον).
Αι οδηγίαι χρήσεως είναι απλούσταται: πάμε εις την σελίδα αναζητήσεως του ΕΤ και σπαταλάμε τον χρόνον μας (προ έτους, όταν ήμουν ακόμη εις το ιστολόγιον της δεσποινίδος Ματίνας, είχα κάνει το ίδιο με σχολικά βιβλία, αλλά τότε ούτε ο μπάρμπας μου ο Ιωάννης ΣΤ' δεν με διάβαζε). Ιδού λοιπόν μερικαί από τας ανακαλύψεις μου - πιάνω μόνον την εποχήν του Όθωνος, δηλαδή 1832-1862 (άλλες περίοδοι ίσως παρουσιαστούν αργότερα):


1) Οι σπουδασταί γερμανικής γλώσσης παρακαλούνται να μην σπαταλούν αδίκως χρήματα εις εγχειρίδια, αφού οι νόμοι των πρώτων ετών του ελληνικού κράτους (έως το 1835) εδημοσιεύοντο δίγλωσσοι (ελληνικά-γερμανικά) - προτείνω να γίνει το ίδιο και με τους σημερινούς νόμους, αφού πλέον μας έρχονται κατευθείαν από το Βερολίνο. Επί παραδείγματι, το Βασιλικόν Διάταγμα της 25.12.1833, που μας λέγει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να δουλεύουν 8ωρο κάθε μέρα (και ΣουΚού) και μάλιστα, αν δεν έχουν τελειώσει την δουλειάν τους, θα κάθονται παραπάνω, χωρίς υπερωρίες, επιδόματα και άλλες σατανικές εφευρέσεις. Μήπως τελικώς το συγκεκριμένον παίγνιον (που είναι και στα γερμανικά) το παίζει και η κυρία Μέρκελ; Αν ναι, αναμένω άμεσον ντου των απανταχού χάκερς εις την σελίδα του ΕΤ, μπας και γλιτώσουμε κανένα επίδομα:



2) Προσφέρονται υπέροχαι ιδέαι εις τον υπουργόν των Οικονομικών κ. Βενιζέλον να καταπλήξει την Ευρώπην με πρωτότυπα φορολογικά μέτρα (αφού βεβαίως εξαντλήσει και αυτός τα εισοδήματα και τις συντάξεις): μπορεί να επιβάλει φόρον επί των βαλανοκικιδοδένδρων (νόμοι της 02.10.1837 και της 08.09.1839) ή επί της ριτινοκατράμης (νόμος της 09.11.1845) που θα αποφέρουν σίγουρα έσοδα.


3) Ο τελευταίος νόμος του Όθωνος ήτο περί υποβρυχίων τηλεγραφικών καλωδίων (νόμος 756 της 09.10.1862). Στις 23.10.1862, ο Όθων πήρε πόδι για διάφορους λόγους, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτά τα υποβρύχια έχουν βουλιάξει πολύ κόσμον  - φεύγοντας κατήγγειλε και αυτός τα κέντρα και συμφέροντα που επεξεργάζονται την πολιτική, ηθική και φυσική εξόντωσή του. Να σημειώσω επίσης εδώ ότι η Ζίμενς ξεκίνησε το 1847 ως κατασκευαστής τηλεγραφικών γραμμών, αλλά δυστυχώς αυτό το έργον το έχασε, διότι ήρθε εις την Ελλάδα μόλις το 1900 - δεν πειράζει όμως, έχει βγάλει λεφτά που καλύπτουν μέχρι και την εποχή της βασιλείας του μπάρμπα μου, του Ιωάννου ΣΤ'.


4) Οι κατωτέρω δύο νόμοι θα μπορούσαν να είναι και σημερινοί: α) διαγραφή χρεών του Ιωάννου Κωλέττη (πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος είχε πεθάνει, επομένως φαντάζομαι ότι αφορά τους κληρονόμους του, εκτός και αν πρόκειται για συνονόματον συγγενή του - βαριέμαι να το ψάξω περαιτέρω, άλλωστε, και να το ψάξω, υπάρχει περίπτωσις ο Κωλέττης να φέρει πίσω τα κλεμμένα;) και β) βουλευτικόν επίδομα ("ομοφώνως" και αυτό) - πρόκειται περί των νόμων ΧΛΑ' και ΧΛΒ' του 1861 (ΧΛΑ' δεν είναι ο ελληνικός αριθμός για το 631, αλλά μάλλον συντομογραφία του ρήματος "χλαπακιάζω"):



5) Ας μην διαμαρτυρόμεθα οι αντικαπνισταί για μη εφαρμογή του νόμου του Λοβέρδου για την απαγόρευσιν του καπνίσματος. Ας εφαρμοσθεί πρώτα το Βασιλικόν Διάταγμα του Όθωνος και της Αμαλίας της 04.08.1856, που απαγορεύει το κάπνισμα είτε διά καπνοσυρίγγων (τσιμπουκίων) είτε διά σιγάρων και σε 150 χρόνια μπορεί να εφαρμοσθεί και ο νόμος του Λοβέρδου (περισσότερα για το συγκεκριμένον διάταγμα εδώ):



6) Δεν ξέρω αν υπήρχε κίνημα "Δεν πληρώνω", πάντως διόδια υπήρχαν (Βασιλικόν Διάταγμα της 25ης Αυγούστου 1862) και μάλιστα, όπως και τώρα, με άλλη τιμή για τα φορτηγά (=άμαξα φορτηγός και κάμηλος(;!) φορτηγός) και άλλα για τα Ι.Χ. (=ιππάσιμος ίππος ή ημίονος) - υποθέτω ότι η κατηγορία γ' (όνος) είναι οι χιλιάρες μηχανές της εποχής:

7) Γενικώς με Βασιλικά Διατάγματα αντιμετωπίζονται σημαντικότατα ζητήματα του Βασιλείου της Ελλάδος, όπως π.χ. το παρακάτω:

Πτωχή Λόϋδ! Οι Έλληνες εξύπνησαν. Δεν πα' να βάλεις τον ίδιον τον Τζορτζ Κλούνεϊ να μας φέρει τη Νεσπρέσσο του; Αν δεν στάξεις μετρητόν εις οφ-σορ, δεν πρόκειται να δεις δουλειάν εν Ελλάδι.


Ειμί Κωνσταντίνος ο Εθνικός Τυπογράφος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Παίξτε και εσείς μαζί μου! Σας επαρουσίασα την πρώτην πίσταν για αρχαρίους, αλλά μετά ανεβαίνει η δυσκολία: π.χ. μπορείτε να επιλέξετε περίοδον Α' Παγκοσμίου Πολέμου, Κατοχής, Χούντας - ωστόσο είμαι σίγουρος ότι τα καλύτερα τεμάχια θα τα βρείτε από την δεκαετίαν του '80 και εντεύθεν.
Υ.Γ.2: Δεν φορτώνω άλλο το παίγνιον και αφήνω απ' έξω την Επανάστασιν του 1843 που (εκτός από Σύνταγμα) έφερε κυβέρνησιν Ανδρέα Μεταξά. Οι Επαναστάσεις όμως και αι πολιτικαί αναταραχαί θέλουν ολίγην προσοχήν, διότι μπορεί να ζητάμε Ανδρέα Μεταξά και να μας προκύψει τελικώς άλλο μέλος της οικογενείας, όπως π.χ. ο Ιωάννης Μεταξάς.
Υ.Γ.3: Μπορεί να μου λύσει κάποιος την απορίαν τι είναι τούτο εδώ (Βασιλικό Διάταγμα 20.09.1847); Φαντάζομαι ότι είναι κάτι σοβαρότερον από το προφανές:

24 σχόλια:

  1. Για το ΥΓ.3 βρήκα αυτό:

    Spirokolon, n. name of a disease of Greece,
    probably syphilis or leprosy

    http://www.ebooksread.com/authors-eng/milton-kayton-meyers-hugo-lang/langs-german-english-dictionary-of-terms-used-in-medicine-and-the-allied--goo/page-74-langs-german-english-dictionary-of-terms-used-in-medicine-and-the-allied--goo.shtml

    Τα σέβη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. majestad, ομολογώ ότι έχω μείνει ενεός. Τόσο πολύ δεν έχει αλλάξει τίποτα;

    Απορίαν: όταν αντί του Όθωνος υπέγραφε η Αμαλία, τι σήμαινε; Είχε ο ένας ρεπό και τον αναπλήρωνε η σύζυγος; Πολύ «προχώ» τούς βρίσκω.
    Συμπληρώνω ότι το ζεύγος είχε επισκεφθεί και το σπήλαιον της Αντιπάρου. Προ «Μανταλένας»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Αθηνά, σας ευχαριστώ για τας πληροφορίας και τον σύνδεσμον (γνωρίζω ότι αγαπάτε τους συνδέσμους όπως εγώ). Δηλαδή η Λέχου στο "Νησί" ήτο μια σπυροκώλα;
    Καθόλου σικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ apos, τι σας παραξενεύει; Και σήμερον δεν φημολογείται ότι κυβερνούν τα αδέλφια και η μαμά του πρωθυπουργού;
    Πάντως όλα τούτα ήσαν θεσμοθετημένα: δείτε τον Νόμον ΡΞς'/1850 (ΦΕΚ 21 της 29.07.1850) όπου ο Όθων αναθέτει την Αντιβασιλείαν εις την Αμαλίαν με διάταγμα, κάθε φορά που λείπει ή νοσεί (πήρα τηλέφωνον την Αμαλίαν και μου είπε ότι την 31.07.1856 που εξεδόθη το διάταγμα για το κάπνισμα ο Όθων είχε πυρετόν 39,3 παρακαλώ, γι' αυτό τον έταξε στην Εκκλησία του Χριστού στο Κάστρο της Αντιπάρου - είδατε πόσο όμορφα εξηγούνται όλα από το παρόν ιστολόγιον;)

    Ο νόμος εις μορφήν .pdf εδώ:
    http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wGC_xO2ql7vFXdtvSoClrL8Iqk9pJn1S_jtIl9LGdkF53UIxsx942CdyqxSQYNuqAGCF0IfB9HI6qSYtMQEkEHLwnFqmgJSA5WIsluV-nRwO1oKqSe4BlOTSpEWYhszF8P8UqWb_zFijOzFHcDyIyH9V7f093VrsdyaFFx6R5zxBb_RDgj_58vQ

    Προσέξατε την λεπτομέρειαν του άρθρου 1: "εις την Βασίλισσαν Αμαλίαν, την πολυπόθητον Ημών σύζυγον".
    Oooh... How cuuuute...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγαλειότατε, χρησιμότατη και υπέρ το δέον διδακτική η εντρύφησις σας εις τα αρχεία του Κράτους. Αναμένω εναγωνίως την επίσημον θέσιν σας και δια τη διαμάχιν ησυχαστών - βαρλααμιτών, η οποία πολλάν έχει να διδάξει το δοκιμαζόμενον έθνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή pastaflora, η αλήθεια είναι ότι έχω καιρόν να ασχοληθώ με τα παιδικά μου χρόνια (τον 14ον αιώνα) και πρέπει να επανέλθω. Αλλά με πολεμούν και εμένα "κέντρα και συμφέροντα που επεξεργάζονται την πολιτική, ηθική και φυσική μου εξόντωση", διότι έχω κασέτες που καίνε πολλούς Ησυχαστές που δεν κάθονταν καθόλου ήσυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα, λοιπόν, εξηγούνται όλα!
    Μας είχε άχτι η Ζίμενς από τότε!
    Και οι διάφοροι αναιδείς ομιλούν αίφνης δια "πράσινο σκάνδαλο": http://www.antinews.gr/2011/07/07/111211/

    ΥΓ. Ει δυνατόν θα προτιμούσα συνδέσμους εις την Ελληνικήν γλώσσαν διότι μου βγήκε το λάδι μέχρι να μεταφράσω όλο αυτό περί της Ζίμενς. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μεγαλειότατε...εν καιρώ βασιλείας σας, αντιβασίλισσα στο πόδι σας να φανταστώ ότι θα είναι η Ιουλία η Μεγάλη;

    Η σπυροκωλίασις ήτο τόσο διαδεδομένη που έχριζε την ύπαρξη τόσων θεραπευτηρίων; Κοίτα να δεις κάτι πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή Αθηνά, δεν μπορώ να σας είπω αν το σκάνδαλον είναι πράσινον ή ουχί, διότι δεν ενθυμούμαι τι φορούσε ο Όθων όταν υπέγραφε.
    Όσο για τον σύνδεσμον, πάλι καλά να λέτε, γιατί εσκεπτόμην να παραπέμψω εις την ρωσικήν σελίδα της βίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Zero Point, αντιβασίλισσα δεν έχω σκεφθεί ποια θα χρίσω: σκέφτομαι πάντως κάτι σε τραβεστί, ώστε να μπορεί να κάνει και τον βασιλέα, αν υπάρξει ανάγκη.
    Η σπυροκωλίασις, όπως εξηγεί η Αθηνά στο πρώτον σχόλιον, ήτο μάλλον σύφιλη ή λέπρα. Δηλαδή τις τότε σπυροκώλες τώρα τις λένε χανσενικές. Πρόοδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλαδή να υποθέσω ότι το ¨Κακό Σπυρί στον Κώλο" προέρχεται από την ασθένεια αυτή; Είδες τελικά ότι όλα εξηγούνται σιγά σιγά σ αυτή τη ζωή... Εδώ σήμερα έμαθα ότι τα φρύδια δημιουργήθηκαν για να συγκρατούν τον ιδρώτα από τους οφθαλμούς και όχι για να τα βγάζουμε και μετά να τα ζωγραφίζουμε εξαρχής με μπλε μολύβι... Η Καλουτά το ήξερε αυτό;

    Τα Ύστερα του Κόσμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ σουρικάτε, δεν ξέρω τι μου λέτε: την φράσιν την αγνοώ και τα φρύδια τα έχω για να τα σηκώνω σε ένδειξιν ειρωνείας, καγχασμού, κοροϊδίας και άλλων ευγενών εκδηλώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πω πω τα χάλια του έχει ο Τσοχατζόπουλος στο βίδεον! Σίγουρα τον ταλαιπωρεί η νεώτερη διότι επί της Γερμανίδας πρώην συζύγου του όσο να πεις καλύτερα κρατιόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι να πω;
    Η αναφορά σας στον πλανητάρχη Μπουγά "τα σπάει" που λέει και η νεολαία. Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς "σπάει" και εάν "σπάει" κυριολεκτικώς κάτι αλλά φαντάζομαι οι νέοι όταν το λένε εννοούν κάτι το πολύ καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή Αθηνά, με συγχωρείτε, αλλά σε δόσεις την διαβάζετε την ανάρτησιν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ σωστά το καταλάβατε! Σε δόσεις την διαβάζω, αγαπητέ μου. Και όχι μόνον αυτή. Τις περισσότερες. Και πάλι καλά να λέτε. Διότι τι να προλάβω η καθ’ ομοίωση της Μαίρης Παναγιωταρας;
    Το στεφάνι μου; Τα παιδιά; Την γερόντισσα μητέρα μου; Το σπίτι; Το σκυλί; Το ψάρι; Την προετοιμασία της εκπομπής στο ραδιόφωνο; Τον αλλόφρονα εκδότη της εφημερίδας να μου λέει συνεχώς: «Την τελείωσες την ύλη, περιμένουν στο τυπογραφείο»; Τας κοινωνικάς υποχρεώσεις; Τα πολιτιστικά; Τον Σύλλογο; Το φεστιβάλ του Δήμου Άργους- Μυκηνών; Τις παραστάσεις στην Επίδαυρο; Χώρια που η Βελιμαχίτη έφτιαξε το Green Theater στις Αρχαίες Κλεωνές και πετάγομαι κι εκεί συχνά πυκνά. Αφήστε τα Μεγαλειότατε. Ένα δράμα ζω. Ούτε εραστή δεν προλαβαίνω να έχω η γυναίκα, πόσο μάλλον να διαβάσω ολόκληρη ανάρτηση με μιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή Αθηνά, αι υποχρεώσεις σας είναι όντως πολλές και χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις: μπορείτε πάντως να αρχίσετε κόβοντας την Βελιμαχίτη και τηγανίζοντας το ψάρι.

    Αγαπητέ vassilie, καίτοι άφωνον, το σχόλιόν σας είναι εύγλωττον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ, δεν έχετε δίκιο.
    Η Βελιμαχίτη έχει κανονίσει πολύ ωραίες παραστάσεις και πολύ καλούς τραγουδοποιούς και τραγουδιστάς για εφέτος.
    Ω, δεν φαντάζομαι να σας πέρασε από το μυαλό ότι τολμά να παίξει η ίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. υποθέτω, μεγαλειότατε, ότι αστειεύεστε με το υστερόγραφο Νο 3!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητή Αθηνά, αν έπαιζε η ίδια θα ερχόμουν! Θα μου ενέπνεε, νομίζω, εκπληκτικήν ανάρτησιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητή ria, δεν αστειεύομαι καθόλου. Όπως αποκάλυψε η Αθηνά στα σχόλια, ήτο μάλλον λέπρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ζαλίστηκα η ιστορικος!
    Τα τρωω στη μαπα ολα αυτη στις πηγες στην ιστορια τα διαβαζω κι εδω μεσα!

    ωχου

    θα φυγω παλι για διακοπες μου φαινεται

    γραψε και τιποτα για την Ιουλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Επί της ηλεκτρονικής διευθύνσεως με τα στοιχεία http://olympias.lib.uoi.gr/jspui/bitstream/123456789/1186/1/%CE%9C.%CE%95.-%CE%93%CE%9F%CE%9D%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%94%CE%97%CE%A3%20%CE%93%CE%99%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97%CE%A3.pdf όλως ενημερωτικώς, παρατίθεται μία σχετική εργασία, συνολικής εκτάσεως διακοσίων είκοσιν τεσσάρων (224) σελίδων με τα στοιχεία
    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Φιλοσοφική σχολή Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας
    Μεταπτυχιακό πρόγραμμα: «Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία: Ιστορία –Λαϊκός πολιτισμός»
    Γιάννης Γονατίδης
    «Αφροδίσια νοσήματα στην Ερμούπολη τον 19ο αιώνα»
    Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Λήδα Παπαστεφανάκη
    Επίκουρη Καθηγήτρια Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας
    Μέλη τριμελούς εξεταστικής επιτροπής: Κατερίνα Γαρδίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας
    Κωνσταντίνος Κόμης, Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Εξ όλης αυτής ακριβώς της ενδιαφερούσης εργασίας, παραθέτω ένα μικρό τμήμα της, εκ των σελίδων 78 – 79.

    Ευθύς αμέσως, κατωτέρω παραθέτω τα σχετικά στοιχεία της επιμάχου εργασίας με πλάγια γραφή.

    Το ελληνικό κράτος εξέδωσε ξεχωριστό νόμο το 1848 «περί της νόσου σπυροκώλου», όπου ονομάζεται επίσης και «ορχιδάν».
    39 Σύμφωνα με τον νομίατρο Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ι. Δροσίνη, οι δύο αυτές ονομασίες επικράτησαν λόγω των περιοχών που εμφανίζεται η ασθένεια, ενώ στη Στερεά Ελλάδα αναφερόταν και ως «νόσος του Καπετάνου», λόγω της πεποίθησης ότι διαδόθηκε στις διάφορες επαρχίες της από στρατιωτικούς. Στο ίδιο άρθρο πληροφορούμαστε πώς προέκυψε η ονομασία «σπυρόκωλον»:
    «Εις τινάς των ασθενών παρουσιάζεται μικρά φλύκταινα επί της βλεννομεμβράνης των χειλέων, επί της γλώσσης, των παρειών κλπ. Μεταβαλλόμενη ε αμφοτέρων των φύλων, ήτις, μη θεραπευομένη εγκαίρως καλύπτει υπό κονδυλωμάτων το όσχεον, τα μεγάλα και μικρά χείλη και άπασαν την περιναιακήν και δακτύλιον χώραν, και από το είδος τούτο ελήφθη η επωνυμία του Σπυροκώλου».
    36 Μ.Κορασίδου, ό.π., σ. 124.
    37 Ν.Λειβαδάρας, ό.π., σ. 69.
    38 Για την εμφάνιση «σπυρόκωλου» σε άλλες περιοχές της Ελλάδας βλ. Γ. Πεντόγαλος, «Η αρρώστια «σπυρόκωλον» στην Αχαΐα και την άλλη Ελλάδα στα χρόνια της επιδημικής έξαρσής της (1846-1860)», Γαληνός, τόμ.26, τχ.4 (1984), σ. 1064-1074.
    39 Μ.Κορασίδου, ό.π., σ.134-135.
    40 Από τα συμπτώματα που περιγράφει ο Ι. Δροσίνης θα πρέπει να ταυτίσουμε το σπυρόκωλο με τη σύφιλη, κάτι που αναφέρει και ο νομίατρος ορίζοντάς το ως τέταρτο και τελευταίο στάδιο της σύφιλης: «Είναι δε αδιαφιλονεικήτως ήδη αποδεδειγμένον ότι, εάν υπάρχη μία αρχή της νόσου, αυτή είναι αφροδισιακή, είναι συφιλιτική· φαίνεται λοιπόν, ότι η σύφιλης αύτη, εν αγνοία των πασχόντων, διέρχεται τα διάφορα στάδια των πρωτογενών, δευτερογενών και τριτογενών συμπτωμάτων, και τελευταίον καταντά και εις την συφιλιτικήν καχεξίαν αυτήν».
    41 Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του συγγραφέα για την προέλευση της νόσου, η οποία «δια της καταθέσεως των μάλλον προβεβηκότων ασθενών, ότι προ της επαναστάσεως του 21 το νόσημα τούτο ήτο σπάνιον, μεταφερόμενον δια των αλβανικών ορδών, και ότι μετά την εν Αιγύπτω προ πάντων αιχμαλωσίαν και απελευθέρωσιν διαφόρων γυναικών και την μετανάστευσιν διαφόρων Ηπειρωτικών οικογενειών εν Ελλάδι, το νόσημα τούτο διεδόθη επί πολύ, και προσέβαλε περισσότερον τα πλησιάζοντα εις τα όρια ελληνικά χωρία, ευρισκόμενα εις άμεσον σχεδόν επαφήν μετά των τουρκικών υπηκόων. Εκ των ανωτέρω λοιπόν και διαφόρων ετέρων λόγων συνάγεται, ότι δια της ακαθάρτου μίξεως διαφόρων γενών και φύλων, δια της παντελούς αναλγησίας των πασχόντων εν Ελλάδι, η νόσος αυτή προήχθη επί μέγα και εξακολουθεί εισέτι αναπτυσσομένη, υποκρυπτομένων των πασχόντων».
    42 Παρατηρούμε, λοιπόν, και σ’ αυτή την περίπτωση την πεποίθηση για τον εξωτερικό, εξωγενή και αλλότριο χαρακτήρα της ασθένειας, για την οποία δεν ευθύνεται το ελληνικό κράτος, και παράλληλα την ενοχοποίηση των άλλων, των ξένων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των Αλβανών και Οθωμανών.
    43 Επιπλέον, αποδίδεται ευθύνη σε όσους/όσες είχαν ερωτικές σχέσεις με αυτές τις ομάδες και έμμεσα στις γυναίκες

    Άρα, συνοπτικώς, εν άλλαις λέξεσιν, «σπυρόκωλον» = «σύφιλη».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας