Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Free Suzanne!

Η εξέγερσις του λαού της Αιγύπτου εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητον τον Κωνσταντίνο Καντακουζηνό. Ουχί μόνον διότι η Αίγυπτος αποτελούσε τμήμα της αυτοκρατορίας των προγόνων του και είναι ευκαιρία ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβερνήσεως αλλά και διότι, ως θαμών κοσμικών εκδηλώσεων, ενδιαφέρεται για το μέλλον του προεδρικού ζεύγους και κυρίως για αυτό της κυρίας Σουζάν Μουμπάρακ. Ήδη αρκετά ιστολόγια αγωνιούν για την τύχην της κυρίας Μουμπάρακ, γι' αυτό και αποφάσισα να ενώσω την φωνήν μου με τον δίκαιον αγώνα τους.

Λίγα λόγια για την κυρία: Η κυρία Μουμπάρακ είναι λάτρης του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών (συμπεριλαμβανομένων των πορτρέτων Φαγιούμ και των μουμιών...), της ισότητος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ανά τον κόσμον πάντοτε), της φιλανθρωπίας κτλ. Συνέγραψε διδακτορική διατριβή (ΚΑΙ ΑΥΤΗ;;;;) το 1982 (θυμίζω ότι ο έως τότε αντιπρόεδρος σύζυγος έγινε πρόεδρος το 1981). Έχει τιμηθεί πλειστάκις για την κοινωνικήν της δράσιν (διαβάστε εις τον ως άνω σύνδεσμον τι της έχουν δώσει). Φημολογείται μάλιστα ότι η κυρία Μουμπάρακ, προκειμένου να καταλαγιάσει η οργή του λαού προς το καθεστώς του συζύγου της, προθυμοποιήθηκε να απονείμει εις κάθε Αιγύπτιον ένα από τα παράσημα, διπλώματα, τιμητικές πλακέτες, μετάλλια κτλ. που έχει λάβει (υπολογίζεται ότι μετά την απονομή θα της μείνουν 14.544.233 αντικείμενα τιμής). Επίσης η κυρία Μουμπάρακ είναι πρέσβειρα Καλής Θελήσεως - ουχί της ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως αυτομάτως είμαστε όλοι έτοιμοι να συμπληρώσουμε (γιατί άραγε;), αλλά της FAO. Να θυμίσω εδώ ότι η σοφή ελληνική γλώσσα έχει δώσει εις τον όρον "καλοθελήτρα" ειρωνικά αρνητική χροιά. 

Δεδομένου ότι αποκλείεται τόσοι διεθνείς οργανισμοί, πανεπιστήμια, κυβερνήσεις, οργανώσεις κτλ. να σφάλλουν ως προς τους κοινωνικούς αγώνας της κυρίας, αναζητώ εις το διαδίκτυον εικόνες και βίντεο με την κυρίαν Μουμπάρακ να δέρνεται ανηλεώς από τους αστυνομικούς, να πετά πέτρες εις αστυνομικά τμήματα ή να καταλαμβάνει τανκς και να ανεμίζει την αιγυπτιακήν σημαίαν. Δυστυχώς ουδέν των παραπάνω έχω βρει, ουχί διότι η κυρία Μουμπάρακ δεν έχει κοινωνικούς αγώνες, αλλά διότι το καθεστώς Μουμπάρακ έχει κόψει τας συνδέσεις με τον έξω κόσμον και έχει ρίξει την κυρίαν Σουζάν εις τα μπουντρούμια της αιγυπτιακής κομαντατούρ. Τα ανείπωτα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια που έχει υποστεί η κυρία Μουμπάρακ συγκλονίζουν την ανθρωπότητα: μουστακαλήδες Αιγύπτιοι ΕΣΑτζήδες καρφιτσώνουν τα παράσημά της πάνω στο σώμα της, την δέρνουν με τις τιμητικές πλακέτες της, την αναγκάζουν να τρέφεται αποκλειστικώς με τα διδακτορικά διπλώματα που της έχουν αφειδώς μοιράσει τα ανά τον κόσμον πανεπιστήμια και έχουν κρεμάσει στο κελί της πορτρέτα που την κοιτούν αινιγματικά.
Παρά τα φρικιαστικά βασανιστήρια και τις απηνείς διώξεις της κοινωνικής αγωνίστριας, κυκλοφορούν ακόμα στοιχεία της δράσεώς της και τα οφείλουμε όλα εις τα κεντρικά δελτία ειδήσεων του Mega και του Star που, ως γνωστόν, στηρίζουν κάθε κοινωνικόν αγώνα. Επί παραδείγματι, έχουμε παρουσίασιν της Διεθνούς Κινήσεως Γυναικών για την Ειρήνη "Σουζάν Μουμπάρακ" (το Star έχει το ίδιο θέμα εδώ). Σημειωτέον ότι μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι και η κυρία Βαρδινογιάννη, η οποία προσεκάλεσε όλη την κομπανίαν εις το Ζάππειον προ ετών για μία μόνον παράστασιν (κάντε τον κόπον να διαβάσετε το συγκλονιστικόν ρεπορτάζ της Καθημερινής για να καταλάβετε "γιατί και πώς ζουν ανάμεσά μας").
Να σημειώσω επίσης ότι, όπως κάθε κοσμική κυρία που σέβεται τον εαυτόν της, η κυρία Μουμπάρακ αγαπά και τα γράμματα και είναι αναμενόμενον ότι θα την βρούμε ως πρόεδρον του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας - μέλος του ιδίου Διοικητικού Συμβουλίου υπήρξε πάλι(;;;) η κυρία Βαρδινογιάννη. Αναρωτιέμαι όμως: γιατί επαύθη η κυρία Βαρδινογιάννη από τα καθήκοντά της; Μήπως το καθεστώς πολεμά εκτός από την Σουζάν και τις συναγωνίστριες φίλες της;

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ όπως υπογράψετε το παρακάτω κείμενον υποστηρίξεως προς την κυρίαν Σουζάν Μουμπάρακ:
  
"Σουζάν, οι Έλληνες μπλόγκερς είναι δίπλα σου. Γερά Σουζάν, μη λυγίσεις! Οι κοινωνικοί αγώνες που έχεις δώσει αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς. Να ξέρεις ότι σε σκεφτόμαστε: χωρίς εσένα τα φιλανθρωπικά γκαλά είναι φτωχότερα, τα μουσεία δεν έχουν την ίδια λάμψη, τα γράμματα φαίνονται πεζά.
Ελευθερώστε την Σουζάν και όλες τις αντικαθεστωτικές κοσμικές κυρίες τώρα!"

Παράδειγμα: Πληκτρολογήστε "thavma" και πατήστε space για "θαυμα".
Επειδή δεν ξέρω αν οι Ελληνίδες φίλες της της έχουν μάθει ελληνικά, μεταφράζω το κείμενον εις τα αραβικά, για να το διαβάσει από το κελί της (ελπίζω τα καθάρματα που την έχουν φυλακίσει να μην της έχουν στερήσει ΚΑΙ το γουάιρλες):


سوزان ، والمدونين اليونانية هي بجانبك. سوزان قوي لا ينحني! والنضالات الاجتماعية التي أعطت مثالا ساطعا بالنسبة لنا جميعا. نعرف أن نفكر : بدونك حفل خيري أكثر فقرا ، والمتاحف لا يوجد لتلميع نفسه ، خطابات تبدو عادية.
مجانا لجميع السيدات وسوزان المنشق العلمانية الآن!

Ειμί Κωνσταντίνος ο αντικαθεστωτικός και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Προτείνω να ιδρυθεί Κίνησις Γυναικών για την Απελευθέρωση της Σουζάν Μουμπάρακ (οι εγγραφές ξεκίνησαν - προλάβετε!), που θα οργανώνει ομιλίες, φόρουμ, φιλανθρωπικά γκαλά, συναυλίες, παιδικά πάρτι κτλ.
Υ.Γ.2: Να θυμίσω σε όσους πουν ότι πρόκειται για δραστηριότητες που προωθούν την τέχνη και τα γράμματα και δεν έχουν σχέσιν με τα πολιτικά μιας χώρας ότι οι λογοτέχναι εν Ελλάδι έπαψαν να γράφουν, όταν ήλθε το απολυταρχικόν καθεστώς της Χούντας. Επομένως ο συγχρωτισμός με τους ανθρώπους ενός καθεστώς το νομιμοποιεί - είτε πρόκειται για φιλανθρωπικά γκαλά είτε για Βιβλιοθήκες είτε για (Μη) Κυβερνητικές Οργανώσεις. Και δυστυχώς μεταξύ των διεθνών φίλων του ζεύγους Μουμπάρακ είναι καλλιτέχνες, λογοτέχνες, διανοούμενοι κ.α., άνθρωποι δηλαδή που θα περίμενε κανείς τόσα χρόνια να έχουν δώσει αγώνα εναντίον  του.
Υ.Γ.3: Αναζητείται μέγαρον επί της οδού Πατησίων για να στεγάσει το αιτούμενον άσυλον ζεύγος.
Υ.Γ.4: Ο αρχαιολάτρης κ. Αλαβάνος θα ταχθεί υπέρ της αποδόσεως ασύλου εις το ζεύγος; Θυμίζω ότι εις την τραγωδία του Αισχύλου "Ικέτιδες" το στόρι λέει για κυνηγημένην βασιλικήν οικογένειαν εξ Αιγύπτου.
Υ.Γ.5: Στο ρόλο της Σουζάν Μουμπάρακ η Αλίκη Βουγιουκλάκη:

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Άσυλο ανιάτων


Ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είχε αποφασίσει να μην ασχοληθεί με το θέμα της Νομικής, διότι δεν ανταποκρινόταν εις την υψηλήν στάθμην των θεμάτων που έχει κατά καιρούς αναλύσει (π.χ. πριγκιπικοί γάμοι, Πάμελα Άντερσον κτλ.).  Ωστόσο, αλλάζει γνώμην, διαπιστώνοντας ότι το γενικόν σύστριγγλον είναι έτι γελοιωδέστερον. Και τούτο ουχί λόγω του θέματος αυτού καθεαυτού (με τους μετανάστας θα ασχοληθώ εις το μέλλον), αλλά λόγω των διαφόρων μπουρδών που ακούστηκαν επ' ευκαιρία.

1. Χθες το πρωί ο δημοσιογράφος κ. Μανώλης Κοττάκης ομιλούσε εις την ΝΕΤ περί του θέματος, ξεκινώντας με την αναφοράν κάποιων πραγμάτων που θεωρούσε δεδομένα: μεταξύ  αυτών και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, που ισχύει για όλους τους πολίτας και επομένως και για τους μετανάστας (την ακριβή διατύπωσιν δεν την συγκράτησα, αλλά αυτό ήταν το περιεχόμενον). Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι όμως κατοχυρώνεται μόνον για τους Έλληνες εις το Σύνταγμα (και οι μετανάσται δεν είναι τέτοιοι). Για τους αλλοδαπούς υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις, αλλά εις αυτούς δύνανται να τεθούν επιπλέον περιορισμοί (αφήνω κατά μέρους το αν είναι νόμιμοι ή παράνομοι). Επομένως δεν είναι, άιντε, "είναι δεδομένο" και όλοι έχουν το δικαίωμα να μαζεύονται όπου και όπως γουστάρουν. Υπάρχουν κάποιες λεπτές έννοιες που δεν προσφέρονται για δημοσιογραφικήν ανάλυσιν (φορείς του δικαιώματος, περιορισμοί του δικαιώματος, περιορισμοί των περιορισμών κτλ.). Κατανοητόν (λαϊκιστί: γκέγκε);

2. Ο κ. Αλαβάνος εδήλωσε ότι "δεν είναι Έλληνας όποιος ζητάει την κατάργηση του ασύλου". Απόδειξις ότι και εις τα αγγλικά λέγεται "asylum", λέξις που προέρχεται από την ελληνική αρχαιότητα. Και οι μέτοικοι που δεν έβλεπαν δικαιώματα ούτε ζωγραφιστά αρχαίος θεσμός είναι ("métèque" υπάρχει και εις τα γαλλικά και έγινε και άσμα). Και οι δούλοι είναι επίσης αρχαίος θεσμός. Επομένως, εντός της λογικής του κ. Αλαβάνου, να την πω κι εγώ την μπούρδα μου; "Όποιος δεν έχει δούλους δεν είναι Έλληνας". Την είπα και ησύχασα! 
(Οφείλω ωστόσο να πω ότι έχει δίκιον λέγοντας ότι με το συγκεκριμένον γεγονός γίνεται γνωστόν διεθνώς ότι εις την Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα, για το οποίον φταίει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που έχει καταστήσει την Ελλάδα αποθήκη ανθρώπινης δυστυχίας).

3. Ο ΛΑΟΣ απαντώντας εις την Αριστερά εδήλωσε ότι έκανε έρευναν αγοράς εις ξενοδοχεία των Αθηνών, για να δει πού υπάρχουν σουίτες για τους μετανάστας - βρήκε ελεύθερες μόνον 21. Δεν σχολιάζω την υψηλήν πολιτικήν ανάλυσιν που μας προσφέρουν πάντοτε απλόχερα οι επίσημες δηλώσεις του κόμματος. Αναμένω απλώς απάντησιν από τον Πρόεδρον εις το αίτημά μου για πακέτον 7 διανυκτερεύσεων εις το Παρίσι με ημιδιατροφήν για δύο άτομα (θα πάω με τον μπάρμπα μου, τον Ιωάννη ΣΤ'), συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών εισιτηρίων, διαμονής εις βασιλικήν σουίταν εικοσιπεντάστερου ξενοδοχείου, επισκέψεων εις την Disneyland και το πάρκον του Αστερίξ κτλ. Αν δεν υπάρχει τίποτα διαθέσιμον, ας μας βολέψουν εις κανένα διαστημικόν ταξίδιον στο άστρον του Λαγωού.
 
Παρακαλώ πολύ όσους έχουν δημόσιον βήμα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί εις τας δηλώσεις τους και να μην λέγουν ό,τι μπούρδα τους κατεβάσει η γκλάβα τους, διότι (εκτός από τα μικρά παιδιά) τους παρακαλουθεί και ο μπάρμπας μου, ο Ιωάννης ΣΤ' - με νύχια και με δόντια τον συγκρατώ από το να βγει εις το Πολύ Μπλα-Μπλα, για να συζητήσει με το πάνελ της Σταματίνας Τσιμτσιλή σχετικώς με το κατά πόσον το πείραμα του CERN είναι εις θέσιν να αποδείξει την ύπαρξιν του μποζoνίου του Χιγκς.


Ειμί Κωνσταντίνος ο λωλοστεφανής και άρτι ωλοκλήρωσα.


Υ.Γ.1: Έκανα το ρεπορτάζ μου και σας παρέχω αποκλειστικάς πληροφορίας: όπως μου απεκάλυψε καθηγητής της Νομικής, το κτήριον όπου εστεγάσθησαν οι μετανάσται έχει μεν εγκαινιασθεί, αλλά επειδή μάλλον δεν ήταν ακόμη εντελώς έτοιμον, παρέμενε κλειστόν. Δηλαδή μετά τα εγκαίνια, οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το ολοκαίνουργιον κτήριον ήσαν 300 παράνομοι μετανάσται και αι φοιτητικαί οργανώσεις που τους έβαλαν εκεί (πάντως χωρίς ζημιές απ' ό,τι μαθαίνω). Αυτά για την σημειολογίαν.
Υ.Γ.2: (συμπεράσματα για το άσυλον κατόπιν πολυετούς μελέτης) Το πανεπιστημιακόν άσυλον καλύπτει: α) σκύλους και ανθρώπους που κυκλοφορούν ελευθέρως και απειλούν καθηγητάς και φοιτητάς ακόμη και εν ώρα διδασκαλίας, β) τα τραπεζάκια και τας αφίσας της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που διαφημίζουν συζητήσεις με καλεσμένους τον Αλέξη Κούγια, την Βάνα Μπάρμπα και τα μέλη της ομάδος ρυθμικής γυμναστικής ή εκδρομάς εις Μύκονον και Αράχωβαν (τρεις τυχεροί θα κερδίσουν αποκλειστικάς δηλώσεις εις το κεντρικόν δελτίον του STAR), γ) τις δυναμικές αριστερές μειοψηφίες, που κάνουν ό,τι γουστάρουν άμα-λάχει-να-ούμ' (κλέβουν κάλπες, απαγορεύουν διαλέξεις -αμφιβόλων, έστω, ιστορικών-, κάνουν καταλήψεις και χτίζουν πρυτάνεις στα γραφεία τους κτλ.). Εννοείται πως η έρευνα και η διδασκαλία δεν προστατεύονται, διότι απλώς δεν υφίστανται - και άμα φτιαχτεί με χίλιους κόπους καμιά βιβλιοθήκη, δεν καλύπτεται από κανένα άσυλο και θα καεί τον Δεκέμβρη, αν γλιτώσει από τους φοιτητάς. 
Υ.Γ.3: Και μέσα εις όλα τούτα, το εξής σουρεαλιστικόν: κολλητά εις το πρώην τρισάθλιον κτήριον της Νομικής, που ευτυχώς ανακαινίσθηκε (για να στεγάσει μετανάστας και λοιπούς) υπάρχει τούτο εδώ (δαπάνη του ιδρύματος "Σταύρος Σ. Νιάρχος", παρακαλώ). Κακώς πήγαν τους μετανάστας εις την Νομικήν. Δίπλα έπρεπε να τους πάνε.

πηγή φωτογραφίας εδώ.

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Απόγνωσις

Μετά την εκπεφρασμένην απόγνωσιν των Ιεραρχών, έρχεται η σειρά των ποδοσφαιριστών (τα πρωτοσέλιδα είναι σημερινά):και η σκληρά και άκαρδος απάντησις των αντιπάλων:
Πού θα πάει πια αυτή η κατάστασις με τους απεγνωσμένους; Ας τους πάρει κάποιος να ησυχάσουν.

Ειμί Κωνσταντίνος ο αθλητικογράφος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Νεκρολογία

(Η παρούσα ανάρτησις παρουσιάζεται με μιαν μικράν καθυστέρησιν, λόγω άλλων υποχρεώσεών μου)

Ο γνωστός βαρύτονος Τζον Μοδινός απεβίωσε προ ολίγων ημερών. Οι περισσότεροι (πλην των φίλων της όπερας), αν και είχαν ακουστά το όνομά του, τον εγνώρισαν προσφάτως:
α) ως καλεσμένον της αλήστου (πλέον) μνήμης Αννίτας Πάνια και του τσίρκου της εις το Je t'aime,
β) ως καλεσμένον του Αλέξανδρου Πετρίδη,
γ) από τον γάμον του με την κατά μερικάς δεκαετίας νεοτέραν σοπράνο σύζυγόν του (είδαμε τους νεονύμφους από το Κους-Κους μέχρι τις ειδήσεις του Star και από το Πολύ Μπλα-Μπλά μέχρι τα πρωινάδικα).
Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που κάνει διαφόρους ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος  να εμφανίζονται εις εντελώς άσχετες με το προφίλ τους εκπομπάς (ακόμη ενθυμούμαι το εξής προ δεκαετίας περιστατικόν: η Τατιάνα είχε σύνδεσιν με τον συνταγματολόγον Γεώργιον Κασιμάτην, για να συζητήσουν το φαινόμενον Big Brother που τότε ξεκινούσε, και, μόλις έκλεισαν, καλωσόρισε εις το στούντιο την Άντζελα Δημητρίου τσιρίζοντας: "Η κάμερααα! Πού είναι η κάμερααα να δείξει τα καινούργια νύχια της Άντζελας! Ζουμ στα νύχια της Άντζελααας!" - προφανώς ο συνταγματολόγος δεν εγνώριζε ότι θα έπεφτε στα νύχια της Άντζελας, αλλά μπορούσε να ρωτήσει για την θεματολογίαν της εκπομπής, πριν εμφανιστεί).
Για να επιστρέψω εις το κλασικόν τραγούδι, έτερον φαινόμενον είναι αυτό της γνωστής σοπράνο Τζένης Δριβάλα: προφανώς για να διαφημίσει παράστασιν της Madame Butterfly, πήγε ΚΑΙ ΑΥΤΗ εις την εκπομπήν του Αλέξανδρου Πετρίδη (μήπως τελικώς ο Αλέξανδρος Πετρίδης είναι ο Έλλην Λάρυ Κινγκ και τον είχαμε παρεξηγήσει;) - δεν σας παραπέμπω εις την αρχήν της εκπομπής, διότι δεν γνωρίζω πόσην ανοησίαν αντέχετε.
Και πλέον πρόσφατον παράδειγμα που εσχολίασα προσφάτως: η (παραιτηθείσα πλέον) κριτική επιτροπή της Eurovision με μέλη την ηθοποιόν Λυδία Κονιόρδου και την συγγραφέα-καθηγήτρια Λένα Διβάνη.


Σκέφτομαι πως τελικώς είναι ευτυχές που παλαιότεροι άνθρωποι της τέχνης  και του πνεύματος δεν ζουν πλέον. Ωστόσο, επειδή στόχος του παρόντος ιστολογίου είναι να ισοπεδώσει τα πάντα, εφαντάσθην πώς θα ήτο η καριέρα μερικών θρύλων, αν ζούσαν σήμερα, και μοιράζομαι μαζί σας τα αποτελέσματα:
1) Η Μαρία Κάλλας θα τραγουδούσε ντουέτο με τον Θεοχάρη Ιωαννίδη το "Un di felice" από την Traviata εις το Just The Two of Ass. Μετά την (δεδομένην) αποχώρησιν του Θεοχάρη, θα την καλούσαν εις το "πρωινό mou", θα πετούσε μπηχτές για την κριτική επιτροπή (τις μπηχτές της θα σχολίαζε επίσης το μεσημέρι τηλεφωνικώς εις το Πολύ Μπλα-Μπλα) και θα μαγείρευε παπουτσάκια με την Φαίη Σκορδά, ενώ ο Γιώργος Λιάγκας θα άφηνε "αστεία" υπονοούμενα για τον Ωνάση.
2) Ο Μάνος Χατζιδάκις θα ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του ως άνω σόου. Θα έλεγε πως κανείς δεν έχει πει τραγούδια του τόσο καλά όσο η Ελένη Φουρέιρα και πως η Φλέρυ Νταντωνάκη δεν αξίζει ούτε μια τρίχα από τα πλούσια μαλλιά της. Θα ζητούσε κατόπιν από την Μαρία Μπεκατώρου να ετοιμάσει για την επομένη φοράν ντουέτο με τον Χρήστο Χολίδη το "Τι να μου κάμει η σταλαγματιά που λάμπει στο μέτωπό σου" - τα μεσημεριανά πάνελ θα έψαχναν να βρουν υπονοούμενα εις την επιλογήν του τραγουδιού μέχρι η Μαρία Μπεκατώρου να δηλώσει ότι ο μέικ-απ άρτιστ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και το μέτωπό της δεν λάμπει.
3) Ο μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος θα παρουσίαζε εκπομπές ξεκατινιάσματος (όπως "Η στιγμή της Αλήθειας"), θα χόρευε μαζί με τα αστέρια, θα κατέρρεε εις τον τελικόν μαγειρικού σόου και θα έβρισκε τα επόμενα ταλέντα της Ελλάδος.
4) Ο ποιητής Νίκος Γκάτσος, ως στιχουργός, θα ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Pop Idol.
5) Η Ελένη Ουράνη (θεατρική κριτικός γνωστή ως Άλκης Θρύλος) θα ακολουθούσε την πορείαν της συναδέλφου της, της θεατρολόγου Φαίης Σκορδά: Μακεδονία TV, μπούστα, μίνι και ξεκατινιάσματα εις το Άλτερ, γάμος, πρωινάδικον εις το Mega, εγκυμοσύνη - και έπεται συνέχεια...
7) Ο ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης θα παρουσίαζε τηλεπαιχνίδια ερωτήσεων και τηλεοπτικά φαγοπότια με χορούς και τραγούδια.
8) Ο συγγενής μου και παγκοσμίου φήμης ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός θα ήταν μόνιμος συνεργάτης εις πάνελ και θα έδιδε συμβουλάς που θα εζήλευαν ο Φρόυντ και ο Λακάν: "μην παραμελείτε τον εαυτό σας", "αντιμετωπίστε τους φόβους σας", "μη φοβάστε να αγαπήσετε" κτλ. 
8) Οι δημοσιογράφοι (και συγγραφείς) Ιωάννης Κονδυλάκης, Πολύβιος Δημητρακόπουλος και Στρατής Μυριβήλης θα εσχολίαζαν στα τηλεπαράθυρα την πολιτική επικαιρότητα (δηλαδή το ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί, φωτογραφίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, ότι ξέρει πολλά και για πολλούς και, αν αναγκαστεί να μιλήσει, θα το κάνει, γιατί αυτός κινείται πάντα με γνώμονα την αλήθεια και το συμφέρον του τόπου), θα σκέφτονταν πόσο υποφέρει η γιαγιά που της κόβουν την σύνταξιν αλλά και ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για να βγούμε από την κρίσιν και θα αγανακτούσαν με τον δημόσιον τομέα που πλήττει τον μικρομεσαίο, τον χαμηλόμισθο, τον χαμηλοσυνταξιούχο.

Συνεχίσατε τον κατάλογον με τους δικούς σας αστέρες και τας εκπομπάς τους.

Ειμί Κωνσταντίνος ο  πνευματικός άνθρωπος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Ο τίτλος, όπως αντιλαμβάνεσθε, δεν αναφέρεται μόνον εις τον εκλιπόντα...
Υ.Γ.2: Λόγω του φορτωμένου μου προγράματος (αλλά και της τελειομανίας μου), πολλές φορές αναρτάται κάτι με καθυστέρησιν, με αποτέλεσμα να βλέπω ότι πράγματα που είχα προγραμματίσει να σχολιάσω έχουν ήδη σχολιασθεί αρκούντως αλλού (όπως το βίδεο της Δριβάλα, το οποίον ανήρτησε πρώτος ο κ. Δημοκίδης εδώ εις το νούμερον 11). Αλλά, Κωνσταντίνε, ας ήσουν πιο γρήγορος να μην σε προλάβαιναν...
Υ.Γ.3: Τον Τζον Μοδινό τον εμάθαμε προσφάτως εις την Ελλάδα. Όσοι όμως γνωρίζουν την τέχνην του (μάλλον περισσότεροι εις το εξωτερικόν και λιγότεροι εν Ελλάδι), δεν θα τον θυμούνται για τα μαθήματα τραγουδιού που έδωσε εις τον Κατέλη και τον Βας-Βας, αλλά για τούτο εδώ, που ετραγούδησε σε πάνω από 200 παραστάσεις:

Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Πρόκνη και Φιλομήλα

Εις την προηγουμένην ανάρτησιν με τις λουσμένες ανθυποκουλτουριάρες της Επιδαύρου έκανα αναφοράν εις αρχαίας τραγωδίας, μύθους κτλ. Θα μείνω εντός του θέματος, με αφορμήν ένα βίδεο.
Το φίλον ιστολόγιον της blogodiaroias (εξίσου σοβαρόν με το παρόν), ανήρτησε μίαν μικρού μήκους ταινίαν ονόματι "Via" εμπνευσμένη από τον μύθον της Πρόκνης και της Φιλομήλας (το βίδεο εδώ). Την ιστορίαν, όπως παραδίδεται από τους αρχαίους συγγραφείς, θα την διαβάσετε κάτω από το βίδεο (επίσης εδώ - ιστολόγιον σχετικόν με μύθους).

Φρονώ ότι ο μύθος δεν μας τα αποκαλύπτει όλα: λέγει, επί παραδείγματι, ότι αι δύο αδελφαί έσφαξαν και σέρβιραν εις τον Τηρέα τον υιόν του. Πώς τον εμαγείρεψαν; Με τι τον συνώδευσαν; Τον εφιλέταραν; Τον εσόταραν; Ερωτήσεις που μένουν αναπάντηται εδώ και χιλιετίες (αν και η εκδοχή του βίδεο μάλλον εις παϊδάκια παραπέμπει - με ή χωρίς τα διαλυτικά). Επειδή πιστεύω ότι ο τηλεοπτικός καιρός γαρ εγγύς, αναμένω να δω την απάντησιν εις το παιδικόν Master Chef που ετοιμάζεται - πώς αλλιώς θα καταφέρει να κάνει νούμερα;
Πάντως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι συνήθιζαν πολύ την συγκεκριμένην σπεσιαλιτέ: 1) ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του, 2) ο βασιλεύς της Φρυγίας Τάνταλος σέρβιρε εις τους θεούς τον υιόν του Πέλοπα, για να δει αν θα το καταλάβουν (παρατηρούμε όλοι ότι από αρχαιοτάτων χρόνων οι βασιλείς ήσαν φοβερά μυαλά. Ερώτησις: ο μύθος υπονοεί ότι οι θεοί εκτός από σαβουρογάμηδες -βλέπε Δία- ήσαν και σαβουροφάγοι; Μήπως τελικώς η αμβροσία δεν ήτο τίποτε άλλον παρά αρχαίον ντελίβερι με τον ιπτάμενον Πήγασον;), 3) ο υιός του Πέλοπος Ατρέας προσέφερε εις τον Θυέστην, τον αδελφόν του, γεύμα τα παιδιά του (η πατροπαράδοτος συνταγή ήταν προφανώς οικογενειακόν μυστικόν) κ.α.


Μένοντας εις την μαγειρικήν και κάνοντας ένα πολιτισμικόν τουρλού, σας πληροφορώ ότι η αρχαία μαγειρική έμοιαζε πολύ με την σύγχρονον κινεζικήν. Ως γνωστόν, μεγάλη κινεζική σπεσιαλιτέ είναι ο σκύλος (κουροπαλάτιός μου, νυμφευθείς εν Κίνα, ηναγκάσθη να δηλώσει εις επίσημον γεύμα με τα σπαστά του κινεζικά: "ή ο σκύλος ή εγώ" - ευτυχώς οι Κινέζοι κατάλαβαν τι εννοούσε και απεμάκρυναν από μπροστά του τον σκύλον, αν και θα μπορούσαν να παρανοήσουν και να αντικαταστήσουν τον σκύλον με τον ίδιον ως γεύμα).
Και ως μέγας προβοκάτωρ θα θέσω το ερώτημα: τι είναι πλησιέστερον προς τον ελληνισμόν και τας παναρχαίας του ρίζας, οι μετανάσται που κλέβουν σκυλιά για να τα φάνε ή ενδιαφέρουσαι οικολογικαί ειδήσεις όπως αυτή εδώ; Ή μήπως ουδέν εξ αυτών, διότι αφενός ο πολιτισμός έχει προχωρήσει και δεν τρώγουμε πλέον παιδάκια και άλλους φίλους του ανθρώπου (ούτε, εννοείται, επιτρέπεται να τους βασανίζουμε) και αφετέρου η υπερβάλλουσα κυνοφιλία είναι διαστροφή και τελικώς αντίθετος προς την ίδιαν την φύσιν (βλέπε βιολογικές διαδικασίες της φυσικής επιλογής, της προσαρμογής κ.α.)

Όπως αντιλαμβάνεσθε, σήμερον Κυριακή ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός σας προσκαλεί εις φιλοσοφικόν συμπόσιον με εκλεκτά εδέσματα.
Καλή σας όρεξη!

Ειμί Κωνσταντίνος ο παμφάγος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Διά μακράς αλουσίας (Ευριπίδου Ορέστης, στ. 226)

Η ανάρτησις αφιερούται εις τον άσωτον, που έρριψε την ιδέαν
Αναγιγνώσκεται εντός 5'06"47ns (=nanosecond)

Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί με τους υποψηφίους για τον διαγωνισμόν της Eurovision. Ο αποκλεισμός του Γιάννη Σαββιδάκη και του Θεοχάρη Ιωαννίδη προεκάλεσε πλείστες αντιδράσεις - σε τέτοιον βαθμόν, ώστε θεωρείται σχεδόν βέβαιον πως πρόκειται περί αντιπερισπασμού της κυβερνήσεως, προκειμένου να περάσει νέα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου.
Ο Ηλίας Ψινάκης όμως, μάνατζερ του Θεοχάρη Ιωαννίδη, ακολούθησε τα χνάρια του Απόστολου Γκλέτσου και ύψωσε το ανάστημά του κάνοντας δηλώσεις για τον αποκλεισμόν του μανατζαρομένου του από το σαλέ του εις τα Τρία-Πέντε Πηγάδια (τρία... πέντε... δεν θα τα χαλάσουμε εις τον αριθμόν τώρα): "Κάποιοι θέλουν να πάμε στην Eurovision σαν τις γύφτισσες". Αδυνατώ να σχολιάσω το σαλέ, την γούναν και το ρεπορτάζ. Θα κάνω όμως μιαν παρατήρησιν: όταν λέγει "σαν τις γύφτισσες", εννοεί κάτι τέτοιο;
Εν συνεχεία, ο κ. Ψινάκης επετέθη εις την επιτροπήν δηλώνοντας: "Ο Τ. Χυτήρης είχε ζητήσει να μη δοθεί μεγάλη σημασία και έκταση στο θεσμό και να είναι low profile. Εκείνος διόρισε τρία άσχετα μέλη, τα οποία είναι κουλτουριάρηδες. Η μία είναι η κυρία Λυδία Κονιόρδου, μια “Επιδαύρια” ηθοποιός, η Λένα Διβάνη –μια τύπου συγγραφέας- και ο κ. Ζάννος..." και: "Η εικόνα της ΕΡΤ με τις άλουστες, ανθυποκουλτουριάρες που βάλανε να κρίνουν... θυμίζει ΥΕΝΕΔ και Χούντα". 
Η αλήθεια είναι ότι αναρωτιέται κανείς τι σχέσιν έχουν μεταξύ τους και με την Eurovision μια ηθοποιός, μια αναπληρώτρια καθηγήτρια διπλωματικής ιστορίας και γνωστή (έστω "τύπου") συγγραφεύς και ένας δικηγόρος με ειδίκευσιν στο δίκαιον πνευματικής ιδιοκτησίας. Αν είναι να κρίνουν αυτοί οι άνθρωποι τραγούδια, γιατί να μην κρίνουν την προαγωγήν της κ. Διβάνη (που έχει γράψει βιβλίον για τις εν Ελλάδι μειονότητες - χμ, ύποπτον αυτό...) τριμελής επιτροπή αποτελουμένη από τους Δημοσθένη Λιακόπουλο,  Ευγενία Μανωλίδου και Μάνο Τσαγκαράκη (ο Δημητράκης του "Νησιού"); Αδυνατούσα λοιπόν να καταλάβω την σύνθεσιν της επιτροπής, μέχρι που είδα τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ και κατάλαβα: είναι όλοι τους εκεί! Νομίζω ότι κακώς η ΕΡΤ δεν έβαλε εις την επιτροπήν και ένα άλλο μέλος του Δ.Σ. της, τον κ. Χρήστο Αβραάμ, εμπειρογνώμονα Α΄ στο Υπουργείο Εξωτερικών: η συμμετοχή μας εις τον διαγωνισμόν είναι ένα από τα λίγα διαπραγματευτικά όπλα που έχουν απομείνει εις την χώραν μας.

Ο χαρακτηρισμός "άλουστες" προκάλεσε προβληματισμόν: ποιες ακριβώς εννοεί; Και την Διβάνη και την Κονιόρδου; Φήμαι πάντως λέγουν ότι η κ. Διβάνη, για να αποσείσει κάθε υποψίαν, εμφανίζεται πλέον εις την Νομικήν με wet look, που παραπέμπει εις φρεσκολουσμένον μαλλί. Ο κ. Ψινάκης επανήλθε και διευκρίνισε ότι εννοούσε την κ. Κονιόρδου την οποίαν "έλουσε" καταλλήλως δηλώνοντας ότι η Βουγιουκλάκη της έλεγε: "Λούσου, χρυσούλι μου, λούσου". 
Οι μάσκες πλέον έπεσαν: αποκαλύπτω ότι η κ. Κονιόρδου, που παρουσιάζεται ως μεγάλη ηθοποιός, δεν έχει παίξει ΠΟΤΕ ρόλους λουσμένων: ούτε την Άρτεμιν να λούζεται, ενώ την βλέπει ο μπανιστιρτζής Ακταίων, ούτε χαρακτήρα του "Ρωμαϊκού Λουτρού" του Στανισλάβ Στρατίεφ ούτε καν με τον ρόλον της Σαρλότ Κορνταί εις το έργον "Μαρά/Σαντ" του Πέτερ Βάις δεν έχει τολμήσει να αναμετρηθεί, από φόβον μήπως την πιτσιλίσει καμιά σταγόνα την ώρα που ο Μαρά παίζει με το πλαστικόν παπάκι του (ο φόνος του Μαρά έγινε, ως γνωστόν, εντός του λουτρού του). Επιπλεόν, η κ. Κονιόρδου δεν θα καταφέρει ποτέ να παίξει την Αντιγόνη όπως η Γκαρσόνα Βου, διότι αμέσως μετά η Αντιγόνη λέγει (στίχοι 892-893): "εγώ νεκρούς με τα χεράκια μου σας έλουσα". Οφείλω όμως να παραδεχθώ ότι δικαιολογημένως θεωρείται ως η καλύτερη Ηλέκτρα των τελευταίων ετών, έχοντας ταυτιστεί με την ηρωίδα, προς την οποίαν η Κλυταιμνήστρα λέγει εις την τραγωδία του Ευριπίδου (στίχοι 1107-1108): "Μα έτσι, μετά τη γέννα σου, απομένεις άλουστη και κακοντυμένη;"  Επιπλέον, πρέπει να αποκαλύψω ότι αρνείται μετ' επιτάσεως να παίξει εις το Λουτρόν των Αέρηδων εις την Πλάκαν. Και καταλαβαίνουμε πλέον όλοι για ποιον λόγον ακυρώνει τις παραστάσεις της, όποτε βρέχει...
 Το πρωτοφανές τούτο γεγονός (άλουστοι να κρίνουν λουσμένους) έφτασε και εις την Βουλήν από το ΛΑΟΣ, το οποίον φαίνεται πως έχει πάρει πατριωτικά το θέμα της Eurovision.

Και λίγα λόγια για τους αποκλεισμένους:
- ο κ. Ιωαννίδης έχει δηλώσει ότι έχει όλα τα προσόντα για να πάει εις την Eurovision: "Φέτος, λοιπόν, που ο διαγωνισμός θα γίνει στη Γερμανία, θα έχω ένα πλεονέκτημα. Στην πόλη που θα γίνει η Eurovision έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει, έχω φίλους... Μιλάω πολύ καλά γερμανικά... Όλα αυτά είναι καλοί οιωνοί". Δεν αντιλαμβάνομαι τα κριτήριά του. Και ο κ. Βελόπουλος έχει γεννηθεί εις την Γερμανίαν: δηλαδή μας προτείνει να στείλουμε εις την Eurovision τον κ. Βελόπουλον; Εγώ πάντως ενόμιζα ότι επιλέγονται τραγουδισταί με βάσιν την φωνήν και ουχί τον τόπον γεννήσεως. Πάντως, αν είναι έτσι, ελπίζω ο επόμενος διαγωνισμός να γίνει εις την Μ. Βρετανίαν, ώστε να στείλουμε την Ιουλία Αλεξανδράτου που έχει μητέρα Αγγλίδα ή εις την Ουκρανίαν, ώστε να στείλουμε την playmate Κάτια Δέδε, που είναι μισή Ουκρανή. Πάντως, ο κ. Θεοχάρης Ιωαννίδης εις την ίδιαν συνέντευξιν μας κάνει την χάριν και δέχεται να κριθεί: "Από εκεί και πέρα, όπως απαιτεί η διαδικασία, αποφασίζει ο ελληνικός λαός". Το παλαιόν σύνθημα: "ΠΑΣΟΚ-Λαός στην εξουσία" γίνεται  πλέον "Θεοχάρης-Λαός (ή ΛΑΟΣ) στην Eurovision".
- ο κ. Σαββιδάκης πάντως, ή μάλλον η εταιρία του, έθεσε το θέμα επί της πραγματικής του βάσεως: "οφείλουμε να τονίσουμε πως θεσμικά η ελληνική δημόσια τηλεόραση, αφού δεν έχει προβάλει ποτέ πλασματικό τηλεοπτικό πρόγραμμα (reality), μας εκπλήσσει με τον αποκλεισμό του Γιάννη Σαββιδάκη".

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα, ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι δημιουργήματα των ριάλιτι της ιδιωτικής τηλεοράσεως. Και θα συμφωνήσω εδώ με τον κ. Ψινάκη: η επιτροπή είναι άσχετη, όχι μόνον με το τραγούδι (καθώς δεν είναι ούτε συνθέται ούτε ερμηνευταί), αλλά κυρίως με τα παράγωγα των ριάλιτι και τα άτεχνα αγγλόφωνα ποπάκια. Επιπλέον είναι υπερβολικά σοβαρή για την ξεφτίλαν εις την οποίαν εντάσσεται ο διαγωνισμός. Αν αποφασίζαμε να στείλουμε τραγούδια που εκφράζουν την Ελλάδα και τον πολιτισμόν της, να το ξαναβλέπαμε. Ωστόσο, αν κρίνω από τους υπολοίπους διαγωνιζομένους, διαπιστώνω πως, αντί η συμμετοχή εις ριάλιτι να είναι λόγος αποκλεισμού από τον διαγωνισμόν, είναι τελικώς απαραίτητον κριτήριον. Η ΕΡΤ, αντί να στηρίζει τον ελληνικόν πολιτισμόν και να κρατά ένα επίπεδον που εκ του νόμου υποχρεούται να έχει, προβάλλει τα δημιουργήματα των σαχλών αμερικανόφερτων εκπομπών και στηρίζει την ιδιωτικήν τηλεόρασιν και τας επιλογάς της. 
Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν εις τον ποιητήν κ. Χυτήρη και εις το Δ.Σ. της ΕΡΤ: Mega, Ant1, Alpha και Star θα τους είναι αιωνίως ευγνώμονες για την υποστήριξίν τους εις την δύσκολην διαφημιστικώς αυτήν περίοδον.


Εντάξει, αρκετά με τις σάχλες. Υπάρχουν σοβαρότερα θέματα που μας απασχολούν:  


Ειμί Κωνσταντίνος ο λουσμένος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Υποθέτω ότι η Ανδόρρα αδυνατεί να συμμετάσχει, διότι όλοι οι κάτοικοί της έχουν ήδη τραγουδήσει εις τον διαγωνισμόν. Δεν έχουν όμως τραγουδήσει οι δύο πρίγκηπες της Ανδόρρας: ο επίσκοπος του Urgell και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Ενδιαφέρον ντουέτον και σίγουρον ντουζ πουάν.
Υ.Γ.2: Επιμύθιον: αν είσθε όμορφοι, πλακωθείτε εις τα γυμναστήρια και εις τα συμπληρώματα διατροφής, ώστε να γίνετε φέτες: αν το καταφέρετε αυτό, μετά και ηθοποιοί θα γίνετε και τραγουδισταί - μέχρι και Νόμπελ μπορεί να κερδίσετε.
Υ.Γ.3: Απορία: γιατί δεν στέλνουμε την Λυδία Κονιόρδου εις την Eurovision; Από το παρακάτω δείχνει ότι είναι ανώτερη πολλών (πρόκειται για τον θρήνον της Μήδειας ενώπιον του Johnson Baby Shampoo - η μουσική είναι από μίαν παράστασιν που εγιουχαΐσθη, αλλά είχε τουλάχιστον πολύ ενδιαφέρουσαν και βαθέως μεσογειακήν μουσικήν):

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Γράμμα από το Βατοπαίδι (μέρος 2ον)

Περίληψις των προηγουμένων (το πρώτον μέρος εδώ): ο μπάρμπας μου, ο αυτοκράτωρ Ιωάννης ΣΤ', ευρίσκεται εις την Ι. Μ. Βατοπαιδίου και παρατηρεί τας αλλαγάς που επεσυνέβησαν τους επτά τελευταίους αιώνας.

"Επειδή εις την Μονήν είχε μαζευτεί πολύς κόσμος (κυρίως πολιτικοί που είχαν κάνει τάμα εις την Παναγιά, αν παραγράψει τα αδικήματά τους, να συρθούν γονατιστοί από την θάλασσαν μέχρι την Ωραίαν Πύλην του Καθολικού), απεφάσισα να πάω να δω από κοντά τι κάνει ο μοναχός vatopaiditis εις την σκήτην του.
Γνωρίζοντας ότι η ασκητική μου μορφή του έχει ήδη εμπνεύσει ποιητικάς αναρτήσεις, ήμουν σίγουρος ότι θα έβρισκα τον σεβάσμιον γέροντα να προσεύχεται επάνω από τα απολυτίκια σε κατάστασιν θεώσεως και νιρβάνας. Πράγματι, ο μοναχός Ρουσλάνας, ο οποίος τον συντροφεύει, μου εζήτησε να περιμένω λίγα λεπτά μέχρι να φύγει η επιρροή του LSD και μου επρότεινε στο μεταξύ να με ξεναγήσει εις την σκήτην.
Εκεί συνάντησα διαφόρους μοναχούς και εντυπωσιάσθηκα από το αδελφικόν πνεύμα: αλληλοαποκαλούνται συνεχώς "αδελφοί" - ακόμα και όταν απευθύνονται μόνον εις ένα πρόσωπον... Ο Ρουσλάνας μου εζήτησε βεβαίως συγγνώμην, διότι δεν επερίμενε την αυτοκρατορικήν μου επίσκεψιν και ήσαν ολίγον τι άνω-κάτω (δεν είχε προλάβει να μαζέψει τα σουτιέν που είχε κρεμάσει εις το αρχονταρίκι για να στεγνώσουν).
Όταν επέστρεψα, ο vatopaiditis είχε συνέλθει και με υπεδέχθη με χαράν. Μου επρότεινε μάλιστα να μείνω για φαγητό, ωστόσο του είπα ότι είμαι βιαστικός, διότι πρέπει να κάνω promo tour και εις άλλας σκήτας. 
 
Εν συνεχεία έδωσα εις τους δύο μοναχούς τα δώρα που τους είχα φέρει: για τον αδελφόν Ρουσλάνα αρχικώς είχα πάρει μάσκαρα, αλλά επειδή δεν εγνώριζα αν ένα τέτοιο δώρον θα ήτο ταιριαστόν εις μοναχόν (και όντως δεν ήτο: εγώ του πήρα Max Factor και ο αδελφός Ρουσλάνας φοράει μόνον Dior), εναλλακτικώς είχα φέρει μαζί μου το τελευταίον τεύχος του περιοδικού Attitude με εξώφυλλον τον Ricky Martin. Για τον vatopaiditi τα πράγματα ήσαν ευκολότερα: γνωρίζοντας την αγάπην του για τον Justin Bieber, του εδώρισα την βιογραφίαν του 16χρονου καλλιτέχνου. Το 16τομον έργον (ένας τόμος για κάθε έτος), παρουσιάζει συγκλονιστικά γεγονότα που σημάδεψαν την παγκόσμιον ιστορίαν. Επιγραμματικά αναφέρω τα εξής: ο Justin Bieber στο μαιευτήριον (για πρώτη φορά παρουσιάζονται απόρρητα έγγραφα, όπως η έκθεσις του γιατρού που τον ξεγέννησε και το πιστοποιητικόν γεννήσεως), τα πρώτα εμβόλια του Justin, ο Justin στο νηπιαγωγείο, ο Justin παίζει μήλα, ο Justin στο Δημοτικό, ο Justin βλέπει DVD, ο Justin κοιμάται, ο Justin παίζει PSP, ο Justin και το πρώτο του iPod κ.α. 
Κατόπιν συζητήσαμε για πολλήν ώραν σχετικώς με καυτά θεολογικά ζητήματα που απασχολούν την Ορθοδοξίαν και καταλήξαμε ότι "Καθολικισμός sucks!". Ο σεβάσμιος γέροντας, λάτρης της τεχνολογίας, μου έδειξε και την εφαρμογήν του Αγίου Όρους για το iPhone, που του δίδει την δυνατότητα να επικοινωνεί με τους φαν του. Θεωρώ πάντως ότι εις το πλαίσιον της νέας εποχής πρέπει να ξανασκεφθεί την χρήσιν του παρεκκλησίου του Αγίου Θεοδότου, διότι και οι μοναχοί άνθρωποι είναι και δεν είναι χριστιανικόν να τρέχουν εις τις ρούγες και εις τα καμπαναριά.
Πριν πάρω τον δρόμον της επιστροφής για την Ι. Μ. Βατοπαιδίου, οι δύο μοναχοί μού εφύλαξαν για το τέλος ένα μοναδικόν χορευτικόν το οποίον προετοιμάζουν για το νέον σόου "Dancing with the monks" που θα μεταδίδεται κάθε Κυριακή μετά την Θείαν Λειτουργίαν μέσω της εφαρμογής του iPhone (βοήθειά μας).

Αγαπημένε μου ανιψιέ Κωνσταντίνε,
Όπως καταλαβαίνεις, η διαμονή μου εις το Άγιον Όρος ήτο αξέχαστη εμπειρία. Ευρίσκομαι όμως εις την δυσάρεστον θέσιν να σου ανακοινώσω ένα γεγονός που θα σε συγκλονίσει: υπάρχει ιστολόγιον, το οποίον σε ανταγωνίζεται εις την κενολογίαν  και την αερολογίαν - κυκλοφορεί μάλιστα και εις 9 ξένας γλώσσας. Δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω: έβγαλα κάτι καλώδια από τους κεντρικούς σέρβερς της Μονής, αλλά μάλλον συνδέονται και με γουάιρλες. Μήπως τελικώς θα ήτο καλύτερον να ενώσετε τας δυνάμεις σας εν πνεύματι Κυρίου;"

Ειμί Κωνσταντίνος ο βατοπαιδινός και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.: Ο μπάρμπας μου αφιερώνει εις τον vatopaiditi το ακόλουθον karaoke, το οποίον συνδυάζει (;) το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον και τον Justin Bieber:

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι

Για ακόμη μίαν φοράν διακόπτω το πρόγραμμά μου, για να μεταδώσω μίαν σημαντικοτάτην είδησιν: οι πύλες της ενημερώσεως (το γνωστόν pyles.tv) μας ενημερώνουν με σημερινόν άρθρον ότι, σύμφωνα με την ρωσικήν εφημερίδα "Πράβντα" (=Αλήθεια - τρομάρα της!), τρία τεράστια UFO (μήκους 240 χιλιομέτρων το μεγαλύτερον) πλησιάζουν την Γη. Την αποκάλυψιν έκανε το Ινστιτούτον SETI, που ερευνά την ύπαρξιν εξωγήινης ζωής. Για την ώρα δεν φαίνονται, αλλά μόλις πάρουν την στροφήν-καρμανιόλα του Πλούτωνα θα μπορούμε να τα δούμε. 
Προσωπικές πληροφορίες που έλαβα κατόπιν επικοινωνίας μου με το άστρον του Λαγωού αναφέρουν ότι τα διαστημόπλοια θα προσπαθήσουν να φθάσουν εις το καθορισμένον από τους Μάγιας ραντεβού της 21ης Δεκεμβρίου 2012, αλλά ενδέχεται να συναντήσουν μποτιλιάρισμα στην εθνικήν Ερμή-Αφροδίτης λόγω έργων. Όσο για διόδια, δεν φαίνονται διατεθειμένα να πληρώσουν: ήδη ο κυβερνήτης του μεγαλυτέρου διαστημοπλοίου εμφανίζεται αποφασισμένος να σηκώσει τις μπάρες.  Εννοείται φυσικώς ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτόν. Όλα κι όλα: εις την Ελλάδα ακόμα και εξωγήινος να είσαι θα πληρώσεις! Επιπλέον, αρχικός τους στόχος ήταν να προσγειωθούν επί του Ολύμπου, όπου είχαν προσγειωθεί και οι Ελ, οι πρόγονοί τους, αλλά επειδή εις την χώραν μας αποκλείεται να βρουν θέσιν πάρκινγκ ελεύθερην ακόμη και εις την κορυφήν των βουνών, θα προσγειωθούν εις τον παλαιόν διάδρομον προσγειώσεως της ερήμου Nazca εις το Περού.

Και ενώ έκανα τόσα όνειρα για επέκτασιν της αυτοκρατορίας μου εις άλλους γαλαξίας, η τελευταία παράγραφος του άρθρου με αποκαρδίωσε: τελικώς η δημοσιογραφική ομάς του pyles.tv ανεζήτησε επιστήμονα με το όνομα που αναφέρεται εις την ρωσική Pravda χωρίς αποτέλεσμα και καταλήγει: "όπως είναι φανερό από την ανάγνωση του άρθρου της ρωσικής pravda, το συγκεκριμένο δημοσίευμα αποτελεί προϊόν φαντασίας του συντάκτη του και γράφτηκε όχι για να αποκαλύψει ότι μας... πλησιάζουν εξωγήινοι, αλλά για να τονίσει ότι είναι τέτοια η λαχτάρα κάποιων ερευνητών να συμβεί αυτό, που μπερδεύουν την επιθυμία με την πραγματικότητα! Με λίγα λόγια: άνθρακες ο θησαυρός!!" 
"Είναι φανερό", προσθέτω με την σειράν μου, ότι επειδή εκεί εις το pyles.tv τα θέματα των εξωγήινων τα παίζουν εις τα δάκτυλα, δεν χρειάζεται να πάνε εις την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου SETI για να διαβάσουν την επίσημον ανακοίνωσιν, αλλά μυρίζονται την απάτην από μακριά (τώρα γιατί την αναδημοσιεύουν τόσον εκτενώς, αφού λέγουν και οι ίδιοι ότι είναι απάτη, ρωτήστε τους). Αλλωστε, ποιος ξέρει καλύτερα τα θέματα των εξωγήινων από το pyles.tv (και το τηλεοπτικόν του αντίστοιχον); Το SETI, που δεν το ξέρει ούτε ο "Αλφ, ο εξωγήινος";

O Κωνσταντίνος Καντακουζηνός διαμαρτυρόμενος αφενός για το φιάσκον της ελεύσεως εξωγήινων  την 21ην Δεκεμβρίου 2012 και αφετέρου διότι δεν τον έχουν ακόμη απαγάγει όπως τον πρόεδρον της Καλμυκίας, καταγγέλει τους εξωγήινους για σνομπισμόν και διακρίσεις και θα κλείσει την παρούσαν ανάρτησιν με μίαν προφητικήν ταινίαν του 1980 με πρωταγωνιστήν τον συνονόματόν του Κώτσο, ο οποίος απάγεται από τα σατανικά Κρόνιουμ, αλλά τελικώς τα εξολοθρεύει:


(το τέλος της ταινίας, με την προσγείωσιν του Κώτσου ενώπιον του Καλλιμαρμάρου -χμ, από τότε φιλοξενούσε αντιστοίχου αισθητικής εκδηλώσεις- θα το δείτε εδώ).

Ειμί Κωνσταντίνος ο εξωγήινος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Το Ινστιτούτον SETI διαθέτει το πρόγραμμα SETI@Home. Εγκαθιστώντας το, παρέχετε εις το Ινστιτούτον την δυνατότητα να χρησιμοποιεί μέρος της ισχύος του υπολογιστού σας για επεξεργασίαν δεδομένων ραδιοτελεσκοπίων και συμβάλλετε έτσι εις την επιστημονικήν έρευναν.  Μην φοβάσθε, δεν θα χρειαστεί να αναλύσετε εσείς τις φωτογραφίες και τα δεδομένα του τηλεσκοπίων, όπως κάνει ο κ. Λιακόπουλος που ανεκάλυψε πόλεις εις τον Άρη.
Άλλα αντίστοιχα προγράμματα θα βρείτε εδώ (όπως το Rosetta@Home, που ασχολείται με τις πρωτεΐνες, με εφαρμογήν εις ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, το AIDS κ.α.) Εγκαταστήσατε κάποιο πρόγραμμα μόνον εφόσον διαθέτετε καλόν επεξεργαστήν και ουχί περισσότερα του ενός - ειδάλλως θα νομίσετε ότι ο υπολογιστής σας έγινε στόχος εξωγήινων.
Υ.Γ.2: Εις την παρούσαν ανάρτησιν θέτω την ετικέτα "κοσμικά". Η ετικέτα, έχουσα αρχικώς το νόημα της παρακολουθήσεως δραστηριοτήτων γαλαζοαίματων, παρουσιαστών, μοντέλων και εξωγήινων της σόου-μπιζ, σήμερον συναντά την άλλην της σημασίαν, την αναφερομένην εις το διάστημα. Η αθάνατος ελληνική γλώσσα μας προκαλεί να συνδυάσουμε τις δύο σημασίες αναλογιζόμενοι πώς θα είναι η κοσμική κίνησις, οι σελέμπριτις, οι γάμοι, τα βαφτίσια και τα γκαλά εις άλλους πλανήτας.

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Οι Ναζί και οι φαιδροί


Διακόπτω το πρόγραμμά μας (γράμμα από το Βατοπαίδι) για να σχολιάσω μίαν είδησιν, η οποία, ενώ σε άλλους προκαλεί ενδεχομένως μέχρι και συναισθήματα εθνικής ανατάσεως, εις εμέ προσωπικώς προκαλεί συναισθήματα μεγίστης απέχθειας. Αναφέρομαι εις την απόφασιν της Ελλάδος να παρέμβει εις την δίκην μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Θα εξηγήσω αμέσως την απέχθειάν μου και τα διδάγματα ανείπωτης φαιδρότητος των ελληνικών κυβερνήσεων.

Δεν θα αναλύσω το ιστορικόν, διότι είναι γνωστόν ότι συγγενείς των θυμάτων της σφαγής εστράφησαν κατά του Γερμανικού Δημοσίου ζητώντας αποζημίωσιν. Το 2000 λοιπόν εξεδόθη αμετάκλητος απόφασις του Αρείου Πάγου (όποιος την διαβάσει ολόκληρον θα κερδίσει ένα σετ γουνάκια), η οποία εδικαίωσε τα θύματα. Επομένως, τι πιο φυσικόν από το να γίνει εκτέλεσις της αποφάσεως, δηλαδή να πάνε τα θύματα και να πάρουν το σπίτι του Γερμανού πρέσβεως (σχηματικά το λέγω); Χρειαζόταν όμως άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης (κατά το άρθρον 923 του Κώδικος Πολιτικής Δικονομίας), προκειμένου να γίνει αναγκαστική εκτέλεσις κατά του αλλοδαπού Δημοσίου. Και φυσικώς, για να μην καταλήξει ο Γερμανός πρέσβης να κοιμάται σε κανένα παγκάκιον της πλατείας Κλαυθμώνος, ουδείς Υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε την σχετικήν άδειαν. Τους παραθέτω όπως τους βρήκα εδώ, για να θυμούμαστε ποια είναι τα καμάρια μας που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους εις την ιστορίαν της ελληνικής δικαιοσύνης (από το 2000 έως σήμερον):
Μιχάλης Σταθόπουλος, Φίλιππος Πετσάλνικος (κυβερνήσεις Κ. Σημίτη),
Αναστάσης Παπαληγούρας, Σωτήρης Χατζηγάκης, Νίκος Δένδιας (κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή),
Χάρης Καστανίδης (κυβέρνησις Γ. Παπανδρέου)

Οι ανωτέρω υπουργοί είχαν την δυνατότητα να υπογράψουν, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα θύματα της ναζιστικής σφαγής και να εφαρμοστεί απόφασις της ελληνικής δικαιοσύνης,  ωστόσο δεν το έπραξαν για λόγους που θα προτιμούσα να μην μάθω. Τα θύματα, μέσω του εκλιπόντος δικηγόρου Ιωάννου Σταμούλη, επειδή κατάλαβαν με τι έχουν να κάνουν, πήραν την απόφασιν του ελληνικού δικαστηρίου που τους δικαίωνε και πήγαν εις την Ιταλία να την εκτελέσουν, όπου επιτρέπεται προσφυγή κατά Κράτους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος (αν δεν κάνω λάθος, πήγαν για ένα μικρόν ποσόν δοκιμαστικώς και νομίζω ότι ζήτησαν να βγει εις πλειστηριασμόν μία γερμανική βίλα). Η ιταλική δικαιοσύνη προχώρησε σε εκτέλεσιν και εκεί άρχισε το σύστριγγλον: οι Γερμανοί, που ενόμιζαν ότι το θέμα είχε λήξει, αφού ήταν σίγουροι ότι ουδείς Έλλην υπουργός θα τολμούσε να υπογράψει, βρέθηκαν αίφνης να απειλούνται και εστράφησαν κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριον της Χάγης, διότι επέτρεψε την εκτέλεσιν στο έδαφός της χωρίς να αναγνωρίζει εις το Γερμανικόν Δημόσιον το προνόμιον της ετεροδικίας.

Προχθές, δύο μέρες πριν από την λήξιν της προθεσμίας (ήθελε, φαίνεται, πολλήν σκέψιν το πράγμα), η ελληνική κυβέρνησις άσκησε παρέμβασιν εις την δίκην και έτσι έχουμε σήμερον τον κ. Παπανδρέου να δηλώνει: "υπηρετούμε πιστά τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και τιμούμε την μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα". Μάλιστα. Η ελληνική κυβέρνησις που το μόνον που ξέρει να κάνει καλώς είναι να κρύβεται πίσω από τα φουστάνια της Ιταλίας, διότι δεν τολμά να υπογράψει την άδειαν  ώστε να εκτελεστεί η ελληνική απόφασις εις την Ελλάδα (ενδεχομένως βεβαίως να μας πήγαινε η Γερμανία στη Χάγη - αλλά θα πήγαινε ΕΜΑΣ και ουχί έναν τρίτον, όπως η Ιταλία), αυτή η κυβέρνησις που στέλνει τα θύματα του ναζισμού στην ξενιτιά, μπας και βρουν το δίκιο τους, παρουσιάζεται τώρα ως υπερασπιστής των συμφερόντων της χώρας και αποτίει φόρον τιμής εις τα θύματα. Αν ήθελε να τα υπερασπιστεί, πολύ απλά θα υπέγραφε την άδειαν - όπως και η Νέα Δημοκρατία, που τώρα ομιλεί για "πρώτο σημαντικό βήμα", όταν ήταν κυβέρνησις (υπήρξαν πολλά άλλα βήματα πιο πριν, αλλά φαίνεται πως ο συγκεκριμένος βουλευτής, αν και βουλευτής Βοιωτίας, τώρα ξύπνησε). Αφήνω δε ότι αν ήθελαν, θα μπορούσαν να κινήσουν και καμιάν διαδικασίαν για τις επί 65 χρόνια εκκρεμείς γερμανικές αποζημιώσεις προς το Ελληνικόν Δημόσιον...
Η φαιδρότης της καταστάσεως είναι λοιπόν προφανής: επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις φοβούνται τους Γερμανούς δεν σέβονται ουσιαστικώς ούτε τους νεκρούς ούτε τις αποφάσεις των δικαστηρίων μας. Κάνει όμως τον νταή η σημερινή κυβέρνησις τώρα που σύρεται εις την Χάγη (διότι σύρεται: αν γινόταν η δίκη Γερμανίας-Ιταλίας - ειδικώς δε αν η Ιταλία κέρδιζε - και η ελληνική κυβέρνησις έκανε μόκο όπως τόσον καιρόν, θα ήτο τοιαύτη η πρόκλησις που θα σηκώνονταν και οι πέτρες). 
Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι γιατί διαχρονικώς παρατηρείται τοιαύτη γελοιότης των κυβερνήσεών μας. Αντί να βγουν και να πουν: "ναι, έχουμε φτάσει εις το τελευταίον στάδιον ξεφτίλας και η χώρα είναι ξεπουλημένη, διά τούτο και δεν τολμούμε ούτε τις αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόσουμε ούτε τα θύματα του ναζισμού να τιμήσουμε" (δήλωσις, αν μη τι άλλον, ειλικρινής), βγαίνουν τώρα και ισχυρίζονται θριαμβευτικώς ότι υπερασπίζονται μέχρι τελευταίας ρανίδος κτλ κτλ... Απορία: καλά εμάς, αλλά τα θύματα του ναζισμού ουδείς τα ντρέπεται σ'αυτήν την χώραν;

Ειμί Κωνσταντίνος ο σιχτιρίζων και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.: Και μετά απορούμε γιατί κανείς δεν μας υπολογίζει.

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Γράμμα από το Βατοπαίδι


Οι συνεπείς αναγνώσται του παρόντος ιστολογίου θα απορούν ίσως με την απουσίαν του μπάρμπα μου, του αυτοκράτορος Ιωάννου ΣΤ', ο οποίος είχε αναπτύξει πολύπλευρην δραστηριότητα - μέχρι και πρωινήν εκπομπήν ετοίμαζε. Ο Ιωάννης ΣΤ', ο οποίος μετά την παραίτησίν του από τον θρόνον έγινε μοναχός της Μονής Αγίου Γεωργίου Μαγγάνων εις την Κωνσταντινούπολιν (από όπου παρασκηνιακώς συνεβούλευε αυτοκράτορες και έγραφε την Ιστορία του), είχε ως αυτοκράτωρ ενισχύσει πολλάς μονάς, μεταξύ των οποίων και την Ι. Μ. Βατοπαιδίου. Ύστερα από επτά σχεδόν αιώνας, ο μπάρμπας μου επεσκέφθη την Μονήν, από όπου μου έστειλε την ακόλουθον επιστολήν:

"Αγαπημένε μου ανιψιέ Κωνσταντίνε,
Τι κάνεις βρε ζωντόβολον; Δεν πιστεύω τώρα που σε άφησα μόνον εν Αθήναις να ασχολείσαι με ασημάντους πολιτικούς που σε είκοσι χρόνια ουδείς θα θυμάται...
Όπως γνωρίζεις, ευρίσκομαι εις το Άγιον Όρος ως απεσταλμένος της Ελληνικής Κυβερνήσεως κομίζων χορηγίαν προς την χειμαζομένην Μονήν, που τόσο έχω ευεργετήσει - αναφέρομαι εις την Ιερά Μονή Βατοπεδίου ή Βατοπαιδίου. Η ετυμολογία, ως γνωρίζεις, αμφισβητείται: κατά κάποιους η λέξις πρέπει να γράφεται με "ε", ενώ  κατ' άλλους με "αι", διότι κατά τον μύθον ένα παιδί ναυάγησε, κρύφτηκε σε βάτα και εκεί το βρήκε η Παναγιά και το έσωσε, επομένως Βατο-παίδι. Προσωπικώς πιστεύω ότι αυτή είναι η ορθή γραφή, ωστόσο ο μύθος που προτείνω είναι διαφορετικός: ένας νέος μοναχός, παιδί σχεδόν, εζήτησε να μονάσει και ο ηγούμενος του είπε ότι θα πρέπει πρώτα να τον βατεύσει, άρα Βατο-παίδι.
Όπως και να 'χει, έφθασα με την αυτοκρατορικήν μου θαλαμηγόν, φορώντας μόνον ένα απλόν και ταπεινόν ράσον φτιαγμένον από τρίχες καμήλας (τους χρυσοκέντητους μανδύες και τα κοστούμια του Tom Ford τα είχα στις βαλίτσες). Με υπεδέχθησαν ο Εφραίμ και οι υπόλοιποι μοναχοί κατά το τυπικόν. Με ωδήγησαν εις την λιτήν σουίταν, εις την οποίαν έχει διαμείνει και ο Κάρολος της Αγγλίας. Το 13.568 τετραγωνικών δωμάτιον ήτο στενάχωρον, αλλά ως μοναχός δεν διεμαρτυρήθην, παρά μόνον ευχαρίστησα τον Κύριον για την ταπεινήν αυτήν σουίταν. Απαίτησα ωστόσο να αλλάξουν τα σεντόνια και το στρώμα, διότι δεν γίνεται εγώ, ο πρώην αυτοκράτωρ των Ρωμαίων που εβασίλευσα εις τον θρόνον προσωπικοτήτων, όπως ο Νέρων, ο Καλλιγούλας και ο Ηλιογάβαλος (ισάξιος του Λάκη Γαβαλά), να κοιμάμαι στα ίδια κλινοσκεπάσματα που κοιμήθηκαν διάδοχοι απλών θρόνων γ' διαλογής σε κάποιο "Νησί" - αν ήταν έτσι, θα έβαζα στο κρεβάτι μου και την λεπρή την Λέχου...
Και ενώ προσηυχόμην, έγινε το θαύμα: το ταβάνι της σουίτας άνοιξε και φωνή Κυρίου ηκούσθη λέγουσα: "Ούτε εγώ δεν έχω τέτοια!" Φυσικά δεν μπορούσα να κοιμηθώ εις σουίταν χωρίς ταβάνι και ηναγκάσθην να μείνω εις μιαν απλουστέραν πριγκιπικήν. Για να μην έχω έκτροπα με φωνές κτλ. κοιμήθηκα με το iPod στ' αφτιά ακούγοντας Ελένη Φουρέιρα.

Την επομένην, μία από τις πρώτες μου ενέργειες ήτο να ενημερωθώ για τας εξελίξεις εις την Μονήν: έμαθα, επί παραδείγματι, ότι υπάρχει αίθουσα υπολογιστών. Όπως μου εξήγησαν, οι μοναχοί παίζουν εκεί βιδεοπαίγνια τύπου RPG, προκειμένου να κάνουν προπόνησιν για την μάχην κατά του Σατανά. Οι νεότεροι παίζουν Pokemon ή Super Mario, ενώ οι γεροντάδες της Ορθοδοξίας, που είναι πιο προχωρημένοι, επιλέγουν World of Warcraft ή Dungeon Siege. Οι συνδέσεις γίνονται με οπτικές ίνες, για να έχουν άμεσην επαφήν με τον Κύριον. Επιπλέον λειτουργεί ήδη εφαρμογή του Αγίου Όρους για το iPhone (βοήθειά μας).
Και εις το θέμα της διατροφής υπάρχουν εξελίξεις: πλέον οι μοναχοί δεν βαπτίζουν το κρέας ψάρι, αλλά καταναλώνουν ζωικά προϊόντα βιοτεχνολογίας: π.χ. φουά γκρα με γονίδια μαρουλιού, φιλέτα με γονίδια καρότου ή κρεμ-μπρουλέ με γονίδια φυκιού, ώστε πλέον κάνουν κάθε μέρα νηστείαν.
Όπως θα γνωρίζεις, όταν ήμουν αυτοκράτωρ εδώρισα πολλά χειρόγραφα εις την Μονήν και η βιβλιοθήκη της θεωρείται από τις πλέον πλούσιες. Πράγματι, πήγα και ενεθουσιάσθην από την καινοτόμον οργάνωσιν: ο χωρισμός έχει γίνει σε δύο κατηγορίες, "βιβλία με εικόνες" και "βιβλία χωρίς εικόνες". Υποκατηγορίαι της πρώτης είναι: "βιβλία με εικόνες θρησκευτικές", "βιβλία με εικόνες λαϊκές" και "βιβλία με εικόνες ΧΧΧ". Υποκατηγορίαι της δεύτερης είναι: "management", "strategic management in banking", "risk management in banking", "international bussiness management", "marketing", "enterprise marketing management", "off-shore banking", "off-shore real estate", "βιβλία θρησκευτικά για ξεκάρφωμα", "βιβλία για πούλημα" και "βιβλία για σκότωμα". Τα περισσότερα χρυσόβουλά μου είναι εκεί, άλλα εις την κατηγορίαν "βιβλία για σκότωμα" άλλα εις την κατηγορίαν "βιβλία με εικόνες ΧΧΧ".
Η μονή έχει πλήρως ανακαινισθεί και διαθέτει 4 εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες, 2 εξωτερικές ολυμπιακών διαστάσεων, 3 γυμναστήρια, γκαράζ 400 θέσεων, παγοδρόμιον, ελικοδρόμιον, αεροδρόμιον, κοσμοδρόμιον, 5 ντίσκο, μούλτιπλεξ με 15 σινεμά και καταστήματα (Franck Sorbier, Channel, Gucci, Christian Dior, Boucheron, Van Cleefs & Arpels κτλ.), ελληνικά ταχυφαγεία Goody's με το σλόγκαν "καίτοι προχείρως, ου γρηγόρως" (λαϊκιστί: "γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι"), αλλά και αλλοδαπά όπως McDonald's drive-in, KFC, Burger King (εκεί τρώγω εγώ ως βασιλεύς) κ.α. Εννοείται φυσικώς ότι παντού είναι αναρτημέναι εικόναι των Αγίων της Εκκλησίας μας, για να μας προσφέρουν την ευλογίαν τους και να αντλούμε δύναμιν για τα ψώνια μας. Τα κελιά ποικίλλουν και υπάρχουν διάφορες κατηγορίες: άλλα κελιά είναι με ημιδιατροφή, άλλα μόνον με πρωινόν, άλλα all inclusive. Ετοιμάζεται τώρα και ένα κελί για τον Πάσαρη."

(το δεύτερον μέρος εδώ).

Ειμί Κωνσταντίνος ο Βατοπαιδινός και άρτι ωλοκλήρωσα.

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Ο Θόδωρας

(αναγιγνώσκεται εντός 4 λεπτών)

Ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός ευρίσκεται εις την δυσάρεστον θέσιν να ανασκευάσει: εις προηγουμένην του ανάρτησιν ησχολήθη με διαφόρους ηγέτας της πρώην Σοβιετίας, προκειμένου να δώσει μίαν νόταν αισιοδοξίας σχετικώς με το πολιτικόν μας προσωπικόν ("ναι, υπάρχουν και χειρότερα!") Δεν εσκέφθη όμως ένα όνομα: Θεόδωρος Πάγκαλος. Επειδή η πορεία του ξεκινά από πολύ μακριά, θα το πιάσω από σχετικώς προσφάτως:

Τον Οκτώβριο του 1999 ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε τις θέσεις του κ. Παπανδρέου για αμοιβαίες υποχωρήσεις Ελλάδος και Τουρκίας ως σοβαρήν έλλειψιν φρονήσεως, "αμερικάνικα κι επίσημη ανθελληνική προπαγάνδα των Αμερικανών". 
Τον Νοέμβριο του 1999 ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο κ. Πάγκαλος υπονομεύει τον ίδιον ως υπουργόν Εξωτερικών αλλά και την χώραν (τον Απρίλιο του 2000 ο κ. Πάγκαλος έγινε υπουργός Πολιτισμού). 
Τον Νοέμβριο του 2000 ο κ. Πάγκαλος είπε για τον κ. Παπανδρέου ότι δεν έχει στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας. Οι δηλώσεις αυτές και άλλες οδήγησαν στην αποπομπή του από την κυβέρνησιν. 
Τον Αύγουστο του 2001 ο κ. Πάγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει από το ΠΑΣΟΚ αν γίνει αρχηγός του ο κ. Παπανδρέου. 
Τον Σεπτέμβριο του 2001 είπε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει τα προσόντα για να γίνει πρωθυπουργός.

Είναι προφανές ότι, για να είναι σήμερα ο κ. Πάγκαλος Αντιπρόεδρος του κ. Παπανδρέου, στα 10 χρόνια που πέρασαν ο κ. Παπανδρέου απέκτησε φρόνησιν, προσόντα πρωθυπουργού, έγινε αντιαμερικανός και έκανε εντατικά μαθήματα ιστορίας. Επιπλέον (σε συνέπεια με τις δηλώσεις του) πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο κ. Πάγκαλος εδώ και αρκετά χρόνια δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ.
Με βάση τα παραπάνω, η αξιοπιστία του κ. Παγκάλου είναι δεδομένη: Φεβρουάριος 2010 και στην ερώτηση "έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ;" απαντά "Ναι, δεν υπάρχει περίπτωση τέτοια." Επομένως μην ακούτε τις ανοησίες που κυκλοφορούν για Μνημόνια, ΔΝΤ, ελεγκτές της τρόικας κτλ. Αστικός μύθος είναι. Εσείς απαιτήστε να πληρωθείτε κανονικά τον μισθόν που παίρνατε περύσι και, αν σας πουν για περικοπές λόγω ΔΝΤ, δείξτε την συνέντευξιν του κ. Αντιπροέδρου.

Παρά τα παραπάνω, ο κ. Πάγκαλος, αντί να το βουλώσει για όσον χρόνον του μένει εις την κυβέρνησιν, συνεχίζει ακάθεκτος. Σχετικώς με το περίφημον "Μαζί τα φάγαμε" επιμένει λέγοντας ότι απομόνωσαν την φράσιν και ότι το ορθόν είναι: "μαζί φάγαμε τα λεφτά μέσα στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος πολιτικής πελατείας με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο". Είτε είναι αυτό το ορθόν είτε όχι, ο κ. Πάγκαλος λέγει ουσιαστικώς (αν και γενικόλογα) ότι το δημόσιο χρήμα το έφαγαν πολιτικοί (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, αφού χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό πρόσωπο) σε συνέργεια με πολίτες, δηλαδή (όπως έχει γραφεί και εδώ), αναφέρεται σε δύο αδικήματα, την εξαγοράν και την διασπάθισιν δημοσίου χρήματος. Για τους πολιτικούς και για τους πολίτες τούτο είναι κατηγορία. Για τον ίδιον όμως είναι ομολογία: ομολογεί δηλαδή ότι έχει διασπαθίσει δημόσιον χρήμα για να εξαγοράσει πολιτικήν πελατείαν. Κανονικά θα έπρεπε να κληθεί από εισαγγελέα, για να δώσει διευκρινίσεις: τι ακριβώς έφαγε, πόσα, πότε, πώς και με ποιους άλλους συγκεκριμένα. Ενδέχεται να μην αποδειχθεί κάτι ή ενδέχεται να αποδειχθούν πολλά: διότι η ομολογία εκτιμάται μεν ελευθέρως (δηλαδή αν πω ότι σκότωσα δεν σημαίνει ότι όντως το έκανα), πρέπει όμως να διερευνηθεί μια τόσο σοβαρή ομολογία, εκτός βεβαίως και αν θεωρείται πως ό,τι λέγει χαρακτηρίζεται από έλλειψιν σοβαρότητος, οπότε στην περίπτωσιν αυτήν τίθεται ζήτημα επάρκειάς του για θέσεις ευθύνης που κατέχει. Πάντως, μιας και ομιλούμε για ομολογίες, κι εγώ με την σειρά μου πρέπει να ομολογήσω ότι ξέρει να ζει καλά...
Δεν συνεχίζω με άλλα γνωστά (π.χ. για τους κοπρίτες δημοσίους υπαλλήλους ή τους αγράμματους του 1821 που καθιέρωσαν το ρουσφέτι - δηλώσεις που αποκάλυψαν οι φοιτητές του κώλου της Οξφόρδης, αναπαρήγαγαν τα ζώα του Ελεύθερου Τύπου και διάβασαν τα πιο ζώα, οι αναγνώστες του Ελεύθερου Τύπου κ.α. - α, και να μην ξεχάσουμε ότι οι κ. Βελόπουλος, Γεωργιάδης και Βορίδης, ως βουλευτές του ΛΑΟΣ, είναι οι μόνοι ουσιαστικοί συνομιλητές της κυβερνήσεως, όπως αποκαλύπτει εις τις τελευταίες γραμμές συνεντεύξεώς του).

Υπάρχουν φωνές που ζητούν να φύγει ο κ. Πάγκαλος (καλά, η συγκεκριμένη εφημερίδα θα το ζητούσε ακόμα και αν ήταν μουγγός). Αν και οι δηλώσεις του ότι ο "Ιουστινιανός, ο Τσιμισκής και οι Παλαιολόγοι δεν ήταν Έλληνες" με αγγίζουν προσωπικώς (ευτυχώς πάντως δεν ετόλμησε να ομιλήσει για τους Καντακουζηνούς), πιστεύω ότι η απομάκρυνσίς του θα ήταν λάθος. Ο κ. Πάγκαλος αποτελεί εθνικόν κεφάλαιον: συμπυκνώνει με τους τρόπους του την ιστορίαν του Ελληνικού Κράτους, από τους κοτζαμπάσηδες και τους "αγράμματους του '21 που καθιέρωσαν το ρουσφέτι" (όπως λέγει και ο ίδιος) ώς τον Δηλιγιάννη και τους κομματάρχες του, από την περιφρόνησιν του  Άρμανσμπεργκ προς τους Έλληνες ώς τις μεταστροφές του βενιζελικού Γεωργίου Κονδύλη, που κατέληξε αντιβασιλεύς (για να μην ομιλήσω για την πρώην αριστερή γενιά του Πολυτεχνείου, η οποία δίκην ολετήρος εδήωσε την χώραν - κερνάω καφέ σε όποιον κατάλαβε το τελευταίο).
Προτείνω λοιπόν ο κ. Πάγκαλος να γίνει ισόβιος Αντιπρόεδρος των ελληνικών κυβερνήσεων, για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Ειμί Κωνσταντίνος ο αντι-προεδρικός και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Δεν θα σχολιάσω το υψηλής ποιότητος χιούμορ του να στέλνει βρακιά σε εκπομπές (ούτε και το χιούμορ των εκπομπών που ασχολούνται με το βρακί του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως).
Υ.Γ.2: Επειδή το θέμα είναι ευαίσθητον, παρακαλώ προσοχή εις τα σχόλια, γιατί έχει φύγει με άδεια ο Κωνσταντίνος Αρμενόπουλος και δεν έχω δικηγόρον πρόχειρον.
Υ.Γ.3: Αν και δεν φέρει ευθύνην για τις πράξεις του παππού του, θα υποκύψω εις τον πειρασμόν να αναρτήσω τούτο εδώ (ουχί μόνον για τον τελευταίον στίχον, αλλά και για την εικόνα νεκροταφείου εις την οποίαν ωδηγήθη η Ελλάς διαχρονικά από τους πολιτικούς της):

Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

Παρέκβαση

(αναγιγνώσκεται εντός 3 λεπτών)

Ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός του παρόντος ιστολογίου είναι λίγο-πολύ σαν τον συνονόματό του της τηλεοράσεως: γλυκομίλητος, φιλάνθρωπος, έξω καρδιά, με τον καλό λόγο στο στόμα. Αυτό για την ειλικρίνεια των κάτωθι δηλώσεων.

Αν και ο Κωνσταντίνος συχνάζει υπερβολικώς εις τα θέατρα, παρεσύρθη χθες εις θέατρον των Αθηνών, το οποίον δεν είχε επισκεφθεί. Πρόκειται για το θέατρον "Σημείο" όπισθεν του Παντείου που παίζει την παράστασιν της Marguerite Duras "L' amante anglaise". Αν και δεν ενεθουσιάσθην από το πρώτον μέρος, το δεύτερον μέρος με την ερμηνείαν της κας Ιωάννας Μακρή (την οποίαν έως χθες, αν και θεατρόφιλος, αγνοούσα) το βρήκα συγκλονιστικόν (η παρούσα ανάρτησις δεν έχει σκοπόν την κριτικήν της παραστάσεως - μία πάντως μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Εις το θέατρον (Σάββατο βράδυ) οι θεαταί ήσαν συνολικώς έξι και οι ηθοποιοί τρεις (μία κυρία μάλιστα ήρθε μόνο και μόνο για να ακυρώσει ένα εισιτήριο και να της επιστραφεί το αντίτιμον, γεγονός που έκανε την κατάστασιν ακόμη πιο θλιβερήν). Φεύγοντας από την παράστασιν, είδα κόσμον να προσέρχεται εις το παρακείμενον Fever (Γονίδης) και το Fix (Οικονομόπουλος) - ίσως όχι τόσος κόσμος όσος παλαιότερα, αλλά πάντως κόσμος.
Λίγο αργότερα, στο μετρό της επιστροφής, βρέθηκα στο ίδιο βαγόνι με τον ηθοποιό Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλο (ο οποίος μου έδωσε μάλιστα και μια γερή σπρωξιά πηγαίνοντας να καθίσει, αλλά δεν έδωσα συνέχεια, γιατί δεν ήθελα να αλλάξω τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα που κυκλοφορούσαν ήδη με τίτλους για χρεοκοπίες και Ερζερούμ σε "Μέλος της αυτοκρατορικής οικογενείας πιάστηκε μαλλί με μαλλί με συμπαθητικό ηθοποιό"). Τον κ. Παπασπηλιώπουλο τον έχω δει σε κάποιες παραστάσεις και τον θεωρώ καλόν και ελπιδοφόρον, αλλά, λυπάμαι, ποτέ δεν έχω δει ερμηνεία του του επιπέδου της κας Μακρή, ώστε να απολαμβάνει αυτής της ευρυτάτης αναγνωρίσεως. Παρά ταύτα είναι για όλους αυτονόητον ότι, αν η κα Μακρή έμπαινε στο μετρό, ουδείς θα την αναγνώριζε, ενώ το όνομά του όλοι το ψιθύριζαν (μάλιστα ένα κοριτσάκι είπε "καλέ είναι κουυυυυκλος" - γύρισα νομίζοντας ότι προφανώς αναφέρεται εις εμέ, αλλά αναφερόταν εις τον ηθοποιόν). Έψαξα να βρω από πού τον γνωρίζουν τα κοριτσάκια (απέκλεισα το θέατρον) και ανεκάλυψα ότι παίζει κάθε χρόνον εις την τηλεόρασιν (η οποία δεν θέλω να γνωρίζω τι προέβαλε την ώραν της παραστάσεως).
Σήμερον έψαξα περισσότερα για το θέατρον "Σημείο" και ανεκάλυψα ότι ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής και η ηθοποιός Ιωάννα Μακρή είναι σύζυγοι και έχουν αυτόν τον μικρόν χώρον όπου ανεβάζουν παραστάσεις. Βρήκα ότι διαθέτει και ιστολόγιον με μόνον 11 αναγνώστας (εγώ ο 11ος). Μεγαλυτέρα η θλίψις μου.

Να πάτε. Και αν σας έρθει να κλάψετε, όπως έκανε η ευσεβεστάτη Αυγούστα που με συνώδευσε, να το κάνετε. Ουχί μόνον για την γυναίκα της ιστορίας που θέλει να ακουστεί μέσω της φρικτής δολοφονίας της υπηρέτριάς της και για την συγκλονιστικήν ερμηνείαν της κας Μακρή, αλλά και για το άδειο θέατρο που παίζει για έξι μόνον θεατές και για τα διπλανά κέντρα που γεμίζουν, για τους αφανείς καλλιτέχνες και για τις λαμπρές τηλεοπτικές καριέρες, για τις αξίες που σβήνουν και για την ανοησία που κυριαρχεί, για τον λίγο κόσμο που αντιστέκεται και για τον πολύ που έχει υποκύψει.

Ειμί Κωνσταντίνος ο παρεκβάς και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.: Το γεγονός του μετρό μου εθύμισε δύο άλλα περιστατικά προ οκταετίας: το πρώτον ότι επέτυχα εντός του μετρό τον εξαίρετο ηθοποιό του θεάτρου Γιώργο Γάλλο (φέτος πρωταγωνιστούσε εις το Εθνικόν ύστερα από πολλές ερμηνείες σε άλλα θέατρα) και φυσικώς ουδείς τον ανεγνώρισε.  Την ίδια περίοδο επέτυχα μίαν κυρίαν, η οποία έμοιαζε εκπληκτικά με την λατρεμένην Laurie Anderson (την οποίαν θεωρώ μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες δημιουργούς και ουχί μόνον εις τον χώρον της μουσικής). Την κοιτούσα, με κοίταξε και χαμογέλασε (ακόμα θυμάμαι τις όμορφες ρυτίδες της), την ξανακοίταξα, ώσπου σταμάτησα, για να μην παρεξηγηθώ, διότι "αποκλείεται να είναι αυτή, τι δουλειά έχει εδώ;" Και ύστερα από λίγα χρόνια διάβασα σε συνέντευξίν της ότι ερχόταν εκείνην την περίοδον εις την Αθήνα, γιατί θα ήτό η επίσημη εκφωνήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά το πράγμα στράβωσε στον προϋπολογισμόν και άλλαξαν εκφωνητή... Και αντί να σταματήσει η κυκλοφορία του μετρό και να πέσουμε κάτω να την προσκυνήσουμε σαν τους μουσουλμάνους, όταν βλέπουν τον Αλί Αχμέντ Μουλλά, τον μεγάλο μουεζίνη της Μέκκας, όλοι, ακόμα και εγώ, την προσπεράσαμε.

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Ράshα

ייִדישע אױטאָנאָמע געגנט ή, αν προτιμάτε, Евре́йская автоно́мная о́бласть (ερμηνεία στο τέλος)

(αναγιγνώσκεται εντός 4'30'')

Η πρόσφατος χριστουγεννιάτικη περιοδεία μου στις ελληνικές στέπες με τρένον και δη με τον υπερελληνικό (κατά το "υπερσιβηρικός" - αν και από την αγγλικήν εκδοχήν "trans-siberian" τα ελληνικά τρένα μόνον το τρα(ν)ς κρατούν) καθώς και η πρόσφατος ανάρτησις σχετικώς με την ενεργοποίησιν του ελληνικού DNA, μου ενεργοποίησαν παρανοϊκούς συνειρμούς και ενεθυμήθην το αντίπαλον δέος του κυρίου Βελόπουλου, τον κύριον Λιακόπουλον και τας διαβεβαιώσεις του ότι, σύμφωνα με τους γεροντάδες της Ορθοδοξίας, θα σώσει την Ελλάδα το "ξανθόν γένος". Επειδή η γεροντική ηλικία φλερτάρει άλλοτε με την σοφίαν της πείρας και της γνώσεως και άλλοτε με το Αλτσχάιμερ, διατηρώ μιαν επιφύλαξιν ως προς το αν οι γεροντάδες εννοούν στρατιωτικήν και πολιτικήν υποστήριξιν από τους ξανθούς Ρώσους ή εκπολιτισμόν από τις εγχώριες ξανθιές, όπως την ηθοποιό και τραγουδίστρια Τζούλια Αλεξανδράτου, την πρώην μετεωρολόγο και νυν δημοσιογράφο Πετρούλα Κωστίδου, την βιρτουόζο του κλαρίνου Σάσα Μπάστα και την θεατρολόγο και μαθήτρια του Ουμπέρτο Έκο Φαίη Σκορδά. Βεβαίως είναι πιθανόν άλλο να είπαν οι γεροντάδες και άλλο να θέλησαν να καταλάβουν οι ερμηνευταί τους ή (εξίσου πιθανόν) οι γεροντάδες να είχαν υπόψην τους την Κάτια Δέδε, που ως playmate 2010 και ως μισή Ουκρανή πληροί όλας τας προϋποθέσεις.
Όπως και να 'χει, κατά τον κύριον Λιακόπουλον ο Πούτιν είναι αυτός που θα μας σώσει, γι' αυτό και η σημερινή ανάρτησις θα ασχοληθεί με την Ρωσικήν Ομοσπονδίαν και άλλα κράτη που προήλθαν από την Σοβιετικήν Ένωσιν.  Παραβλέπω βεβαίως το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν είναι ρωσικής εθνικότητος ούτε ξανθοί, αλλά από τα παρακάτω θα φανεί ότι διατηρούν το ξανθόν χρώμα εντός του εγκεφάλου.


Ανέκαθεν υπήρξα λάτρης ανθρώπων που ξέρουν να προβάλλουν σωστά τον εαυτόν τους. Ένας τέτοιος υπήρξε ο ηγέτης του Τουρκμενιστάν Σαπαρμουράτ Νιγιάζοβ. Ο πρόεδρος Νιγιάζοβ αντικατέστησε τον όρκον του Ιπποκράτους με όρκον εις τον ίδιον, έφτιαξε εθνικόν ύμνον με αναφοράς εις τον εαυτόν του, απηγόρευσε το κάπνισμα μόλις υποχρεώθη να το εγκαταλείψει λόγω καρδιακής προσβολής (μαζί σου, προεδράρα!), γέμισε την χώραν με χρυσά αγάλματά του (με καλύτερον το χρυσόν του άγαλμα που περιστρεφόταν για να κοιτάζει πάντοτε τον ήλιον) και άλλαξε την ονομασίαν των μηνών (π.χ. αντικατέστησε τον Σεπτέμβριον με το όνομα ενός βιβλίου που έχει γράψει). Δυστυχώς, μετά τον θάνατόν του, ο διάδοχός του κατέλυσε την κληρονομιάν που άφησε ο πρόεδρος εις το ανθρώπινον γένος.


Εις το Καζακστάν τα πράγματα είναι καλύτερα: ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ (που εξελέγη με 91% - όχι πολύ καλόν ποσοστόν, αλλά τουλάχιστον καλύτερον από του Λουκασένκο, που επανεξελέγη προσφάτως εις την Λευκορωσίαν με μόνον 79%) μαζεύει υπογραφές για να γίνει δημοψήφισμα, ώστε να μην γίνουν εκλογές το 2012 και να παραταθεί η θητεία του έως το 2020. Υποψιάζομαι ότι θέλει να παρακολουθήσει απερίσπαστος την καταστροφήν του κόσμου το 2012 και να μην τρέχει τελευταία στιγμή για εκλογές και να αγωνιά αν θα πέσει κάτω από το ψυχολογικόν όριον του 90%. Επιπλέον, ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ ζήτησε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ναζαρμπάγεφ να του φτιάξουν ελιξήριον της μακροζωίας (είναι δεδομένον ότι το παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιον Ναζαρμπάγεφ θα πραγματοποιήσει την επιθυμίαν του προέδρου).  Η καταστροφή του κόσμου δεν πτοεί λοιπόν τον πρόεδρον: θέλει να ζήσει και θα ζήσει. Γι' αυτό του προτείνω, μόλις βρει το ελιξήριον, να μπει εις κάψουλαν και να εκτοξευθεί εις το διάστημα, προκειμένου να μείνει τουλάχιστον ένας αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους μετά την καταστροφήν του 2012.

Οι εχέφρονες ηγέτες συνεχίζονται: έχουμε επί παραδείγματι εις την Καλμυκίαν (αυτόνομον δημοκρατίαν της Ρωσικής Ομοσπονδίας) τον έως προσφάτως πρόεδρον Ιλιουμζίνοφ (ο οποίος είναι και πρόεδρος της διεθνούς σκακιστικής ομοσπονδίας, παρακαλώ) να δηλώνει σε τηλεοπτικήν συνέντευξιν ότι απήχθη από εξωγήινους, με αποτέλεσμα ρώσος βουλευτής να ζητά από τον πρόεδρον Μεντβέντεφ να διεξαγάγει έρευναν, μήπως τυχόν απεκάλυψε κρατικά μυστικά εις τους εξωγήινους κατά την διάρκειαν της απαγωγής, και να ρωτά αν υπάρχουν επίσημες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ένα κυβερνητικό στέλεχος όταν απαχθεί από εξωγήινους. Για να κατανοήσουν οι αναγνώσται με ελληνικούς όρους την πολύπλοκον κατάστασιν, θα φέρω ένα τυχαίο παράδειγμα: είναι δηλαδή σαν να λέμε ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ψωμιάδης δηλώνει εις το "πολύ μπλα-μπλα" ότι τον απήγαγαν εξωγήινοι, με αποτέλεσμα ο βουλευτής κ. Βελόπουλος να ερωτά τον κ. Παπανδρέου για τα περιστατικά της απαγωγής και τι πρέπει να κάνει κάποιος, όταν απάγεται από εξωγήινους (τα πρόσωπα επελέγησαν τυχαίως).

Αρκετά με τα πρόσωπα. Μπόνους όμως για τους υπομονετικούς αναγνώστες μία kinky αποκάλυψις: νομίζουν πολλοί ότι υπάρχει μόνον ένα εβραϊκόν κράτος, αυτό του Ισραήλ. Ωστόσο υπάρχει εις τα βάθη της Σιβηρίας η Αυτόνομη Εβραϊκή Επαρχία (oblast) με πρωτεύουσαν το Μπιρομπιτζάν. Δεν θα επιμείνω εις τους λόγους που οδήγησαν τον Στάλιν να δημιουργήσει Εβραϊκήν Επαρχίαν στο πουθενά, θα επιμείνω όμως εις την σημαίαν της επαρχίας, που κοσμεί την παρούσαν ανάρτησιν. Ναι, είναι προφανές ότι αποτελεί δίκαιον αίτημα των Μπιρομπιτζανιωτών και των άλλων Εβραίων της περιοχής να γίνει εκεί το επόμενον gay pride.

Στο Μπιρομπιτζάν, αδελφές μου, στο Μπιρομπιτζάν!

Ειμί Κωνσταντίνος ο ρωσόφιλος και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.1: Επιμύθιον: εις το πλαίσιον των εορτών προσεπάθησα να προσθέσω μίαν νόταν αισιοδοξίας σχετικώς με το πολιτικόν μας προσωπικόν: ναι, υπάρχουν και χειρότερα!
Υ.Γ.2: Δώρον διά τους επιμελείς αναγνώστας μου ολόκληρον το 9.226 χιλιομέτρων ταξίδι από την Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ με τον Υπερσιβηρικόν: http://www.google.ru/intl/ru/landing/transsib/en.html
Υ.Γ.3: Η ημι-ουκρανή Κάτια Δέδε έχει κάνει καλή δουλειά εις την εξάπλωσιν της αυτοκρατορίας μου: υπάρχουν ήδη εν Ουκρανία δύο πόλεις μου, η Staraya Kantakuzenka και η Novo-Kantakuzenka. Χρίζω λοιπόν την Κάτια Δέδε έπαρχον και μετονομάζω τον Ιανουάριον σε Δέδε. Επίσης σκέπτομαι να μετονομάσω τον Φεβρουάριον σε "Αλεξανδράτου", τον Μάρτιο σε "πολύ μπλα μπλα" κτλ., ώστε π.χ. οι ερωτευμένοι να εορτάσουν (με το DVD του μήνα) στις 14 Αλεξανδράτου 2011 και η παρέλασις να γίνει στις 25 πολύ μπλα μπλα 2011.

Εν Αθήναις, τη 7 Δέδε 2011

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Ε-Ε-Ερχομαι με F-F-Facebook!

Κατόπιν πολυημέρου απουσίας από την μπλογκόσφαιραν και τους θαυμαστάς του, ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός επιστρέφει. Ήδη έχω δώσει εντολήν εις τους κουροπαλάτιους να προετοιμάσουν τα ανάκτορα, διότι το νέον έτος προμηνύεται γεμάτον (το έψιλον με άλφα). Ήδη εφρόντισαν ώστε ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός να εγγραφεί εις την βίβλον προσώπων (το αγγλιστί λεγόμενον facebook). Παρακαλώ το like να το πατάτε με φειδώ (ή, όπως θα έγραφαν τα ελληνικά ταξί: "Σιγά το like!"). Επίσης αναμένω οι υπήκοοι του παρόντος ιστολογίου (πατρίκιοι, δομέστικοι αλλά και ο απλός λαός και κλήρος) να σπεύσουν εις την βίβλον μου, για να δηλώσουν όρκον υποταγήν και αιωνίας αναγνώσεως του παρόντος ιστολογίου. Σε περίπτωσιν που δεν το πράξουν, θα τους επισκεφθώ με άγριες διαθέσεις.
Θα απαντήσω αύριον εις τα σχόλια των δύο προηγουμένων αναρτήσεων (σήμερον αφιέρωσα χρόνον εις την ανοικοδόμησιν του αυτοκρατορικού μου προφίλ) και θα συνεχίσω το νέον έτος με αναρτήσεις σχετικάς με καυτά ζητήματα που απασχολούν την υφήλιον και την Ελλάδα (ζητήματα που απασχολούν το σύμπαν εθίχθησαν ήδη εις την προηγουμένην ανάρτησιν). 

Ειμί Κωνσταντίνος ο ερχόμενος εν ονόματι Μαρκ Ζούκεμπεργκ και άρτι ωλοκλήρωσα.

Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011

Έκτακτον: πρωτοχρονιάτικη απορία


Όπως έχω γράψει και παλαιότερα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος έχει δηλώσει πως το 2011 το ελληνικόν DNA θα ενεργοποιηθεί, θα γίνουμε 100 εκατομμύρια και θα κυριεύσουμε τους πάντες. 
Απορία: το δικό σας DNA έχει ενεργοποιηθεί; Κάνατε κάτι γι' αυτό ή έγινε αυτομάτως; Γιατί εγώ παιδεύομαι τόση ώρα με το δικό μου και δεν έχω καταφέρει ακόμα τίποτα. Μήπως υπάρχει κατασκευαστικόν λάθος (αν και εις τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογενείας αυτά τα πράγματα δεν νοούνται); Αν υπάρχει κακοτεχνία, με καλύπτει η εγγύησις εμένα που είμαι ορίτζιναλ σινς 1347 ή έχει λήξει; Και η αντιπροσωπεία πού ακριβώς είναι;

Εύχομαι προς όλους χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγείαν και με ενεργοποιημένον DNA.

Ειμί Κωνσταντίνος ο γενετιστής και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.: Η φωτογραφία που παραθέτω είναι φωτογραφία του DNA μου που ετράβηξα μόλις. Την βάζω εδώ, για να την δείτε και να με ενημερώσετε, αν εντοπίσετε κάποιο σφάλμα (αν  βεβαίως είσθε ακόμη εδώ και  δεν έχετε διακτινισθεί εις τον Σείριον και το άστρον του Λαγωού).