Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ιππόδρομος

Ως μέλος του βυζαντινού κατεστημένου έχω ιδιαιτέραν σχέσιν με τον Ιππόδρομον (αναπαράστασιν του Ιπποδρόμου -μετά την ανακαίνισίν του με το πρόγραμμα "Εξοικονομώ καθ' ιππόδρομον" της Μπιρμπίλη- μπορείτε να δείτε εδώ). Αγαπημένη απασχόλησις της αυτοκρατορικής οικογενείας ήτο πάντοτε η κυριακάτικη έξοδος εις το αυτοκρατορικόν θεωρείον, για να μας χαιρετήσουν οι υπήκοοι, οι οποίοι έρχονταν πάντοτε με ευγενικάς και φιλάθλους διαθέσεις (η "Ψυχολογία των μαζών" του Gustave Le Bon και το "Μάζα και εξουσία" του Elias Canetti μας εβοήθησε πολύ εις τον έλεγχόν της πλεμπαρίας: μετά την σφαγήν 30.000 στασιαστών από τον στρατόν του Ιουστινιανού κατά την διάρκειαν της "Στάσεως του Νίκα" τα μεγάφωνα του Ιπποδρόμου πάντοτε θύμιζαν εις τους θεατές το γεγονός εκείνο με συνεχείς ανακοινώσεις: "Επόμενη στάσις... Νίκα" - "Next station... Nika" - βεβαίως πολλοί μπερδεύονταν και με ρωτούσαν: "παλικάρι, για αεροδρόμιο καλά πάω";). Καμιά φορά βεβαίως πετούσαν και κανένα μπουκάλι για εκτόνωσιν (για να μην ξεχνιόμαστε...) 
Εις τον ιππόδρομον, ως γνωστόν, ο λαός, αφού εξέφραζε ευχάς και ευλογίας προς την οικογένειάν μου, τους κουροπαλάτιους, τους παρακοιμώμενους, τους συγκλητικούς και τους (κατά Καραμανλην) νταβατζήδες ("ο Θεός να μας κόβει μέρες να σας δίνει χρόνια", "να μας κόβει συντάξεις να σας δίνει καταθέσεις", "να μας κόβει δάνεια να σας δίνει βίλες" κ.α.), μας ανέφερε τα αιτήματά του μέσω των διαφόρων δήμων, των κομμάτων της εποχής, τα οποία ήσαν οι Βένετοι (Μπλε σημαίνει τούτο - καμία σχέσις με τον φούρνον), οι Πράσινοι, οι Ρούσιοι (Κόκκινοι)  και οι Λευκοί(-Άκυροι). Οι δήμοι είχαν ως σκοπόν την προάσπισιν των συμφερόντων του λαού φροντίζοντας, για παράδειγμα, για την διατήρησιν των αμοιβών των βουλευτών και των συνεργατών τους, την σύναψιν επωφελών διεθνών συμβάσεων ή την διατήρησιν υψηλής στάθμης εις την ενημέρωσιν και την ψυχαγωγίαν του λαού μέσω ποιοτικών θεαμάτων (ιππόδρομος, πολύ μπλα-μπλα, ράδιο-αρβύλα κ.α.). Σημειώνεται εδώ ότι η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία δεν χρειάζονταν επίσημον εκπροσώπησιν εις τον Ιππόδρομον, διότι εκφράζονταν μέσω των Πρασίνων και των Βενέτων.


Αλλά αρκετά. Ας περάσω εις το κυρίως θέμα μου, διότι όλα τα παραπάνω γράφονται ως εισαγωγή εις τα κάτωθι άσματα περί του ιπποδρόμου.
Το πρώτον είναι του Carlos Gardel: γνωστότατον άσμα, το εχόρεψε και ο Al Pacino εις την ταινίαν "Άρωμα γυναίκας":


(εις το άσμα συγκρίνεται το πάθος του ιπποδρόμου με το πάθος για τας γυναίκας - για περισσότερες πληροφορίες περί του άσματος εδώ και στίχοι και μετάφρασις εδώ).

Ο Έλλην Carlos Gardel όμως απάντησε  προ εικοσαετίας (το 1988 συγκεκριμένως, εις το δίσκον "Στα κέφια του Τούρμπο") με ελληνοπρεπές άσμα περί του ιπποδρόμου εις ρυθμόν ουχί φλούφλικου τάνγκο αλλά ζεμπεκιάς ξεγυρισμένης:


(μη μπερδεύεσθε από το αρχικόν "Sydn(e)y City" ή την έντονον παρουσίαν αγγλοφώνου στίχου ("σου πήρανε τα money", "never mind", "ok", "σου πήρανε τα dollars σου"): το άσμα είναι ελληνικόν. Οι αγγλισμοί αποτελούν απλώς προσθήκας αναγκαίας λόγω της γνωστής διεθνούς καριέρας του καλλιτέχνου εις Αυστραλίαν, Αμερικήν, Γερμανίαν και όπου αλλού υπάρχουν Έλληνες ομογενείς). 

Ειμί Κωνσταντίνος ο αλογομούρης και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Ενημέρωσις νούμερον 1 προς τους αγαπητούς αναγνώστας (όσους δηλαδή επέζησαν του σημερινού καψίματος): επειδή το παρόν ιστολόγιον έχει ανεβάσει επικινδύνως στροφάς και κινδυνεύει να γίνει ολοκαύτωμα και να καώ κι εγώ μαζί του, θα κατεβάσω ταχύτητα το αμέσως προσεχές διάστημα. Άλλως: γίνεται της τρελής από δουλειές και δεν προλαβαίνω...
Υ.Γ.2: Ενημέρωσις νούμερον 2: έχω ανανεώσει το προφίλ μου με νέας πληροφορίας και (μετά την προηγουμένην ανάρτησιν σχετικώς με την εν Λονδίνω εμπειρίαν μου) το όνομά μου θα εμφανίζεται πλέον με ελληνικούς χαρακτήρας (το αγγλόφωνον είναι περιττόν: έχω ΗΔΗ κάνει την διεθνή μου καριέραν).
Υ.Γ.3: Πρόσκλησις προς άπαντες: θα ήθελα να βρούμε και τον Έλληνα Αλ Πατσίνο μετά τον Έλληνα Κάρλος Γκαρντέλ. Να ρίψω ιδέας; Θοδωρής Αθερίδης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Πέτρος Φιλιππίδης, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Λάκης Λαζόπουλος (οκ! αρκετά κάηκα για σήμερα...)

15 σχόλια:

  1. Mετρ και ο Χεμινγουέη αρέσκετο στο να παρακολουθεί τα ιπποδρομιακά δρώμενα! Μάλιστα σκόπευε να συγγράψει και λογοτέχνημα επ αυτού, πλην όμως δεν το έπραξε.
    Μα πόση κουλτύρ έχω η ρουφιάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή ρουφιάνα, σας ευχαριστώ για την σύγκρισιν με τον (σχετικώς καλόν) συνάδελφον Ερνέστον, ωστόσο φρονώ ότι ο εν λόγω συγγραφεύς σας έχει σημαδεύσει: μετά την χθεσινήν σας ανάρτησιν σχετικώς με τον έρωτα ψαρά και καρχαρία (αυτονόητη η επιρροή από το "ο Γέρος και η θάλασσα" του συγγραφέως), τώρα ασχολείσθε με την σχέσιν του με τον ιππόδρομον. Για να σας προλάβω, όταν γράψω για την Τανζανίαν (αδελφή χώρα της δικής μας Ταρζανίας), θα κάνω παραπομπή εις "Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο".
    Πάντως ο Ερνέστος δεν έγραψε το εν λόγω έργον, διότι τον επρόλαβε ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος (μην μπερδεύεσθε: αν και είμαι και Κωνσταντίνος και Πορφυρογέννητος, αναφέρομαι εις τον σελέμπριτι συνονόματόν μου αυτοκράτορα), ο οποίος εις το έργον του "Περί της Βασιλείου Τάξεως" κάνει περιγραφήν του Ιπποδρόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eπειδή, αγαπητέ, χτυπήσατε ευαίσθητη χορδή με τα όσια και τα ιερά της φυλής (Carlitos Gardel), απλώς να κάνω μια κατάθεση ψυχής, που λένε: μόλις είδα τον Μπουγά (ή Βουγά?) κάτω από το ιερό τέρας, η αλήθεια είναι ότι στράβωσε το στόμα μου. Εκτιμώ όμως το χιούμορ σας, και έτσι το στόμα επανήλθε στη θέση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aγαπητέ apos, εις το παρόν ιστολόγιον δεν υπάρχουν ιερά και όσια. Γι' αυτό αν δείτε τον Τσε δίπλα εις τον Αυγουστίνον Καντιώτην μην παραξενευτείτε. Άλλο παράδειγμα: ο Αύγουστος Στριντμπεργκ με την Ιουλία Αλεξανδράτου (τρίτη ανάρτησις εις την ρετροσπεκτίβαν μου: http://konstantinoskantakouzinos.blogspot.com/2010/06/retrospective-vol-1-2010.html). Άλλωστε εις το παρόν ιστολόγιον κράζομεν τους πάντες: εγχωρίους και αλλοδαπούς σελέμπριτις, τραγουδιστάς, αυτοκράτορας, μητροπολίτας, πολιτικούς κ.α.

    Υ.Γ.: Θεωρώ την άγνοιαν του ονόματος "Τάσος Μπουγάς" προβοκατόρικην διά την ελληνικήν τέχνην και δεν την σχολιάζω περαιτέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγαλειότατε, δεν χρειάζεται να αναζητήσομεν τον Ελληνα Αλ Πατσίνο, καθότιν ο Αλ είναι ΕΛλην!
    Και μία ερώτησις: το έγκριτον Γκανιάν κυκλοφορεί από τας εποχάς του θείου σας; Ή αποτελεί μια νεόκοπον εκδοτική προσπάθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή pastaflora, εννοείται ότι το ΑΛ είναι παραφθορά του ΕΛ (και παραφθορά του ΑΛ είναι ο ΑΛΦ ο εξωγήινος, αν ενθυμείσθε: επρόκειτο προφανώς περί συγγενούς μας εκ του Σειρίου).

    Καλόν και ιστορικόν το Γκανιάν, ωστόσο ο χάκερ μπάρμπας μου προτιμά τας ηλεκτρονικάς υπηρεσίας του http://www.petala.gr/ όπου μπορεί να γίνει ιδιοκτήτης εικονικών αλόγων και να φτιάξει τον δικό του στάβλον.

    Υ.Γ.:Για το σουήπ-στέικ που εσταμάτησε δεν πρέπει να γίνει ένα κίνημα πολιτών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή κάηκες εκεί δε θα μας κάψεις κι εμάς στο πυρ το εξώτερον!

    Σήμερα κουδούνισα απο την αναρτηση σου, ισως να φταιει που τουτες τις μερες ειμαι πολύ μα πολύ μα πολύ κουρασμένη γενικώς και ειδικώς!

    Ετσι δεν θα σχολιάσω τίποτα και απλά εκανα μια αναγνωση της αναρτησης και ξεσπασα παλι στα γελια! Για αεροδρόμιο καλά πάω...παλικάρι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν κάηκε .Ολοκαύτωμα τα εγκεφαλικά μου κύτταρα μετά το βιντεάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mεγαλειότατε, μία συστράτευσις δια την επαναφορά του ιστορικού σουήπ στέικ είναι επιβεβλημένη. Μαζικά και αγωνιστικά όλοι έξω από τη Βουλή δια το δίκαιον αίτημά μας.
    Προς το παρόν σπεύδω να δημιουργήσω τον εικονικόν μου ιπποφορβείον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραίο κείμενο ... έξυπνο

    ΑΛΛΑ
    επειδή δεν μπορώ να μην παρατηρήσω τη "λεπτομέρεια"
    Ο Μπουγάς στο τέλος μου έκατσε βαρύς για βραδινό (και να φανταστεις μόνο τον τίτλο διάβασα)
    είναι και μέρος του "κυρίου θέματος" όσο και χιουμοριστικά να δίνετε ...
    Υποθέτω ότι θα μπορούσες να το είχες αποφύγει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή, Coula, μέγα λάθος. Η παρούσα εμβριθής ανάλυσις κουράζει το πνεύμα, διότι ο Τάσος Μπουγάς απαιτεί χρήσιν όλων των νευρώνων σας. Παρακαλώ να επανέλθετε ξεκούραστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Vam33, τα εγκεφαλικά σας κύτταρα είναι μια χαρά και μάλιστα χορεύουν ζεμπεκιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή pastaflora, μας πήρανε τους μισθούς, μας πήρανε τις συντάξεις, μας πήρανε τις συλλογικές συμβάσεις... ε, ας μας δώσουν τουλάχιστον το σουήπ-στέικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή Βαλκυρία, τα βίντεο δεν είναι παρά μια αντιπαράθεσις των μουσικών ιδιωμάτων των δύο χωρών. Επιπλέον, σκοπός μου είναι να συνδυάσω τα ασυνδύαστα - και όποιος επιζήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά αν θέμα επιβίωσης θα επιζήσω σίγουρα αλλά γιατί να τραβήξω αυτή την 5 δευτερολέπτων ταραχη

    χαχαχαχαχα είμαι τραγική ξέρω ξέρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας