Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ο Μανουήλ Β' ανά τας Ευρώπας: 1η στάσις "Λούβρο"

(αναγιγνώσκεται εντός 5 λεπτών - από εδώ και εις το εξής κάθε ανάρτησις θα είναι χρονομετρημένη. Μη μου πει κανείς ότι δεν του έφθασε ο χρόνος, γιατί θα του πω να πάει να κοιταχτεί.)

Είναι γεγονός: τα Χριστούγεννα είναι επικινδύνως κοντά και αι διαφημίσεις Τζάμπο επικινδύνως πολλές (με την ευκαιρίαν, εισηγούμαι την έναρξιν επιστημονικής ερεύνης που να μελετά την σχέσιν αυτοκτονιών και ορισμένων διαφημίσεων). Εντός του κλίματος λοιπόν και εγώ, θα συνεχίσω με μίαν ακόμη ανάμνησιν από τας ωραίας εποχάς των Παλαιολόγων και θα ομιλήσω περί του αυτοκράτορος Μανουήλ Β' Παλαιολόγου (πατρός του Ιωάννου Η' με τον οποίον ασχολήθηκα καταλλήλως προσφάτως), που έκανε και αυτός περιοδείαν ανά τας Ευρώπας, προκειμένου να παρευρεθεί εις το χριστουγεννιάτικον γεύμα του Άγγλου βασιλέως.
Όπως επί βασιλείας του μπάρμπα μου, του Ιωάννου ΣΤ', έτσι και επί Μανουήλ Β' είχα κεντρικόν ρόλον εις τα της αυτοκρατορίας. Εκτός από φέρελπις διάδοχος του θρόνου, ήμουν επικεφαλής της αυτοκρατορικής γραμματείας και ουχί μόνον: ήμουν επίσης ο αυτοκρατορικός αστρολόγος, μετεωρολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος, συνταγματολόγος, σοβιετολόγος, σεξολόγος, ηφαιστειολόγος, γυναικολόγος, βυζαντινολόγος, απουσιολόγος, γυρολόγος, μοιρολόγος, αερολόγος, κενολόγος και απιθανολόγος (τα τρία τελευταία επαγγέλματα συνεχίζω να τα ασκώ) με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανεργία κατά 15%. Όλας τας παραπάνω θέσεις τας κατέλαβα αξιοκρατικά: ο Μανουήλ Β' ήτο εγγονός του Ιωάννου ΣΤ', ήτο δηλαδή ανιψιός μου.

Μια μέρα ο Μανουήλ Β' μου είπε ότι ήθελε να τον συνοδεύσω εις την Ευρώπην όπου θα έκανε τουρνέ (ο επίσημος λόγος ήτο ότι θα προσπαθούσε να αναζητήσει βοήθειαν εναντίον των Οθωμανών, αλλά ο πραγματικός ήτο ότι ήθελε να ανανεώσει την γκαρνταρόμπαν του). Είχε ήδη προηγηθεί πρόσκλησις προς τον αυτοκράτορα για χριστουγεννιάτικον τραπέζι εις το Μπάκιγχαμ [παρένθεσις: η ανάρτησις με την αλληλογραφίαν μου μετά της βασιλίσσης Ελισάβετ επέρασε απαρατήρητη ή είναι ιδέα μου;] Και επειδή ο αυτοκράτωρ είχε μόνον Elementary Palso (το οποίον πήρε με μέσον), μου εζήτησε να είμαι ο επίσημος μεταφραστής του.
Ξεκινήσαμε λοιπόν ο αυτοκράτωρ, εγώ και 40 συνοδοί του το 1399, για να φτάσουμε εγκαίρως για το γεύμα (υπενθυμίζω: 25-12-1400). Και πάλι αργά ξεκινήσαμε, γιατί ο Μανουήλ Β', που ήτο πολύ μορφωμένος, από όπου περνούσε έδινε διαλέξεις και πετούσε τσιτάτα του τύπου: "Δείξε μου τι νέο έφερε ο Μωάμεθ και εκεί θα βρεις μόνον πράγματα διαβολικά και απάνθρωπα, όπως η διαταγή του να διαδοθεί η πίστη που κήρυττε με το σπαθί. Ο Θεός δεν ευχαριστείται με το αίμα – και το να μην πράττεις λογικά είναι αντίθετο με τη φύση του Θεού" με αποτέλεσμα μερικούς αιώνας αργότερα να ανάψει φυτίλια εις τον Πάπαν που επανέλαβε τας ανωτέρω φράσεις του εις διάλεξίν του (μία άλλη ερμηνεία της διαλέξεως εδώ).
Εις τα λόγια ήτο άπιαστος ο αυτοκράτωρ, αλλά τα λιμάρια οι Δυτικοί ήθελαν και δώρα. Δεν τους δυσαρεστήσαμε όμως: γνωρίζοντας την αγάπην τους για άγια λείψανα (έφθαναν μέχρι το σημείον να κλέβουν ο ένας λείψανα του άλλου), ο αυτοκράτωρ είχε φροντίσει να έχει μαζί του με μερικά από τα καλύτερα τεμάχια της συλλογής του. Υπολογίζω ότι δωρίσαμε 12 αριστερά χέρια του Ιωάννου του Προδρόμου, 26 κνήμες της Αγίας Αικατερίνης και 38 λεκάνες του Αγίου Γεωργίου. Ιδιαίτερον ενδιαφέρον έδειξαν οι γκουρμέ Δυτικοί εις τα παϊδάκια. Όπως αντιλαμβάνεσθε, όταν φύγαμε από την Κωνσταντινούπολιν δεν έμεινε τάφος ασύλητος, αλλά διαδώσαμε ότι ήτο δουλειά των Τούρκων.
Αφού αλλάξαμε μερικές δεκάδες άλογα, εφθάσαμε εις Παρισίους (κατά τους ιστορικούς της εποχής, η συμπεριφορά του Μανουήλ Β' ήτο τόσο αυτοκρατορική, που άλλαζε στον αέρα άλογα, για να μην πατήσει εις το χώμα - εγώ νομίζω ότι ήτο απλώς μικροβιοφοβικός, γιατί συνεχώς με το μπεταντίν κυκλοφορούσε). Στο Παρίσι μας εφιλοξένησε ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ' ο Τρελός, ο οποίος απέδειξε ότι τρελοί δεν είναι μόνον οι Ρωμαίοι αλλά και οι Γάλλοι (διαβάστε λεπτομέρειες για τον χορόν των καιομένων ανδρών, σόου που ενθουσίασε την αποστολήν μας). Πάντως μας υποδέχτηκε με τιμάς και μας παρεχώρησε μίαν πτέρυγα του Λούβρου.
Το γεγονός της διαμονής μας εις το Λούβρον μπορεί να θεωρηθεί από τους αναγνώστας μου ως υπερβολή μου (παρά το ότι είναι γνωστή η ακρίβεια με την οποίαν αναπαράγω τα ιστορικά γεγονότα και μολονότι η διαμονή μας μαρτυρείται από τας πηγάς της εποχής). Θα αποστομώσω όμως τους απίστους με την ακόλουθον φωτογραφίαν-ντοκουμέντον που ετράβηξα προσωπικώς εις την αίθουσα της Τζοκόντας, ενώπιον της οποίας επόζαρε ο αυτοκράτωρ:


Διαθέτω και άλλες φωτογραφίες: ο αυτοκράτωρ εις τον πύργον του Άιφελ, κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου (που χτίστηκε προς τιμήν του), να κραυγάζει αλλόφρων εις το τρενάκι του τρόμου της Ντίσνεϋλαντ, αγκαλιά με ημίγυμνες χορεύτριες εις το Moulin Rouge (χμ, αυτή η φωτογραφία μπορεί να μου χρησιμεύσει) κ.α.
Η διαμονή, όπως αντιλαμβάνεσθε, ήτο αυτοκρατορική: εφάγαμε εις το εστιατόριον του Alain Ducasse, (ο λογαριασμός των 3583,44 ευρώ ήτο κερασμένος από τον βασιλέα της Γαλλίας - καλά, τρελός είναι;) εψωνίσαμε διά την αυτοκράτειραν τσάντες Louis Vuitton από τους μαύρους... εεε... από την μπουτίκ του οίκου εις τα Champs-Elysées ήθελα να πω, ρούχα από την Avenue Montaigne (έτσι διαδώσαμε, αλλά προτιμήσαμε τα στοκατζίδικα εις την περιοχήν της Όπερας), εφάγαμε ένα macaron στα δύο εις του Pierre Hermé (για να κομπάζουμε ότι εφάγαμε και εκεί) και εσουφρώσαμε μερικά κοσμήματα από τα μαγαζιά της Place Vendôme.
Το μέγα πρόβλημά μας όμως ήτο ο Γάλλος βασιλεύς: τρελός, όπως προείπα, για την ακρίβεια σχιζοφρενής. Για να καταλάβετε το μέγεθος της τρέλας του, αν και βασιλεύς της Γαλλίας, ντυνόταν Μέγας Ναπολέων! Το αποτέλεσμα πάντως ήτο ότι τα αιτήματα του Μανουήλ Β' για βοήθειαν εναντίον των Τούρκων έπεσαν εις το κενόν: ο βασιλεύς, όποτε άκουγε για οικονομικήν και στρατιωτικήν ενίσχυσιν των Βυζαντινών, πουλούσε τρελίτσα για να απαλλαγεί από την στράτευσιν.

(συνεχίζεται με την επίσκεψιν μας εις το Λονδίνον)

Ειμί Κωνσταντίνος ο τουρίστας και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.:Εις το "Δέκα πλην Ένα" θα βρείτε την δεύτερην μεγάλην συνέντευξίν μου (λέγω δεύτερη, γιατί η πρώτη έλαβε χώραν το 1347, όταν ο μπάρμπας μου έγινε αυτοκράτωρ - αν την βρω εις το αρχείον μου θα την αναρτήσω).

9 σχόλια:

  1. α.ιγουρα καποια ερευνα πρεπει να γινει σε σχεση με τις αυτοκτονιες και καποιες διαφημισεις
    β.διαβαζοντας καθε αναρτηση σου νιωθω τοσο γεματος ιστορικα που λεω να ξαδωσω πανελληνιες γιατι το χα παντα αχτι που ενω εγραψα 19 λατινικα 19 αρχαια 17 εκθεση εγραφα 2 φορες 12 ιστορια
    δεν υπηρχες τοτε για να με βοηθησεις να εντρυγησω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ άσωτε, και εγώ το είχα άχτι με την ιστορίαν, γιατί αι ερωτήσεις αφορούσαν τον Νεοελληνικόν Διαφωτισμόν και οι άσχετοι δεν εγνώριζαν ούτε την Ευγενίαν Μανωλίδου ούτε τον Λαζόπουλον ούτε τον Φώτην και την Μαρίαν ούτε καν την Τζούλιαν Αλεξανδράτου!
    Μόνον για κάτι αγνώστους ερωτούσαν (π.χ. Θεόφιλος Καΐρης -σαμπάνια δεν είναι αυτός;-, Ιώσηπος Μοισιόδαξ -μα είναι δυνατόν να κάνει καριέρα με τέτοιο όνομα;- ή Αδαμάντιος Κοραής -αυτός πάλι πού έχει εκπομπή;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγαλειότατε...ω! Μεγαλειότατε

    Ίσως θα μπορούσατε να δώσετε διευθύνσεις εις τον καπετάνιο του σκάφους , διότι παρακαλώ η τρισάθλια γυνή για μια τσάντα και πουλάει τρελίτσες για να απαλλαγεί από την όποια γκρίνιαν.

    Θα σας ήμουν ευγνώμων!

    Φιλώ (όπως πάντα, αν και με πονάει σήμερις η μέση μου) με σεβασμό την άκρη της μπέρτας σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Καπετάνισσα, προτείνω να τον αποστομώσετε ζητώντας το ακόλουθον σικ και οικονομικόν τεμάχιον (για την ακρίβειαν, μάλλον είναι πολλά ενωμένα σε ένα):
    http://www.dailymail.co.uk/femail/article-441431/One-bags-cost-23-000---snip-114-Can-tell-difference.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεγαλειότατε (μου),

    αν του το πω εγώ, θα με πετάξει στη θάλασσα και δε θα με συνέφερε κάτι τέτοιο καθώς είμαστε ανοιχτά της Ωκεανίας τούτη τη στιγμή!

    Θα τον στείλω όμως να του τα πείτε εσείς...

    Φιλώ τη μπέρτα σας (όχι την άκρη, έχω μεσόπονο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω πως ο μεγαλειότατος κατανοών τας δύσκολας στιγμάς που περνά η παγκόσμιος οικονομία
    (προσόν μεγάλου ηγέτου αυτό) επρότεινε το ιδανικόν καπετάνισσα.
    Με μια τσάντα έχεις άλλες 15!!!
    Με την ευκαιρία πολυχρονεμένε ,πολυταξιδεμένε ,πολυκαιρισμένε ,πολυpack και πολυμίξερ άρχοντά μου,
    μήπως το αυτοκρατορικό ματάκι σας
    πήρε πουθενά να πωλείται
    κανένα πανταλόνι που να γίνεται και πουλόβερ;;;;
    Θα με βόλευε αφάνταστα....
    Δεν σκύβω να φιλήσω τη μπέρτα σας για τους ευνόητους λόγους...μα έχετε την αγάπη μου και την καλημέρα μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή Καπετάνισσα, αγαπητέ Καπετάνιε, διά την περίπτωσίν σας η μόνη κατάλληλος τσάντα είναι αυτή του Σπορτ-Μπίλυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χαχαχα πεθανα με το "φιλώ τη μπέρτα σας"

    Μπορω να κανω εγω ιδιαιτερα ιστοριας στον ασωτο γιο μιας και ειμαι της ιστορικής ειδικεύσεως.

    Απο την αλλη ασε καλυτερα γιατι εδω περναμε τελεια!

    Λοιπον εκεινα τα κοσμήματα όντως τα κλέψατε; Κλέβουν και οι ευγενείς; Δε το ήξερα αυτό! Εγώ νόμιζα πως μόνο τους χαρίζονται πράγματα! Η αν δεν εχουν ζητιανεύουν!

    Αυτα...

    φιλω τη μπερτα σας

    χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή Coula, να κάνετε μαθήματα, αλλά παρακαλώ να διατηρήσετε την αντικειμενικότητά μου εις τας περιγραφάς των ιστορικών γεγονότων.
    Δεν φορώ μπέρτα (είναι εις το καθαριστήριον, γι' αυτό και έριξα πρόχειρα επάνω μου μίαν πορφυρήν τήβεννον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας