Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

"Η σιδηρά κυρία" reloaded

Επιτέλους. Εις τους κινηματογράφους παίζεται πλέον "Η σιδηρά κυρία", ταινία που από το 1983 ετοιμάζει η Γκρέκα-Φιλμ Μ. Λεφάκης. Ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, πάντοτε πρωτοπόρος, της είχε αφιερώσει προ διετίας μίαν από τις πρώτες του αναρτήσεις (τότε που έγραφε ακόμη εις το ιστολόγιον της δεσποινίδος Ματίνας), την οποίαν και αναπαράγει τιμής ενεquin:

Περιπατών εις την οδόν Ακαδημίας συνήντησα το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου: έπειτα από αποτυχημένας προσπαθείας ψευτοκωμωδιών με Σούλας και Κληρονόμους που αγαπούν την Καρδίτσαν, σας αποκαλύπτω ότι το μέλλον είναι ήδη πίσω μας: Γκρέκα Φιλμ - Μ. Λεφάκης. Πρόκεται περί της γνωστοτάτης εταιρείας παραγωγής ταινιών αι οποίαι, εκτός των αυτονοήτων κοινωνικών σχολίων, θίγουν και έτερα σύγχρονα ζητήματα: άλλες ομιλούν περί οικονομικής κρίσεως και άνοδον της τιμής του πετρελαίου, ως η "Έξοδος κινδύνου" εν έτει 1980 (εις το πρώτον λεπτόν του βίντεο), άλλες φέρουν προφητικούς τίτλους ως "Είσαι στην ΕΟΚ... Μάθε για την ΕΟΚ" του 1981 (αν την είχαμε μελετήσει και είχαμε διδαχθεί από αυτήν, ενδεχομένως να αποφεύγαμε τας δυσκολίας των τελευταίων μηνών) και άλλες συνεπαίρνουν με σκηνάς πρωτοποριακάς διά την εποχήν τους (και διά πάσαν εποχήν) ως η ταινία "Χούλιγκανς (κάτω τα χέρια απ' τα νιάτα!)" (1983). Η Γκρέκα Φίλμ - Μ. Λεφάκης, παρά τον πόλεμον που εδέχθη, επειδή ετόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομα τους, και παρά τα θρυλούμενα περί εξαφανίσεώς της την τελευταίαν εικοσιπενταετίαν, είναι παρούσα εις τας κινηματογραφικάς και κοινωνικάς εξελίξεις παρεμβαίνουσα με νέαν της ταινίαν υπό τον τίτλον "Η σιδηρά κυρία" με πρωταγωνίστρια την Ρένα Βλαχοπούλου. Πρόκειται προφανώς περί ταινίας ομιλούσας περί την καγκελάριον της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ - η καλυτέρα καλλιτεχνική απάντησις εις τα ανθελληνικά σχόλια βαρβάρων γερμανικών εντύπων.
Η απώλεια της Ρένας Βλαχοπούλου δεν εστάθη εμπόδιον εις το έργον των παραγωγών της Γκρέκα Φιλμ - Μ. Λεφάκης: εις τα υπερσύγχρονα στούντιο της εταιρείας και με την χρήσιν της τελευταίας τεχνολογίας 3Δ (αγγλιστί 3D - λέγεται μάλιστα ότι και το "Avatar" εις τα στούντιο της Γκρέκα Φιλμ εδημιουργήθη), οι τεχνικοί της εταρείας, έχοντες πρωτοστατήσει εις καινοτόμας κινηματογραφικάς τεχνικάς κατά την δεκαετίαν του 1980, κατάφεραν διά ακόμη μίαν φοράν να μας εκπλήξουν και να δημιουργήσουν μίαν ταινίαν εις την οποίαν ουχί μόνον πρωταγωνιστεί η προσφιλής ηθοποιός ως ολόγραμμα, αλλά και η ποιότης της εικόνος και του λόγου είναι τοιαύτη, ώστε δημιουργείται εις τον θεατήν η εντύπωσις ότι η Ελλάς του 2010 εις ουδέν διαφέρει της Ελλάδος του 1983 - αποδεικνύουσα, μεταξύ άλλων, την συνέχειαν και την συνέπειαν του Ελληνισμού. Επειδή πολλοί θα δυσπιστήσουν, ιδού τα ντοκουμέντα: φωτογραφίαι που ετράβηξα προχθές δεικνύουσαι το μέγαρον της Γκρέκα Φιλμ (εις την γωνίαν των οδών Ακαδημίας και Εμμανουήλ Μπενάκη) και διαφημιστική πινακίδα αναγγέλουσα την νέαν παραγωγήν της εταιρείας (προσεχώς εις τους κινηματογράφους):







Ειμί Κωνσταντίνος ο σινεφίλ και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Σε διεθνή αποκλειστικότητα παρουσιάζω το γκραν φινάλε της "Σιδηράς Κυρίας", η πρωταγωνίστρια της οποίας εκέρδισε προσφάτως βραβείον εις τις Χρυσές Σφαίρες, αν και η ταινία λένε ότι δεν βλέπεται ούτε με (χρυσές) σφαίρες:



Υ.Γ.2: Πλήρες ιστορικό της ταινίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ - στις πηγές του περιλαμβάνεται και η ιστορική αξίας ανάρτησίς μου.

11 σχόλια:

  1. Τι αριστουργηματική ταινία μα και τι φινάλε. Η ομολογουμένως Μεγάλη Ρένα Βλαχοπούλου σε μια ταινία κόλαφο για τα ελληνικά δεδομένα. Με Σενάριο πυκνογραμμένο, Σκηνοθεσία ανωτάτου επιπέδου και πάνω απ όλα η Αισθητική και τα Ψηφιακά Εφέ. Εκεί που ομιλεί η κορνίζα δεν μπορούσα απλά να πιστέψω στα μάτια μου. Δεν μπορούσα, τέτοια φυσικότης, η ομιλούσα φωτογραφία ως ζώσα.

    Εύγε, εύγε, χίλα εύγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ω! Δεν έχω δει καμία από τις προαναφερθείσες ταινίες.
    Φευ! Πόσο βαθιά νυχτωμένη είμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ητανε στο στουντιο η ρενα με την αλεξια για το γνωστο ντουετο που κανανε
    και γραφανε, η αλεξια ψαρωμενη να βαζει καθε λιγο και λιγακι τα κλαματα απο συγκινηση που τραγουδαει με ρενα
    η ρενα ολο νευρα , βρε παιδι μου σταματα και τραγουδια, εχω να φταξω κακαβια στον αντρα μου στο σπιτι!
    επεσε ολο το στουντιο απο τα γελια των τεχνικων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ tremens, φημολογείται ότι η Θάτσερ ήταν ευγνώμων στον Τάκη Βουγιουκλάκη που εδέχθη τελικώς να την αφήσει να παίξει εις την ταινίαν.

    Αγαπητή Αθηνά, χρειάζεσθε ταχύρρυθμα σεμινάρια ελληνικού σινεμά. Σας προτείνω να ξεκινήσετε με τον βασικόν κύκλον σεμιναρίων με θέμα "η ελληνική βιντεοταινία".

    Αγαπητέ άσωτε, αποκαλύπτετε την υπόθεσιν της ταινίας (αγγλιστί σπόιλερ) και οι αναγνώσται δεν θα σπεύσουν να την δουν.
    Στην κακαβιά ξέρουμε τι ψάρια έβαζε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. λατρεμένη ταινία. ΠΟια Μέριλ και μαλακίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. majestad, εκεί κάπου γωνία Ακαδημίας και Εμμ.Μπενάκη σταμάτησε γενικότερα ο χρόνος για την Ελλάδα.

    ΥΓ Και αν η Maggie δεν ήθελε να γίνει κορόιδο, ενδεχομένως να γίναμε όλοι εμείς. Με αυτούς που ψηφίσαμε ή ψήφισαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ότι και να λέτε, η Γκρέκα ήταν πολύ μπροστά. Σχεδόν 30 χρόνια μπροστά. Και τι μαθαίνει κανείς, υπάρχει μπλογκ Ρένα Βλαχοπούλου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σεκρετικοί Νοτάριοι μεταφέρατε παρακαλώ εις τον μεγαλειότατο, τας ευχαριστίας μου δια την ανάρτησην ταύτην, η οποία βάζει τα πράγματα εις την θέση τους και ξεσκεπάζει την κινηματογραφικήν μαφίαν που λυμαίνεται τα αριστουργήματα του Ελληνικού κινηματογράφου!
    Αιδώς Αργείοι και Βρετανοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι εκστασιασμένος από το μεγαλείο της ταινίας!!Όταν λέει ο Λιακόπουλος ότι είμαστε κέντρο του παγκόσμιου πολιτισμού και ότι μας κυνηγάν τα Ελ και τα Ελοχίμ όλοι τον κοροιδεύουν!!Επιτέλους κάτι που τον δικαιώνει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Κωνσταντίνε, ευχαριστώ για τον σύνδεσμο...
    Η μακαρίτισσα προτιμούσε μπακαλιάρο για την κακαβιά.
    Koueen, υπάρχουμε και σας περιμένουμε :)
    Σας χαιρετώ όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ mahler76, συμφωνώ. Ελπίζω τουλάχιστον η Μέριλ Στριπ να θυμηθεί τα πρότυπά της όταν θα παραλαμβάνει το βραβείον.


    Αγαπητέ apos, αν η γωνία ήταν Εμμανουήλ Μπενάκη και Πηνελόπης Δέλτα θα βλέπαμε σε ολόγραμμα τον Μακεδονομάχον επόμενον πρωθυπουργόν της Ελλάδος.

    Αγαπητή Koueen, είμαι σίγουρος ότι τα άδυτα της Γκρέκα Φιλμ κρύβουν αμύθητους κινηματογραφικούς θησαυρούς.

    Αγαπητέ Καπετάνιε, μαζί με την επιστροφήν των Ελγινείων θυμηθείτε να ζητήσουμε και την επιστροφήν της Σιδηράς Κυρίας.

    Αγαπητέ Ρασκόλνικοφ, κι εγώ πιστεύω ότι η Ρένα Βλαχοπούλου είναι Ελ και θα έρθει να δώσει την τελική μάχη εναντίον αυτού του Νεφελίμ που ακούει στο όνομα Μέριλ Στριπ(-τίζ;)

    Αγαπητέ Rena Fan, εγώ ευχαριστώ για την τεκμηρίωσιν και τις αποκλειστικές πληροφορίες που μας δίδετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας