Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

"Η οικογένειά μου και εγώ" - βιβλίον πρώτον

Κατόπιν απαίτησης πολλών τηλεθεατών, ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός δέχτηκε να αποκαλύψει ορισμένας πληροφορίας για το πρόσωπόν του. Θα ξεκινήσω από την οικογένειάν μου και επομένην φοράν θα ομιλήσω περί εμού:

1) Ο μπάρμπας μου, ο αυτοκράτωρ Ιωάννης ΣΤ': συστάσεις ιδιαίτεραι δεν χρειάζονται. Τον γνωρίζετε όλοι είτε από τα βιβλία της Ιστορίας είτε από τας αποκαλύψεις που έχω κάνει κατά καιρούς (αναζητήσατέ τον υπό την ετικέταν "Βυζάντιο").

2) Η θεία μου Julia Dent-Cantacuzène-Spiranksy-Grant: η θεία Ιουλία, εγγονή του προέδρου των ΗΠΑ Ulysses Grant, έγινε θεία μου όταν παντρεύτηκε τον ρώσον πρίγκηπα Μιχαήλ Μιχαήλοβιτς Καντακουζηνό (εκ του ρωσικού κλάδου της οικογενείας μου). Η θεία Ιουλία είναι συγγραφέας πικάντικων ιστοριών: επί παραδείγματι αφήνει διάφορα υπονοούμενα εις τα απομνημονεύματά της για τον παππού της, τον πρόεδρον και στρατηγόν του Αμερικανικού Εμφυλίου. Αντιγράφω: "My grandfather wasn't exactly gay" (εις ελευθέραν μετάφρασιν: "εμείς οι Βλάχοι όπως λάχει").

Και μια και ομίλησα περί Βλάχων, πάμε εις τον βλάχικον κλάδον της οικογενείας:

3) Δημήτριος Καντεμίρ: μολδαβός πρίγκιψ, ο οποίος διέπρεψε εις την φιλοσοφίαν, την ιστορίαν, την γεωγραφίαν και κυρίως την μουσικήν (γνωστόν κυρίως διότι μετέγραψε μουσικήν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Δεινός προικοθήρας, ενυμφεύθη την θείαν Kassandra Cantacuzene μόνο και μόνο για να συγγενεύσει μαζί μου.

4) Ο συνονόματός μου Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, δεξιοτέχνης αεροπόρος. Έχω βάλει στοίχημα να τον ξεπεράσω: θα φτάσω εις τον Σείριον με διαστημικόν όχημα της ομάδος Έψιλον.

5) Νεομάρτυρας Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, ηγεμών της Βλαχίας (θα βρείτε συναξάριόν του -με ολίγον ψάξιμον- εδώ). Τον κατηγόρησαν αδίκως και εμαρτύρησε, επειδή δεν είχε λεφτά να δώσει εις τον Σουλτάνον (καλά, αν αυτός είναι Νεομάρτυρας, ημείς που χρεωστούμε εις όλην την υφήλιον τι είμεθα τότε;)

(Όπως αντιλαμβάνεσθε τους Βλάχους συγγενείς μου με τα τσαρούχια και τας γκλίτσας δεν τους πολυσυμπαθώ).


6) Δεν μου έφθαναν όμως οι Βλάχοι. Εις την οικογένειαν έχομεν ΚΑΙ Αλβανόν: ο εξάδελφός μου Μανουήλ "Ghin" Καντακουζηνός, μόλις έπεσε η Κωνσταντινούπολις εις τον Μωάμεθ Β', εξηγέρθη κατά των Αφών Παλαιολόγων και Σία Ο.Ε. (δεσποτών του Μορέως) και με την βοήθειαν 30.000 Αλβανών εργατών που δούλευαν εις τας οικοδομάς του Μιστρά διεκδίκησε το Δεσποτάτον - πήρε μάλιστα και το αλβανικόν όνομα Ghin (με τόνικ;)

7) Σαν να μην μου έφθαναν όλοι οι ανωτέρω ενοχλητικοί συγγενείς, ο μπάρμπας μου Μηνάς Καντακουζηνός ενυμφεύθη μίαν πτωχήν από τον Μπύθουλα (τον σημερινόν Κολωνόν) ονόματι Μαντάμ Σουσού, που έτυχε να κληρονομήσει μερικά εκατομμύρια. Οφείλω ωστόσο να ομολογήσω ότι την εξαίρετον ανατροφήν μου εκείνη την ανέλαβε: "σιλάνς", "μπονζούρ", "τα μέγαρά μου", "ο λαουτζίκος", "επιθυμείτε τίποτις;" είναι εκφράσεις της που χρησιμοποιώ συχνώς. 
Ιστορική έμεινε η φράσις μου, όταν έμαθα ότι ο μπάρμπας μου ο Μηνάς της πήρε τα λεφτά και έφυγε: "Δώσε και σε μένα, μπάρμπα!"

8) Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, επίκουρος καθηγητής της Βυζαντινολογίας. Συγκατοικεί με την γκαρσόνα Α, η οποία έχει ανέλθει όλους τους προβλεπόμενους βαθμούς: ξεκίνησε ως δόκιμη γκαρσόνα, μονιμοποιήθηκε ως γκαρσόνα Γου, μετά Βου και τώρα Α - αναμένεται να γίνει γκαρσόνα τμηματάρχης το 2015 και γκαρσόνα διευθύντρια το 2020. Ο συνονόματός μου συγγράφει καθημερινώς εδώ και 12 χρόνια το αριστούργημά του "Το αποχετευτικόν σύστημα εις το Βυζάντιον" και πολύ φοβούμαι ότι θα συνεχίζει να το γράφει μέχρι να έλθουν οι Ελ να μας γλιτώσουν από το πόνημά του. Από αυτόν έχω διδαχθεί την άριστον χρήσιν της ελληνικής και την αγάπην προς τον πλησίον που με χαρακτηρίζει. 
Οι σημερινοί δεκαπεντάρηδες πιστεύουν ότι η εμφάνισις του συνονόματού μου Κωνσταντίνου Καντακουζηνού και της οικίας του κάθε μεσημέρι είναι απαραίτητον στοιχείον της τηλεοράσεως μαζί με το τηλεχειριστήριον και το κουμπί on/off.

Δεν συνεχίζω με την απαρίθμισιν των συγγενών μου, διότι είναι πλείστοι. Μια ιδέα μόνον θέλω να πάρετε για το μεγέθους της οικογενείας μου, πριν αρχίσω να ομιλώ δι' εμέ εις επομένην ανάρτησιν. Να σας ενημερώσω μόνον ότι οι Καντακουζηνοί συγκεντρωνόμαστε κάθε δύο χρόνια για να συζητήσουμε τα οικογενειακά μας. 


Ειμί Κωνσταντίνος ο Καντακουζηνός και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.: Σκεπτόμουν να κάνω δημοσκόπησιν εις το ιστολόγιόν για τον "καταλληλότερο" Καντακουζηνό, αλλά φοβούμαι μήπως βγω πρώτος...

11 σχόλια:

  1. Ghin είναι ο Ιωάννης εις την αλβανικήν φίλτατε, εξ ου και το επίθετον Γκίνης. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή An-Lu, έχετε δίκιον και έπρεπε να τονίσω την ανωμαλίαν του απολωλότος συγγενούς μου: να καλείται ελληνιστί Μανώλ'ς και αλβανιστί Γιάνν'ς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα είναι δυνατόν να ασχολούμεθα εις το παρόν παλάτιόν μου με Αλβανούς ή Ρουμάνους; Ολόκληρη πριγκίπισσα και εγγονή προέδρου των ΗΠΑ σας έχω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν με απασχολουν τα κοαλια φριπτε κατακαθια του δεντρου σας:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γερό σόι σέρνεις πίσω σου!
    Αλλα εσυ έχεις το άστρο!

    Όταν ανεβεις στο θρόνο, να θυμηθείς τα σαλια μου γλουρπ γλουρπ υπέροχε φανταστικέ μου μεγαλειότατε!

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατά το ελληνικόν προεκλογικόν πρότυπον, θα υποσχεθώ κι εγώ ότι, όταν ανέλθω εις τον θρόνον, οι πατρίκιοί μου θα αναβαθμισθούν εις καίσαρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλτατε, διάβασα μόλις τα του οίκου σας και έχω μείνει ενεή!!!
    Τι να πρωτοθαυμάσω;
    Την κομψότητα της θείας Τζούλιας (τι καπέλο, τι μπουτονιέρα, τι ετόλ!);
    Την σαρκοφάγο του βλάχικου σογιού σας;
    Την μπούκλα που πέφτει ανέμελα στον ώμο του Καντεμίρ;
    Τους συγγενείς από τον Μπύθουλα;
    Για να μην αναφερθώ και εις τον επίκουρον!
    Αν σας πω ότι με έχει επηρεάσει τα μέγιστα εις την συμπεριφορά μου, θα το πιστέψετε;
    Διότι δεν είναι έμφυτη αυτή η γλυκύτητα του χαρακτήρος μου. Όχι. Έχω επηρεαστεί από τον επίκουρον!
    Μην σας περνά από το μυαλό ότι το εννοούν οι αναγνώστες μου όταν μου προσάπτουν το επίθετον ξινή.
    Χιούμορ κάνουν! (νομίζω…)
    Αλλά ας μην μακρηγορώ περαιτέρω και σας κουράζω κι εσάς.
    Υποβάλλω τα σέβη μου και αποχωρώ!
    Προς το παρόν, μην φανταστείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή Αθηνά, κατά πρώτον να σας συγχαρώ για την ενδελεχή ανάγνωσιν και για το άνοιγμα όλων των συνδέσμων (συνήθως δεν το κάνουν αυτό πολλοί και μου σπάνε τα νεύρα, γιατί χάνουν τα καλύτερα κομμάτια).
    Κατά δεύτερον, δεν έχω συγγενείς εις τον Μπύθουλα! Μίαν εξ αγχιστείας συγγενή (πρώην πτωχήν, μετέπειτα πλουσίαν και νυν νεόπτωχην) έχω, αλλά μόνον όσο ζούσε εν Κολωνακίω.
    Κατά τρίτον ο θείος Δημήτριος Καντεμίρ άλλαξε το μαλλί - τώρα το 'χει περμανάντ.
    Κατά τέταρτον ταιριάζουμε, έστω και αν εγώ έχω τα χαρακτηριστικά του επικούρου εκ γενετής ενώ εσείς επίκτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας