Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Ιησούς Χρυσός Νικά


Αποκλειστικαί πληροφορίαι μόνον από τον Κωνσταντίνον Καντακουζηνόν:
Το περίφημον ΑΤΜ εις το οποίον βάζεις μετρητά ή κάρτα και σου αποδίδει την αξίαν εις χρυσόν έρχεται και εις την Ελλάδα, μετά την καριέρα του εις το εν Άμπου Ντάμπι 3.000.000.000 δολαρίων ξενοδοχείον (τρία δισ. δολάρια είναι αυτό, δι' όσους αναρωτώνται. Και διά να μην διαμαρτύρονται μισθωτοί και συνταξιούχοι, το ΔΝΤ και η κυβέρνησις τούς έκοψε μόνον 6 δισ. ευρώ, τόσα δηλαδή περίπου όσα χρειάζονται για να χτισθούν δύο ξενοδοχεία -άντε, λόγω ισοτιμίας να βάλω και τρεις επιπλέον πισίνας εις κάθε ξενοδοχείον. Και για να μην χτισθούν δύο ξενοδοχεία ξεσηκώθηκαν; Αν είναι δυνατόν... Μόνον εις την Ελλάδα τέτοια πράγματα. Κακιά φάρα αυτοί οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι τελικώς και πρέπει να τους τελειώνωμεν μίαν ώραν αρχύτερα. Αφήστε δε που πλήττουν έτσι και τον τουρισμόν μας και ο Γερμανός θα πάει εις την Τουρκίαν διά διακοπάς).
Τέλος πάντων, επειδή είμεθα οι 26οι πλουσιότεροι του κόσμου, απεφασίσθη να αντικατασταθούν όλα τα ΑΤΜ των τραπεζών από χρυσά μηχανήματα. Τώρα βέβαια τι χρήματα θα βάζει κανείς εκεί μέσα ή αν θα δέχονται υπερχρεωμένας κάρτας τα συγκεκριμένα ΑΤΜ, δεν το γνωρίζω. Πάντως οι ειδικοί λένε ότι θα σημειώσουν επιτυχίαν, διότι μίαν δυσπιστίαν εις το ευρώ την έχομεν και όλος ο κόσμος σπεύδει να προμηθευτεί χρυσόν -προσωπικώς δεν ανησυχώ, διότι έχω τα χρυσά σόλδια που μου άφησε ο μπάρμπας μου ο Ιωάννης ΣΤ'.
Ήδη ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει επιτάχυνσιν της εισαγωγής των σχετικών ΑΤΜ, διότι αναζητεί πακέτα διά την Δ.Ε.Θ., επομένως το ενδεχόμενον εισαγωγής τους εν Ελλάδι θα του λύσει τα χέρια και θα μπορεί υπερηφάνως να δηλώσει "χρυσός υπάρχει", αντικαθιστώντας το "λεφτά υπάρχουν", που εδήλωνε εις την περσινήν Δ.Ε.Θ.,  -"δεν υπάρχει σάλιο" βέβαια θα πούνε άλλοι αργότερα και ο ίδιος θα αναρωτιέται "πού πήγε ο χρυσός;", αλλά όλα αυτά από Οκτώβριον, διότι εν μέσω Δ.Ε.Θ. η σιωπή είναι χρυσός. Επίσης θα υποσχεθεί ότι σε τρία χρόνια θα τρώμε με χρυσά κουτάλια, αλλά έως τότε ας κάνωμεν δίαιταν διά να είμεθα φιτ. Επιπλέον, διά να επιδεικνύωμεν τον πλούτον μας, όλοι οι νόμοι θα αντικατασταθούν από χρυσόβουλα. Διά την καταπολέμησιν της ανεργίας και τον ανεφοδιασμόν των ΑΤΜ, τέλος, θα αναγγείλει νέας θέσεις εργασίας και μετατάξεις περιττών δημοσίων υπαλλήλων εις χρυσωρυχεία, που αποτελούν ένα καλόν παράδειγμα του πώς το ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας θα μας σώσει από το έλλειμμα -κι αν σπάσωμεν και κανένα άγαλμα, μέσα εις το πρόγραμμα είναι και αυτό.
Χρυσή καρδιά (πέρα από χρυσόστομος) αυτός ο πρωθυπουργός τελικώς...

Ειμί Κωνσταντίνος ο χρυσοχέρης και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Η εισαγωγή του ATM από τους Άραβας πρέπει να θεωρείται βεβαία μετά την επίσκεψιν του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Υ.Γ.2: Καλά, ακόμα δραχμάς έχουν οι Άραβαι; Διότι το dirham τους πρόερχεται εκ του δραχμή. Είναι τόσο πίσω ή κάτι ξέρουν και προετίμησαν την δραχμήν από το ευρώ;
Υ.Γ.3: Οι ανόητοι αλλοδαποί διαδίδουν ότι το ΑΤΜ είναι αγγλικόν αρκτικόλεξον του Automatic Teller Machine, ενώ είναι και τούτο ελληνικόν: Αυτόματο Τραπεζικό Μηχάνημα (όπως το ΟΚ είναι εκ του Όλα Καλά). Ακόμη μία καλά οργανωμένη επίθεσις κατά της ελληνικής γλώσσης;
Υ.Γ.4: Ο τίτλος της αναρτήσεως είναι κλεμμένος από το τραγούδι "Ιησούς Χρυσός".

Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010

Να σου δώσω μια συμβουλή;


Ο Έλλην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου περιτριγυρίζεται από συμβούλους: σύμβουλοι διά την οικονομίαν, διά το κράτος, διά τα εξωτερικά, διά τα εσωτερικά, διά το πρωθυπουργικόν γραφείον, διά το πρωθυπουργικόν μπάνιον, διά πάσαν νόσον και διά πάσαν μαλακίαν (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς). Δεν είναι ασύνηθες: όλοι οι ηγέτες έχουν συμβούλους, αλλά ο δικός μας το παρακάνει.
Αρχικώς είχε δύο ορόφους με μονίμους συμβούλους ήδη από το 2005 (χμ, τι διαβάζω εδώ; Η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία ξεκίνησε ως συνεργάτης του Δημ. Αβραμόπουλου, είναι, λέει, "εργασιομανής, απαλλαγμένη από πολιτικές βλέψεις" -τώρα βέβαια που είναι υπουργός "οι στόχοι της είναι διαφορετικοί"). Εν συνεχεία πήρε διαφόρους γνωστούς και αγνώστους (και νομπελίστας διαθέτομεν και προέδρους ΜΚΟ και επικεφαλής ινστιτούτων και καθηγητάς του Χάρβαρντ -απ' όλα διαθέτομεν) και προσφάτως ανακοίνωσε την μεταγραφήν του πρώην Ιταλού υπουργού Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, ο οποίος έχει εις το ενεργητικόν του μεγαλειώδη επιτεύγματα. Και δεν έφταναν όλοι τούτοι, αλλά ήρθαν προχθές και άλλοι είκοσι νοματαίοι.
Καραβάνια συμβούλων μεταναστεύουν πλέον εις την Ελλάδα, γεγονός που επιτείνει το μεταναστευτικόν πρόβλημα της χώρας. Η Frontex έχει δηλώσει πως αδυνατεί να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας από την εισβολήν των συμβούλων. Η κυβέρνησις καταβάλλει τεραστίας προσπαθείας διά την υποδοχήν τους και έχει διαμορφώσει ειδικά ΚΥΣ (Κέντρα Υποδοχής Συμβούλων) εις σουίτας του Grande Bretagne και του Saint George Lycabettus που έχει επιτάξει, αι οποίαι ωστόσο δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνας (δεν έχουν ακόμα τζακούζι).
Πάντως αι αεροπορικαί εταιρείαι ήδη σκέφτονται να δημιουργήσουν νέας γραμμάς: Αθήνα-Βοστώνη (πτήση ανά μία ώρα) και Αθήνα-Στοκχόλμη (ανά μισάωρο). Επίσης υπάρχει η σκέψις να επεκταθεί η γραμμή δύο του Μετρό (η κόκκινη, διότι είμεθα και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) μέχρι το Λονδίνον διά την διευκόλυνσιν των μετακινήσεων των συμβούλων.
Με τον τρόπο τούτο ο Έλλην πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα εις την νέαν γενιάν να μεταναστεύσει: λέγει "πηγαίνετε εις το εξωτερικόν, μπείτε εις πανεπιστήμια, ΜΚΟ, ινστιτούτα (πολιτικής ανάλυσης, στρατηγικών μελετών, αισθητικής, καλλονής κτλ.) και μετά θα σας επαναφέρω ως συμβούλους -εφόσον έχετε ξένην υπηκοότηταν και ξένον ονοματεπώνυμον, εξυπακούεται".
Ο Πρωθυπουργός νομίζει λοιπόν ότι έχει βρει την συνταγήν της σίγουρης επιτυχίας. Αν πάντως ζούσε ο Ρούζβελτ και ο Πρωθυπουργός μας τον προσελάμβανε ως σύμβουλον, θα μάθαινε ότι "υπάρχουν τόσες γνώμες όσες και ειδικοί". Βεβαίως, θα μου πείτε, ο Ρούζβελτ είχε κι αυτός συμβούλους, αλλά τουλάχιστον μπορούσε να πάρει και καμάν απόφασιν μόνος του. 
Και επειδή είμαι της αντιλήψεως "πες το μ' ένα τραγούδι", αφιερώνω εις τον Πρωθυπουργόν μας και τους συμβούλους του το ακόλουθον άσμα από τον νέον δίσκον της Laurie Anderson "Homeland":


Ειμί Κωνσταντίνος ο ειδικός και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.: Η Laurie Anderson παρουσίασε εις το Ηρώδειον το 2007 άσματα που θα περιλαμβάνονταν τρία χρόνια μετά εις τον τελευταίον της δίσκον, αλλά σιγά, δεν είναι και ο Bocelli, για να τύχει καμιάς σπουδαίας διαφημίσεως... Αφήστε δε που είναι και ολίγον τι εξωγήινη: είναι η πρώτη καλλιτέχνις-συνεργάτις της NASA. Μήπως να την καλέσωμεν ως σύμβουλον διά το διαστημικόν μας πρόγραμμα;

Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

Σκάσε ρε, κοιμόμαστε!

Περί όπερας σήμερον.
Μας έχουν διογκώσει τα ήπατα (λαϊκιστί μας έχουν πρήξει τα σκώτια -διά να μην είπω τι έτι χειρότερον) με τον Andrea Bocelli και την προσεχή συναυλίαν του εις το Ηρώδειον. "Έρχεται ο Bocelli! Έρχεται ο Bocelli!" λένε και γράφουν παντού, λες και αναστήθηκε ο Verdi και έρχεται με νέαν του δημιουργίαν εις το Ηρώδειον -εννοείται ότι έγινε γενικόν ξεπούλημα, το αγγλιστί λεγόμενον sold-out.
Για να ηρεμήσωμεν λίγο... Ούτε ο Botticelli έρχεται ούτε η Μελίνα Μποτέλη (χούμορ κάνω, χούμορ). Ο Bocelli είναι ένας καλός (όπως πολλοί άλλοι), συχνά ωστόσο προβληματικός τενόρος, ο οποίος κάνει διεθνή καριέραν με ποπ τραγουδάκια σάουντρακ, με ευπέπτους οπεροφανείς μελωδίας και με δυο-τρεις εντυπωσιακές άριες από όπερες για ξεκάρφωμα (ειδικώς δε όταν πνίγει με την ένρινην φωνήν του τας υψηλάς νότας, διά τα γούστα μου γίνεται εκνευριστικός -διά τας αδυναμίας του δε, όταν τραγουδά ολόκληρη όπερα, υπάρχουν αρκεταί κριτικαί, ως αυτή εδώ προ δεκαετίας).
Τέλος πάντων, γούστα είναι αυτά και ενώ εγώ μπορεί να τον θεωρώ την Lady Gaga της όπερας, άλλοι ίσως τον θεωρούν τον τενόρον των δύο αιώνων (αυτού και του προηγουμένου), των πέντε ηπείρων και των είκοσι πέντε θαλασσών. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο αν είναι τέλειος, καλός, μέτριος ή κακός αλλά η σχετική φιλολογία γύρω από το πρόσωπό του: διαφημίσεις, καταχωρήσεις, ρεπορτάζ... Δεν έχουν άλλα θέματα οι καλλιτεχνικοί συντάκτες ή αντιγράφει ο ένας τον άλλον; Νισάφι το σινάφι. Έχουν έρθει πολύ καλύτεροι καλλιτέχνες χωρίς διαφήμισιν αντιστοίχου μεγέθους (π.χ. Rolando Villazon, Matthias Goerne, Jonas Kaufmann) -η μόνη δικαιολογία που δέχομαι είναι ότι είναι για "καλόν σκοπόν", αν και, με τόσα που γίνονται, ακόμα και τούτο δεν το αντιμετωπίζω πλέον αθώα όπως παλιά.
Δεν ξέρω αν ο Bocelli θα τραγουδήσει το Nessun Dorma (αποδίδεται ελληνιστί ως "Κανείς να μην κοιμηθεί"), αλλά μέχρι να έρθει δεν θα μας αφήσουν να κλείσωμεν μάτι.
Άντε, και εις ανώτερα! Και τον Paul Potts μάς εύχομαι!
(Και μιας και ευθυμήσαμε, ας ακούσωμεν και τούτο εδώ, το οποίον για το είδος του δεν είναι καθόλου κακόν -αν μάλιστα ισχύει ότι το προετοίμασε εντός εικοσαλέπτου αντικαθιστώντας τον Pavarotti είναι, μες εις την αμερικανιάν του, θαυμάσιον).

Ειμί Κωνσταντίνος ο ξάγρυπνος μουσικόφιλος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Και για να έχουμε μέτρον συγκρίσεως, ας δούμε και ας ακούσουμε κάποιοιν που ο Bocelli αναφέρει ως δάσκαλόν του, τον τενόρον Franco Corelli (άσχετον αν τον ξέρουν μόνον όσοι ακούν όπερα, ενώ τον Boccelli τον ξέρει μέχρι και ο τελευταίος κουροπαλάτιός μου -σημείωσις ότι ο ήχος της ηχογραφήσεως δεν είναι εξαιρετικός. Καλύτερος ήχος χωρίς εικόνα εδώ):


Υ.Γ.2: Από την άρια ας κρατήσουν οι αναγνώστες την φράσιν "ma il mio mistero è chiuso in me, il nome mio nessun saprà", το οποίον ελληνιστί αποδίδεται "μα το μυστήριόν μου το κλείνω εντός μου, το όνομά μου κανένας δεν θα μάθει" -εις τα υπόψιν δι' όσα θα ακολουθήσουν.

Pirelli Calendar 2011Το θρυλικόν ημερολόγιον της Pirelli διά το 2011 είναι έτοιμον! Φωτογράφος o διάσημος ασπρόμαυρος μόδιστρος Karl Lagerfeld. Δύο είναι αι καινοτομίαι του νέου ημερολογίου: 1ον) ότι αι φωτογραφίαι ελήφθησαν εις εσωτερικούς χώρους και 2ον) ότι το ημερολόγιον της Pirelli αντιγράφει το ημερολόγιον της Πετρούλας δίνοντας δώρον cd. Σας παρουσιάζω άσμα του ημερολογίου αφιερωμένον εις τα κορίτσια της Pirelli και εκτελεσμένον από τον διευθυντήν κομμώσεων της φωτογραφίσεως κ. Τρύφωναν Σαμαράν (το άσμα κατά το ήμισυ ιταλιστί -η Pirelli έχει έδρα εις το Μιλάνον):

Εν αναμονή του επισήμου βιδεοκλίπ...

Ειμί Κωνσταντίνος το calendar boy και άρτι ωλοκλήρωσα.

Addendum: Η παρούσα ανάρτησις δημιουργήθηκε για άλλο ιστολόγιον, εις το οποίον επρόλαβα και εδημοσίευσα μόνον το παρόν. Επειδή επιθυμία μου είναι να μην αφήνω ορφανά και να τα στεγάζω όλα εις το παρόν παλάτιόν μου, το αναδημοσιεύω σήμερα εδώ (το αυτό έκανα και κατά την μετακόμισίν μου από το ιστολόγιον της δεσποινίδος Ματίνας, όπου εφιλοξενούμην επί τρεις και πλέον μήνας). Τρεις ημέρες μετά την είσοδόν μου, το κοινόβιον ιστολόγιον (για λόγους που δεν κατενόησα απολύτως -ίσως και διά τούτο δεν τους εθεώρησα και σοβαρούς) έπαψε να λειτουργεί.
Διατίθεμαι για ποδαρικόν εις εγκαίνια, πρωτοχρονιές, αρραβώνας, γάμους, βαπτίσεις κτλ.

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Στου Κουτρούλη τον γάμο

Φωτογραφία του πλήθους από τον γάμον Νικολάου-Τατιάνας (εντάξει, από τον γάμον Καρόλου-Νταϊάνας είναι, αλλά όλοι οι πριγκιπικοί γάμοι ίδιοι είναι πάνω-κάτω)
Μόνον εις τον Κωνσταντίνον Καντακουζηνόν σήμερον όλαι αι καυταί λεπτομέρειαι του γάμου της χιλιετίας!
Επέστρεψα μόλις εκ Σπετσών, όπου παρηκολούθησα τον γάμον του κοκωβιού (κοκωβιός εκ του κοκο-γιός, δηλαδή ο υιός του Κοκού) μετά της Τατιάνας Μπλάτνικ και θα σας ενημερώσω δι' όσα δεν σας ενημερώνουν τα ενημερωμένα ενημερωτικά μέσα ενημερώσεως (ενδεικτικώς αι ειδήσεις τους με λογοκριμένας φωτογραφίας εδώ και εδώ).
Μόνον όμως ένας γαλαζοαίματος, ως εγώ, ο πανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος, μπορεί να σας αποκαλύψει άγνωστας πτυχάς του γάμου. Εκκινούμε λοιπόν:
Θα είδατε προφανώς ότι τα άλογα της αμάξης της Τατιάνας δεν ήσαν δύο λευκά αλλά ένα καφέ. Η Τατιάνα αρχικώς είχε προγραμματίσει ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα, με το ένα τ'άλογο να είναι άσπρο σαν τα όνειρα που έκανε παιδί και το άλλο τ' άλογο να είναι (επίσης) άσπρο σαν την λευκή της την πριγκιπική ζωή. Τελικώς προετιμήθη η λύσις του καφέ αλόγου, διότι η αντανάκλασις τόσης ασπρίλας (αλόγων, νυφικού, νύφης, εκκλησίας, στολισμού) θα προκαλούσε προβλήματα εις τους δορυφόρους. Βεβαίως το καφέ άλογον (ένα μόνον -την περικοπήν επέβαλε το ΔΝΤ) είχε παράπλευρες απώλειες (ακριβέστερα: όπισθεν απώλειες) και έχει ήδη επιδικαστεί πρόστιμον εις την τέως βασιλικήν οικογένειαν. Τον καθαρισμόν θα καλύψει ο Αμπράμοβιτς (διά να μας θυμίσει ότι σκατά πιάνει, χρυσάφι γίνονται) εν είδει δώρου -ήρθε με άδεια χέρια ο γιούφτος. Η άμαξα ήτο "στολισμένη με λεβάντες, στάχυα και μήλα, στοιχεία άκρως ελληνικά" λέγουν τα ρεπορτάζ, ωστόσο δεν είναι ακριβή: στοιχεία άκρως ελληνικά είναι και τα καρπούζια, τα πεπόνια και οι γερμάδες, τα οποία προετίμησε τελικώς η Τατιάνα, που καθ'όλην την διάρκειαν της διαδρομής εφώναζε από μικροφώνου: "έλα, πάρε, πάρε" (ο Νικόλαος της έχει διδάξει τας βασικάς λέξεις διά την κλίνην). Έτερη περικοπή: το νυφικόν ήτο του βενεζολάνου βαρόνου της βελόνας Άνχελ Σάντσες και ουχί της Diane von Furstenberg εις την οποίαν εργάζεται η Τατιάνα -σιγά μην καθόταν η Diane να ράψει νυφικόν διά την βοηθόν μοδίστραν της. Τρίτη περικοπή: ως μας ενημερώνει το Star, οι υποψήφιοι αμαξάδες ήσαν πολλοί (είχε προηγηθεί επιλογή τους με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ), ωστόσο επελέγη ο συγκεκριμένος, διότι αποδέχτηκε την χαμηλοτέραν τιμήν εις τα παζάρια της Τατιάνας.
Ο γαμπρός έφτασε με το ναρκαλιευτικόν "Αφρόεσσα", το καΐκιον της μητρός του. Μόλις έδεσε εις την ιχθυόσκαλα Σπετσών, άρχισε να ξεφορτώνει από το καΐκιον τας κασέλας: η ψαριά ήτο καλή και εκτός από κολιούς του Αυγούστου, και κουτσομούρα είχε και μπαρμπούνι που σπαρταρά είχε και λιθρινάκι άλφα-άλφα και κωκοβιούς φρέσκους (ουχί, δεν αναφέρομαι εις τα αδέλφια του που ήσαν κι αυτά εις το καΐκιον, αλλά εις τους συμπαθείς ιχθύς).
Πάμε εις τους καλεσμένους: εκτός από τους φίλους της Τατιάνας και του Νικολάου που ήρθαν με πούλμαν (η ταμπέλα έγραφε Kokotours) οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι ήσαν όλοι υψηλοί: το 5ο παιδί του πρίγκηπα της Άνω Σιλεσίας (από την τρίτη του γυναίκα), το 2ο ξώγαμο του πρώην δούκα της Ανατολικής Κάτω Βουργουνδίας (όπως μπαίνετε, δεξιά -έχει μια ξύλινη ταμπέλα), ο πεντηκοστός έβδομος διάδοχος του φράγκικου πριγκιπάτου της Αχαΐας (σκέφτεται μάλιστα, μετά την ενθουσιώδη υποδοχήν, να θέσει υποψηφιότητα και για περιφερειάρχης Πελοποννήσου), η συννυφάδα της ανιψιάς του δούκα της Κορνουάλης και διάφοροι άλλοι πασίγνωστοι. Ανάμεσα εις τους προσκεκλημένους ανεκάλυψα και κάποια μέλη της οικογενείας μου που προσεκλήθησαν τελευταία στιγμή, αντί της βασίλισσας Ελισάβετ, του Καρόλου, της Καμίλας και άλλων ασήμαντων, που (όπως είχα εγκαίρως ενημερώσει) την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Η εξαδέλφη μου μάλιστα, η Ilinea Mary Elisabeth Cantacuzene, όταν με είδε ενδεδυμένον λουστράκον, με φώναξε να βγω εις την πρώτην σειράν των καλεσμένων, αλλά της εξήγησα ότι θα ένιωθαν μειονεκτικά οι υπόλοιποι υψηλοί προσκεκλημένοι, αν διαπίστωναν την παρουσίαν μου (ξέχασα να είπω ότι δια τας ανάγκας του ρεπορτάζ και αναλόγως την στιγμήν είχα ντυθεί λουστράκος, φιλοβασιλικός που αγκάλιαζε τον Κοκό φωνασκών "Βασιλιά μου, αγόρι μου, γύρισες στην πατρίδα, Βασιλιά μου!", κουτσός νεωκόρος και γκαρσόνι εις την δεξίωσιν).
Την τελετήν ε(ξε)τέλεσε ο Εφραίμ (ουχί ο ορίτζιναλ του Βατοπαιδίου -το κασέ του ήταν μεγάλον- αλλά ένας β' εθνικής μητροπολίτης, Σπετσών και Σπετσοπούλας, νομίζω). Εψάλησαν όλα τα μεγάλα σουξέ: "νίκας τοις βασιλεύσι", "βασιλεύ ουράνιε", "τις λαλήσει τας δυναστείας σου" κτλ. Εις την έξοδον, μαζί με τας απαραιτήτους ασημένιας μπομπονιέρας (επάργυραι ήσαν -έξυσα το ασήμι και από κάτω βγήκε μπρούτζος) ο τέως Βασιλεύς εμοίραζε και αναμνηστικά. Μόλις το ζεύγος βγήκε από την εκκλησίαν, λευκά περιστέρια απελευθερώθησαν, αλλά δυστυχώς το χάπενινγκ δεν είχε ευτυχές τέλος διότι πήγαν να βρουν το ταίρι τους εις τα φτερωτά καπέλα των κυριών. Να σημειώσω ότι τον Έλτοναν Ιωάννην (αγγλιστί Elton John) δεν τον είδα -μάλλον τελευταία στιγμή θα προέκυψαν τίποτε κηδείαι εν Μεγάλη Βρετανία, εις τας οποίας και ειδικεύεται.
Εις την δεξίωσιν εις το κτήμα Κουτσή στην Κουζουλού Σπετσών (από τα ονόματα αντιλαμβάνεσθε την χλιδήν) το μενού το είχε επιμεληθεί η ίδια η νύφη: η blogodiarroia με είχε εγκαίρως ενημερώσει ότι η νύφη κάνει καταπληκτικόν αβγολέμονον. Αναμενόμενον ήταν λοιπόν να σερβιρισθεί τούτο ως κυρίως πιάτο. Ως ορεκτικόν η νύφη είχε φτιάξει μαγιονέζα -επιδόρπιον δυστυχώς δεν επρόλαβε να φτιάξει και προσέφερε κρέμα γάλακτος νουνού. Μετά τον πλούσιον μπουφέ ακολούθησε γλέντι μέχρι πρωίας. Ξεκίνησε η γεννημένη εν Βενεζουέλα από Σλοβένον πατέρα και Γερμανίδα μητέρα και μεγαλωμένη εν Ελβετία νύφη με παραδοσιακόν χορόν της ιδιαίτερης πατρίδος της (επειδή και η ιδία μπερδεύτηκε, χόρεψε Madonna που είναι διεθνής). Εν συνεχεία χόρεψε κάτι ελληνικόν (δεν καταλαβαίνει η δύστυχη η Τατιάνα τους στίχους, αλλά της άρεσε η φωνή και η μελωδία). Ακολούθησε τσάμικος από τον τέως βασιλέα της Ελλάδος Κωνσταντίνον Β' με τον πατροπαράδοτον τρόπον του Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg της Δανιμαρκίας.
Ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος μετά τον χορόν του εθυσίασε προς τιμήν του ζεύγους έναν βασιλικόν αετόν, έναν αυτοκρατορικόν πιγκουίνον, έναν βασιλίσκον και έναν κόκκοραν, σύμβολον εξουσίας και δυνάμεως (βασιλικής, μην ξεχνιόμεθα). Μόλις εθυσιάσθη ο κόκκορας, η σκηνή άνοιξε και μέσα από μίαν γιγαντιαία κορώνα ανεδύθη η Βαγγελιώ Χρηστιά που τραγούδησε "τρρττ... στου παιδιό μο τη χαρά εσφαξά ενάν κόκκόρά". Ενθουσιώδεις ιαχές ακούστηκαν από παντού και όλοι οι υψηλοί προσκεκλημένοι ανέβηκαν εις την πίσταν και εχόρεψαν μέχρι τας πρώτας πρωινάς ώρας. Ακολουθεί απόσπασμα από αποκλειστικόν βίδεο που ετράβηξα:

(Σημείωσις: Ο Σύλλογος Αργιθεατών Φαρσάλων που εμφανίζεται εις το κάτω μέρος της οθόνης ήτο επισήμως προσκεκλημένος εις την θέσιν της βασιλικής οικογενείας της Ολλανδίας, η οποία πρωτοτύπησε -και αυτή- και τελευταία στιγμή δυστυχώς δεν ημπόρεσε να έλθει).

Και εις τα δικά σας οι ανύπανδροι!
Ειμί Κωνσταντίνος ο νεόνυμφος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010

Κλειστόν λόγω γάμου

Ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός ενημερώνει την εκλεκτήν πελατείαν του ότι σήμερον Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010 θα απουσιάζει εν Σπέτσαις, όπου θα παρευρεθεί (απρόσκλητος και ινκόγκνιτο) εις τους πριγκιπικούς γάμους. Θα επανέλθει αύριον Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010 με αποκλειστικάς πληροφορίας και βίδεο.
Ιδού μία πρόγευσις του γάμου διά τους κοινούς θνητούς που δεν θα είναι μεταξύ ημών των γαλαζοαίματων:


Ειμί Κωνσταντίνος ο απρόσκλητος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που διάβασα τις τελευταίες ημέρες είναι τούτο εδώ (τα πρωτότυπα διά τους οικονομολόγους και τους περίεργους εδώ και εδώ). 
Επειδή η μελέτη των οικονομολών είναι πολυσέλιδος, θα την συνοψίσω ελληνιστί εις λίγας λέξεις:
Ξεκινήστε να τα μαζεύετε σιγά-σιγά, διότι με την πολιτικήν του ΔΝΤ και της κυβερνήσεως δεν υπάρχει καμία ελπίδα...

Ειμί Κωνσταντίνος ο αισιόδοξος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

Αφιέρωσις

Το παρόν ιστολόγιον κλείνει ακριβώς δύο μήνας. Θα ήθελον λοιπόν να αφιερώσω το κάτωθι άσμα εις την αντιπαθεστάτην δεσποινίδα Ματίνα, η οποία ήτο αυτή που μου εγνώρισε το άσμα προ ετών και αυτή που με εισήγαγε εις την μπλογκόσφαιραν:

Μπάρμπα

Ουχί, εις την παρούσαν σύντομον ανάρτησιν δεν θα ομιλήσω περί του μπάρμπα μου του Ιωάννη ΣΤ', αλλά περί της (σχεδόν συνομηλίκου του, πλέον) Βάνας Μπάρμπα.
Ανανεωμένη η Βάνα Μπάρμπα εις την Μύκονον λοιπόν. Όντως: το σύμβολον του σεξ των '90 προσπάθησε πολύ και τα κατάφερε να ομοιάσει εκπληκτικώς προς το σημερινόν σύμβολον του σεξ Charlize Theron, μόνον που η επιλογή της ταινίας "Monster" ήταν μάλλον ατυχής:

Ειμί Κωνσταντίνος ο παπαράτσι και άρτι ωλοκλήρωσα.

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Η εφεδρική λίστα της Τατιάνας

Επανέρχομαι σήμερον εις το καυτόν θέμα του γάμου του Νικολάου μετά της Τατιάνας, τον οποίον, όπως γνωρίζετε, παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς.
Μαθαίνω λοιπόν ότι αρκετοί προσκεκλημένοι την κάνουν σιγά-σιγά με διαφόρους προφάσεις: ο Χουάν Κάρλος δεν θα παραστεί λόγω προβλημάτων υγείας (το μάθαμε τώρα...), ο πρίγκιπας Φεντερίκο της Δανίας είναι σε Ολυμπιάδα στη Σιγκαπούρη (υπάρχει επίσης και διαγωνισμός σούσι εν Ιαπωνία, για πιο μακριά), άγνωστον ακόμη παραμένει τι θα κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ και ποιος ξέρει τι πρόφαση θα βρουν και έτεροι -σιγά μην πάνε να δουν τον γάμο από γιγαντοοθόνην και να φάνε εις  ροτόντα των 10 ατόμων εις κτήμα ονόματι "Κούτση", λες και είναι καλεσμένοι εις γαμήλιον γλέντι εις κέντρον του 35ου χιλιομέτρου Εθνικής Οδού Καλαμάτας-Τριπόλεως. Δεν είναι τυχαίον ότι κουμπάροι θα είναι τα αδέλφια του γαμβρού και της νύφης, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να την έκανε την τελευταία στιγμή και ο κουμπάρος και να μην γινόταν τελικώς ο γάμος.
Η λίστα της Τατιάνας όμως πρέπει να γεμίσει. Και αναγκαστικώς, διά να είναι σίγουρη, πρέπει να στραφεί εις εγχωρίους εστεμμένους ή -έστω- ευγενείς. Θα βοηθήσω την μέλλουσαν πριγκίπισσαν προτείνοντάς της μερικούς υποψηφίους:
1) Η βασίλισσα της πρωινής ζώνης Ελένη Μενεγάκη
2) Η βασίλισσα της μεσημεριανής ζώνης Τατιάνα Στεφανίδου
3) Η βασίλισσα της νύχτας Ζωζώ Σαπουντζάκη
4) Η βασίλισσα της πίστας (ουχί, δεν θα κάνω φθηνόν αστεϊσμόν με εστεμμένην) Ιουλία Αλεξανδράτου 
6) Ο βασιλιάς της Μυκόνου Δημήτριος Σταρόβας
7) Η λαίδη του ελληνικού μας τραγουδιού Άντζελα Δημητρίου
8) Η πρώην αντιδήμαρχος Πειραιά βαρόνη Βίκυ Λέανδρος
9) Η Δούκισσα Νομικού
10) Η Δούκισσα (η παλιά, η σκέτη)
12) Η κόμισσα Βανέσα Κώστα Πομπόνη (tv persona(;), παρουσιάστρια και συνεργάτις της Ιουλίας Αλεξανδράτου)
Αν έχετε άλλους υποψηφίους, βοηθήσατε την Τατιάναν και θα τους ανταλλάξει με καλεσμένους εις τον γάμον σας -ή τα επόμενα βαφτίσια, αν είσθε ήδη παντρεμένοι.

Ειμί Κωνσταντίνος ο λίσταρχος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010

Κορώνα στο κεφάλι του

Τας τελευταίας ημέρας δεν εδημοσίευσα τίποτα εις το ιστολόγιόν μου, διότι ευρισκόμουν εν Σπέτσαις διά να παρακολουθήσω τας προετοιμασίας του γάμου του Νικολάου και της Τατιάνας Μπλάτνικ - εδώ μπορείτε να διαβάσετε την συγκλονιστικήν ιστορίαν της και εδώ την περιπετειώδη γνωριμίαν του ζεύγους. 
Αφού ξυπνήσετε από την ανάγνωσιν, οφείλω να σας ενημερώσω ότι πήγα απρόσκλητος. Ο μπάρμπας μου ο Ιωάννης ΣΤ' δεν μιλιέται με τον τέως βασιλέα της Ελλάδος Κωνσταντίνον Γλυκοβουργικόν, διότι ισχυρίζεται πως είναι απόγονος των Παλαιολόγων, άρα και διεκδικητής του θρόνου του μπάρμπα μου -επίσης είναι γαλαζοαίματος, εξαδάκτυλος, αόρατος και βγάζει φωτιές από το στόμα. Ο μπάρμπας μου βέβαια παραιτήθη από τον θρόνον, αλλά δεν σταματά να θεωρεί πως είναι ο νόμιμος κάτοχός του -και εγώ, ο πρωτονοβελισσιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, ο μοναδικός του διάδοχος. (Παρένθεσις: ο Νικόλαος που παντρεύεται και καλεί τόσον κόσμον έχει άραγε τόσον μεγάλον τίτλον; Όχι, αν με αμφισβητεί, εγώ δέχομαι να καθίσουμε να τους μετρήσουμε να δούμε ποιος τον έχει πιο μεγάλο.)
Αλλά επειδή προέχει η ενημέρωσις των αναγνωστών μου, απεφάσισα να επισκεφθώ τας Σπέτσας ινγκόγκνιτο. Διά να περάσω απαρατήρητος, εφόρασα κάτι διακριτικόν, ώστε να μην κινώ υποψίας: εντύθην Κωνσταντίνος Κανάρης και προσέγγισα το νησί επάνω εις πυρπολικόν -εις τας ερωτήσεις θα απαντούσα ότι έρχομαι διά την Αρμάτα των Σπετσών καλεσμένος της Μπουμπουλίνας, εις το σπίτι της οποίας και εφιλοξενήθην. Η φιλόξενος Λασκαρίνα με ξενάγησε εις το νησί και έτσι πέσαμε επάνω εις τους μελλονύμφους που έκαναν βόλτα με casual ένδυμασίαν των 15000 ευρώ (το κομμάτι).
Ως με επληροφόρησε η φίλη μου η Λασκαρίνα, η αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας και το αφρόγαλον της ελληνικής θα δώσουν το παρόν εις τον γάμον. Η βασίλισσα Ελισάβετ εδήλωσε πως θα παρευρεθεί διότι το 'χει τάμα να δει τον Νικόλαον γαμβρόν, δι' αυτό και θα ανέβει τα σκαλιά του Αγίου Νικολάου Σπετσών με τα γόνατα. Λέγεται ότι "φαβορί να τραγουδήσει είναι ο Έλτον Τζον" -προφανώς δεν έχει γίνει ακόμη ο τελικός του μουσικού διαγωνισμού (αν θέλετε να κερδίσει ο Έλτον πατήστε το 1...). Αρχικώς είχε προταθεί να τραγουδήσει εις τον γάμον ο Κωνσταντίνος Βήτα, αλλά η πρότασις απεσύρθη, διά να μην επέλθει σύγχυσις με τον Κωνσταντίνον Β' (τον τέως) και αρχίσει ο λαός να (ζητω)κρα(υγ)άζει λάθος πρόσωπον. Επίσης ο Δήμαρχος Σπετσών, ο οποίος φαίνεται να έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα, θα παραθέσει δεξίωσιν διά τους υψηλούς καλεσμένους (πάνω από 1.80 δηλαδή, επομένως η βασίλισσα Ελισάβετ θα φάει πόρτα). Πολιτικώς έξυπνη κίνησις η δεξίωσις, ομολογώ, αφού εν όψει δημοτικών εκλογών πρέπει να εξασφαλίσει τα ψήφια του Καρόλου, της Καμίλας και του Χουάν Κάρλος, ωστόσο δεν ξέρω αν θα μπορέσει ο ίδιος να παρευρεθεί, διότι είναι απασχολημένος με κάτι υποθεσούλας του.
Θα επανέλθω, αφού παρακολουθήσω τον γάμον από τας γιγαντοοθόνας μαζί με όλους τους βασιλείς της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής (καθόλου σικ, αλλά τουλάχιστον θα μπορούμε να το γυρίσωμεν εις το μουντομπάσκετ, αν βαρεθώμεν). Οι μπίρες πάντως θα είναι δωρεάν (προσφορά του Δημάρχου).
Υ.Γ.: Αντί δώρων, το ζεύγος θα δεχτεί προσφοράς διά το ίδρυμα Άννα-Μαρία -διεθνής αποκλειστικότης: αναφέρεται εις τον ιστότοπον ότι μέλος του δ.σ. του ιδρύματος είναι και ο χιπ-χόππερ Σπύρος Μεταξάς

Ειμί Κωνσταντίνος ο βλαχοδήμαρχος και διοργανωτής γάμων, δεξιώσεων, βαπτίσεων, στέψεων και παιδικών πάρτι και (π)άρτι ωλοκλήρωσα.

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010

Χαλκομανία

Ο μπάρμπας μου ο Ιωάννης ΣΤ' είναι φανατικός αναγνώστης περιοδικών. Ουχί μόνον βυζαντινών, ως τα "Βυζαντινά Σύμμεικτα", αλλά και ετέρων, ως το "Λοιπόν", το "Παντρεύομαι" κ.α. Είναι επίσης φανατικός της διεθνούς μοδός, δι' αυτό δε και η θεία μου Julia Dent Cantacuzène Spiransky-Grant του αποστέλλει την ναυαρχίδα του στυλ, το περιοδικόν Wallpaper. Έτσι έπεσε εις τας χείρας μου το τεύχος Σεπτεμβρίου 2010, το οποίον και θα παρουσιάσω (αγνοώ αν έχει φτάσει εις την Ελλάδα - η θεία είναι από τους πρώτους που το παραλαμβάνουν).
Ξεκινούμε με το εξώφυλλον:
Εις το εξώφυλλον παρατηρούμε μίαν κυρίαν η οποία είναι καθόλα έτοιμη διά την νυχτερινήν της έξοδον: έχει ντυθεί, έχει βαφεί και κάνει έναν τελικόν έλεγχον αν εξέχασε να φορέσει τα σκουλαρίκιά της πριν βγει. Ηθικόν δίδαγμα: να προτιμάτε τους ολόσωμους καθρέπτας. (Σημείωσις: η φωτογραφία είναι από μίαν σειράν φωτογραφιών του περιοδικού με δράμα, φαντασιώσεις εις το κρεβάτιον, αγωνία, λεσβιακά, γκόμενον που όλην την ώραν κοιτάζεται εις τον καθρέπτην -εξ ού και τα λεσβιακά- και άλλα συγκλονιστικά ενσταντανέ).
Εκκινώ το ξεφύλλισμα και μετά από μερικάς διαφημίσεις πίπτω επάνω εις τούτο:


Ομολογώ ότι σκιάχτηκα. Ο μπάρμπας μου όμως ενεθουσιάσθη, διότι θεωρεί πλέον ότι μπορεί κι εκείνος να κάνει καριέραν εις το διεθνές μόνδελινγκ. Ήδη έχει κάνει το πρώτον βήμα: μετά την παραίτησίν του εκ του θρόνου, ως μοναχός Ιωάσαφ φορά κι εκείνος μαύρα. (Παρένθεσις: η τρίχα είναι φυσική ή αποτελεί μεταμόσχευσιν μπατανόβουρτσας;)
Προχωρούμεν ταχέως παρακάτω, διότι θα αρχίσω να αλληθωρίζω ως το μονδέλον. Αλλά και πιο κάτω βρίσκω τούτο εδώ:
Ώχου το... Ποίος τού έφαγε το παγωτόν; Ή μήπως δεν το παίζουν τα άλλα παιδάκια; Και το καλύτερον είναι ότι τα γράμματα γράφουν "Magnus Carlsen: World No.1 Ranked Chess Player". Παιδί, αλλά τουλάχιστον παιδί-θαύμα. (Μπράβο του, αλλά τοιαύτη πολυπραγμοσύνη, ώστε να γίνεται και μονδέλον, ούτε εν Ελλάδι δεν ευρίσκομεν).
Αφού εξαντλήσουμε τας αρχικάς διαφημίσεις, περνούμε εις το κυρίως μέρος του περιοδικού, όπου έχομεν προτάσεις μοδός:
Να σημειώσω ότι πρόκειται περί ντε-πιές του οίκου Chanel: γιλέκον αξίας 1.500 αγγλικών λιρών και πανταλόνιον αξίας 850 αγγλικών λιρών (υποθέτω ότι το μυαλόν του σχεδιαστού τιμάται προς μίαν -τουρκικήν- λίραν). Αν και επέρασεν ο Δεκαπενταύγουστος, σπεύσατε εις τα χωρία σας, διά να μετατρέψετε τας φλοκάτας σας εις μοδάτα πανταλόνια διά ατελείωτον χειμέριον κλάμπινγκ -μην λησμονήσετε να τα συνδυάσετε με ασορτί αξεσουάρ: περιδέραιον διά τα τσιμπούρια.
Αι κυρίαι όμως ας μην παραπονούνται:
Το νέον κραγιόν εις απίθανα χρώματα και εις σχήμα οργάνου περιεχομένου εντός της προαναφερθείσης φλοκάτης. (Οδηγίαι χρήσεως: τοποθετείται με προσεκτικάς κινήσεις ΜΟΝΟΝ επί των χειλέων του στόματος και πουθενά αλλού. Δεν το γλείφομεν και δεν το δαγκώνομεν.)
Και μια και το 'φερε η κουβέντα, αφιέρωμα εις το περιεχόμενον της φλοκάτης:
Διάφορα πιθανά σχήματα και μεγέθη διά τον πιο αγαπημένον φίλον του ανθρώπου. Συνοδεύεται από βαθυστόχαστον άρθρον σχετικώς με το ιδανικόν μέγεθος και σχήμα (ομιλεί και πεοπλάστης -ουχί, δεν αστειεύομαι: ο κ. Roberto Viel εκτελεί τας περισσοτέρας "cosmetic penoplasties" εις το Ηνωμένον Βασίλειον. Η ελληνική γλώσσα πανταχού παρούσα ακόμα και εις αυτού του είδους τας επεμβάσεις).
Εν συνεχεία ακόμη μία διαφήμισις:

Ο Ιησούς Χριστός νικά! Γυρίζομεν σελίδα χωρίς καν να δούμε την μάρκαν -τρελλαί πωλήσεις προμηνύονται.
Πιο ενδιαφέρονται τα επόμενα: διάφοραι προτάσεις διά ξενοδοχεία, όπως η παρακάτω:
Ουχί, δεν πρόκειται περί νεοδμήτου αυθαιρέτου εις την Λούτσαν, αλλά περί μεσάτου (αγγλιστί in) ξενοδοχείου εν Τελ Αβίβ, εις το οποίον η τιμή δωματίου ξεκινά από μόλις $256 -τα δωμάτια που γειτονεύουν με το διπλανόν ερείπιον υποθέτω πως στεγάζουν τας λουξ σουίτας.
Και μια και ομιλούμεν περί αρχιτεκτονικής, έχομεν αφιέρωμα εις τον Έλληνα αρχιτέκτονα Αλέξανδρον Τομπάζην:

Κάτω δεξιά, μεταξύ άλλων γράφει "the bottom right unit is a later addition by the owners". Εκτός του ότι δίνουν στεγνώς τους ιδιοκτήτας εις το διεθνές κοινόν ως γνησίους εκπροσώπους του ελληνικού αυθαιρέτου, παραλείπουν να μας ενημερώσουν αν έχει νομιμοποιηθεί ο ημιυπαίθριος ή ουχί -ήδη έχω φροντίσει να σταλεί φωτογραφίαν εις το ΣΔΟΕ και το Υπουργείον Περιβάλλοντος διά τα δέοντα.
Μετά από το κάρφωμα περνούμε εις προτάσεις διά την αμφίεσιν των καταδοτών:
Φαντάζομαι πως είναι μέρος θερινής κολεξιόν ειδικώς διά την παραλίαν.
Συνεχίζων το ξεφύλλισμα (είμαι σκυλί εις την αισθητικήν αντοχήν) συναντώ σελίδας αφιερωμένας εις τα έπιπλα και την πρακτικότητά τους:
Η συγκεκριμένη φωτογραφία προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλο κενόν κάτω από τα κρεβάτια, διότι μπορεί να θέλωμεν κάτι να ψάξωμεν και να εμποδιζόμεθα από το ύψος -εννοείται πως όλοι μας τοιαύτην στάσιν τηρούμεν όταν ψάχνωμεν. Αλλά ουχί! Ύστερα από καλυτέραν παρατήρησιν διεπίστωσα ότι η καλλονή (το άλφα με ωμέγα) δεν ψάχνει, αλλά διαβάζει περιοδικόν! Σημείον, φωτισμός, στάσις, αμφίεσις, όλα προσεκτικώς επιλεγμένα διά την άνεσίν της.
Αναρωτιέμαι τι έτερον μπορεί να με περιμένει εις τας λίγας σελίδας που απομένουν και πίπτω επάνω εις την μετενσάρκωσιν του Borat από τον οίκον του μακαρίτου (καλά, εσύ πέθανες νωρίς) Yves Saint Laurent, περικαλώ:

Και κάπως έτσι ετελείωσε το περιοδικόν... 
Συμπέρασματα: 
1)Wallpaper=ταπισερί, ήτοι ταπί σερί. Διά το συγκεκριμένον περιοδικόν προτείνω εναλλακτικώς τον όρον Χαλκομανία (κατά προτίμησιν την δευτέραν ερμηνείαν της λέξεως).
2)Γίνε κι εσύ μονδέλον: μπορείς!
3)Κατά το περιοδικόν οτιδήποτε ωραίον και πρακτικόν δεν είναι εις την μόδαν -άλλως: μόδα είναι οτιδήποτε άσχημον και άχρηστον.
Ή μήπως ουχί; Διότι υπάρχει κάπου εκεί μέσα και μία ακόμη φωτογραφία, η οποία διαφημίζει τα 100 χρόνια λειτουργίας του οίκου Ermenegildo Zegna με ένδυμα και ύφασμα εμπνευσμένα από τον πρώτον χρόνον λειτουργίας του οίκου, ήτοι το 1910:

Συγγνώμη, αλλά προτιμώ να είμαι ντεμοντέ.

Ειμί Κωνσταντίνος ο στι-λίστας (του Σίντλερ) και άρτι ωλοκλήρωσα.

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

"Το υπολογιστικόν σύστημα εις το Βυζάντιον"

Με σταματούν συχνώς εις τον δρόμον θαυμασταί μου και, εκτός από τα απαραίτητα αυτόγραφα που ζητούν από εμένα, τον πανεντιμοϋπερσέβαστον Κωνσταντίνον (το πρόβλημα είναι ότι θέλουν να έχει η φώτο μου και την Άννα-Μαρία επάνω και άντε να εξηγήσεις), με ερωτούν και διά το νέον μου σύγγραμμα, μετά την επιτυχίαν του προηγουμένου (εξηντλήθη και συντόμως θα κυκλοφορήσει ως δώρον από το "Βήμα της Κυριακής" στη σειρά "Τα μεγάλα ντοκουμέντα"). 
Η αλήθεια είναι ότι λόγω της εγκαταστάσεώς μου εις την εν Αμαρουσίω οικίαν δεν είχα τον απαραίτητον χρόνον. Ωστόσο, κατόπιν παροτρύνσεως της δεσποινίδος Ματίνας και του μπάρμπα μου του Ιωάννη ΣΤ' (εις τον οποίον το πρώτον σύγγραμμά μου εθύμησε ωραίας ιδιωτικάς στιγμάς), έφτιαξα το παρόν ιστολόγιον. Ενθυμούμαι ακόμη τα λόγια του Ιωάννη ΣΤ': ""Βρε μ'σόχαζο, φτιάξ' του του ρημάδ! Ντιπ σκιπάρν' εισ' α; Ουόλ'ς ου κόσμους ιέχι" (σημείωσις: μετά του μπάρμπα μου του Ιωάννη ΣΤ' ομιλούμεν βυζαντινά, δι' αυτό και δυσκολεύεσθε εις την κατανόησιν των λόγων του αυτοκράτορος.)
Μετά την εμπέδωσιν του ιστολογίου μου εις την μπλογκόσφαιραν, πάλιν ο μπάρμπας μου παρενέβη και μου έρριψε την ιδέαν διά το επόμενον σύγγραμμά μου. Συγκεκριμένως, ο Ιωάννης ΣΤ' μου επρότεινε να γράψω σχετικώς με τα συστήματα υπολογιστών εις το Βυζάντιον.
Και διά να με πείσει, ήρχισεν ο Ιωάννης ΣΤ' να θυμάται τα περασμένα, τότε που ήτο αυτοκράτωρ και διατηρούσε το δικό του ανώνυμον ενημερωτικόν μπλογκ ("αυτοκρατορικό" το είχε ονομάσει) εις το οποίον ζηλωταί και ησυχασταί ανέβαζαν αποκλειστικάς φήμας και εκατέβαζαν καντήλια. Ήτο μάλιστα το "αυτοκρατορικό" όργανον του μπάρμπα μου εις τον αγώνα του κατά του Αλεξίου Απόκαυκου (τον οποίον το "αυτοκρατορικό" αποκαλούσε "απόκαυλο" και εξανάγκασε τελικώς εις παραίτησιν μετά από ανάρτησιν που ερωτούσε: "Πες μας, Απόκαυλε, τι έκανες χθες βράδυ; Γιατί επιθεωρούσες τους κουροπαλάτιους στις τέσσερις το πρωί; Και γιατί τους τραγουδούσες "τα κορίτσια ξενυχτάνε μ' ένα μυστικό, ω-ω" της Αλέξιας, Αλέξιε;)
Έλεγε μάλιστα ο μπάρμπας μου ότι ο πρώτος μπλόγκερ ήτο ο Μέγας Κωνσταντίνος. Είχε φτιάξει μαζί με την Πόλιν και σχετικόν μπλογκ εις το οποίον ανέβαζε φώτος από τας γειτονιάς και τας πλατείας και απεκάλυπτε τα καυτά σημεία (hot-spots) της Πόλεως. Αλλά και ο Ιουλιανός ήτο μέγας μπλόγκερ: εκείνου το μπλογκ όμως ήτο ολίγον τι διεστραμμένον, αντιχριστιανικόν και φυσούσε πολύ (είχε πολλά torrents) και διά τον λόγον τούτον είχε επιλογήν πριν την είσοδον: "κατανοώ και επιθυμώ να συνεχίσω" και "δεν επιθυμώ να συνεχίσω". Όλα τούτα ήσαν αποθηκευμένα εις τους servers του Μεγάλου Παλατίου, αλλά κατά την διάρκειαν της πολιορκίας των Αβάρων, πριν οι τεχνικοί του Μεγάλου Παλατίου προλάβουν να κάνουν backup διά το Παλάτιον των Βλαχερνών, έγινε θαύμα και ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε τον εχθρικόν στόλον. Τούτο όμως είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν και αι ασφάλειαι, να γίνει reboot εις τους servers και να χαθούν όλα τα δεδομένα. 
Εις την απορίαν μου περί υπάρξεως τοιαύτης τεχνολογίας παρά τοις Βυζαντινοίς ο Ιωάννης ΣΤ' μου εξήγησε ότι όλα τα τεχνολογικά θαύματα τότε εκκίνησαν: ο ίδιος πρωτοχρησιμοποιήσε τον internet explorer 0.00001 (ήτο η πρώτη έκδοσις αυτή) σε περιβάλλον windows byzantine edition (απλή η χρήσις: άνοιγες το παράθυρον του δωματίου και όταν τελείωνες -ή αν έκανε κρύο- το έκλεινες. Είχε και κλείδωμα: κατέβαζες τα ρολά). Μάλιστα ο μπάρμπας με κοροϊδεύει που χρησιμοποιώ windows 7, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιούσε windows 1347 (μετά Χριστόν). Άλλοι αυτοκράτορες ως οι Παλαιολόγοι ήσαν μακάδες και χρησιμοποιούσαν Mac OS X Δικέφαλος Αετός - (έκδοσις προγενεστέρα των Mac OS X Tiger, Leopard και Snow Leopard). 
Έκαιγαν μάλιστα και DVD, τα βυζαντινώς λεγόμενα ΔΒΔ (εκ του "Δεν Βλέπω Διαλόγους" -η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει αρκετά εις τον τομέαν του υποτιτλισμού): αρχικώς τα έκαιγαν εις την πλατείαν μαζί με τους αιρετικούς, αλλά αργότερα, επί Ιουστινιανού, βγήκε η έκδοσις "Stasi tou Nika Burning Constantinople" (κατά το ρωμαϊκόν πρότυπον "Nero Burning Rom"). Είχαν μέχρι και firefox: κάτι παλιόπαιδα, όταν έπιαναν αλεπούδας, έβαζαν φωτιά εις την ουράν τους και τας άφηναν ελευθέρας να τρέχουν εις την Πόλην. Διά τα κείμενα είχαν acrobat reader: εις τον θίασον εις τον οποίον εδούλευε η Θεοδώρα (προτού γίνει αυτοκράτειρα) υπήρχε ακροβάτης, ο οποίος προς τέρψιν του κοινού εδιάβαζε  ύμνους την ώρα που περπατούσε επάνω εις το σκοινί. Ο live messenger ήτο πιο live από ποτέ: έλεγε κάτι ο θείος μου εις τον κουροπαλάτιον κι αμέσως εκείνος έτρεχε εις την Θεσσαλονίκην διά να το ανακοινώσει εις τον διοικητήν του Θέματος. Και κάδον ανακύκλωσης είχαν (η σκουπιδιάρα περνούσε κάθε Πέμπτη). Όσο για το windows media player, ο μπάρμπας μου είναι εκείνος που το εφηύρε: μόλις άνοιγε το παράθυρόν του του έκαναν καντάδα οι προσωπικοί του οργανοπαίκται. Διά την επεξεργασίαν εικόνων δεν είχε "Πικάσα", είχε όμως "Μανουήλα Πανσέληνα". Ούτε antivirus είχε -προτιμούσε τας βεντούζας. Ο προσωπικός του υπολογιστής πάντως ήτο Sony Vaio (ένας νεαρός δηλαδή ονόματι Βάιος -πόσων ιντσών ντρέπομαι να πω).
Υπήρχαν και έτερα τεχνολογικά επιτεύγματα εις το Βυζάντιον, τα οποία όμως θα αναλύσω εις το προσεχές σύγγραμμά μου.

Ειμί Κωνσταντίνος ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και άρτι ωλοκλήρωσα.
Υ.Γ.: Εις την φωτογραφίαν της σημερινής αναρτήσεως ο ολόχρυσος υπολογιστής του Ανδρονίκου Παλαιολόγου (ήθελε ασορτί χρώμα με το στέμμα του). Ευρίσκεται σήμερον εις το Βυζαντινόν Μουσείον, αλλά αντίγραφά του μπορείτε να αγοράσετε εδώ.

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Μάθ'μα αγγλ'κών

Επειδή είμαι πολύ ζηλιάρης (αν και την καταγωγήν μου όλη η μπλογκόσφαιρα την ζηλεύει), να κι εγώ:

Δι΄όσους αναρωτώνται πού είναι ο Δήμος Τρικκαίων, σας πληροφορώ ότι η φωτογραφία ανεσύρθη από το πολύτιμον αρχείον μου, το οποίον με πληροφορεί ότι τότε ευρισκόμην εν Τρικάλοις, άρα εκεί και ο Δήμος Τρικκαίων (προφανώς θέλουν να κυκλοφορούν incognito και δι' αυτό εις τας πινακίδας τοποθετούν άλλα ονόματα, διά να μην γνωρίζει ο επισκέπτης που ευρίσκεται). Οι γείτονές τους μάλιστα είναι χειρότεροι: Δήμος Εστιαιώτιδος = Μεγαλοχώρι, Δήμος Παραληθαίων = Ρίζωμα, Δήμος Φαλωρείας = Κεφαλόβρυσο κ.ο.κ. (-Από πού 'σαι, θεια; -Απ' τα Ρόγκια. -Φαλωριαία δηλαδή κι εσύ. - Α!;)
Anyway, που λένε και εις τον Δήμον Τρικκαίων. Επιστρέφω εις την πινακίδα. Έξοχος η μετάφρασις, επιτελεί δύο ιδιότητας: αφενός πληροφορεί τον επισκέπτην διά την κατεύθυνσιν, αφετέρου του διδάσκει αγνώστους λέξεις:
1. Αναψύχω=refresh. Κτήριο=edifice. Αναψύχω(refresh)+κτήριο(edifice)=αναψυκτήριο(refresedifice!) (δεν σχολιάζω την ετυμολογίαν της λέξεως "αναψυκτήριον", διότι το σοκ από το refresedifice είναι ακόμα πολύ ισχυρόν). Παρατηρήσατε ότι όπως εις την ελληνικήν σύνθεσιν της λέξεως το "αναψύχω" έγινε "αναψυ" έτσι και εις την αγγλικήν το "refresh" απώλεσε το τελευταίον του γράμμα, το "h" -η λέξις είναι πολύ μπροστά!
2. Υπάρχει και τουριστικόν περίπτερον το οποίον διά λόγους συντομίας λέγεται σκέτως "τουριστικό" -και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Άρα και εις τα αγγλικά πρέπει να μεταφραστεί "tourist" -όχι, αγγλόφωνε tourist, η πινακίδα δεν σε οδηγεί εις τους ομοίους σου.
3. Υπάρχει και ζωολογικός κήπος (αι κακαί γλώσσα λέγουν ότι η πινακίδα δεικνύει προς λάθος κατεύθυνσιν: αι καφετέριαι της πόλεως είναι από την άλλην πλευράν). Ο ζωολογικός κήπος λοιπόν μετεφράσθη ως "zoological". Τρεις είναι αι πιθαναί ερμηνείαι: είτε το "garden" δεν χωρούσε είτε λέγεται κι αυτός σκέτως "ζωολογικός" (κατά το "τουριστικό"), άρα και εις τα αγγλικά "zoological" (κι άμα σας αρέσει -άμα δεν σας αρέσει να πάτε εις τας καφετηρίας του πεζοδρόμου) είτε o συντάκτης θεώρησε ότι το "zoo" είναι εξαιρετικώς μικρόν διά το μέγεθος του ζωολογικού κήπου της πόλεως.
4.Αλλ' ουχί, δύστυχε αναγνώστα, υπάρχει και συνέχεια: "ζωολ. κήπος άλσους προφήτη Ηλία" είναι το πλήρες. Το "άλσους" ορθώς μετεφράσθη ως grove, αλλά αυτός ο αγράμματος ο άγγλος ο τουρίστας θα διαβάσει "zoological grove". Όσον διά τον καημένον τον προφήτη Ηλία, αντιλαμβάνομαι διατί πήρε τα βουνά: "grove prophe Ilia" -τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Το prophe; (Υποθέτω ότι εις την αγγλικήν κάποια ουσιαστικά κλινόμενα χάνουν το τελικόν τους γράμμα ως εις την ελληνικήν: "ο προφήτης-του προφήτη" -"ο prophet-του prophe".) Το Ilia's ή Ilias' που έγινε σκέτο Ilia διά να μην μπερδεύει τους τουρίστας (εκτός βεβαίως εάν κλίνεται και αυτός ως ο prophet); Το ότι τον έχουν εις το τέλος και εις την αρχήν το grove;
Δεν είναι τυχαίον λοιπόν ότι τα Τρίκαλα παράγουν τους πλέον μορφωμένους και ευρυμαθείς καλλιτέχνας και δημοσιογράφους.

Ειμί Κωνσταντίνος ο μεταφραστής και άρτι ωλοκλήρωσα
(Am Konstantinos the afterphraser and just finished)

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010

Εφημερίδεεες!!!


Ακατανόητος είναι η εμμονή με τα δυτικά και τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημερώσεως. Όλοι ασχολούνται με ειδήσεις δήθεν σημαντικάς που επαρουσιάσθησαν εις εγκύρους εφημερίδας ως "Τα Νέα", "Η Καθημερινή", η "Εφημερίς του Τοίχινου Δρόμου" (αγγλιστί "Wall Street Journal"), ο "Καθημερινός Καθρέπτης" (αγγλιστί "Daily Mirror") κ.α. -παρένθεσις: είναι ευφάνταστοι οι τίτλοι των αγγλοσαξωνικών εφημερίδων ή είναι ιδέα μου;
Ωστόσο εις τον κόσμον υπάρχουν και έτεραι εφημερίδες με πολύ ενδιαφέροντα νέα. Μερικαί μάλιστα είναι εξαιρετικώς σημαντικαί διά την εκάστοτε χώραν και διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστας. Απεφάσισα λοιπόν να παρουσιάσω εις το ελληνικόν κοινόν μιαν εφημεριδότσαρκαν ανά τον κόσμον (περιορίζομαι αναγκαστικώς εις αγγλοφώνους εκδόσεις - αν και υποθέτω ότι το ντόπιο πράμα θα είναι σίγουρα αλλιώς):

Ξεκινούμε από την "New Vision" της Ουγκάντας - κρατική εφημερίδα, ίσως η μεγαλυτέρα της χώρας - και από μίαν είδησιν του σημερινού της πρωτοσέλιδου: ήρθη τελικώς η αργία που είχε επιβληθεί εις τον ιερέα Peter Bakka, διότι εβάπτισε παιδί το οποίον, ως ισχυρίζονται οι γονείς του, εγεννήθη κρατώντας την Βίβλον και κλάδον βαΐων (δεν ήμουν μπροστά εις το θαύμα της γεννήσεως, αλλά για να το λένε οι γονείς έτσι θα 'ναι).
Συνεχίζομεν εις την αφρικανικήν ήπειρον της οποίας αι εφημερίδες είναι θησαυροί: αποκαλύπτω λοιπόν ότι η πρακτική των ελληνικών εφημερίδων να προσφέρουν διακοπάς εις Πάρον, Σαντορίνην, Μύκονον κτλ. είναι κλεμμένη από την Γκάμπια: το σημερινόν πρωτοσέλιδον του "Daily Observer" προσφέρει δωρεάν hajj (δηλαδή προσκηνύματα εις την Μέκκαν) εις ισάριθμους τυχερούς (πληροφορίαι εντός της εφημερίδος την οποίαν δυστυχώς σήμερον δεν έχω πρόχειρην πλην του εξωφύλλου της):

Κατά τα λοιπά είναι ολίγον τι πίσω εις τας εξελίξεις: πληροφορούμαι ότι τώρα ξεκινά καμπάνια εμβολιασμού διά την γρίπην Η1Ν1 -την ίδιαν ημέραν δηλαδή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανεκοίνωσε την λήξιν της Πανδημίας και ξεκινάει συζήτησις διά το σκάνδαλον του πανικού που προεκλήθη αδίκως σχετικώς με την ασθένειαν. Επειδή είμαι κακοπροαίρετος, σκέπτομαι μήπως το στοκ κάποιας ευρωπαϊκής χώρας που έμεινε αδιάθετον, αντί να καταστραφεί, επωλήθη εις την Γκάμπιαν και δι' αυτό άρχισαν τώρα να βαράνε ενέσεις εκεί κάτω.
Μεταφερόμεθα εις την Σαουδικήν Αραβίαν (ουχί, δεν εκέρδισα έν εκ των προαναφερθέντων ταξιδίων): η Saudi Gazette μας πληροφορεί ότι αι σαουδαραβίδαι (κατά Άντζελαν Δημητρίου) ταμίαι των σούπερ-μάρκετ της χώρας είναι πολύ ευχαριστημέναι από την δουλειάν τους (δεν γνωρίζω αν ο μισθός των 2.400 σαουδαραβικών ριαλίων είναι μεγάλος ή όχι - γύρω στα 500 ευρώπουλα τα υπολογίζω, αλλά ας είναι ευχαριστημέναι και μόνον που βγαίνουν από το σπίτι τους: η φωτογραφία της εφημερίδος άλλωστε νομίζω ότι μιλά από μόνη της).
Δεδομένου ότι αρχίζει ο ιερός μήνας του Ραμαζανίου, εις όλας τας μουσουλμανικάς εφημερίδας υπάρχουν σχετικά άρθρα, ως εις τους Times of Oman: σύμφωνα με την αστυνομίαν του Σουλτανάτου, τα τροχαία ατυχήματα αυξάνονται κατά το ραμαζάνιον, καθώς όλοι βιάζονται να γυρίσουν σπίτι τους για το iftar, το δείπνον με το οποίον σπάζουν την νηστείαν της ημέρας (εκ των 515 περσινών οδικών ατυχημάτων τα 68 ήταν συγκρούσεις με πεζούς, 7 με ποδήλατα, 6 με καμήλας, 5 με κατσίκας και 1 με γάιδαρον).
Μένομεν εις την περιοχήν: ο Yemen Observer μας πληροφορεί ότι δεν είμεθα μόνοι: η κυβέρνησις της Υεμένης μόλις πήρε δάνειον 370 εκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικόν Ταμείον διά να μειώσει το έλλειμμά της (ψιλικατζίδικον ανοίγουν εις την Υεμένην;)
Μακριά από μας (κυριολεκτικώς αλλά και μεταφορικώς): όπως μας πληροφορεί η "Kantipur National Daily" του Νεπάλ, τίγρις επετέθη εις πεντάχρονον εντός της οικίας του, τον έσυρε εις το δάσος και τον κατεσπάραξε.
Η "Bottom Line" της Σρι Λάνκα μας ενημερώνει ότι συνελήφθη ο εγκέφαλος οικονομικής απάτης ύψους 9 δισεκατομμυρίων σριλανκέζικων ρουπιών (1 ευρώ=144 ρουπίες, δι' όσους ενδιαφέρονται να κάνουν συνάλλαγμα) -δεν γνωρίζω τας φάτσας των σριλανκέζων, αλλά προσωπικώς εις τοιαύτην φάτσαν ούτε μίαν σριλανκέζικην ρουπίαν δεν θα εμπιστευόμουν.
Επιστροφή εις τον δυτικόν πολιτισμόν: μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής βρίσκεται η βρετανική κτήσις του Ascension Island. Προφανώς οι κάτοικοί του είναι τόσοι πολλοί, ώστε η εφημερίς τους "The Islander" είναι γεμάτη καυτάς ειδήσεις ως "χρόνια πολλά", "μου λείπεις", "το χαμόγελον της εβδομάδος" κτλ.
Μετά τας καυτές ειδήσεις έρχονται αι παγωμέναι: η εφημερίς της Αλάσκας "Anchorage Daily News" έχει ειδικήν σελίδαν διά τα νέα των αρκούδων της Αλάσκας. Διά νέα κάτω των -100 βαθμών Κελσίου κοιτάξατε εδώ.
Εις πιο ζεστά κλίματα (εις την Ωκεανίαν συγκεκριμένως) και δι' όσους ενδιαφέρονται διά τα νεκροταφεία του Παλάου, η "Marianas Variety", κορυφαία εφημερίς της Μικρονησίας ως δηλώνει (όρκον δεν παίρνω), έχει ενδιαφέρον άρθρον.
Τέλος, δι' όσους θεωρούν τα ανωτέρω θέματα ασήμαντα και ανάξια να κοσμούν μεγάλας εφημερίδας θα τους παραπέμψω: α) εις την είδησιν της "New York Daily News" σχετικώς με την αποφυλάκισιν του περσινού πρωταθλητού του διαγωνισμού κατανάλωσης καυτών-σκύλων (αγγλιστί hot-dog), ο οποίος συνελήφθη, διότι διετάραξε τον φετεινόν διαγωνισμόν και β) εις την είδησιν των New York Times (αλλά και πολλών άλλων εφημερίδων) περί νέου ιδιοκτήτου της μασέλας του Ουίνστον Τσόρτσιλ -για να μην αναφερθώ εις τας δηλώσεις του πρωθυπουργού μας περί "τετάρτου δρόμου" εις τον "Christian Science Monitor"...

Ειμί Κωνσταντίνος ο εφημεριδοπώλης και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Μπορεί κάποιος να μου πει πού ακριβώς βρίσκεται το κτήριον που κοσμεί το χθεσινόν φύλλον της "Daily Afghan"; (βλ. φωτογραφίαν εις την αρχήν της παρούσης αναρτήσεως)
Υ.Γ.2: Προσφορά διά τους αναγνώστας μου (δεδομένου ότι ξημερώνει Πέμπτη και νέαι ταινίαι προβάλλονται) η κριτική ταινιών από την εφημερίδα "Bermuda Sun" (άκρως καλοκαιρινός τίτλος, οφείλετε να παραδεχτείτε).

Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2010

Μις γύρος του Κόσμου


Μετά την Ρωσίαν, το Πακιστάν και την Κίναν, δραματικαί είναι αι εξελίξεις και εις την ετέραν υπερδύναμην, τας Ηνωμένας Πολιτείας της Αμερικής. Ως πληροφορούμαι από διαφόρους εγκύρους πηγάς (Star, Tl!fe), η Σταρ Ελλάς Άννα Πρέλεβιτς κινδυνεύει με αποκλεισμόν από τον διαγωνισμόν Μις Κόσμος, διότι η πτήσις της διά Λας Βέγκας ακυρώθηκε και ενδεχομένως να μην προλάβει την πρώτην ημέραν της προετοιμασίας (τι ακριβώς προετοιμάζουν δεν είμαι εις θέσιν να γνωρίζω και η φαντασία μου τυγχάνει περιορισμένη).
Εις το κέντρον επιχειρήσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης εσήμανε αμέσως συναγερμός. Δύο F-16 είναι εις ετοιμότηταν να απογειωθούν ανά πάσαν στιγμήν από την Τανάγραν, το ένα διά να μεταφέρει την Άνναν Πρέλεβιτς και το έτερο διά να μεταφέρει τα φορέματά της. Ως κίνησις καλής θελήσεως ερμηνεύθηκε όμως και η πρόθεσις της Μισέλ Ομπάμα να διαθέσει το Air Force Two, με το οποίον ταξιδεύει ανά τας Ευρώπας (ανά τας Ισπανίας συγκεκριμένως), προκειμένου η Ελληνίς καλλονή να φτάσει εγκαίρως εις το Λας Βέγκας.
Τελικώς ευρέθη λύσις, ως μας πληροφορεί το ρεπορτάζ του Star: η Σταρ Ελλάς θα φτάσει εις την Νέαν Υόρκην (αεροπορικώς προφανώς -πάντως η Σταρ Ελλάς μπορεί να βρει ενδιαφέρουσας ιδέας διά να μεταβεί εις την Αμερικήν εδώ) και κατόπιν πολυώρου αναμονής θα προσγειωθεί εις το Λας Βέγκας. Κίνδυνος υπάρχει όμως να θεωρήσει πως ευρίσκεται εις το Παρίσι, εις την Βενετίαν ή εις την Αίγυπτον και να προσπαθήσει να φύγει από την Μέκκαν της καλαισθησίας χάνοντας έτσι πολύτιμόν χρόνον από τας προετοιμασίας του διαγωνισμού. Πάντως -τόλμω να ρίψω την πρότασιν- δεν υπάρχει ανάγκη να μετακινηθεί: μπορεί να συμμετάσχει εις τον διαγωνισμόν από το Ελ-λάς Βέγκας.
Διά λόγους ασφαλείας οι οργανωταί του διαγωνισμού έχουν εμφυτεύσει εις την Ελληνίδα καλλονήν μικροτσίπ, ώστε να μην χαθεί εις τας μετακινήσεις της ανά τον κόσμον, καθώς το στίγμα της θα καταγράφεται συνεχώς από τον δορυφόρον Hellas Sat -ήδη κυκλοφορεί εφαρμογή διά το iPhone (κατά τα πρότυπα του flightradar και του marinetraffic) με τον τίτλον "Annalocator" (το οποίον διαβάζεται ως Anna-locator και ουχί ως annal-ocator), διά να γνωρίζετε ανά πάσαν στιγμήν πού ευρίσκεται η Άννα Πρέλεβιτς.

Ειμί Κωνσταντίνος ο κοσμογυρισμένος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.: Η ελληνίς Σταρ βιώνει και έτερον δράμα: δηλώνει εις την κάμεραν του Star (εις το 02:31 συγκεκριμένως) σχετικώς με την επικοινωνίαν της με τον αγαπημένον της: "θα στέλνουμε μηνύματα όλη την ώρα - ε, πού θα πάει, κάποια στιγμή θα έχουμε την ίδια ώρα!"
Τούτο σημαίνει: α) ότι διά των μηνυμάτων θα επέλθει η πολυπόθητος ταύτισις της ζώνης ώρας της Ελλάδος μετά της ζώνης ώρας της Νεβάδας-Η.Π.Α., β) ότι αι ζώναι είναι τυχαίαι: ώστε μπορεί την στιγμήν ταύτην να έχομεν μετά του Λας Βέγκας διαφορά 6 ωρών, σε πέντε λεπτά να έχομεν διαφορά 2 ωρών και αργότερα ενδεχομένως και να ταυτίζονται αι ζώναι, γ) (συνέχεια του προηγουμένου) τα μηνύματα λαμβάνονται επιτυχώς μόνον εις περίπτωσιν ταυτίσεως των ζωνών ώρας Ελλάδος-Νεβάδας. Εις διαφορετικήν περίπτωσιν, τα μηνύματα εξαφανίζονται. Επομένως, λέγει η Άννα, θα στέλνομεν βροχήν τα μηνύματα μέχρι να συμπέσουν αι ζώναι και να καταφέρωμεν επιτέλους να επικοινωνήσωμεν.
Κατόπιν των παραπάνω η επιτυχία της Ελληνίδος Σταρ εις την δοκιμασίαν των ερωτήσεων θεωρείται δεδομένη.

Cake Mousse


Υπερηφάνως το παρόν ιστολόγιον δύναται να αυτοαναγορευθεί ως το "ιστολόγιον που ποτέ δεν κοιμάται" (αγγλιστί: the blog that never sleeps). Και τούτο διότι ενημερώνει τους αναγνώστας του δι' όλας τας νέας ειδήσεις που συγκλονίζουν τον κόσμον -τας οποίας βεβαίως σχολιάζει καταλλήλως.
Σήμερον θα μας απασχολήσει η είδησις ότι το γνωστόν μοντέλον Κέιτ Μος προσέλαβε κυνηγόν φαντασμάτων λόγω μίας ξαφνικής πλημμύρας εις το σπίτι της -υπό την επήρεια κοκός ή ουχί, τούτο δεν διευκρινίζεται εις το άρθρον. Αν και περαιτέρω πληροφορίαι δεν δίδονται, υποθέτομεν ότι η Καιτούλα θα καλεί διά τα ηλεκτρολογικά σαμάνον της Σιβηρίας, διά τα ξυλουργικά χειρομάντην, διά τας τηλεπικοινωνίας τσίφτισσαν τσιγγάναν τουρκογύφτισσαν χαρτομάντισσαν ταρώ, διά τον καθαρισμόν πισίνας μελλοντολόγον αναγνώστην κρυσταλλίνης σφαίρας με κληρονομικόν χάρισμαν κ.ο.κ.
Έχει παρελθόν όμως η Καιτούλα με τα υδραυλικά και τους κυνηγούς φαντασμάτων: προ τριετίας είχε περάσει διά υδραυλικόν τον νυν Πρωθυπουργόν της Αυτής Μεγαλειότητος Δαβίδ Κάμερον, ο οποίος δίδει μάχην με το φάντασμα του ελλείμματος (την τελευταίαν στιγμήν μάλιστα κατόρθωσε να μην κόψει το γάλα από τα πεντάχρονα εις τα σχολεία της Μ. Βρετανίας), ενώ αι επιδόσεις του εις την εξωτερικήν πολιτικήν είναι τοιαύται, ώστε πολλοί ξένοι ηγέται νομίζουν πλέον ότι δεν συνομιλούν με τον Δαβίδ, αλλά με φάντασμα κάποιου διασήμου βρετανού προκατόχου του -ως τον συνονόματόν του Δαβίδ Λόυδ-Τζόρτζ ή τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Κατόπιν των παραπάνω, δύο συμπεράσματα προκύπτουν: α) η Καιτούλα προσέλαβε τον γνωστόν κυνηγόν φαντασμάτων Δαβίδ Κάμερον, διά να της επιδιορθώσει τα υδραυλικά και β) το ότι ο Δαβίδ ως πρωθυπουργός έχει λανθασμένον επαγγελματικόν προσανατολισμόν το εγνώριζεν η Καιτούλα προ ετών. Άλλωστε, ως λέγει ο σοφός λαός, από τζάνκι, από μικρόν και από τρελόν -και από τον Κωνσταντίνον Καντακουζηνόν- μαθαίνεις την αλήθειαν.

Ειμί Κωνσταντίνος ο ghostbuster και άρτι ωλοκλήρωσα.

Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2010

GreekLeaks


Χαμός γίνεται παγκοσμίως με την υπόθεσιν του WikiLeaks και την διαρροήν απορρήτων αμερικανικών εγγράφων (σχετικώς με το WikiLeaks πληροφορίαι εδώ και εδώ - δεν είναι τυχαίον άλλωστε ότι οι Ισλανδοί, που, όπως λέει το άρθρον, οφείλουν πολλά εις το WikiLeaks, κινούνται προς την προστασίαν της ελευθερίας της έκφρασης εις το διαδίκτυον).
Εις το θέμα μας τώρα: δεν θα ασχοληθώ με την διαρροήν αυτήν καθεαυτήν αλλά με το παρασκήνιόν της, όπως την αποκαλύπτει το Columbia Journalism Review: με δυο λόγια, δημοσιογράφος του βρετανικού Guardian συνάντησε τον Julian Assange, ιδρυτήν του WikiLeaks, ο οποίος επρότεινε την συνεργασίαν Guardian, Spiegel και New York Times διά την επεξεργασίαν των εγγράφων που διέθετε. Συμφώνησαν για τον τρόπον επεξεργασίας - έγινε από δημοσιογράφους των τριών μέσων κυρίως στο Λονδίνο, σε διαμέρισμα απέναντι από τα γραφεία του Guardian που το ονόμασαν "bunker" υπό συνθήκες άκρας μυστικότητος (ήδη αι μυστικαί υπηρεσίαι εγνώριζαν την πρόθεσιν του Assange να εκδώσει τα έγγραφα). Οι δημοσιογράφοι των τριών εφημερίδων (σε συνεργασία με τεχνικούς του Guardian) διάβαζαν τα χιλιάδες έγγραφα, προκειμένου να βρουν και να επεξεργαστούν τας πιο σημαντικάς πληροφορίας (ήταν σημαντικόν, διότι μια διαρροή 90.000 εγγράφων εις το διαδίκτυον χωρίς επεξεργασίαν θα δημιουργούσε μεγάλες δυσκολίες στο να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκεται). Είχαν επίσης κατανείμει διάφορες άλλες εργασίες - π.χ. το γερμανικόν Spiegel θα διασταύρωνε στοιχεία με αναφορές του γερμανικού στρατού. Τα τρία μέσα και το WikiLeaks δημοσίευσαν τελικώς τα στοιχεία τους την συμφωνημένην ώραν και επηκολούθησε ο γνωστός κακός χαμός.
(Σημείωσις: εις την αλλοδαπήν κάνουν ακόμη ρεπορτάζ με τον πατροπαράδοτον τρόπον και δεν έχουν ανακαλύψει το copy-paste; Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πίσω σε σχέσιν με την ελληνικήν δημοσιογραφίαν - "γιατί εμείς εδώ κάνουμε ρεπορτάζ", όπως έλεγε παλαιότερα και το σποτάκιον του Star.)

Το θέμα αυτό συγκλονίζει την Αμερικήν και τον κόσμον ολόκληρον και μάλλον θα είναι εις την επικαιρότητα για καιρόν. Εις την Ελλάδα είχαμε εις το παρελθόν και ημείς αντίστοιχον θέμα (ο Θεός να το κάνει...) διαρροής που επίσης απασχόλησε την επικαιρότητα για καιρόν: συμβασιούχος που ζητά μονιμοποίηση διαθέτει ροζ DVD με γενικόν γραμματέα υπουργείου. Αφού παίρνει σβάρνα διάφορα μέσα (εις τα οποία ουδείς και ουδεμία είδε το DVD) καταλήγει εις σοβαράν εφημερίδαν (αντιστοίχου βεληνεκούς με τις προαναφερθείσες αλλοδαπές), ο δημοσιογράφος-εκδότης της οποίας υποκλέπτει το DVD. O δημοσιογράφος-εκδότης της εφημερίδας κλείνει ραντεβού με το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, εις το οποίον παραδίδει (με το αριστερόν του χέρι, καθότι είναι και αριστερών καταβολών) το DVD με σκοπόν να συμψηφιστεί, όπως καταγγέλλεται από άλλον δημοσιογράφον-εκδότην, με την έρευναν για "μαύρα" 5,5 εκατομμύρια ευρώ που κατατέθηκαν εις λογαριασμόν του. Η υπόθεσις εκκρεμεί εις την ελληνικήν δικαιοσύνην.

Αι διαφοραί των δύο υποθέσεων:
1.Αντικείμενον. Εκεί: χιλιάδες απόρρητα έγγραφα. Εδώ: ροζ DVD με γενικόν γραμματέα.
2.Διακύβευμα. Εκεί: αποκαλύψεις σχετικές με τον πόλεμον εις το Αφγανιστάν και τας διεθνείς σχέσεις. Εδώ: διορισμός συμβασιούχου, σχέσεις με την εξουσία, αποτροπή οικονομικού ελέγχου.
3.Δημοσιογραφική πρακτική. Εκεί: διεθνής συνεργασία με πολλούς δημοσιογράφους σε συνθήκες μυστικότητος. Εδώ: υποκλοπή DVD, υποκλοπή συνομιλιών, αλληλοκατηγορίες, δημόσιες διαψεύσεις.
4.Κατάληξη υποθέσεως. Εκεί: Δημοσιογραφική επιτυχία παγκοσμίου κλίμακος. Εδώ: απόπειρα αυτοκτονίας του γενικού γραμματέα, προσωρινή κράτησις για την συμβασιούχον - κατά τα λοιπά, το θέμα έχει ήδη ξεχαστεί και οι δημοσιογράφοι (μεταξύ των οποίον και ένας υπόδικος) συνεχίζουν να κατακεραυνώνουν με άλλας αποκαλύψεις εις τα δελτία ειδήσεων και τας εφημερίδας των.

Αντιλαμβανόμεθα συνεπώς όλοι διατί εις την ομάδα επεξεργασίας των εγγράφων δεν εκλήθη Έλλην δημοσιογράφος: κατά πάσαν πιθανότητα το διαμέρισμα επεξεργασίας θα το είχαν μάθει όλως τυχαίως αι μυστικαί υπηρεσίαι (αι οποίαι θα το είχαν ξεσκονίσει καταλλήλως), ενώ ο Έλλην δημοσιογράφος (κατάτι πλουσιότερος - αλλά αυτό δεν θα το μαθαίναμε ποτέ) θα εμφανιζόταν εις κανάλια διά να δηλώσει ότι, βεβαίως, ουδέποτε είχε σχέσιν με την υπόθεσιν, αλλά υπεραμύνεται της ελευθερίας του τύπου να πηγαίνει κόντρα εις την εξουσίαν και να δημοσιεύει πράγματα που πρέπει να μάθει ο κόσμος - θα προσέθετε επίσης (αυτό κολλάει παντού) ότι δεν γίνεται να φάγανε κάποιοι τα λεφτά και να την πληρώνει ο κόσμος ("κόσμος" και "λεφτά" είναι αγαπημέναι λέξεις των Ελλήνων δημοσιογράφων).

Υ.Γ.: Εις την σελίδαν του WikiLeaks υπάρχουν και έγγραφα σχετικώς με την Ελλάδα. Παρουσιάζω ένα εξ αυτών: έγγραφον της ΚΥΠ (εν έτει 1982) που αναφέρει αστέρας της Ελληνικής ακροδεξιάς ως εκτάκτους συνεργάτας της και δίπλα τον μισθόν τους: Κωνσταντίνος Πλεύρης, Γρηγόριος Μιχαλόπουλος (καταδικασθείς εκδότης της Ελεύθερης Ώρας) και Νικόλαος Μιχαλολιάκος (ηγέτης της Χρυσής Αυγής). Πολύ θα ήθελα να μάθαινα ποιους περιέχει ένα αντίστοιχον σημερινόν έγγραφον.

Ειμί Κωνσταντίνος ο wikileaker και άρτι ωλοκλήρωσα.