Καλωσόρισμα

Εγώ, ο πρωτοπανεντιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός, οι κουροπαλάτιοί μου, οι πρωτοσπαθάριοί μου, οι λογοθέτες μου, η κυρα-Μαριγώ η πλύστρα μου και η Σβετλάνα η μασέζ μου (σιάτσου) σας καλωσορίζουμε εις το ιστολόγιόν μου.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Από υαλί χρωματιστό (ή το παρασκήνιον μιας αυτοκρατορικής στέψεως)

Ο μπάρμπας μου, ο αυτοκράτωρ Ιωάννης ΣΤ' Καντακουζηνός, σε φωτογραφίαν της στέψεως
(το κουκλί όπισθέν του είμαι εγώ, ο πρωτονοβελισσιμοϋπέρτατος Κωνσταντίνος Καντακουζηνός)


Αρκετά με τα κοινά και τετριμμένα, τηλεοράσεις και Βατοπέδια. Σήμερον έχω διά τους εκλεκτούς αναγνώστας μου βραδιά ποιήσεως. Θα αναλύσω το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη "Από υαλί χρωματιστό", που αναφέρεται εις την στέψιν του μπάρμπα μου, του αυτοκράτορος Ιωάννου ΣΤ' Καντακουζηνού, εις την οποίαν εννοείται ότι παρευρέθην: ήμουν ο επί των τιμών, ντυμένος με λευκόν σακάκιον, λευκόν υποκάμισον, λευκόν πανταλόνιον, λευκά παπούτσια -με δυο λόγια σαν τον Κουρκούλη εις την βάφτισιν του υιού του. Μόνον εγώ λοιπόν θα σας αποκαλύψω όλα τα καυτά κους-κους και τα παραλειπόμενα που ούτε καν ο Καβάφης δεν τα ξέρει, αφού μπροστά δεν ήτο (δεν θυμάμαι δηλαδή να έστειλα πρόσκλησιν σε κανέναν Καβάφη: όλο κάτι Παλαιολόγους, Κομνηνούς και Καντακουζηνούς είχαμε, αφήστε δε που είχαν όλοι τα ίδια ονόματα: 65 Κωνσταντίνοι, 43 Ιωάννηδες και 38 Ανδρόνικοι... Θα τους έπεφτε η μούρη δηλαδή αν ωνομάζοντο παραδείγματος χάριν Στάθης ή Παναγιώτης; Και αν ήθελαν τίποτα πιο σικ υπάρχουν εναλλακτικαί: Τέρης, Ντίντης, Νίνο).

Το παρασκήνιον: Το 1341 ο αυτοκράτωρ Ανδρόνικος Γ' Παλαιολόγος απέθανε και ο υιός του Ιωάννης ήτο μόλις 9 ετών. Ο μπάρμπας μου, που ήτο τότε Μέγας Δομέστικος (είχε κόψει κάθε άλλο κρασί), ήρθε σε σύγκρουσιν με την (και εύθυμην και) χήραν αυτοκράτειραν Άνναν της Σαβοΐας (της Σαβοΐας; μάλλον της Σαβουρίας, αν κρίνω από την φάτσαν της. Καλά, στραβός ήτο ο συγχωρεμένος;) Φοβερή μεταγραφή, ισάξια του Φλάβιο Κονσεϊσάο εις τον ΠΑΟ, αν ενθυμείσθε. Εμένα βέβαια με συμπαθούσε (η Άννα, όχι ο Κονσεϊσάο) -ενθυμούμαι που μου εφώναζε, όταν πηγαίναμε εις τον Ιππόδρομον και είχε πολυκοσμία: "Constantin, viens ici, mon petit!" (ξέχασα να είπω ότι η αυτοκράτειρα ήτο αλογομούρα όνομα και πράμα: επόνταρε μανιωδώς σε άλογο φαβορί, αλλά συνήθως έμενε ταπί -γαλλιστί tapis).
Ακολούθησε ένας μίνι εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του μπάρμπα μου και της άπλυτης της γαλλίδος που μας είχε κουβαλήσει ο αυτοκράτωρ Ανδρόνικος (να πω εδώ ότι βασικός της όρος, για να παντρευτεί τον αυτοκράτορα, ήτο να ανοίξει κατάστημα Paul δίπλα εις τα ανάκτορα, διά να έχει ζεστά κρουασάν το πρωί να σαβουριάζει -τέτοιο λιμάρι ήτο η Γαλλίς). Βέβαια όλοι οι Ανδρόνικοι Παλαιολόγοι τα ίδια γυφταριά μάς εκουβάλησαν για αυτοκράτειρες: ο Ανδρόνικος Δ' Παλαιολόγος πήρε σύζυγόν του την Κεράτσα-Μαρία της Βουλγαρίας (αριστοκρατικόν όνομα από τα ολίγα), που άμα σ' έπιανε ο στόμας της δεν σε ξέπλενε ούτε ο Κεράτιος Κόλπος.
Ο εμφύλιος εκράτησε μερικά χρόνια, ώσπου τελικώς ο μπάρμπας μου κατάφερε να στεφθεί συναυτοκράτωρ του διαδόχου Ιωάννου στις 13 Μαΐου 1347 από τον Ισίδωρον (όχι της Ντόρας, τον άλλον, τον Πατριάρχην Κωνσταντινουπόλεως). Είχαν προηγηθεί δύο γιαλαντζί στέψεις -την πρώτην ούτε ο μπάρμπας μου δεν την θυμάται (τόσες που ήσαν φυσικό είναι). Η δεύτερη ήτο από τον Πατριάρχην Ιεροσολύμων Λάζαρον εις το Διδυμότειχον το 1346. Τώρα θα μου πείτε τι δουλειά είχε στο Διδυμότειχον ο Ιεροσολύμων; Δεν γνωρίζω αν ανέβηκε, γιατί είχε μαλλιοτραβηχτεί με κανέναν άλλον κάτω εις τα Ιεροσόλυμα, ως είναι το συνήθειό τους, οι απαίσιοι, για να θυμηθούμε τον Καβάφη, ευγενική χορηγία του οποίου είναι η παρούσα ανάρτησις. Μάλλον summer promo tour έκανε ο Ιεροσολύμων (ελληνιστί αρπαχτή εις την επαρχίαν), τον άκουσε ο μπάρμπας μου να ψέλνει το "Διδυμότειχο μπλουζ" και του ζήτησε να τον ξαναστέψει (ταρίφα 100 χρυσά σόλδια χωρίς απόδειξιν, τζάμπα πράμα). Ο συγκεκριμένος ψαλμός είναι βέβαια θαυματουργός, αλλά μέχρι σύζυγον υφυπουργού μπορεί να σε κάνει, όχι βυζαντινόν αυτοκράτορα. Γι' αυτό και έβαλε ξανά τον Πατριάρχην Κωνσταντινουπόλεως Ισίδωρον που είχε το κοπυράιτ εις τας αυτοκρατορικάς στέψεις και έτσι φθάσαμε εις την τρίτην στέψιν του μπάρμπα μου -μην δει Πατριάρχην μπροστά του, αμέσως να του ζητήσει να του την φορέσει (την κορώνα, εννοείται). 

Τα πρόσωπα του έργου: ο μπάρμπας μου (συστάσεις δεν χρειάζονται) και η σύζυγός του (η θεια μ' η Ρήνω, κατά κόσμον Ειρήνη Ασάν, κόρη του Ανδρονίκου Ασάν, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει πριν από σχεδόν δέκα χρόνια εις γνωστήν διαφήμισιν). Η θεια μ' η Ρήνω ήτο εγγονή του τσάρου (όχι της οικονομίας αλλά) των Βουλγάρων (χμ, εδώ με τρώει να ρωτήσω αν ήτο Θεσσαλονικιά, αλλά φοβούμαι μήπως κανένας θερμόαιμος όπως ο κ. Ψωμιάδης ζητήσει να απογορευθεί το ιστολόγιόν μου). Πάντως, για την ιστορίαν, η εξαδέλφη μου η Ελένη, κόρη του ζεύγους, παντρεύτηκε τον Ιωάννην Ε' Παλαιολόγον (τον συναυτοκράτορα του μπάρμπα μου), άρα και ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς μας το 'χει μέσα του το βουλγάρικο το αίμα από την πλευρά του πατέρα του (επίσης έχει αρμένικο, ουγγρικό, ιταλικό και γαλλικό) -για να μην ομιλήσω περί της Σέρβας μάνας του.

Η τελετή: Ο μπάρμπας μου ήθελε να γίνει η στέψις εις την Αγια-Σοφιά, αλλά μας είπαν ότι η εκκλησία ήταν κλειστή -φανταστήκαμε ότι την είχε κλείσει η Χρουσαλά για τον γάμον που θα προηγείτο της δεξιώσεως εις το χελάνδιον Αβέρωφ (τύπος βυζαντινού πλοίου). Αργότερα όμως εμάθαμε ότι η εκκλησία ήτο κυριολεκτικώς κλειστή, γιατί είχε καταρρεύσει την προηγουμένην χρονιάν μέρος του τρούλου της (βεβαίως και πάλι δεν ήτο ακριβώς κλειστή, αφού ήτο ανοιχτή από πάνω). Ο μπάρμπας μου τότε είχε την φαεινήν ιδέαν να την επισκευάσει και, επειδή δεν του άρεσαν αι προχειροδουλειαί, ήθελε να βάλει και αλουμίνια εις τα παράθυρα. "Μπαρμπα-Γιάννη" του λέω "άδικα περιμένεις επιχορήγησιν: το πρόγραμμα δεν θα τρέξει. Άσε που είναι και η Αγια-Σοφιά σε υψηλήν τιμήν ζώνης, κάνεις κι εσύ μεγάλην φορολογικήν δήλωσιν -κρύψε κάτι: θα 'ρθει η περαίωσις και κανείς δεν θα σε πειράξει." "Όχι, θα τρέξει το πρόγραμμα και, αν δεν με πιάνει, θα βάλω μέσον την Άνναν σύζυγον Γιώργου Νταλάρα και θα την πάρω την επιχορήγησιν" επέμενε αυτός. Τελικώς εχάσαμε ασκόπως πολύτιμον χρόνον και έμεινε και η Αγια-Σοφιά χωρίς αλουμίνια. Τι να κάνουμε κι εμείς, βολευτήκαμε με την εκκλησία των Βλαχερνών (το ξέρω, δεν ταιριάζει σε τέτοια τελετή, αλλά πέσαμε, βλέπετε, εις την ανάγκην της κάθε βλαχάρας).
Εγένετο βεβαίως μέγα στριμωξίδι -τέτοιο ούτε εις τον γάμον Νικολάου-Τατιάνας. Βγάλαμε όμως γιγαντοοθόνη απ' έξω να βλέπει την στέψιν ο λαός και οι Ανδρόνικοι (τους είχαμε χωρίσει σε ομάδες: οι Ιωάννηδες αριστερά, οι Κωνσταντίνοι δεξιά και οι Ανδρόνικοι απ' έξω). Ο μπάρμπας μου είχε φορέσει ό,τι είχε σε χρυσαφικό (εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα: φοβόταν μην μπουν στο σπίτι οι αντάρτες και του τα κλέψουν) και έμοιαζε με τον Γιώργο Μάγγα χωρίς κλαρίνο (είχε άλλωστε τους κουροπαλάτιους που εστέκοντο κλαρίνο μπροστά του), ενώ η θεια μ' η Ρήνω επέλεξε να συνοδεύσει τον μπάρμπα ως μπάρμπι: είχε επιλέξει να φορέσει ένα απέριττο μάξι φόρεμα σε γραμμή αμπίρ και σε έντονο ροζ χρώμα που κάνει ωραία αντίθεση με τα ξανθά μαλλιά και αναδεικνύει το χρώμα των ματιών της. Κομψή, λιττή και σέξι! Καλύπτει τα πόδια, αναδεικνύει το ντεκολτέ, χωρίς υπερβολές. Συνδυάζει με ασημί clutch.
Για να επανέλθωμεν εις τον Καβάφη (μετά τα breaking news του Star καιι του Tlife), εις το ποίημά του θίγει ένα θέμα: ότι δεν είχαμε πολυτίμους λίθους και βάλαμε γυαλί χρωματιστόν εις το στέμμα. Η ιστορία λέγει ότι ο μπάρμπας μου ο Ιωάννης ΣΤ' είχε ενεχυριάσει όλα τα διαμάντια και τα μπριλάντια του εις την Βενετίαν, διά να χρηματοδοτήσει τον στρατόν του, όμως οι ιστορικοί δεν γνωρίζουν την τύφλαν τους. Ιδού η αλήθεια: ο μπάρμπας μου ο Ιωάννης ήτο άνθρωπος ανοιχτοχέρης, χουβαρδάς από τους λίγους, γνωστός εις όλους και ως Γιάννης Χουβαρδάς (τώρα είναι διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου) και δεν ευκολύνετο εκείνον τον καιρόν να βρει πολυτίμους λίθους. Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή που διαδίδουν αι κακαί γλώσσαι, αι οποίαι επιμένουν ότι αντιθέτως ήτο γρουσούζης και σφιχτοχέρης και είχε πολλά διαμάντια, αλλά τα είχε ενοικιάσει ο τσιφούτης εις την παραγωγήν της ταινίας "Διαμάντια στο γυμνό κορμί της". Όπως και να 'χει, πολυτίμους λίθους δεν είχαμε και μέγας προβληματισμός επεκράτησε. Την λύσιν την βρήκα για ακόμη μίαν φοράν εγώ: σκέφτηκα να μαζέψω διάφορα μπουκάλια μπίρας, να τα σπάσω και τα γυαλιά τους να τα βάλω εις το στέμμα. Συνεκέντρωσα όλων των ειδών τας μπίρας εις ένα δωμάτιον με ψύξιν και, μόλις αι κυρίαι της (αυτοκρατορικής) αυλής άρχισαν να ουρλιάζουν με το ροζ φόρεμα της θειας μ' της Ρήνως, άνοιξα το δωμάτιον και οι πρωτοσπαθάριοι με τον θείον μου τις υπερκέρασαν εις κραυγές. Επειδή δεν θέλαμε να πάνε χαμέναι αι μπίραι, τας καταναλώσαμε όλας προ της τελετής (το ιστορικόν αυτό γεγονός έχει απαθανατιστεί εις το άσμα "Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο"). Η παράπλευρος απώλεια ήτο ότι ο μπάρμπας μου μύριζε σαν άγγλος τουρίστας σε παμπ στο Φαληράκι -όλα της στέψης δύσκολα κι ο βασιλιάς πιωμένος.
Η τελετή ήτο προγραμματισμένη για τις έξι αλλά ξεκίνησε στις έξι και τέταρτο (η θεια μ' η Ρήνω άργησε ένα τέταρτο, γιατί μπέρδεψε τις τελετές και νόμιζε ότι ξαναπαντρεύεται). Ο πατριάρχης τα είχε πάρει λίγο με την καθυστέρησιν, γιατί τον είχαν κλείσει για πέντε γάμους εκείνο το απόγευμα, γι' αυτό έτρεξε την τελετή και οι εστεμμένοι δεν εδέχθησαν ευχές εις την εκκλησίαν. Ακολούθησε όμως εις τα παρακείμενα ανάκτορα των Βλαχερνών βλάχικον γλέντι μέχρι πρωίας με γίδαν βραστήν και άφθονην ρετσίναν.
Έτσι λοιπόν εστέφθη ο "Κυρ Ιωάννης Καντακουζηνός" (Κυρ; Σιγά μην είναι και ο Σπύρος Ορνεράκης. Τον ήξερε και από χθες τον μπάρμπα μου και τον λέει "Κυρ" ο Καβάφης;). Αντιλαμβανόμεθα όλοι ότι ο Καβάφης έγραφε ό,τι μπούρδα του κατέβαινε: κάτι λέγει για "διαμαρτυρία θλιβερή" και "κακομοιριά" του μπάρμπα μου. Ακούς εκεί... Κακομοίρης είναι αυτός και όλο του το σόι. Άντε μην βάλω την αυτοκράτειρα Κεράτσα-Μαρία να τον σχολιάσει...

Ειμί Κωνσταντίνος ο επί των τιμών της στέψεως και άρτι ωλοκλήρωσα.

Υ.Γ.: Δυστυχώς από την στέψιν δεν έχω βίδεο, διότι, όπως έχω γράψει εις το παρελθόν, έπεσαν οι σέρβερς του Μεγάλου Παλατίου και χάθηκαν από το μπακ-απ όλα τα φόλντερς. Με την ευλογίαν όμως του Αη-Φον (μεγάλη η χάρη του) ετράβηξα βίδεο εις την στέψιν του τσάρου Νικολάου της Ρωσίας (με εκάλεσε ο θείος μου, o πρίγκιψ Μιχαήλ Μιχαΐλοβιτς Καντακουζηνός) και σας το παρουσιάζω, για να πάρετε μιαν ιδέαν.

15 σχόλια:

  1. Κρίμα που χάθηκε το βίντεο!

    (Αν το ξαναγυρίζατε ίσως;;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τωρα καταλαβα ποιος ειναι πισω απο το μπλογκ αυτο
    ο χαρης ο ρωμας και επειδη δε του δινουν σηριαλ στην τιβι θελει να σπασει ολες τις ακροαματικοτητες στο διαδικτυο
    ρεσπεκτ χαρης
    πλακα κανω εεε δεν ηξερα τι να γραψω
    κατουρηθηκα απο τα γελια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα τους μύριους κερασφόρους βατράχους, πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση- και ακριβέστατη η περιγραφή, θα ορκιζόμουν στα πλουμιστά στέμματα και κοσμήματα της στέψης του μπάρμπα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ δραπέτα, η τελετή δεν μπορεί να επαναληφθεί: θέλετε δηλαδή να στεφθεί τέταρτη φορά ο μπάρμπας μου; Αφήστε δε που η εκκλησία των Βλαχερνών δεν υπάρχει εδώ και αιώνες -υπάρχει πάντα βέβαια και η Αγια-Σοφιά; Μήπως να στείλω αίτημα εις τον Ερντογάν; Θα του στείλω και πρόσκλησιν για να τον καλοπιάσω.

    Αγαπητέ άσωτε, ονομάζομαι Κωνσταντίνος και ουχί Χάρης. Όσο διά το ότι κατουρηθήκατε από τα γέλια, να την προσέξετε την ακράτειάν σας -και άλλην φοράν μου το είπατε.

    Αγαπητή σελήνη, καλώς ορίσατε εις το αυτοκρατορικόν παλάτιόν μου. Η περιγραφή εννοείται ότι είναι ακριβεστάτη, αφού ήμουν μπροστά. Γενικώς άλλωστε είμαι πολύ μπροστά, όπως μου λέγουν, αν και εγώ θεωρώ πως είμαι πολύ πίσω (σινς 1347). Μπορεί βέβαια να είμαι μπροστά, γιατί είμαι τόσο πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιας και αναφέρθηκες στον πάλευκο Κουρκούλη, ελπίζω να έχεις δει το τρέιλερ του Αξίζει να μην ζεις με Κουρκούλη-Κελεκίδου σε ρόλο Μπραντζελίνα να σπρώχνουν ένα καρότσι υπό τους ήχους ταινίας δράσης.
    Μαγευτικό το σημερινό ποστ,με ιστορική ακρίβεια και επιμονή στη λεπτομέρεια, ειδικά η συμβολή του Πατριάρχη στα τεκταινόμενα με άφησε άφωνη. Η πρόταση να γράψεις τα σχολικά βιβλία ιστορίας δεν θα αργήσει νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή Πασχαλίτσα νομίζω πως δεν με παρακολουθείτε. Πριν από πέντε ημέρες έγραψα για το ζεύγος:
    http://konstantinoskantakouzinos.blogspot.com/2010/09/blog-post_9023.html

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Περιμένω επίσημον πρότασιν για σχολικόν βιβλίον (ιστορίας, χημείας, θρησκευτικών, ό,τι να'ναι: γράφομε τα πάντα, διότι έχομε μείνει ρέστοι, όπως διαπιστώσετε και με τα χρωματιστά γυαλιά της στέψεως...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mετρ όταν θα με κάμνετε βασίλισσα παρακαλώ να παραλειφθούν οι ιερείς διότι είμαι άθεη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρέθηκα να συμπαθήσω άνθρωπο κι εγώ... και βαλθήκατε να μου τον ρημάξετε!!!

    Constantin, ο έτερος Constantin -ο Αλεξανδρινός- σας έκανε τη ζημιά με το ποίημα, επειδή δεν τον καλέσατε... (Να χαρώ εγώ διοργάνωση! Άιντε!!!) Αχ, Constantin!

    Τους χαιρετισμούς και την συμπάθειάν μου, εις τον αγαπητό (μου) θείον (σας)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα!
    Ομολογώ πως πλέον βλέπω το Βυζάντιο με άλλα μάτια ...
    στην αναδιαμαντιά, καλά και τα γυαλιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή Αβάδιστη, διά την περίπτωσίν σας θα κλείσω το Δημαρχείον (αν μάλιστα κωλύεται ο Δήμαρχος Νικήτας, ενδέχεται να μας στέψει ο Αντιδήμαρχος Ψινάκης!)

    Αγαπητή Κυρία Ντρουσίλα, όπως διαπιστώσατε εις την τελετήν παρευρίσκοντο μόνον μέλη των αυτοκρατορικών οικογενειών, οπότε δευτεράντζας τύπου Καβάφη δεν θα ήτο δυνατόν να καλέσωμεν. Μας έκανε ζημιά βεβαίως με το ποίημά του, αλλά θα φροντίσουμε να βγούμε εις τα Παρατράγουδα να τον κράξωμεν όπως του αξίζει.

    Αγαπητή συννεφούλα, το Βυζάντιον πάντοτε έτσι ήτο, αλλά το απέκρυπταν. Ευτυχώς όμως ως άλλος σούπερμαν ήρθε ο Κωνσταντίνος Καντακουζηνός για να βάλει τα γυαλιά (οποιουδήποτε χρώματος, δεν έχω προτίμησιν) σε όσους αρνούνται την αλήθειαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με συγχωρείτε μεγαλειώτατε. Είμαι καινούργια στο παλάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πριν μια ωρα διαβαζα για τον μπαρμπα σου!!!

    Μα 3 στέψεις κι αυτός; απαπαπα

    θα επανελθω να διαβασω διεξοδικα τις 2 ή 3 τελευταιες σου αναρτησεις!

    Στερητικό σύνδρομο μου δημιούργησε η αποχή μου απο εδω !

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή Πασχαλίτσα, συγχωρεμένη. Άλλωστε το παλάτιόν μου, όπως όλα τα βυζαντινά παλάτια που σέβονται τον εαυτόν τους είναι δαιδαλώδη.

    Αγαπητή (Cou)Coula, ό,τι απορία έχετε περί τον μπάρμπα μου πείτε μου να τον ρωτήξω.
    Είπαμε, το παρόν ιστολόγιον προσφέρεται διά συγκεκριμένην θεραπείαν. Αν την διακόψετε, δεν ευθύνομαι δια το τρέμουλον εις τας χείρας, παραληρήματα, εφιάλτες στο δρόμο με τους κουροπαλάτιους και άλλα συμπτώματα στερήσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ασημί clutch; Τι είναι το ασημί clutch; Είναι ικανό να προκαλέσει ζημιά στη γλυκειά Ελένη; (και καθε Ελένη, μην ξεχνιόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ σουρικάτε, μην ανησυχείτε: το ασημί clutch δεν μπορεί να προκαλέσει ζημίαν μεγαλυτέραν από αυτήν που προκαλεί το ροζ φόρεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι σεκρετικοί νοτάριοί μου θα παραλάβουν το σχόλιόν σας