Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Κωνσταντίνος καπνιστός

Ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είχε την ατυχίαν να δεχθεί πρότασιν πρωτοσπαθαρίου να επισκεφθούν καφετηρίαν της επαρχίας του (χμ, να θυμηθώ να καθαιρέσω τον πρωτοσπαθάριον, αφού τον τυφλώσω και του κόψω την γλώσσαν). Αν και δεν συνηθίζω να βγαίνω από τα Ιερά μου Παλάτια, έκανα την τιμήν εις τον πρωτοσπαθάριον και ανεμείχθην μετά της πλέμπας.
Δεν θα σχολιάσω τας τιμάς του καφέ, διότι ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είναι υπεράνω των κοινών και τετριμμένων (λαϊκιστί: είναι μέγας τζαμπατζής) και εδέχθη την πρότασιν του πρωτοσπαθαρίου να τον κεράσει (αφού προηγήθησαν τα τυπικά: "όχι, αποκλείεται, μα-τι-λες-τώρα, καλά-δεν-επιμένω-την-επόμενη-φορά-όμως-κερνάω-εγώ κτλ." - αν νομίζει όμως ο πρωτοσπαθάριος ότι θα γίνει Καίσαρ κερνώντας μόνον έναν απλόν καπουτσίνον είναι γελασμένος).
Θα σχολιάσω ωστόσο την βλαχομπαρόκ τρέντι καφετηρίαν: κάθισμα ντυμένον με απομίμησιν καφετιάς φλοκάτης, πολυέλαιοι φερμένοι κατευθείαν από την Βο(υλ)ημίαν, αυθεντικοί πίνακαι επί των τοίχων (τελικώς ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι εζωγράφισε πέντε Μόνας Λίζας αι οποίαι κοσμούν τον προρρηθέντα χώρον - σας έπιασαν κότσους αν σας έδειξαν μίαν πλαστήν εν Λούβρω) και κυρίως κλίμα κατανύξεως από τα θυμιατά του πιστού ποιμνίου (διότι περί ζώων επρόκειτο, όπως αντελήφθην από τας συζητήσεις που άθελα μου ηχογράφησα).
Διεπίστωσα, όπως αντιλαμβάνεσθε, αγαπητοί αναγνώσται, ότι ο νόμος περί απαγορεύσεως του καπνίσματος εις κοινοχρήστους χώρους είναι προκλητικώς ανενεργός. Ο πρωτοσπαθάριος προσεπάθησε να μου εξηγήσει ότι του Έλληνα ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει, με απέτρεψε ωστόσο να εμπνευσθώ και εγώ από τας αρχάς της Ελληνικής Επαναστάσεως και να πιάσω γνωριμίας με ορισμένους από την κόψιν του σπαθιού μου την τρομερήν. Συνέχισε (ή μάλλον πήγαινε γυρεύοντας) λέγων ότι ακόμη και οι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων είναι εναντίον αυτής της απαγορεύσεως.
Η αλήθεια είναι ότι όντως διάφοροι επαναστάται του καπνού (ανάμεσά τους και ο κουνιάδος του κ. Καραμανλή, ο κύριος Σταμάτης Κραουνάκης - προειδοποίησις: θέαμα ακατάλληλον δι' ανηλίκους) διαμαρτύρονται για την φασιστικήν απαγόρευσιν του καπνίσματος. Να παρατηρήσω ότι εδώ και μερικούς μήνας έχει πάρει φωτιά το Κορδελιό, αλλά δεν είδα καμίαν παρόμοιαν αντίδρασιν από μέρους τους.  Μάλλον μόνον δια τον καπνόν νοιάζονται ουχί διά την φωτιάν.
Αδυνατώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν διάφοροι διαμαρτυρόμενοι να υποκρίνονται ότι δεν αντιλαμβάνονται πως η απαγόρευσις δεν έχει σχέσιν με τον καπνιστήν και την προστασίαν της ζωής του (δική του είναι και ας την κάνει ό,τι επιθυμεί) αλλά με την προστασίαν του περιγύρου του: δηλαδή απαγορεύεται το κάπνισμα εις κλειστούς χώρους για την προστασίαν των υπολοίπων θαμώνων και για την προστασίαν όσων εργάζονται εκεί. Και τα λεγόμενα περί μετατροπής των καφενείων εις "λέσχες καπνιστών" κτλ. είναι ανοησίαι: δηλαδή οι σερβιτόροι ή θα είναι ντε και καλώς καπνισταί ή θα κάνουν την πάπιαν, αλλιώς, άμα δεν γουστάρουν να εισπνέουν καπνούς, ας βγουν εις την ανεργίαν. Αν αυτό δεν είναι φασισμός, τότε τι είναι;

Παρεμπιπτόντως, να τονίσω ότι διεκδικώ το δικαίωμα να κυκλοφορώ με ραδιενεργόν ράβδον ουρανίου εις τα μπαρ. Δεν φαντάζομαι να έχει κανείς αντίρρησιν και να θέλει να μου απαγορεύσει το αναφαίρετον ανθρώπινον δικαίωμα μου να φωσφορίζω εις το σκότος....

Ειμί Κωνσταντίνος ο καπνιστός (με μόνον 2% λιπαρά και 30% λιγότερο αλάτι) και άρτι ωλοκλήρωσα.

16 σχόλια:

  1. Τι τραβάτε κι εσείς οι αντικαπνιστές!

    Σου προτείνω να το ξεκινησεις το τσιγάρισμα...και τότε πίστεψέ με θα παψεις να διαμαρτύρεσαι!

    Χωρις πλακα τώρα, εχω ξαναπει πως δεν χρειάζεται κανένας νόμος για να μην ενοχλούμε εμεις οι καπνιστές τους αντικαπνιστές. Είναι θέμα παιδείας!

    να προσεύχεσαι όταν βγαίνεις να πετύχεις τους πεπαιδευμένους καπνιστες, διαφορετικά, όχι μόνο καπνιστός θα καταλήξεις, αλλά και με πολλά λιπαρά έτσι για αλλαγη!

    Καλημέρααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανήκω στην κατηγορία των καπνιστών (ελευθέρων και μη), ο καπετάνιος μου στων αντικαπνιστών.... υπάρχει μέρος για μας;
    Μην πείτε αγαπητέ Κωνσταντίνε, ότι ως άνδρας θα έπρεπε με πυγμή να μου κόψει την κακιά, ετούτη, συνήθεια. Διότι παλεύει χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα!
    Και εφόσον, σεις, είστε ο "Καίσαρας" βρείτε τρόπο, να μην φασίζουν οι καπνιστές αλλά και οι αντικαπνιστές!
    Δεν θέλουμε να ενοχλούμε, βγαίνουμε στο κρύο και στη βροχή να απολαύσουμε το τσιγάρο μας, αλλά τη βρίσκετε σωστή, ειδικά σε χώρους που δεν υπάρχουν παιδιά, τέτοια αντιμετώπιση;;

    Θα ήθελα παρακαλώ, να βρεθεί μια λύση και για μας, τα παιδιά , ενός κατώτερου Θεού, όπως καταντήσαμε!

    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επειδή τις ίδιες κουβέντες έχουμε και εμείς κάτω και δεν βγάζουν πουθενά, το συμπέρασμα είναι ότι ψηφίστηκε ένας νόμος που για να εφαρμοστεί απαιτείται σεβασμός και παιδεία. και επειδή οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν ότι βλάπτουν τους άλλους να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους και υπεραμύνονται του δικαιώματος τους για καπνό, καταλήγουμε στο να μένουμε σπίτια μας και να πίνουμε τον καφέ μας όπως τον θέλουμε, χωρίς καπνό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To ενδεχόμενο να επιλεγει ο καταστηματάρχης αν το μαγαζί του είναι για καπνίζοντες ή μη και ο καθείς να επιλέγει βάσει αυτού μας χαλάει? Γιατί θα πρέπει να εξοστρακιστούν είτε οι μεν είτε οι δε?

    Τα starbucks το εφάρμοσαν πολύ πριν τα μέτρα. Οποιος θέλει να πιεί καφέ άκαπνος μπορεί να πάει εκεί ή στα αντίστοιχα μαγαζιά που θα επιλέξουν αυτή την οδό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σιγα το θεμα πια, το μονο που με ανησυχει ειναι τα μαγαζια που δεν δουλευουν ,εν μεσω κρισης, οσον αφορα το καπνισμα πολυ γελαω μαυτους στην εξωπορτα χειμωνα καιρο να καπνιζουν,
    σορρυ αλλα εγω δε καπνιζω και σπαω πολυ πλακα!μπορειτε να βρισετε οσο θελετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προτείνω αρματοδρομία στον Ιππόδρομον μεταξύ Βένετων-καπνιστών, Πράσινων-αντικαπνιστών, παρουσία της εκλαμπρότητος σας. The winer takes it all! όπως λένε και στο γραφικόν χωρίον μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητοί αναγνώσται, διαπιστώνω την ύπαρξιν καπνιστών ανάμεσά εις τους προσφιλείς μου δομέστικους (δηλαδή εσάς!), γεγονός που θα ληφθεί υπόψιν από την κριτική επιτροπήν που θα επιλέξει την τελικήν δεκαεξάδα εις τον προσεχή διαγωνισμόν "Super Καίσαρ" που θα διοργανώσω.

    Εις το θέμα μας τώρα: γιατί ουδείς δεν ασχολείται με τους εργαζομένους εις τας καφετηρίας; Δεν έχουν το δικαίωμα να δουλεύουν εντός υγιεινού περιβάλλοντος; Ή θα επιλέγονται με πιστοποιητικόν καπνιστικών φρονημάτων; Εκτός εάν κάποιος καταστηματάρχης μπορεί να λειτουργεί μόνος του το κατάστημά του, οπότε εκεί ας καλεί μόνον καπνιστάς (αλλά πόσα είναι αυτά τα καταστήματα;)
    Όσον για τον διαχωρισμόν εις χώρους καπνιζόντων και μη, αυτός είναι δυνατός π.χ. σε κουπε(πε) τρένων, όπου δεν υποχρεώνονται εργαζόμενοι να εισπνέουν καιομένην πίσσαν. Τέλος πάντων, υπάρχει νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί όπως εφαρμόζονται άπαντες οι νόμοι (χούμορ κάνω, χούμορ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Constantin, καλημέρα!

    Θα επικολλήσω και στο ιστολόγιόν σας, τα ερωτήματα που έχω θέσει και αλλού, όπου συζητείται το σχετικόν θέμα:


    - Έστω ότι το τσιγάρο, το κάπνισμα... "βλάπτει σοβαρά την υγεία"... Τότε γιατί το κράτος "προστατεύει" τους αντικαπνιστές... ενώ υπάρχει χλιαρή (έως καθόλου) αντίστοιχη προστασία για εμάς; Διότι, εάν είναι τόσο βλαβερό το τσιγάρο... γιατί δεν απαγορεύει την κυκλοφορία του; Μήπως για λόγους φοροεισπρακτικούς (όπως και με το αλκοόλ)... ή μήπως δεν είναι τελικά τόσο "τραγικά" τα πράγματα, όσο μας παρουσιάζονται;
    - Μολυσμένα τρόφιμα, επιβλαβή φάρμακα... αποσύρονται / απαγορεύεται η κυκλοφορία τους. Το τσιγάρο όμως, κυκλοφορεί ελεύθερα. Εφόσον είναι τόσο επιβλαβές, μήπως πρέπει να μηνύσουμε -καπνιστές και μη- τις καπνοβιομηχανίες που το κατασκευάζουν και το κράτος που επιτρέπει την κυκλοφορία του;
    - Γιατί δεν απαγορεύεται η χρήση του αλκοόλ; Ένας μεθυσμένος οδηγός, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από έναν καπνιστή στο τιμόνι. (Και μην μου πείτε ότι τα αλκοτέστ είναι επαρκή...)
    - Καταστρέφονται τα δάση, πνιγόμαστε στο καυσαέριο, δημιουργούμε τσιμεντουπόλεις... αλλά αίφνης! Βρήκαμε τον ένοχο για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας: το τσιγάρο!
    - Τέλος... Για όλα τα δεινά, φταίει το τσιγάρο...;! Πόσο υποκριτικό ακούγεται, μοιάζει -και εν τέλει- είναι αυτό, όταν οι βιομηχανίες γεμίζουν την ατμόσφαιρα ρύπους, ή οι ΗΠΑ (πρωτοστάτησαν στην αντικαπνιστική εκστρατεία) αρνήθηκαν να υπογράψουν το Πρωτόκολλο του Κιότο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή κυρία Ντρουσίλα, το ζήτημα δεν είναι αν το τσιγάρον είναι το μέγιστον κακόν (υπάρχουν όντως πολύ μεγαλύτερα) ούτε η υποκρισία πίσω από τους φόρους και τα κέρδη, αλλά αν είναι κάτι που λίγο ή πολύ βλάπτει και αν μπορεί να υπάρξει προστασία του κοινωνικού συνόλου με απλά μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "...Παρεμπιπτόντως, να τονίσω ότι διεκδικώ το δικαίωμα να κυκλοφορώ με ραδιενεργόν ράβδον ουρανίου εις τα μπαρ. Δεν φαντάζομαι να έχει κανείς αντίρρησιν και να θέλει να μου απαγορεύσει το αναφαίρετον ανθρώπινον δικαίωμα μου να φωσφορίζω εις το σκότος...."

    Έξοχος!

    Λεύτερο ουράνιο / πλουτώνιο στις καφετέριες!

    E. O. Όμηρος Σίμπσον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έπιασες το "αντικαπνιστικό" κακομοίρη μου; Κάτσε και φάτα τώρα!
    Έναν μήνα τρισγμέγιστου παραλογισμού έφαγα στη μάπα όταν τόλμησα να το αγγίξω κι εγώ, και δεν το ξαναγγίζω.

    Εδώ είναι Μπαλκάνια, καπνίζουμε στις μάπες των άλλων, κλάνουμε, φτύνουμε και είμαστε γαμάουα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητόν ελληνάκιον, δημοκρατικόν διάλογον κάνουμε και ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει τις απόψεις του, πριν τον ρίψω εις την θάλασσαν εντός σάκου γεμάτου με φίδια.

    Αγαπητέ κύριε, ευχαριστώ (γαλλοαγγλοσουηδιστί, διότι μου το επιτρέπει η ευρωπαϊκή μου παιδεία: cher Sir tack)
    Δεν εγνώριζα το επάγγελμα του Ομήρου, καθότι δεν παρακολουθώ την σειράν (μόνον μιαν ιδέαν των χαρακτήρων έχω). Αυτό το "Ε.Ο." ελληνιστί τι σημαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστυχώς, δια να επιβιώση η επαναστατική οργάνωσις "Όμηρος Απλοϋιος" θα πρέπει να εξασφαλισθή επαρκής τροφοδοσία μετά ραδιενεργών μέταλλών, όλων των περιπτέρων της επικρατείας. Δια τούτο προτείνω την κατασκεύην τουλάχιστον πεντήκοντα (50) βοτσαλόκλινων (pebble bed) πυρηνικών αντιδραστήρων. Τοιουτοτρόπως θα καταπολεμήσομε και την ανεργίαν ήτις πλήττει τον κατασκευαστικόν κλάδον λόγω της επιβραδύνσεως του ρυθμού "σκυροδεματοποιήσεως" της χώρας.

    -Φιλέυς Φογ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μωρή Κατακουζήνα (φαντάζομαι θα το έχεις ακούσει χίλιες φορές),
    προτείνω όταν ο διπλανός σου καπνίζει εσύ να κλάνεις.
    Και για τα δύο δεν χρειάζεται απαγορευτικός νόμος, χρειάζεται ανθρώπινη συνείδηση και σεβασμός.
    Χαιρετώ!
    Καλώς σας βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας