Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Δημοψήφισμα Ι

Το παρόν ιστολόγιον ξεκινά μέγα αφιέρωμα εις το προσεχές δημοψήφισμα (καλά, δεν το δένουμε και κόμπον). Πρώτον, διότι θέλει να προλάβει διαφόρους συνταγματολόγους που θα αρχίσουν να πωλούν μούρην περί τα δημοψηφίσματα (αλλά, ό,τι και να κάνουν, αι αναλύσεις τους δεν πρόκειται ποτέ να είναι τόσο σέξυ όσο αυτές του Κωνσταντίνου Καντακουζηνού που είναι ΚΑΙ μέγας συνταγματολόγος. Απόδειξις ότι αν βάλετε εις την Γκούγκλαν την φράσιν "συνταγματολόγος σεξολόγος" θα οδηγηθείτε εις το παρόν ιστολόγιον. Ομοίως θα οδηγηθείτε εδώ, εάν βάλετε την φράσιν "η νταίζη ντακ με κορωνα στο κεφαλι φωτογραφιες" -διεθνής αποκλειστικότης μας- όπως βεβαίως και την φράσιν "η μεγαλύτερη τσουτσού του κόσμου" - υπερηφάνως σας λέγω ότι ναι, δικιά μου είναι).
Ο δεύτερος λόγος του αφιερώματος είναι ότι θέλω να σας κάνω εντατικόν φροντιστήριον, ώστε να μπορείτε να αντεπεξέλθετε ανέτως εις οποιανδήποτε συζήτησιν εντός παρέας. Ομιλούν π.χ. για την Ιουλία Αλεξανδράτου; Είσθε ενήμεροι - όχι απλώς, αφού σε λίγο θα ξεκινήσω να σας δίνω και διδακτορικά. Ομιλούν για την βιογραφίαν του αυτοκράτορος Ιωάννου ΣΤ' (πράγμα που γίνεται σε κάθε καφετέρια); Ομοίως. Ομιλούν για τα ψώνια της Κάτιας Ζυγούλη εις την λαϊκήν; Το αυτό. Ομιλούν για τον αυτοκράτορα Ακιχίτο; Μέσα σε όλα εσείς. Έτσι και με το δημοψήφισμα  (θα συζητηθεί πολύ στο σίκουελ "Αγανακτισμένοι 2 - The Revenge"), γι' αυτό και σήμερον θα σας παρουσιάσω το πρώτο εν Ελλάδι δημοψήφισμα, αυτό του 1862.

Επειδή είναι γνωστή συνήθειά μου να μην πολυλογώ (αφού βεβαίως πρώτα κάνω τρίτομη εισαγωγή χωρισμένη σε 10 μέρη των 45 κεφαλαίων), δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Απλώς θα πω ότι, αφού ο Όθων πήρε πόδι τον Οκτώβριον του 1862, η Ελλάς έψαχνε νέον βασιλέα για να επαναλάβει την επιτυχίαν του προκατόχου του (και η δυναστεία που επελέγη τελικώς εφρόντισε ώστε ο ένας βασιλεύς της να είναι καλύτερος από τον προηγούμενον). Έτσι τον Νοέμβριον του ιδίου έτους διωργανώθη με τεραστίαν επιτυχίαν δημοψήφισμα για επιλογήν νέου άνακτος.
Η διαφορά του εν λόγω δημοψηφίσματος από τα λοιπά ήτο ότι εδώ δεν απαντούσαν με ένα ξερόν "ΝΑΙ", "ΟΧΙ", "ΞΕΡΩ ΓΩ", "ΝΤΑΞ ΜΩΡΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ", αλλά ο καθείς επέλεγε όποιον βασιλέα εγούσταρε (τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος μπορείτε να τα δείτε εδώ). Oι ψηφοφόροι είχαν βεβαίως πάρει γραμμήν να επιλέξουν τον πρίγκιπα Αλφρέδον, τον υιόν της βασιλίσσης Βικτωρίας. Ο πρίγκιψ όμως ήτο πανκιό και γκοθάς (αφού να φαντασθείτε το 1893 έγινε και δούκας του Saxe-Coburg Gotha). Αυτός ήτο τελικώς ο λόγος που δεν επελέγη (παρότι επεκράτησε εις το δημοψήφισμα) και ουχί επειδή τάχα οι διεθνείς Συνθήκες απαγόρευαν σε μέλη βασιλικών οικογενειών των Μεγάλων Δυνάμεων να καταλάβουν τον ελληνικόν θρόνον - δηλαδή τζάμπα τα λεφτά: για τέτοια γνώσιν και προνοητικότητα των διοργανωτών του δημοψηφίσματος ομιλούμε.
Τέλος πάντων, το δημοψήφισμα έγινε με τεραστίαν επιτυχίαν: άλλος ήθελε τον αυτοκράτορα της Ρωσίας (εννοείται πως αν τον διαλέγαμε θα παρατούσε τον ρωσικόν θρόνον για να έρθει εδώ), άλλοι ήθελαν τον πρίγκιπα Υψηλάντη (καλά, όλο και κάποιος Υψηλάντης θα έχει μείνει ζωντανός, αλλά μάλλον θα ήταν δεύτερο όνομα, διότι ο Αλέξανδρος και ο Δημήτριος είχαν προ πολλού πεθάνει), άλλοι ήθελαν για βασιλέα τον "Ζήτω οι Τρεις Δυνάμεις" (αν έπαιζαν σε τηλεπαιχνίδι ούτε τοστιέρα δεν θα κέρδιζαν), άλλοι ήθελαν "Ρομανόφ" ή "Έναν βασιλιά" (βασιλιάς να 'ναι κι ό,τι να 'ναι - υπάρχουν και σήμερα απόγονοι αυτών των ψηφοφόρων). Δεν θα επιμείνω άλλο, διότι έχει πολύ δεύτερο πράμα αυτό το δημοψήφισμα (απορώ πού ήξεραν τότε για κάτι αριστοκρατικούς ανθυποσελέμπριτις, όπως ο κόμης της Φλάνδρας, τρίτος γιος του βασιλέως των Βέλγων - υπήρχε και τότε το περιοδικόν Life and Style;).
Τα καλύτερα είναι τρία: α) ότι "Αβασίλευτη Δημοκρατία" εψήφισαν μόνον 93 ψηφοφόροι (σε σύνολον 241.202 - είναι προφανές ότι αι δημοκρατικαί δυνάμεις έχουν παράδοσιν σ'αυτήν την χώραν), β) ότι τον πρίγκιπα Γουλιέλμον της Δανιμαρκίας (αυτόν ντε που κέρδισε τελικά και έγινε βασιλεύς των Ελλήνων ως Γεώργιος Α') εψήφισαν 6 ψηφοφόροι (ο θρόνος τού ανήκει δικαιωματικά, νομίζω) και γ) ότι τον Όθωνα εψήφισε 1 ψηφοφόρος - η απήχησις του απελθόντος βασιλέως συναγωνίζεται αυτήν του διαδόχου του.


Φρονώ ότι, αν τελικώς γίνει αυτό το δημοψήφισμα (για θέματα που ακόμα ούτε οι ίδιοι καλά-καλά δεν ξέρουν, κάτι που θα μείνει εις την πολιτικήν μας ιστορίαν ως το "Δημοψήφισμα να 'χαμε να λέγαμε" του 2011), με την παρούσαν κυβέρνησιν, που μας έχει προσφέρει άφθονες στιγμές γέλιου (θυμίζω ενδεικτικώς: συμμετοχική δημοκρατία, opengov, υβριδικά αυτοκίνητα, υπουργικόν συμβούλιον της προηγουμένης ΔΕΘ εντός αποθήκης της Θεσσαλονίκης + μεταφορά με πούλμαν, Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κ.α.), θα έχουμε επανάληψιν της επιτυχίας εκείνου το πρώτου.
Με βάσιν λοιπόν το αλάνθαστον και αντικειμενικόν κριτήριον ότι πρόσωπα που έχουν απασχολήσει ή, έστω, αναφερθεί εις το παρόν ιστολόγιον είναι όλα τους κορυφαία εις το είδος τους, σας παρουσιάζω ενδεχόμενες απαντήσεις εις το προσεχές δημοψήφισμα (ασχέτως ερωτήσεως - είναι απαντήσεις πασπαρτού):

1. Ιωάννης ΣΤ' και Κωνσταντίνος Καντακουζηνός (εξυπακούεται)
2. Τζούλια Αλεξανδράτου
3. Πάμελα Άντερσον (πάει πακέτον με τους δυο αχώριστους φίλους της - αν με εννοείτε)
4. Άννα Πρέλεβιτς (αλήθεια, αυτή έφτασε στην Αμερική ή ακόμα;)
5. Ένας βασιλιάς (all time classic απάντησις)
6. Κωνσταντίνος Β' (και δεν εννοώ τον συνθέτη)
7. Αμβρόσιος (αγαπάμε Αμβρόσιο)
8. Άνθιμος (αγαπάμε Άνθιμο)
9. Σεραφείμ Πειραιώς (αγαπάμε και Σεραφείμ - όλους τους Μητροπολίτας τους αγαπάμε)
10. Σίσσυ Χρηστίδου
11. Τζάστιν Μπίμπερ
12. Νταίζη Ντακ (έχει την τιμητικήν της σήμερον, όπως ανέφερα και στην εισαγωγήν της αναρτήσεως)
13. Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος (πάλι εσύ εδώ;)
14. Βάνα Μπάρμπα
15. Άκης Τσοχατζόπουλος
16. Ελεονώρα Ζουγανέλη (μία από τις πρώτες επιτυχίες του παρόντος ιστολογίου και προχθεσινή επιτυχία της blogodiarroiaς)
17. Κατερίνα Λάσπα (στην ερώτησιν "πού την θυμήθηκες αυτήν τώρα;" θα απαντήσω πως δύο πρόσωπα δεν ξεχνώ ποτέ: την Κατερίνα Λάσπα -από τον χώρον των σελέμπριτις- και τον Γιώργο Κατσιφάρα - από τον χώρον της πολιτικής)
18. Μαίρη Συνατσάκη
19. Πάνος Μουζουράκης (αν και φοβούμαι ότι, αν τον βγάλουμε βασιλέα, θα μας πιει το αίμα)
20. Σάσα Μπάστα

Το αφιέρωμα εις το δημοψήφισμα θα συνεχιστεί.

Ειμί Κωνσταντίνος ο κυρίαρχος λαός και άρτι ωλοκλήρωσα.

16 σχόλια:

  1. "η νταίζη ντακ με κορωνα στο κεφαλι φωτογραφιες" xaxaxaxaxa!εισαι θεος ηλιος καλοκαιρινος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και 2 ψήφους στο Ναπολέοντα.
    Άντε, οι δικές σου απαντήσεις είναι σίγουρα πολύ καλύτερες. Και φυσικά "ένας Βασιλιάς" χρειάζεται πάντα ως επιλογή. Ή και " ένας Γερμανός".

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για σκέψου όμως να ήταν γερμανός βασιλιάς!!!

    θα τον είχαμε φορέσει όλοι το ζουρλομανδύα!

    ώστε με έξι ψήφους ο δανός!
    έσκισε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Long Live the Three Powers??? αποκλείεται να υπήρχε τέτοια επιλογή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. νομίζω πως η ανατομική σας πληθωρικότητα θα επισπεύσει το γάμο των δύο ιστολογίων νωρίτερα του δεκεμβρίου του σωτήριου έτους 2011.
    επίσης στο δημοψήφισμα πρέπει άμεσα να τεθεί ερώτημα για το αν πρέπει να ανοίξει η ροτόντα και πέρα του αγίου γεωργίου (μεγάλη η χάρη του) προκειμένου να τελεστούν εκεί οι γάμοι.
    προτείνω ανεπιφύλακτα για κουμπάρο τον κατσιφάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. majestad, ψηφίζω «Έναν βασιλιά» και για την ακρίβεια την λατρεμένη μου Φρειδερίκη. Ήτο άλλωστε γνωστό τοις πάσι ότι εκείνη φορούσε τα παντελόνια (αμερικανιστί, pants. Ισπανιστί, tejanos. Aν σας λέει κάτι...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ άσωτε, τα σέβη σας για το συγκεκριμένο όχι προς εμέ, αλλά προς τον αναγνώστη ο οποίος ωδηγήθη εις το παρόν ιστολόγιον ψάχνοντας αυτήν την φράσιν.

    Άλλες λέξεις-κλειδιά: έτι μια ακόμα φορα, νανοβιονικό βραχιόλι, Χρήστος Κουτάλας (θα παντρευόταν την Ιουλία Αλεξανδράτου το 2010), στο κουδούνι γράφει ρεξ, αλεξανδρατου poytsa (γιατί greeglish;) κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή AnD, "ένας Γερμανός"; Κι άλλος Γερμανός; Δεν μας φθάνει ο Όθων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή ria, όπως προείπα, Γερμανόν είχαμε και τα κατάφερε μια χαρά. Τόσο καλά που πήρε ποδί πριν το καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ mahler76, τι σας δυσκολεύει; Εδώ εψήφισαν για βασιλέα τον τρίτο ξάδελφο της συζύγου του δούκα της Άνω Βουργουνδίας (όπως μπαίνεις δεξιά) - από του πατέρα της το σόι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ tovenito, όλα τα πιάνετε...

    Υ.Γ.: Τα ερωτήματα στην ανάρτησιν που ακολουθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Περσέα, κι εγώ δαγκωτό.
    Σε ποιο σημείο της ακριβώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ apos, εσείς είσθε από τους δυνατούς λύτες. Μην εκπλαγείτε αν ψηφίσω "Apos" στο προσεχές δημοψήφισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατερίνα Λάσπα. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

    (αν το νούμερο 4 αντί για Άννα ήταν Μπάνε Πρέλεβιτς θα ψήφιζα αυτό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατρέ, θα σας πω και κάτι ακόμα που μάλλον χωρίς να το γνωρίζετε συνδέει την Κατερίνα Λάσπα και το "Δεν ξεχνώ":
    η Κατερίνα Λάσπα έχει κάνει και παρουσιάστρια στην Κύπρο:
    http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=345217

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας