Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Γεννημένος τη 14η Ιουλίου

Ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, όπως γνωρίζουν οι συνεπείς του αναγνώσται, είναι γαλλοτραφής (και κρουασάν έχει φάει και μπαγκέτα και κροκ μεσιέ και ταρτιφλέτ). Σήμερον λοιπόν που οι Γάλλοι εορτάζουν την Εθνικήν τους Εορτήν διαβάζω διάφορα αφιερώματα ασχέτων που δεν ήσαν μπροστά κατά την διάρκειαν της Επαναστάσεως. Επειδή έτυχε το 1789 να είμαι ένοικος των Βερσαλιών (σε άλλο μου ταξίδι υπήρξα και του Λούβρου), θα σας περιγράψω πώς ακριβώς είχαν τα πράγματα:

 Ο γαλλικός λαός ήτο έξαλλος με τον Λουδοβίκο τον ΙΣΤ'. Και πώς αλλιώς, αφού οι πολυθρόνες του ουδεμίαν σχέσιν είχαν με αυτές των προκατόχων του (Λουί Κενζ και Λουί Κατόρζ). Επιπλέον, ο 18ος αιώνας ωνομάσθη Αιώνας των Φώτων (Siècle des Lumières), γιατί τα χαράτσια της ΔΕΗ είχαν αλλάξει τα φώτα στα γαλλικά νοικοκυριά. Μέχρι και στις Βερσαλίες με φακό κυκλοφορούσαμε, γιατί τις είχαν δηλωμένες ως κλειστό διαμέρισμα (τριάρι). Πάνε τα ωραία χρόνια, τότε που ο Λουδοβίκος ΙΔ' οργάνωνε όργια φιλοσοφικά συμπόσια με προικισμένους καλεσμένους. Ο ίδιος μάλιστα έκανε φοβερά ντραγκ σόου (θαυμάστε τακούνι δωδεκάποντο, σπάσιμο χεριού και τσαχπινιά ποδιού στο γνωστό του πορτρέτο - την προσοχή σας παρακαλώ στην περούκα, η οποία του έμεινε από νούμερο που έκανε ως "Γυναικάρα από το Κιλκίς"). Επίσης ήταν μέγας ατακαδόρος: θυμάμαι που μια φορά ένας ξένος πρέσβης τον είχε στήσει κάνα μισάωρο και εκείνος, επειδή ένας βασιλιάς δεν νοείται να περιμένει, όταν επιτέλους ο πρέσβης ήρθε, του είπε: "Παραλίγο να περιμένω" (J'ai failli attendre"). Έκτοτε το χρησιμοποιώ κι εγώ, όταν πάω για καφέ και με στήνουν. 
Για ποιον από όσους γνώρισα στην αυλή του (όχι αυτή με τις κότες, την άλλη - αν και είχε και εκείνη πολλές κότες) να σας πω; Για τον Ζαν Μπατίστ Λουλύ (γνωστό και ως "Μικρή Λουλού") που πέθανε από γάγγραινα όταν βάρεσε το πόδι του με το μπαστούνι που διηύθυνε την ορχήστρα του ανακτόρου; Ή για τον διάδοχόν του, τον Ζαν-Φιλίπ Ραμώ; Βασικά το πραγματικό του όνομα ήταν Σούλης Κιοφτές, αλλά όταν είδα το παρακάτω απόσπασμα ανεφώνησα με γαλλική προφορά "και γαμώ!" και έτσι του βγάλανε το παρατσούκλι "Ραμώ":




Αλλά ας επανέλθωμε. Ένα απόγευμα του Ιουλίου του 1789, αφού πέρασα ακόμη ένα βαρετό πρωινό στις Βερσαλίες, καθόμουν και έβλεπα με το Μαράκι την Αντουανέτα στο γιουτιούμπ το παραπάνω βίντεο. Πάνω που πήγα να της βάλω κάτι αντιστοίχου καλλιτεχνικής αξίας, συγκεκριμένα το νέο σουξέ της Βίσση "Τυραννιέμαι", ακούμε στερεοφωνικά τον λαό έξω από τα ανάκτορα να το τραγουδάει (φαίνεται ότι έτσι βγήκε και ο στίχος του Εθνικού Ύμνου της Γαλλίας, της Μασσαλιώτιδος, που λέει: "εναντίον μας υψώνεται το ματωμένο λάβαρο της τυραννίας" - "contre nous de la tyrannie l'étendard sanglant est levé"). 
Εκεί συνέβη μια από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις της Ιστορίας, αυτή με το παντεσπάνι. Συγκεκριμένα, από το πρωί ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' είχε σηκώσει όλο το ανάκτορο στο πόδι, γιατί άνοιγε τρύπες, για να κρεμάσει κάτι πολυελαίους 100 κιλά κακογουστιάς ο καθένας. Εκεί λοιπόν που ήμασταν στο μπαλκόνι με τον λαό από κάτω να μας κάνει καντάδα το "Τυραννιέμαι" (και λίγο πριν αρχίσει να εκθέτει τα παράπονά του με τη Βενζίνη και τον στίχο "Κομμένο φως, παγωνιά, ένα άδειο ψυγείο"), κάποιος από το πλήθος φωνάζει ότι δεν έχει ψωμί να φάει. Πριν καλά-καλά ολοκληρώσει τη φράση του, να σου από το δίπλα δωμάτιο ξανά το Μπλακ & Ντέκερ του Λουδοβίκου. Η Μαρία Αντουανέτα πατάει μια φωνή δείχνοντας τ' αφτιά της: "δεν σ'ακούω, γιατί είναι το τρυπάνι", αλλά οι από κάτω νόμισαν ότι έδειχνε το στόμα της και άκουσαν μόνον την κατάληξη, οπότε κάποιος έξυπνος είπε ότι τους λέει να φάνε παντεσπάνι. Εννοείται ότι έγινε αμέσως χαμός σε φέησμπουκ και τουίτερ και το  hashtag #pantespani έγινε το δημοφιλέστερο μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό ήταν το πρώτο λάθος της Μοναρχίας. 
Το δεύτερο το έκανε ο Λουδοβίκος. Αφού κρέμασε τους πολυελαίους κάλεσε στα ανάκτορα τους εκπροσώπους των Αγανακτισμένων για να τους θαυμάσουν, αν και εγώ του είπα να κρεμάσει καλύτερα μια κόκκινη σημαία με τον Τσε σε ένδειξη καλής θελήσεως. Εκείνος όμως ήταν ανένδοτος: δεχόταν να υπογράψει με τους Αγανακτισμένους συμφωνία ώστε να μετατραπεί η Απόλυτη Μοναρχία σε Συνταγματική, αλλά με απεστόμωσε εκνευρισμένος: "μήπως θες να κρεμάσω πίσω από τον θρόνο μου και κανένα πορτρέτο του Λαφαζάνη;" (αν πάντως το είχε κάνει, τώρα η εικόνα της Ευρώπης θα ήταν σίγουρα διαφορετική).
Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περιμέναμε: αφού έγιναν οι διαπραγματεύσεις και συμφώνησαν, πετάει ξαφνικά ο Λουδοβίκος "και τώρα φέρτε μου το Μνημόνιο να το υπογράψω"... Τι μούντζες έπεσαν, τι "ουστ ρε" ακούστηκαν, τι "εεε-οοο-πάρε το Μνημόνιο και φύγε από δω", τι "λουμπίνα-λουμπίνα, έρχεται γκιλοτίνα". Ε, τη συνέχεια την ξέρετε: καρατόμηση Λουδοβίκου Παπανδρέου, προσωρινή λύση συγκυβέρνησης Ορλεανιστών και Ιακωβίνων, εσωτερικής κατανάλωσης μαγκιές Ναπολέοντος Σαμαρά, ήττα κατά κράτος και επιβολή όλων των όρων της τρόικας (Πρωσίας, Αγγλίας, Ρωσίας).

Ειμί Κωνσταντίνος ο ένοικος των Βερσαλιών και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.: Σαν σήμερα (14 Ιουλίου 1789) έπεσε η Βαστίλη. Ακόμη μία διαστρέβλωση της ιστορίας: η Βαστίλη δεν έπεσε από τους επαναστάτες. Την έριξε ο Λουδοβίκος για να την κάνει Mall.

21 σχόλια:

  1. καλέ το J'ai failli attendre δεν το είπε καθώς περίμενε την άμαξα του??? Όπως και να έχει μαύρη μέρα η σημερινή που έδιωξαν οι Γάλλοι τους Βασιλείς τους και έφτασαν να προσκυνάνε τσόκαρα σαν το ζεύγος Σαρκοζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, υπάρχει και αυτή η εκδοχή για την φράσιν. Υπάρχει επίσης η εκδοχή ότι δεν την είπε ποτέ. Αλλά νομίζω ότι η επικρατεστέρα είναι ότι είχε παραγγείλει πίτσες και θέλησε να την πει εις τον ντελιβερά που άργησε.

      Διαγραφή
    2. πιστεύω ακράδαντα πως είπε όλα όσα του καταμαρτυρούν. φαίνεται άλλωστε από την καούκα πόσο θεότητα ήταν ο Άναξ. Αν πάντως είχε αργήσει ο ντελιβεράς δεν θα του έλεγε κάτι απλά θα τον έστελνε στην Βαστίλη.

      Διαγραφή
  2. Χαχαχαχα!!Επιτέλους μια αληθινή μαρτυρία για το πως έγινε η επανάσταση!!Η ιστορική επιστήμη σας οφείλει τα πάντα!!!:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιστορική επιστήμη κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει να οφείλει και να αρχίσει να πληρώνει κανένα χαράτσι, πριν μας πάρουν και το τελευταίον ανάκτορον.

      Διαγραφή
  3. Δεν θα σας συγχωρήσω ποτέ ότι με βάλατε να ακούσω δύο (2) νέα τραγούδια της Από(β)λύτης και μάλιστα στο ένα είχε και βίντεο κλιπ.

    Ποτέ όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγώ πάλι δεν πάτησα τα λίνκια με την Απόβλητη κι έτσι άκουσα μόνο τον Ραμώ χαχαχα

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ tremens, ελάτε που δεν το θέλατε. Είμαι σίγουρος ότι είστε κρυπτοβισσικός.

      Αγαπητέ mahler76, κάνατε την ορθήν κίνησιν. Είστε γάτα!

      Διαγραφή
  4. Α, δηλαδή και ημείς διανύουμε τον Αιώνα των Φώτων, αν κρίνω από τα χαράτσια που κυκλοφορούν ανάμεσά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ημείς, για την ακρίβειαν, διανύομε τον αιώνα του Σκότους, διότι σε ολίγον ούτε η ΔΕΗ θα έχει ρεύμα να μας δίνει ούτε εμείς λεφτά να την πληρώνουμε.

      Διαγραφή
  5. εισαι ενας εσυ!σορρυ αυτη η βισση γιατι δε βγαινει στη συνταξη και κανει ολο μποτοξ και μοιαζει με τον ζαχαρατο που κανει ολο μποτοξ και μοιαζε με τρανς που κανει σοου στις κουκλες, και κανει ολο μποτοξ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι έχουν ανεβεί τα όρια συνταξιοδοτήσεως στο ελληνικό τραγούδι: πρέπει να έχει συμπληρώσει κανείς το 67ον έτος της ηλικίας του + 35 πλατινένιους δίσκους.

      Διαγραφή
  6. majestad, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το σχόλιον που έκανε κάποτε η Μάργκαρετ Θάτσερ για αυτή την περίφημη Βαστίλλη: «Ε και τι έγινε που έπεσε η Βαστίλλη; Πέντε φυλακισμένοι ήταν μέσα όλοι κι όλοι»...

    Βιβ λα Φρανς, βιβ μαντάμ Τριεβελέρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι η Θάτσερ είχε δίκιο: αντί να ρίξουν τη Βαστίλη, θα μπορούσαν πολύ απλά να την ιδιωτικοποιήσουν.

      Διαγραφή
  7. πυρόλυση-πυρπόληση23 Ιουλίου 2012 στις 11:11 μ.μ.

    Ε ρε τι πέρασες και εσύ καλοκαιριάτικα βρε Κώτσο!!!!Τελικά τι μπορεί να κάνει ένα τρυπάνι!!!!Τρελό χαμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια από τις παρεξηγήσεις της Ιστορίας που άλλαξαν τον κόσμο. Οι υπόλοιπες με άλλη ευκαιρία.

      Διαγραφή
  8. τώρα που έμαθα ότι έχουμε γεννηθεί κάτω από το ίδιο Ζωδιακό σύμβολο (Καρκίνος, that is) καταλαβαίνω από που προκύπτει αυτό το βιτριολικό χιούμορ! Χρόνια πολλά και καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή, Pink_Fish, νομίζω ότι περισσότερον καιρόν έχω να δω εσάς παρά την Μαρία Αντουανέτα. Για συγκεντρωθείτε...

      Διαγραφή
  9. Δηλαδή,θες να μας πεις ότι ο Λουδοβίκος ο ΙΔ' ήταν ντραγκ κουίν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας